Annonce

lørdag den 30. november 2013

Engelsk julekage, del 3

Tænk, at man kan vågne op, og som noget af det første tænke på og glæde sig til, at i dag skal den engelske julekage pakkes ud og beklædes med marcipan :-) At stå op og glæde sig til duften, farven og smagen.

Men ikke desto mindre, så var det sådan, jeg havde det her til morgen. Og den gode stemning - glæde og forventning - fortsatte, da morgenkaffen blev drukket i selskab med en god og munter artikel i Kristeligt Dagblad - et interwiev med præsten Johannes Møllehave.

Og det var muntert fortalt og skrevet - en bevidst vinkel - for Møllehave pointerede: "Man skal grine, ellers er det spild af tid at læse" Og det er let at komme til at grine i selskab med ham, for han har en udsøgt og fantastisk evne til at lege med ord, både sine egne og andres.
Her skal blot nævnes et enkelt eksempel - på sproglig snilde og eftertænksomhed:

"Søvnløshed er tegn på liv, du søde.
vi kan jo altid sove ud, når vi er døde." ( Johhannes Møllehave 2013)

Men mit anliggende i dag er egentlig et helt andet - nemlig færdiggørelsen af min engelske julekage,  eller i hvert fald halvdelen af den. Meningen er så, at den afleveres til min mor i morgen - så håber jeg hun vil nyde den og kunne tænke på hendes tid i England.

 
Igen er det ærgerligt, at dufte ikke kan trænge gennem skærmen, for kagen duftede lifligt, da den blev befriet for al filmen.

Den ene halvdel blev pakket ind igen og lagt tilbage i køleskabet. Den pyntes senere.

Nu blev den anden del smurt med abrikossyltetøj. Jeg lunede det i mikroovnen, så det blev lidt flydende.


Dernæst udrullede jeg marcipan ( ca. 200 gr.). Igen gjorde jeg det ved hjælp af en plastlomme, det gik rimelig let.
Og til allersidst - det sjove - nemlig at lave lidt pynt til kagen. Også lavet i marcipan.



Jeg kommer ikke hvid glasur på - jeg synes det bliver for tørt og for sødt, jeg kan bedre li' den rene marcipan smag. Og må så leve med at farven er marcipanfarvet og ikke hvid :-)

Nu er det kun at vente på, at der bliver mulighed for at smage kagen.

Og sådan slutter november måned - min første på bloggen.
Jette   



fredag den 29. november 2013

Brunkager med pistacie og mandel

At tænke sig 1. søndag i advent uden brunkager - det går slet ikke. Æbleskiver er også gode - men de bliver altså købt. Men brunkager vil jeg gerne bage selv.

Igen låner jeg Mette Blomstergs opskrift - og nedjusterer mængden. Dejen blev lagt for et par dage siden, og har bare ligget og ventet på at blive skåret i skiver og bagt. Faconen er hverken rund eller firkantet, men noget midt i mellem - og altså temmelig ukorant og ikke perfekt. Men smagen fejler ikke noget. Sprød og brunkagekrydret og fyldt med hele mandler og pistaciekerner.

Advent uden lys og gran - det går heller ikke helt. I aftes var jeg til adventsbinderi sammen med en masse andre piger og damer - og der blev snakket og fremstillet adventskranse og dekorationer i mange varianter.
Jeg fik blandt andet lavet en kalenderlysdekoration. Sløjfen blev trumfet af et råbåndsknob i det sjoveste uldgarn :-) Det blev et ret naturligt og rustikt look.

 
 
Og i dag blev der så bagt de første brunkager - og det kan duftes i huset - en dejlig duft!
 
Brunkager ( ca. 70 stk.)
 
100 gr. smør
50 gr. lys sirup
100 gr. farin
1 tsk. stødt kanel
1/3 tsk. stødt nellikke
1/2 tsk. stødt ingefær
1/3 tsk stødt allehånde
200 gr. mel
20 gr. syltet appelsin - i tern
60 gr. smuttede hele mandler
10 gr. usaltede pistacienødder
3/4 tsk. potaske
1/2 spsk. koldt vand

Kom smør, sirup og farin i en lille gryde og smelt det og lad det knap nå kogepunktet. Tag gryden af varmen. Rør potaske og vand sammen og kom det i den varme blanding.
Bland alle de tørre ingredienser i en skål, tilsæt appelsin, mandler og pistaciekerner - og kom det hele i den varme blanding og ælt det sammen.

Jeg kom dejen på et stykke bagepapir og formede det til en rulle - og lod den så køle af i konfirmandstuens kølige køkken.

Næste dag var den klar til at blive skåret i skiver. Bages ved 180 grader i 8 - 10 min - hold øje med dem. Brændte mandler og sorte kanter smager ikke godt i denne sammenhæng.

 
Værsågod - så er der nybagte brunkager.

Jette



torsdag den 28. november 2013

Forberedelse

Advent - ordet betyder komme, noget kommer, vi venter på noget. Julen og Jesu fødsel.

Og derfor forbereder vi os. Vi fordyber os, og vi forventer noget godt og glædeligt.

Det er egentlig ikke så mærkeligt, at vi synes adventstiden er en god og hyggelig tid. For det er som om, at vi menneskers tålmodighed og overbærenhed er lidt større netop i december.
Langt det meste af det, jeg deltager i her i adventstiden, er båret af en glæde og en forventning. Vi mærker et nærvær og en varme  - vi mennesker vil hinanden, og vil hinanden det godt.

Forberedelser til advent og jul skal i mit univers være overkommelige og rare at lave. Som at flette et par stjerner, mens jeg ser tv om aftenen, eller planlægge, hvornår og hvilke kager/småkager, der skal bages.

Her til morgen har jeg været i kælderen og fundet et lille bitte og meget gammelt glas abrikosmarmelade.


Jeg har for længst glemt, hvor det kommer fra. Men jeg glæder mig til om et par dage at bruge det på min engelske julekage - inden den skal beklædes med marcipan. 

Sådan fyldes dagene med små hyggelige projekter - i aften gælder det noget med lys og gran :-)

Rigtig god fornøjelse med alle forberedelserne.
Jette

onsdag den 27. november 2013

Mørdej

I går bagte jeg jo lækker toscatærte -


som menighedsrådet spiste med stor fornøjelse. De ville endda gerne være testsmagere næste gang en ny kage skulle afprøves. Og det var jo dejligt at høre.
Den gule farve på billedet er faktisk rigtig nok - det er virkelig nogle gule æggeblommer mine frimodige høns leverer.

Opskriften og vejledningen i går indeholdt ikke opskriften på mørdej.

Jeg brugte derfor den opskrift, som jeg ofte bruger, når der skal laves tærtebund, hindbærsnitte eller hvad der nu kræver en mørdej.

Opskriften er uhyre enkel og kan let huskes uden ad :-)

Mørdej:

300 gr. mel
200 gr. smør
100 gr. sukker
1 æg

Mel, smør og sukker smuldres - enten i hånden eller på køkkenmaskinen. Det er lidt forskelligt, hvad jeg gør - men maskinen er faktisk bedst til arbejdet.
Når det er fint smuldret kommes ægget i og dejen samles let - ælt ikke for meget. Lægges derefter på køl - og er nu klar til, hvad der skal laves.

Bagetid afhænger jo nu af, hvad den skal bruges til - men er det f.eks. til hindbærsnitte, så rulles dejen ud og bages ca. 10 min. ved  200 grader.

Lige nu har jeg en klump dej liggende i køleskabet - så kan der hurtigt bages et eller andet lækkert. Nu må vi se, hvad det bliver til :-)

God dag.
Jette

tirsdag den 26. november 2013

Lækker toscatærte

I dag har jeg lovet at bage kage til menighedsrådsmødet - primært fordi mine glade høns er så flittige æglæggere, at det er nødvendigt med nogle bageprojekter. Så valget er faldet på en lækker tærte med marcipanfyld og skønt toscafyld på toppen.

Der bruges både mandler og hassselnødder i toscafyldet. Nødderne er jeg faktisk så heldig at have fået af min søster. Hun er udemenneske og nyder blandt meget andet at gå og samle nødder op. Så nu har jeg en spand stående med uknækkede nødder - og det er ret godt. Det kræver blot lidt planlægning, for det tager tid at knække nødderne :-)

Opskriften på tærten er fra www.odense-marcipan.dk og jeg har igen halveret portionen, og justeret lidt. Opskriften på mørdejsbunden er ikke med her, den kommer en anden dag.

Mørdej på vej - med budget mel. Smør og mel smuldret på min gamle køkkenmaskine.

300 gr. mørdej rulles ud og lægges i en springform (ca. 25. cm) Jeg lagde bagepapir i bunden - men vil næste gang også sørge for at der er papir på siderne.

Selve kagens opskrift:

250 g. marcipan
200 gr. sukker
3 æg fra skrabende og glade høns
100 gr. mel

Marcipan rives og blandes med sukker. Æggene tilsættes enkeltvis og der piskes ( det er lidt tungt i begyndelsen) mellem hvert æg. Til sidst røres melet i. Marcipanmassen fordeles på mørdejsbunden. Bag kagen ved 180 grader ca. 25 min.
Imens laves

Toscafyld:

3/4 dl. piskefløde
35 gr. sukker
35 gr. smør
35 gr. lys sirup
35 gr. smuttede, hakkede mandler
35 gr. hele hasselnødder

Kog fløde, sukker, sirup og smør op, og lad det derefter simre til det er gyldent. Tilsæt nødder og mandler og kog videre til det har en fastere konsistens - rør jævnligt.
Kom toscamassen på den forbagte kage og bag videre ved 220 grader ca. 6 - 8 min.

Serveres i små stykker - det er en ret massiv og fyldig kage.


Nu håber jeg, den vil falde i menighedsrådsmedlemmernes smag :-)
Jeg glæder mig i hvert fald til at nyde et stykke sammen med en kop kaffe.

God aften.
Jette

mandag den 25. november 2013

Gløgg

Med udsigt til en ret så kold - men smuk dag - så kan det være godt, måske at kunne se frem til et lille glas gløgg i løbet af dagen.

Eller måske bare rart at have en nem opskrift på gløgg til december måned.

Gløgg er noget der skiller vandene. Nogen synes det er helt forkert: varm rødvin, sukker og masser af mandler og rosiner, kan det blive værre? - Og andre - som jeg selv - synes det er en rigtig god drik i en kort periode af året.

Man kan købe masser af færdiglavet gløgg, man kan købe ekstrakter og så selv "samle" sin gløgg. Eller man kan lave det hele selv. Det sidste gjorde jeg i går, og det smagte faktisk udmærket.
Her kommer min opskrift, men den er mest til inspiration, for der kan tilsættes mere eller mindre af de forskellige ingredienser. Men dog skal gløggen have en vis sødme, uden at det dog helt bliver "saftevands-agtig"


Gløgg

Ekstrakt:

2 dl vand
3 spsk. sukker
8 nelliker
1 lille stang kanel
evt. lidt kardemommekapsler

Alt sammen blandes og koger 5 - 10 min. hvorefter det sigtes, så krydderiene kommer fra.

Jeg lavede kun en lille portion gløgg i går, derfor har jeg nu lage på lager :-)

Jeg brugte:

1/2 fl. rødvin ( en billig vin )
1 dl ekstrakt
50 gr. rosiner ( som havde trukket ca. 15 min. med 1 spsk snaps)
20 gr. flagede mandler
1-2 spsk. sukker

Det hele lunes til næsten kogepunktet. Og en skøn duft af varme krydderier spredte sig i køkkenet.

Og gløggen varmede efter Besøg på julemarked.

Ønsker alle en dejlig uge.

Jette






søndag den 24. november 2013

Besøg på julemarked

Min fri-søndag skulle bruges på noget godt og hyggeligt. Så valget blev at besøge et julemarked sammen med min søster. Og det var bestemt en god ide.

På herregården Lundegård (herregaarden-lundegaard.dk/julemarked ) er der her sidste weekend i november et spændende marked med udstilling af meget forskelligt. Både kunsthåndværk og delikatesser. Produkter fra Fyn var der mange af. Det er altid godt at se, hvad og ikke mindst hvor meget, der fremstilles rundt omkring. 
Vi smagte blandt andet kirsebær gløgg, blommechutney, chokolade og champagne lavet på fynske grønne druer.
Stemingen var hyggelig, vinden kold, men solen skinnede. Der var gospelsang i laden og små lam i stalden.

Bindingsværket og de toppede brosten dannede en perfekt ramme om alle standene.

Den vinterlige kulde gjorde, at tanken om varm gløgg lå lige for. Så vel tilbage i køkkenet er der nu sat krydderier over til gløgg ekstrakt. Selve gløggen mangler at blive blandet - og bliver den god, kommer opskriften på bloggen i morgen.

Indtil da vil jeg med stor fryd spise det lille økologiske marcipan/hindbærhjerte, som er kommet med hjem fra julemarkedet. 
 
 
Rigtig god søndag - om en uge begynder julemåneden for alvor - men også først der.
 
Jette  

lørdag den 23. november 2013

Fredelige fredag

Hvor var det mørkt til morgen - det var som om, at lyset slet ikke kunne trænge ind gennem vinduet. Jeg ved ikke, om der er noget, der hedder "november-mørke" - men det opleves i hvert fald som en ret mørk dag - rent verjmæssigt.

For i det almindelige liv, er det bare en fredelig fredag - med udsigt til julefrokost i aften :-)

Og dermed er der heller ikke udsigt til bagning i dag. Jeg vil læne mig tilbage og nyde, at det bliver sat en masse spændende og og sikkert også velkendt mad på bordet.
For udtrykket "Rør blot ikke ved min gamle jul" gælder vist også, når vi taler julefrokost. Selv om jeg sagtens kan undvære sylte, ribbensteg og medister. Til gengæld synes jeg, at sild og fisk i mange varinater, ost og ris a la mande er super hits!

Men jeg mener grundlæggende, at tiden er løbet fra de helt overdådigt store julefrokoster, hvor masser af mad røg direkte ud igen. Et madspild, der ville noget. Jeg vil langt hellere tænke lidt, men godt og lækkert. Og så sætte hygge, samvær og samtale i højsædet.

Og hyggeligt skal det nok blive i aften. Jeg listede ned og så dette fint dækkede bord - konfirmandstuen i en helt anden fremtoning end til daglig.



Dejlig fredelig fredag.
Jette

Krydrede juleboller

Så fik den hedengangne køkkenvægt sin afløser. Og som min niece kommenterede, da hun så min gamle vægt - "moster, du kan da bare ved at se på højden af den gamle se, at den jo er ældgammel" Og ja, den nye har en højde på 15 mm. Det er flere 100 % mindre end den gamle.
Nu håber jeg så blot, at den nyindkøbte fine flade vægt følger mig lige så trofast som den gamle :-)

Men med en ny vægt, er der også mulighed for at bage efter en opskrift med mål angivelser.
Her kommer opskriften på nogle dejlige krydrede juleboller (opskrift fra www.arla.dk)
Jeg synes stadig, at der er et stykke tid til jul, men den første duft af julekrydderier har med disse boller sneget sig ind i huset. Og det er nu en dejligt duft :-)

Som sædvanlig har jeg halveret portionen og lige tilføjet nogle solsikkekerner og lidt grahamsmel - det, synes jeg, fungerer fint.

Krydrede juleboller ( 12 stk.)

20 gr. gær
1,5 dl. vand
1/2 tsk. kardemomme
1/2 tsk. nellike ( det var udsolgt i mit skab, så det blev ingefær i stedet)
1/2 tsk. kanel
1/2 tsk. groft salt
40 gr. sukker
25 gr. smør/margerine - smeltet
2 spsk. piskefløde
1 æg - fra en glad høne
1/2 dl. rosiner
1/2 dl. solsikkekerner
50 gr. grahamsmel
ca. 350 gr. hvedemel

Rør gæren ud i vandet og tilsæt krydderier, sukker og salt. Tilsæt resten - minus hvedemel, og rør rundt. Kom hvedemel i lidt af gangen, til du får en lækker blød dej (den føles lidt kageagtig på grund af æg og fedstof)
Lad dejen hæve tildækket et par timer. Æltes igennem og formes til boller og efterhæver tildækket 1/2 time.


Bages ved 200 gr. i ca 18 - 20 min. - mine blev lidt for bagte og mørke. Men smager nu ganske fint alligevel.

Smager og dufter af jul - som sagt lidt kageagtige, men kan alligevel sagtens bære at blive smurt med smør.

Det var så det første spæde tegn på, at nu står advent og december måned for døren. Med masser af hygge, bagværk og flettede stjerner.

God novemberdag.
Jette


onsdag den 20. november 2013

Køkkenvægten er stået af :-(

Min trofaste følgesvend gennem ca. 25 år har givet op! Det har været undervejs, men hver gang den satte ud har det lykkedes mig at ruske liv i den igen. Men ikke nu. Den vil ikke mere. Øv.
Og så står jeg jo med et problem, når jeg nu lidt har sat mig for at få mål på mine opskrifter. Altså vide sådan cirka hvor meget jeg tager af det ene og det andet. Det gør det ulige nemmere at forklare for andre, når der er styr på den slags detaljer :-)

Min gamle vægt - måske nogen kan huske at have haft en tilsvarende - for mange år siden ? :-)

På grund af den manglende mulighed for at veje noget af, så følger der heller ingen opskrift i dag - kun billedet af min broccolitærte. Jeg synes alene farven er fin. Og den kan jeg jo til dels takke mine glade høns for. De lægger trofast 2 fine æg med solskinsgule blommer i hver dag.


Og tærten smagte også godt. Og så husker jeg en bemærkning fra "Den store bagedyst", at en god tærte blandt andet er karakteriseret ved, at intet af æggemassen trænger gennem mørdejen. Og det gjorde der ikke på min - så alene det kvalificerer den til at blive afbilledet :-) Også selvom kanterne var aldeles ujævne og bugtede sig op og ned, men det har jo heldigvis ikke noget med smagen at gøre.
Opskriften følger senere - når vægten har fundet sin afløser.

Hilsen herfra - på en smuk frostklar dag.
Jette

tirsdag den 19. november 2013

Bagedyst kontra grøntsagsdyst

For kort tid siden læste jeg en klumme i Kristeligt Dagblad, som handlede om, hvorfor fokus i TV var på kager og søde sager og ikke på grøntsager og grønne retter. En undren over, hvorfor "Den store bagedyst", "Det søde liv", "Kagekampen" osv. var så populære udsendelser. Og ikke mindst en undren over, hvorfor fjernsyn prioriterede dem frem for en dyst om lækre grøntsagsretter - når man nu ved, at mange danskere kæmper med overvægt. Og det er da et relevant spørgsmål at stille.

Men jeg ved godt med mig selv, at det vil være op ad bakke, hvis jeg skulle se en grøntsags dyst - des uagtet, at jeg holder meget af grøntsager og spiser ret mange hver eneste dag.

Men kager og det søde liv, det er bare lidt mere luksusagtigt, lidt selvforkælelse. Noget man kan glæde sig til at spise. Hvorimod grønstsager det er hverdagskost, det er det helt fundamentale, som vi alle har brug for hver eneste dag.

Og jeg tror godt alle seerne ved, at vi skal ikke spise bjerge af kage hver dag. Så ville det også miste sin tiltrækning. Så ville det ikke være så spændende.

Jeg har en grundholdning der hedder: Alt med måde! Det handler om at tænke sig om og se sig selv i spejlet.

Jeg tror ikke en grøntsagsdyst vil have samme succes som en kagedyst.
Men jeg tror heller ikke, at vi er kommet til at spise så meget mere kage end vi gjorde før Mette Blomsterberg kom på banen. Men jeg tror rigtig mange har fået mod på selv at gå i køkkenset og forsøge sig med æg og mel og sukker, og blive kreativ på en god måde. Og det synes jeg faktisk er rigtig godt!

Billedet i dag må være fra den grønne afdeling - for grønt er sundt og smager også skønt!
 
Rosmarin - en skøn urt, og super til at komme på et foccaciabrød.
 
 
God fornøjelse, både i det søde og det grønne køkken.
 
Jette 

mandag den 18. november 2013

Marengs

Marengs er egentlig en lidt sjov ting - sødt med sødt på. Og på en måde ikke en rigtig kage, den er mest bare luftig, skør og skrøbelig.
Jeg bager det ikke så tit, for det er ikke en af favoritterne.
Men nu havde jeg jo nogle hvider i køleskabet - fra æg fra mine glade og fritløbende høns -  og de skulle bruges.
Og resultatet blev godt :-)


Og opskriften er enkel:

3 æggehvider
150 gr. sukker

Tænd ovnen på 125 gr.
Pisk æggehviderne stive og tilsæt dernæst halvdelen af sukkeret. Pisk igen, og når du synes det ser lækkert ud, stopper du med at piske og kommer det sidste sukker i og blander det forsigtigt sammen.
På et bagepapir tegnes en cirkel (ca 24 cm i diameter) og papiret vendes og dejen fordeles på papiret, inden for stregen.
Bages i ca. 1 ½ time til den er fin og tør. Jeg slukkede derefter for ovnen og lod den køle af for åben ovndør.
Når den er kold trækkes bagepapiret forsigtig af.

Nu kan den pyntes og serveres med hvad man har lyst til.

Jeg havde råsyltet lidt jordbær, som jeg serverede til sammen med skiver af banan og en klat flødeskum.


Det blev godkendt til aftenkaffen :-)

Ha' en dejlig mandag.
Jette

søndag den 17. november 2013

Novembersøndag

En skøn novemberdag! - Helt stille vejr og solskin. Jeg forsøgte at "fange" stemingen i morges før kirketid.
Det er uomgængeligt at vi går mod vinter - bladene er stort set faldet og blæst af, kun de mindste og mest stædige æbler hænger fortsat på træet.

Men vejret indbød til at være udenfor - det kom bilen til gode ;-) Den blev langt om længe vasket - og står nu og tørrer i de sidste solstråler.

Og i ovnen står en nybagt marengsbund - så det skal nok blive en hyggelig aften, i selskab med to af mine børn ( som er voksne :-)), hund og kat - og lækker kage.

Rigtig dejlig søndag.

Jette

lørdag den 16. november 2013

Små kransekagestykker

Jeg synes kransekage  i alle varianter er dejligt :-) Jeg har efterhånden også bagt en del, men med lidt svingende resultat. Nu skulle jeg prøve en ny opskrift - fra Claus Meyers bog: Meyers kager. Og den fungerede og smager super godt. Jeg halverede igen opskriften, og fulgte ikke helt hans anvisninger, men det gik godt alligevel.

Kransekage 

(20 stk á 5 cm)
250 gr. marcipan
100 gr. sukker
1/4 dl ( ca 50 gr.) æggehvide

Sukker og æggehvide røres sammen og står mindst 1/2 time. Marcipanen rives groft og blandes med sukker/æggehvide. Det bliver en forholdvis fast masse. Sættes i køleskab et par timer.

Da jeg skulle til at arbejde med massen, gjorde jeg det sådan:
Klippede side- og bundkant af en ny tynd A4-lomme - og kom lidt af massen imellem plastikken. Æltede lidt og rullede til sidst til en stang, og formede den trekantet - stadig inden i plastiklommen. Det er lidt bøvlet - men kan lade sig gøre, og du undgår helt klistrede fingre, og dej der hænger i bordpladen.

Skæres ud i stykker á 5 cm ( brugte faktisk en lineal :-)) Sættes på bagepapir og og bages i varmluft ved 190 gr. i ca. 10 minutter til de er meget lysebrune. Sæt gerne en ekstra bagplade lige under, så bunden af kagen ikke brændes af. Afkøles.


Til glasur:
flormelis
varmt vand

Jeg bruger ikke æggehvide, er ikke så vild med den hårde overflade, som jeg synes æggehvide giver i en glasur.
Til at sprøjte glasur på kagerne med, brugte jeg en almindelig plastikpose, hvor jeg klippede et lille hul i det ene hjørne.

Så er der kransekage og kaffe
 

Uhm :-) kagen er ret blød og lækker og smager bestemt af en mere.

Jette


fredag den 15. november 2013

Hønsefødder og gulerødder

Overskriften er både begyndelsen på et omkvæd i en sang og titlen på en bog af Lone Vitus (beretning fra et autentisk landbrug)
Jeg læste bogen for noget tid siden - inden jeg fik høns - og syntes godt om den lidt skæve vinkel, hvor det ofte var hønsene, der førte ordet.

Med egne høns i haven - ja så bliver det bare tydeligt, at de er glade, ihærdige og nyder friheden. Samtidig er de sociale og vil gerne snakkes med. Det er en fryd at åbne deres lille hønsegård om morgenen og se dem næsten vælte ud, for at få fat i det første græsstrå.

Dagen bruger de på langfart - lever livet lidt farligt - men indtil nu er de trofast kommet hjem, når det begynder at mørkne. Og jeg er taknemmlig for gode naboer, som også synes det er hyggeligt at sige hej til høns.

Og hvor er det godt, at det igen er muligt at bruge egne æg, uden at frygte for salmonella-forgiftning. Så i går blev der lavet is, med solgule blommer og dejlig vanilje. Hviderne står stadig og venter på at blive brugt, så mon ikke weekenden byder på lidt kransekage og marengs :-)

I dag bliver det til et billede af en morgenfrisk høne, som det lykkedes mig at fange med kameraet i går :-)


God fredag.
Jette

torsdag den 14. november 2013

Engelsk julekage, del 2

Her følger fortsættelsen på projekt Engelsk julekage.

Kagen er blevet bagt og kommet ud af sin form.

 
Efter at kagen kom ud af formen, er den de sidste par dage blevet dryppet med ialt ca. 1/2 dl. cognac.
Og er nu klar til at blive pakket ind i film og vente på, at det bliver december.
 
 
 
Nu har den så forladt køkken bordet og er landet bagerst i køleskabet, og det er slut med at tale med den det næste stykke tid.
Jeg glæder mig allerede til at finde den frem igen og få den dekoreret og ikke mindst: smagt på den :-)
 
Min kære kusine kommenterede i går på Facebook, at hun godt kunne huske, at have fået serveret min mors julekage. Og nu, efter at have set opskriften, bedre kunne forstå, hvorfor den var så tung :-) Min kage vejer faktisk godt 1 kg :-) så der er kage til mange.
 
Jette
 

 
 

onsdag den 13. november 2013

Min grundopskrift på brød

Når jeg normalt kun bager små brød, ja så må der jo bages lidt oftere. Men det er også en dejlig og kreativ proces. Der skabes noget, og der kommer et duftende og smagfuldt resultat ud af anstrengelserne.
I dag tog jeg så mål - det vil sige, at det ikke kun blev på øjemål, men med vægten stående ved siden af, og notater skrevet undervejs.

Mine grovbrød indeholder oftest et eller andet fyld - nødder, rosiner, figner - eller skal det være lidt sødere - chokolade.
Der er også næsten altid kerner i - men de skal enten koges først eller sættes i blød. - Ellers er de for hårde, og de kan nemt knække en tand, når man tygger på dem, og det er absolut ikke rart.

Så i aftes satte jeg 1 dl. hele rugkerner i blød i 1 dl yoghurt - det sidste af et karton, som ingen rigtig havde lyst til at spise alligevel. En god måde at få brugt en rest på - et tip jeg allerede lærte som barn af min mor.

I morges fortsatte arbejdet så. Men lige et par ord om mine kerner :-)
 

De er også lidt luksus - købt ved et besøg hos fru møllers mølleri. Jeg synes det er lidt sjovt at bruge noget, som har en historie. Kornet var dyrket på deres jorde og høstet og kommet i pose på mølleriet.

Grundopskrift:

1 dl. kerner
1 dl surmælksprodukt
2 dl mælk
12 gr gær ( ca. 1/4 pakke)
2 spsk. olie
3/4 tsk. salt
1 tsk. sukker
50 gr. grahamsmel
50 gr. fyld ( rosiner, nødder osv.)
ca 400 gr. hvedemel.

Alle ingredienser - undtaget hvedemel.

Til sidst æltes hvedemel i - til dejen er fast og ikke mere! Hellere gem lidt mel til senere. Jeg ælter ikke særlig meget, men lader i stedet dejen hæve i ca. 3 timer - og gerne mere!

Så er dejen godt hævet, og klar til at blive æltet igennem og formet til et brød. Der skulle ikke bruges ret meget mel.

Dejen efterhævede, mens ovnen varmede op til 180 gr. (varmluft) Brødet blev bagt i ca. 35 minutter. Men bag det hellere lidt for meget end lidt for lidt :-)

Brødet afkøles på en rist - og huset dufter af den skønneste duft.

God fornøjelse med at bage dit eget brød.
Jette




tirsdag den 12. november 2013

Engelsk julekage, del 1

Jeg synes egenlig, at jeg har kendt til engelsk julekage hele mit liv. Det hænger nok sammen med, at min mor i sine unge dage (i beg. af 1950'erne ) boede nogle år i England, hvor hun mødte julekagen. Hun syntes den smagte vældig godt - fyldt med rosiner og nødder og andet godt. Så hun tog opskriften med sig hjem.
Som barn husker jeg denne massive og tunge kage overtrykket med stiv hvid glasur komme frem til eftermiddagskaffen i juledagene. Og den havde været bagt længe, den skulle jo ligge og samle smag :-)

Og nu er jeg i gang med dette års engelske julekage. Opskriften har jeg fundet på Sofies spisekammer Og sædvanen tro rettet lidt til - efter hvad jeg nu lige havde. Det tager tid at fremstille denne kage - til gengæld har man glæde af den i lang tid siden hen.

Første trin i fremstillingen er at få gjort alt fyldet klar:

                                           Rosiner, mandler, cocktailbær mm overhældt med cognac.
- Det er synd, at man ikke kan dufte det. Det duftede ret godt :-) og stod på køkkenbordet et døgn og spredte lidt tidlig julestemning.

Her er hele opskriften på selve kagen - jeg har halveret den i forhold til Sofies.

Dag 1:
250 gram rosiner
75 gram cocktailbær
100 gram sukat/syltet appelsinskal
75 gram mandler - hakket
Saft og skal af en appelsin
3/4 dl. cognac

Alt blandes og står og trækker (og dufter) et døgn.

Dag 2:
125 gram blødt smør
125 gram sukker - jeg brugte halvt farin og halvt almindeligt sukker
125 gram mel
2 æg - fra glade høns
1/4 tsk. bagepulver
1/2 tsk. kanel, stødt ingefær, allehånde, stødte nelliker, revet muskatnød og kardemomme
(jeg havde ikke nelliker, så det sprang jeg over)
1 knivspids salt

Smør og sukker røres til en blød homogen masse. Æggene tilsættes et efter et. Tilsæt lidt af melet efter hvert æg, så massen ikke skiller. Bland det resterende mel, bortset fra to spiseskefulde, med krydderier og bagepulver og bland det i massen.
Rør frugten sammen med de to sidste spiseskefulde mel – det gør, at frugten ikke synker til bunds i dejen. Fold dejen og frugten sammen, så frugten er ligeligt fordelt.

Beklæd en 18 cm springform med bagepapir. Læg så bagepapir i bunden af formen, og klip derefter en lang strimmel bagepapir til siden af formen og fastgør den. Pak formen ind i brunt papir, fastgør papiret med køkkengarn. Papiret er vigtigt, for ellers risikerer man, at kagen brænger på under den lange bagetid.
Hæld dejen i den indpakkede form.

Bag kagen i ovnen på 140 grader i 2,5 time. Når kagen fjedrer, når man trykker på den og en kødnål stukket ned i midten er ren, når den trækkes op, så er kagen færdig. Kagen afkøler i formen ....

fortsættelse følger...
God tirsdag
Jette

lørdag den 9. november 2013

Bagning med Budget - hvor peger det hen?

Kom i tanke om, at det måske var på sin plads at fortælle lidt mere om, hvad bloggens navn peger på.

Billedet giver et fingerpeg :-)
 

Føtex har givet deres billig produkter navnet Budget - og givet dem en lidt kedelig og ikke særlig inspirerende indpakning. Men derfor kan indholdet jo godt være i orden langt hen af vejen. Og selv om smørret hverken er økologisk eller friskkærnet - så er det  uden E-numre, og det er fint nok til mig, når jeg skal bage.

Men selvfølgelig holder jeg da øje med tilbud på mærkevarer - for et lækkert produkt, uanset, hvilket det handler om, nedsat til en god pris - det er da altid rart at få fingrene i. Men Budget produkterne fungerer nu ganske udmærket i de kager, jeg bager. 

Nu fortsætter fremstillingen af min engelske julekage - mere herom i næste indlæg.

God weekend.
Jette

fredag den 8. november 2013

Brød

Intet brød i huset - så må dejtruget findes frem :-)
Jeg bager oftest mindre brød - og så lidt oftere. For der er ikke noget bedre en duften af nybagt brød.
Når det handler om brød har jeg meget sjældent en opskrift - det ligger mere på rygraden. Men vil en dag prøve at skrive min grundopskrift ned.
I dag bliver det kun til et billede af et lidt rustikt grovbrød - som smager ret godt. Lige hvad der var brug for på en skøn efteråsdag.

Grovbrød med fuldkornsmel, hasselnødder og rosiner - uhm :-)

God fredag.
Jette

torsdag den 7. november 2013

De sidste æbler

I denne uge har mine konfirmander været i haven for at plukke æbler. Og det sagde de bestemt ikke nej tak til :-) Og dejligt at æblerne kunne blive spist. Nu er der vist kun et enkelt eller to tilbage i træet. Der er også gemt lidt til forråd - så er der til en æblekage, for det kan der altid spises her i huset.


                                             Et dejligt Ingid Marie æble, som nu er spist!

"Nu haster skyerne forbi,
og modne æbler falder i
oktober mørke haver." (Lars Busk Sørensen)

Et smukt billede på efterårets gang.

Jette

onsdag den 6. november 2013

Chokolade cookies

Så nåede jeg til første opskrift på min blog. Jeg gør ikke i selv at udvikle eller udtænke opskrifter. Jeg læser dem med glæde og stor fornøjelse og følger dem næsten :-)
Opskriften her fandt jeg hos: Anne au Chocolat Jeg undlod nødderne, da min søn ikke er begejstret for dem. Chokoladen var Block chokolade købt i Tyskland - jeg brugte lidt mindre end angivet i Annes opskrift, men jeg synes det passer fint.. Ægget var til gengæld lagt af en af mine glade høns, frisk og med en smuk gul blomme.

Cookies med chokolade (12 - 14 stk)
100 g smør, blødt
75 g brun farin
75 g sukker
1 æg
125 g mel
75 g havregryn
1/2 tsk bagepulver
1/3 tsk salt
100 g chokolade, grofthakket
Rør smør, brun farin og sukker godt sammen indtil en cremet og let luftig konsistens. Tilsæt ægget. Rør derefter mel, havregryn, bagepulver og salt i. Slut af med at vende chokoladen i. Form til kugler, læg dem på en bageplade med bagepapir med god afstand imellem, tryk dem let flade. Bag i 10-12 minutter ved 180 grader varmluft, til de er fint gyldne.
Kagerne smager dejligt sprøde udenpå og lidt bløde inden i :-)
Nu venter arbejde og møder - rigtig god dag.
Jette

tirsdag den 5. november 2013

Super service

Ind imellem bliver man bare glædeligt overrasket. Sådan skete i dag. Jeg havde bestilt nødder og andet hos www.nøddebazaren.dk - nok ikke lige i kategorien "Budget", mere lidt luksus - men varerne og servicen var bare helt i orden. Hvor tit følger et venligt brev med - med både navn og underskrift på - håndskrevet ? Så i en tid, hvor rigitg meget foregår på nettet, så er det rart også at se et personligt glimt.
Nu glæder jeg mig til at bruge noget af indholdet til gaver og resten til at spise og bage med.
God tirsdag aften.
Jette  
Min dejlige pakke - leveret hurtigt og afleveret i entreen.

mandag den 4. november 2013

Hvorfor?

Hvorfor lave en blog? Godt spørgsmål.

I første omgang af nysgerrighed. Efter at have brugt aftner i sofaen på at læse andres og fået glimt af store og små eksperimenter i et køkken, oplevelser i naturen og tanker om stort og småt i livet - ja, så har jeg jeg lyst til at fortælle lidt fra mit hjørne af verden.
Et helt almindeligt sted i Danmark - og hvor nyeste investering er 2 høns ! Men hvilken glæde har de ikke bragt med sig, plus masser af samtaler om hus, gård og foder - og ikke mindst: Lægger de nu også æg!?!

Så her er billedet af hønsene og det første æg :-)



God mandag.
Jette