Annonce

fredag den 29. november 2013

Brunkager med pistacie og mandel

At tænke sig 1. søndag i advent uden brunkager - det går slet ikke. Æbleskiver er også gode - men de bliver altså købt. Men brunkager vil jeg gerne bage selv.

Igen låner jeg Mette Blomstergs opskrift - og nedjusterer mængden. Dejen blev lagt for et par dage siden, og har bare ligget og ventet på at blive skåret i skiver og bagt. Faconen er hverken rund eller firkantet, men noget midt i mellem - og altså temmelig ukorant og ikke perfekt. Men smagen fejler ikke noget. Sprød og brunkagekrydret og fyldt med hele mandler og pistaciekerner.

Advent uden lys og gran - det går heller ikke helt. I aftes var jeg til adventsbinderi sammen med en masse andre piger og damer - og der blev snakket og fremstillet adventskranse og dekorationer i mange varianter.
Jeg fik blandt andet lavet en kalenderlysdekoration. Sløjfen blev trumfet af et råbåndsknob i det sjoveste uldgarn :-) Det blev et ret naturligt og rustikt look.

 
 
Og i dag blev der så bagt de første brunkager - og det kan duftes i huset - en dejlig duft!
 
Brunkager ( ca. 70 stk.)
 
100 gr. smør
50 gr. lys sirup
100 gr. farin
1 tsk. stødt kanel
1/3 tsk. stødt nellikke
1/2 tsk. stødt ingefær
1/3 tsk stødt allehånde
200 gr. mel
20 gr. syltet appelsin - i tern
60 gr. smuttede hele mandler
10 gr. usaltede pistacienødder
3/4 tsk. potaske
1/2 spsk. koldt vand

Kom smør, sirup og farin i en lille gryde og smelt det og lad det knap nå kogepunktet. Tag gryden af varmen. Rør potaske og vand sammen og kom det i den varme blanding.
Bland alle de tørre ingredienser i en skål, tilsæt appelsin, mandler og pistaciekerner - og kom det hele i den varme blanding og ælt det sammen.

Jeg kom dejen på et stykke bagepapir og formede det til en rulle - og lod den så køle af i konfirmandstuens kølige køkken.

Næste dag var den klar til at blive skåret i skiver. Bages ved 180 grader i 8 - 10 min - hold øje med dem. Brændte mandler og sorte kanter smager ikke godt i denne sammenhæng.

 
Værsågod - så er der nybagte brunkager.

Jette



Ingen kommentarer:

Send en kommentar