Annonce

fredag den 31. januar 2014

17 solskinstimer

En af mine kollegaer skrev forleden på facebook, at januar kun havde budt på 17 solskinstimer i alt. Så er det ikke noget at sige til, at dagene ofte har syntes mørke og grå.
Nu er der så kommet sne og jeg har i denne uge nydt at kunne synge:

"Det er hvidt herude,
kyndelmisse slår sin knude
overmåde hvas og hård..."

sammen med mine konfirmander. De kendte ikke Blichers gamle sang, men det kom de så til :-) Sangen er en stemningsfuld beskrivelse af vinterens liv, når alt er hvidt og frosset. Og slutter med en spirende længsel efter forår - med tø, varme og solskin ...

I denne weekend fylder min far år - han bliver  93. Dejligt at kunne fejre hans fødselsdag. Det bliver til dels med hjemmebagte ting. Er så småt gået i gang - kransekagen er undervejs og i går blev vaniljekransene bagt.

 
De står og er klar til at komme med til Nordjylland.
 
Nu venter lagkagebunde og kringle - men mere om det i morgen.
 
Og i dag er sidste dag i januar :-)
 
Jette

torsdag den 30. januar 2014

Romkugler

Jeg har lidt en svaghed for romkugler. Også selv om jeg godt ved, at det ikke er den store bagekunst, der ligger gemt i dem. Snarere tværtimod - så rummer de en samling af rester af forskellig art og kvalitet. Men jeg kan altså godt li' dem.

Jeg har dog aldrig prøvet at lave dem selv. Men faldt forleden over en opskrift og tænkte, at det kunne da prøves ved lejlighed.
Og da der var et stykke tørt chokoladekage tilbage, som næppe blev spist, som det var - så var lejligheden der. Og på jagt i kælderen fandt jeg en sjat rom, som pigerne havde efterladt, da de flyttede hjemmefra :-)

Jeg gik ud fra en opskrift, jeg fandt her.

Romkugler (5 mindre stk.)

ca. 100 gr. kage (chokoladekage, sandkage eller lign.)
25 gr. solbærsyltetøj
25 gr. hasselnødder, grofthakkede
1 spsk. rom
10 gr. kakao

Smuldr kageresterne og bland det godt med resten af ingredienserne. Jeg lod det stå og trække lidt og formede derefter massen til små kugler, som blev trillet i kokosmel.

 
 
Og resultatet blev overraskende godt. Der kom helt klart nyt liv til noget gammelt kage.
 
Her til formiddagskaffen går de ret godt :-)

Jette 

onsdag den 29. januar 2014

Pizza og Tupperware

Pizza var på menuen i aftes :-) Og hjemmelavet.
Men helt sikkert ikke som en italiensk pizza. Men jeg synes nu, den smagte meget godt.

 
 Men en fornuftig dej, med tomat, lidt lækker pesto og pølse og godt med ost - og så en tur i ovnen - det kan ikke gå helt galt.

Men grunden til den lidt hurtige aftensmad var, at jeg skulle nå at komme til Tupperware party hos min søster. Party - er egentlig en underlig betegnelse. Det er jo mest af alt en salgsdemonstration, men også meget hyggeligt.

Det er mange, mange år siden jeg sidst har været til et sådant. Men konceptet er det samme. En engageret sælger præsenterer de nyeste inden for Tupperware, hvor alt er helt fantakstisk og næsten ikke til at leve uden.
Og jo, produkterne er okay og holder længe - men ... hvad skal jeg dog med en kæmpe skål med låg, hvor jeg blot skal ryste alle ingredienser sammen til et brød - og slet ikke behøves have fingrene i dejen? Jeg vil savne kontakten til mit brød.
Eller en smart minihakker med snoretræk? Tupperware er kommet med på den grønne bølge og vil gerne spare på strømmen!

Nå, men bortset fra det, så er deres mange opbevaringsbøtter nu ganske udemærkede. Og jeg fik faktisk også købt noget. Som jeg længe har ønsket mig og manglet. Et fad med låg - til at transportere lagkager i.
Nu er det slut med at stille en lagkage midt i bagagerummet og håbe på, den ikke vælter helt rundt, inden man når frem. Nu skulle det blive muligt at nå frem med en kage uden alt for mange slag og skæve vinkler. Det bliver ret godt :-)

Festen er slut for denne gang - nu er det onsdag.

Jette

tirsdag den 28. januar 2014

Vanilje

Hvis ikke det havde været for Mette Blomsterberg, så tror jeg ikke, at min interesse og opmærksomhed var blevet vakt med hensyn til vanilje - og vaniljestænger. Det er ikke, fordi jeg ved så meget om emnet - men jeg synes, de er fascinerende.

I min barndom var vaniljestænger noget ret eksotisk. Jeg kan faktisk ikke huske, at der har været vaniljestænger i min mors køkken.

Før jul kiggede jeg i mit skab og fandt til min overraskelse så mange forskellige indkøb af vaniljestænger:
 
Så blev det december og jul og så var der tilbud - så i dag ser lageret sådan ud:

 
 
Og hvad vil jeg så med al den vanilje? Jo bruge den hen af vejen - og holdbarheden er heldigvis lang. De fleste kan holde sig til engang i 2016 :-)
 
Men tilbage til Blomsterberg og det søde liv, som begyndte at blive vist tv for godt tre år siden. For Mette Blomsterberg  brugte og bruger jo stort set vanilje i alt. Så inspireret deraf købte jeg de første vaniljestænger.
- Og nyder hver gang jeg flækker en vaniljestang og blander kornene med lidt sukker, og senere ser de mange, mange små sorte korn i æggesnapsen eller kagen. Det fremmer følelsen af at lave tingene fra bunden. 
 
Jeg har endnu til gode at bruge min dyrt indkøbte polynesiske vaniljestang. Fornøjelsen ved at bruge de andre er stadig stor. Lidt hverdagsluksus! Smagsmæssigt ved jeg ikke rigtig, hvad jeg skal mene. Jeg tror måske nok, at fornøjelsen er størst :-)
 
Lige bortset fra det hjemmelavede vaniljesukker. - Det dufter rigtig dejligt, og har en fin smag. Jeg gemmer de tomme vaniljestænger i et lufttæt glas og kommer med jævne mellemrum mere almindeligt sukker i - og nye tomme stænger. Og sukkeret får så en fin smag af al den kraft, der er gemt i de tomme vaniljestænger.
 
Vaniljesukkeret bruges der meget af - og til tider fiskes en af de tomme stænger op, for at blive brugt i en vaniljecreme eller kogt sammen med risengrøden. 



Så jo, jeg er meget glad for alle mine vaniljestænger ...

Jette


mandag den 27. januar 2014

Krydret banankage

Så begynder en ny uge - med sne, fygning og kulde!

"Det er hvidt herude,
kyndelmisse slår sin knude
overmåde hvas og hård, ..." (St. St. Blicher 1838)

Med kyndelmisse lige om hjørnet passer teksten bare så fint på denne morgen. Allerede inden jeg stod op, kunne jeg høre der var sne. Det giver en helt særlig stilhed og ro, alle lyde dæmpes.
Det er kun et par centimeter sne, men effekten er den samme. Og jeg glæder mig over ikke at skulle ud og køre i sneen. En fridag her på matriklen er ganske rart :-)

I går blev der mellem aftensmad og håndboldkamp lavet banankage. Kagen kunne nå at blive rørt i pausen :-)

For med to meget modne bananer liggende i frugtskålen, så måtte der ske noget. - Og det bliver som oftest banankage eller muffins. Men begge dele smager nu også meget godt.

Men det er altid godt med noget mere end kun banan i kagen. Det kan være chokolade, nødder eller krydderier. I går blev det krydderier. Og igen noget af mit hjemmelavede vaniljesukker.
Det skriver jeg lidt mere om i morgen. Men her er foreløbig et billede - et ret gammelt glas fyldt med brugte vaniljestænger og blandet med almindeligt sukker.

 
 Banankage
 
100 gr. blødt smør ( jeg bruger ofte halv smør, halv margerine når det er sådan en hverdagskage)
65 gr. sukker
65 gr. mørk farin
2 bananer
2 æg fra gode solide høns
150 gr. mel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljesukker (gerne hjemmelavet), ½ tsk. kanel, ½ tsk kardemomme ½ tsk nelliker
 
Pisk smør og de tre slags sukker godt. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt mellem hvert æg. Mos bananerne og rør dem i dejen. Til sidst sigtes mel, bagepulver og krydderier i og røres rundt med let hånd. Men det hele skal være godt blandet.
Dejen kommes i en form, beklædt med bagepapir og bages ved 175 grader i ca. 45 minutter. Mærk med en tandstikker om kagen er bagt.
Vendes ud af formen og afkøler på en rist.
  
 
 
En blød, let svampet kage med god smag af både krydderi og banan. Den faldt i god jord sådan en kold vinteraften - og gør det helt sikkert også i dag :-)
 
 
Jette 
 

søndag den 26. januar 2014

Dagene længes, vinteren strenges

Sådan skrev Brorson i salmen "Her vil ties, her vil bies" for små 300 år siden.
Salmen handler slet ikke om vinter og kulde som sådan. Den peger hen på foråret, fremtiden og håbet. Som duen, der kommer tilbage med et olivenblad i munden, da Noah sendte den ud, efter at arken var strandet på Ararats bjerg. Det lille blad blev et tegn på, at noget nyt var på vej. En ny tid.
Og set gennem kristne briller - Guds rige, der var ved at bryde frem.

Men erfaringen med at dagene bliver længere - samtidig med at vinteren strenges - ja det oplever vi faktisk gang på gang. Det er tydeligt, at dagen nu er tiltaget med næsten en time siden vintersolhverv. Men lige så tydeligt er det også, at det er blevet vinterligt koldt.

I går blev to af mine julegaver taget i brug - eller rettere brugt. En invitation på Brunch hos pigerne i Århus og et gavekort til Magasin. Og det var super hyggeligt. Pigerne havde selv været i gang med at planlægge og bage. Og det glæder jo mit bageglade hjerte :-)

 
Der var både små pandekager, scramble egg ( med æg fra mine stolte høns) og lækre chokoladescones. De sidste må jeg se at få opskriften på, for de fortjener at komme på bloggen. Jeg fik nogle stykker med hjem, en nydes her til morgenkaffen.


En frysende kold dag var det. - Men blev fyldt af en varm taknemmelighed over, at ens børn gør det godt på alle måder.

God søndag.
Jette

lørdag den 25. januar 2014

Madblogger udfordringen

Nu har jeg tilmeldt mig noget, jeg ikke helt ved, hvordan kommer til at fungere eller foregå - men spændende lød det.
Og jeg er sikker på, at det kan give et par nye ideer. Både til det at blogge og  skrive om bagning. Men ikke mindst ny viden og vinkler til andre opskifter og fremgangsmåder.



Ideen bag madbloggerudfordrigen er, at man via lodtrækning får tildelt en blog. Og så skal man ud fra den givne blog - som ikke er ens egen - enten genskabe en ret, man har fundet på den andens madblog, eller måske ligefrem ny-fortolke retten?!

Spændende! - Omkring den første februar får jeg min tildelte blog - og har så en måned til at få klaret udfordringen. Jeg glæder mig allerede :-)

Man kan læse mere om madbloggerudfordringen her

God lørdag.
Jette

fredag den 24. januar 2014

Brød til tapas

På en meget kold og klar dag, er det godt at sidde inde og kigge ud.
Men skal nu nok ud at gå en tur alligevel - det er vel et spørgsmål om påklædning. Og om ikke andet, så skal der pludselig holdes øje med hønsenes vand. Det fryser til is! Og så er det altså ikke let at drikke af.
Men bortset fra det, så virker hønsene glade og muntre - de tumler fortsat ud af huset, når der åbnes for dem.Og begynder straks dagens jagt efter spændende ting i jorden, der skrabes og rodes i jorden - så meget det nu kan lade sig gøre med frost i jordskorpen.

Tilbage til brødet, det handler om. Mødregruppen var her jo i aftes - der blev hygget og snakket og spist. En god aften!

Jeg havde lavet en tapas anretning og serverede dertil hjemmebagte knækbrød og et spansk inspireret brød.

 
Brødet var lavet lidt anderledes, end når jeg normalt bager brød. Dette skulle kun hæve en gang. Og så bestod det af ret meget rugmel. - Jeg kan ikke lade være med at tænke - hvor meget rug dyrker man lige i Spanien? Men det er vist bare en detalje. Brødet smagte dejligt. Opskriften fandt jeg her

Spansk landbrød

15 gr gær (ca. 1/3 pakke)
3 dl. vand
1½ tsk. salt
3 spsk. olie
150 gr. rugmel
ca. 300 gr. hvedemel

Rør gæren ud i vandet og tilsæt olie, salt og rugmel. Rør godt. Tilsæt lidt af gangen hvedemelet. Æltes til en blød dej og formes til slut til et rundt fladt brød som lægges på en bageplade med bagepapir. Brødet skal kun være ca. 4-5 cm. højt.
Nu hæver det tildækket - i 4 - 5 timer. Drysses med lidt mel og bag det ved 220 grader i ca 20 - 25 minutter.
Afkøles på en bagerist.  

Og nu er det næsten weekend - prædiken blev skrevet i går, så der er lidt mere ro på i dag :-)
God fredag.
Jette



torsdag den 23. januar 2014

Små napoleonshatte

Jeg er ret vild med napoleonshatte. Mørdej, marcipan og chokolade - så går det ikke helt galt. Nu er der blevet bagt en portion til mødregruppen - og dem, der ikke bliver spist kommer med til Nordjylland, hvor der igen snart er fødselsdag.

Opskriften er fra Karolines Køkken 5.  I princippet - men også tilpasset. Jeg brugte lidt mindre marcipan, for så var der lidt dej til overs, som blev til hindbærsnitter. I følge Peter smagte de ret godt. Der var i hvert fald ikke en krumme tilbage, da jeg kom hjem efter et langt møde :-)

Små napoleonshatte ( ca. 25 stk)

150 gr. mel
100 gr. smør
50 gr. flormelis
1 tsk. vaniljesukker - gerne hjemmelavet
lidt koldt vand

De tørre indgredienser smuldres - her bruger jeg min foodprocessor - og tilsætter til sidst vand. Samler dejen i en skål - en lækker blød dej. Som så hviler i køleskab inden den rulles ud. Forholdsvis tyndt.

75 gr. marcipan

Deles i 25 stykker og rulles til små kugler. Dejen udstikkes i cirkler - ca. 5 cm. i diameter. En marcipankugle lægges på midten og tre sider foldes omkring kuglen. Lyder helt skørt :-) men se billedet.
Kagerne stilles på en plade beklædt med bagepapir og bages ca. 8 minutter ved 200 grader.

 
 
Da kagerne var kolde dyppede jeg nogle af dem i mørk, smeltet chokolade. 
 
 
 
Nu står mit spansk inspirerede brød til hævning, så jeg kan fint skrive en prædiken imens. Mere om brødet i morgen.
 
God dag - husk hue og vanter, det er godt nok koldt udenfor.
Jette  



onsdag den 22. januar 2014

Mødregruppe

Mødregruppe - jeg er sikker på, at det ord slet ikke fandtes, da jeg blev født. Men det var meget moderne, da jeg fik første barn - og har egentlig bare holdt ved siden.
De nybagte mødre jeg taler med, i forbindlese med barnedåb, de er næsten alle med i en gruppe. Og det er godt. At være med i en mødregruppe giver anledning til at komme hjemmefra, tale med andre i samme situation og få vendt store og små problemer og glæder.

Jeg er også med i en mødregruppe :-) Den er lige godt 20 år gammel - og det er bare super hyggeligt at mødes med de andre. Børnene er for længst holdt op med at deltage.

Jeg tænker ind imellem på, at den sundhedsplejerske der i sin tid satte os fire mødre sammen umuligt kunne have vidst, at det ville gå godt - men det gjorde det.
Vi er meget, meget forskellige og laver noget vidt forskelligt (en er folkeskolelærer, en er it-projektleder og en er advokat og så mig, præst).
Vi har talt rigtig meget om alt muligt, men egentlig ikke særlig meget om børn. Måske det er en af grundene til, at vi fortsat mødes og med stort udbytte.

I morgen kommer gruppen på besøg her. Lidt uventet - men hende, der skulle have lagt hus til, var i gang med et større male-stue og køkken projekt - så derfor blev aftenen flyttet herud.

Så nu skal der planlægges lidt - og bages lidt.

Et spansk inspireret brød til tapas, nogle af Irenes knækbrød og napolionshatte til kaffen.
Mere om det i morgen.

Og til sidst et billede af ham, der er født medlem af mødregruppen :-)

 
På vej ud af døren ....
 
Jette

tirsdag den 21. januar 2014

Macarons

Det er her på det sidste gået op for mig, at der er noget, jeg helt er gået glip af! Eller i hvert fald slet ikke har været opmærksom på. Og hvad er så det? - Franske macarons. Jeg har aldrig smagt dem og heller ikke vidst, de eksisterede.

Det må der gøres noget ved. For pludselig er det som om de popper op alle steder - i alle mulige fine pastelfarver. Små makroner med fyld imellem.
Og med både mandelmel og æggehvider inden for rækkevidde - så er der ikke andet for end at prøve.
Men det er et forsøg - så derfor også en lille portion.

Her følger resultatet :-)

Macarons (ca. 15 samlede kager)

50 gr. mandelmel
75 gr. flormelis
35 gr. æggehvide ( ca. hviden fra et stort æg)
25 gr. sukker
en anelse salt
frugtfarve

Pisk æggehvide med et nip salt, til det er stift. Tilsæt sukker og pisk igen til en fin og glat marengs masse. Kom en dråbe frugtfarve i - du bestemmer selv farven. Mine blev lyserøde. Vend mandelmel og flormelis i. Kommes i en sprøjtepose og sættes i fine runde små kager på en plade med bagepapir.
Lufttørrer ca. ½ time, inden de sættes ind i en 180 grader varm ovn (varmluft). Skru straks ned til 140 grader og bag dem i ca 12. minutter.
Afkøles (mens de bliver på papiret).



Hvid chokoladecreme

2 spsk. piskefløde
50 gr. grofthakket hvid chokolade
25 gr. smør
1 tsk. hindbærsyltetøj - eller andet rød frugt
frugtfarve

Giv fløden et opkog og tag den af varmen. Kom chokoladen i og rør rundt, mens den smelter. Derefter tilsættes smør - smelter i varmen og røres godt rundt. Tilsæt en smag - f.eks. hindbærsyltetøj - og en dråbe rød frugtfarve.  Røres grundigt og sættes til afkøling. Gerne til næste dag!



Nu samles kagerne. Kom en lille smule creme på bunden af en makron og læg en anden makron ovenpå som låg. Og så har man med ét en fin lille macaron. Opbevares lufttæt og køligt. 



Efterskrift:
De er meget søde. Og de små makroner skal laves flade - ingen små toppe, så vælter de bare. De skal nemlig kunne stå selv - billedet viser mine - de fleste fik overbalance og lagde sig ned.

Men de var sjove at lave - og bliver serveret til strikke caféen i eftermiddag. Og lidt festlige ser de da ud :-)

God vinterdag.
Jette


mandag den 20. januar 2014

Mikro kokos-chokoladekage

Ind imellem er det lidt træls, at de fleste bradepande-kage opskrifter er så store, som de er. Når husholdningen, som hos mig, til daglig kun består af Peter og mig selv, så er en helt bradepande altså i overkanten. Derfor formindsker og halverer jeg ofte opskrifter - og kan så bage lidt oftere. Og det vel jeg jo gerne.

Kagen her har Trine bagt utallige gange, da hun boede hjemme, og den smager også godt. Og så er den ret budget-venlig. Selv om den hedder chokoladekage, så er der ikke skyggen af chokolade i nærheden af den, bortset fra kakaopulveret. Og med hensyn til tidsforbrug er den også en sikker vinder. Hurtig og let at lave.

Opskriften er fra et gammel tillæg til Hendes Verden ( årgang 1996 ). Men opskrifter har jo sit eget liv og nogle lever længere end andre - dette lille hæfte har fulgt med i alle årene i præstegården. Så det er blevet lidt plettet og gulnet - så helt fint, at opskriften nu kom på bloggen at ligge.




Kokos-chokoladekage (skæres til 9 snitter)

1 æg - fra en venlig høne
85 gr. sukker
50 gr. smør/margerine ( jeg brugte halv af hver i kagen - men smør i glasuren)
2 tsk. kakao
60 gr. mel
1 tsk. bagepulver
1/4 dl. vand
1/4 dl. mælk

Glasur:
1 ½ spsk. kaffe (brygget)
30 gr. smør
2 tsk. kakao
80 gr. flormelis
1 tsk. vaniljesukker - gerne det hjemmelavede
25 gr. kokosmel

Pisk æg og sukker let og luftigt og tilsæt det smeltede, let afkølede smør. Sigt kakao, mel og bagepulver og vend det i massen sammen med væsken.
Dejen kommes i en lille bitte bradepande beklædt med bagepapir ( min form var 18 x 18 cm og den var et par cm for stor). Bages ved 180 grader i ca. 20 minutter.
Imens laves glasuren. Det hele blandes og smeltes ved svag varme.

Prøv med en tandstikker eller lignende om kagen er bagt - der skal ikke hænge dej ved pinden. Når kagen er kommet ud af ovnen hældes fyldet ovenpå og fordeles forsigtigt. Afkøles og skæres i små snitter - og velbekomme. En ret lækker og billig kage til kaffen.


Og Peter var ret godt tilfreds - endelig en kage uden rosiner og nødder :-) Og da Trine dukkede op i aftes efter en lang dag på arbejde, var der også stor tilfredshed med, at der var kage i køkkenet.

Nu venter en ny uge - god mandag.
Jette




søndag den 19. januar 2014

Hvad er nu det ...

Og jeg afsløres med det samme, som en, der ikke har så meget forstand på spirer og blomster. Og indrømmet. Jeg ved det godt :-)
Men jeg har den sidste uges tid undret mig over nogle grønne totter, der voksede under tulipantræet i haven. Jeg kunne ikke lige regne ud, hvad det var - og det var da mærkeligt, hvorfor græsset skulle vokse så pletvist.
Så med kamaraet i hånden gik jeg ud og besigtigede fænomet - og tog et billede.



Og tror nok, at det er vintergækkeblade, der står og bebuder at foråret er på vej :-) Og de er bestemt velkomne.

Og hvor mærkeligt - for i aftes blev mine forældres vej i Vendsyssel nævnt i Nyhederne - for første gang i hele mit liv. Og anlendingen til det fine besøg fra TV2 var, at der var enormt meget sne! At vejen var ret så ufremkommelig.

Og samme dag har jeg stået og fotograferet frimodige vintergækker. Det er bare  lidt forunderligt med så store forskelle i vejrliget - i vores ret lille land.

God søndag - på en vejrmæssig noget varieret dag.

Jette

lørdag den 18. januar 2014

Så er dåsen fyldt igen

- så længe det varer - med nybagte chokolade cookies. Det er nu en rar tanke på en lørdag, der mest står på oprydning og rengøring. Så er enhver pause kærkommen - med kaffe og cookie.


Opskriften er den samme som tidligere og findes her. Og apropos det med julerester - så havde jeg noget chokolade til overs fra julen, det blev groft hakket og fungerer fint i de her småkager.

Dagen er begyndt på den bedste måde - med gårsdagens avis (Kristeligt Dagblad) fyldt med artikler, der sagtens kan læses dagen efter. Artikler, der ofte giver anledning til eftertanke.  En af overskrifterne lød: "Hvad er meningen med livet, når man har alt?" - om meget rige unge, der tumler med spørgsmålet om, hvad der så giver mening, når de dybest set ikke behøver arbjede. Og så en anden artikel om singlegudstjenester, hvor en ældre dame sagde, at det bedste i livet var: "følelsen af, at der var andre, der havde brug for en."

Forskellige tanker, forskellige skæbner og forskellige vinkler på livet. Jeg havde helt glemt, hvor godt det er at sidde og fordybe sig i en avis med en kop kaffe ved siden af.
Og blev enig med mig selv, at jeg skal også på biblioteket idag - jeg mangler noget læsestof i bogform. Min nye iPad er god, men der er nu ikke noget som en rigtig bog :-)

God lørdag til dig - med de gøremål, der nu dukker op.

Jette

fredag den 17. januar 2014

Undren

En gang i mellem er det godt at blive mindet om, at vi skal huske at undre os. For jeg tror faktisk vi glemmer det. Jeg gør i hvert fald.
Undres, som Brorson gør det i salmen: "Op al den ting, som Gud har gjort". Der indleder han adskillige vers med at spørge: Hvad skal jeg sige, når jeg ser, går, eller undres - over alt det, som er lige omkring ham.
"Hvad skal jeg sige? mine ord,
vil ikke meget sige:..."

Ja, vi kan blive næsten mundlamme, når vi tænker efter og undres over det vi ser, hører og oplever. Og det kan være vidt forskellige ting. Det kan være en lille spire, der kommer op af jorden. Det kan være katten, der fuldstændig afslappet ligger krøllet sammen og sover i en stol. Det kan være en undren over den tillid andre mennekser møder en med. Eller noget helt fjerde.

En gammel kristen filosof - Augustin - har engang skrevet noget, som jeg synes er ganske smukt, om det at undres:
"Undren rammer hjertet uden at skade det."

Når vi undres er det jo tit over noget nyt, noget vi ikke lige havde lagt mærke til, eller noget vi møder. Og Augustin er sikker på, at undren er godt. Det rammer hjertet uden at skade det. Vi kan blive beriget, eller vi kan undre os og ikke forstå det, og så lægge det fra os. Men "undren rammer hjertet uden at skade det."

At undre sig er godt. Det må vi huske at tage os tid til.

På det meget jordnære plan forsøgte jeg mig i går med en kage, hvor jeg var spændt på udfaldet. Og jeg må undrende sige - at det blev godt. Kagen smager rigtig dejlig, især når man godt kan li' rosiner og mandler. Jeg fyldte dejen med gløgg-mix, der havde opholdt sig i køleskabet i selskab med lidt snaps. Rosinerne havde drukket snapsen, og var derfor meget fyldige og velsmagende - og fungerede fint i kagen.

Det bliver kun til et billede af kagen. Mest til insipiration til at få brugt eventuelle julerester.

 
 
God fredag - hvor der er det fineste lille hvide drys sne uden for vinduet.
 
Jette



torsdag den 16. januar 2014

Brød i hævekurv

Som tidligere nævnt, så fik jeg blandt andet en hævekurv i julegave. Nu blev det tid til at afprøve den. Jeg har endnu ikke helt forstået ideen med den - ud over at brødet får en fin rillet overflade. Men det er naturligvis også en gevinst i sig selv :-)

Selve brødopskriften kan være en hvilken som helst. Jeg fandt en opskrift med kerner på Arlas hjemmeside. Og tilpassede til det, der var i mit køkkenskab.

Billedet af det bagte brød er i øvrigt taget med mit nyeste indkøb af elektronik - som slet ikke har noget med bagning at gøre.
Men en iPad mini kom i går med posten - og det skabte nogen glæde og tog ret meget tid at blive dus med. Jeg er det heller ikke endnu - så det er en klar fordel at have Peter ved hånden, når jeg ikke kan finde ud af at komme hverken frem eller tilbage på skærmen :-)
Men en smart lille sag er det nu!

Grovbrød i hævekurv (1 stk.)

1 dl. kerner ( jeg brugte mine hele rugkerner, andre kerner kan sagtens bruges)
1 dl. vand

1 spsk. olie
2 dl. mælk
1 dl. surmælksprodukt (jeg brugte skyr, som Trine havde efterladt i køleskabet)
10 gr. gær
½ tsk. sukker
1 tsk groft salt
30 gr. fuldkornshvedemel
ca. 300 gr. hvedemel

Kog kerner og vend ca. 15 minutter ved svag varme og under låg.
Hæld kernerne i en dejskål og køl dem ned med mælk og surmælksprodukt. Tilsæt de øvrige ingredienser - hold lidt af hvedemelet tilbage. Ælt til du har en fin dej, og sæt den til hævning - længe. Gerne et par timer.

Så æltes dejen på ny og formes til et en kugle og dumpes ned i hævekurven, som forinden er drysset godt med mel.

 
Efterhæver ca. ½ time - og så kommer det spændende. Den skal over på en plade med bagepapir. Jeg vendte kurven på hovedet og på magisk vis slap dejen kurven og landede ret pænt midt på pladen med en mindre sky af mel omkring sig.
Ind i ovnen - bages ca. 30 minutter ved 200 grader.
 
 
Så er der atter nybagt brød i huset - det er lidt luksus, men utrolig dejligt. Det gør morgenen lidt lettere.
 
Jette  
 


onsdag den 15. januar 2014

Nøddemarengs

Her følger så opskriften på en nøddemarengsbund. Den, jeg brugte i islagkagen. Men som også kan bruges til andet. - Med lidt frisk frugt og flødeskum, så vil den også smage godt.

Min søsters hasselnødder kommer igen til sin ret. Jeg har stået ganske længe og af flere omgange og knækket nødder, alt i mens tankerne har vandret på langfart. Det har været en god måde at bruge tid på. - Men til sidst havde jeg knækket så mange nødder, at der var nok til, at der kunne bages en nøddemarengs bund. Og som så kunne bruges til nevøens fødselsdag. Så var der ligesom lidt sammenhæng i tingene :-)


Marengsnøddebund:

3 æggehvider fra glade høns
150 gr. flormelis
85 gr. grofthakkede hasselnødder

Pisk hviderne stive. Kom dernæst flormelis i og pisk ca. et minut til massen er sej og lækker. Fold med rolig hånd nøddekernerne i.

 
Læg bagepapir i en springform ( ca. 24 cm i diameter) og fyld dejen i.
Bages ved 150 grader i ca. 1 1/2 time.
Afkøles.
 
 
Tag forsigtigt den bagte bund ud af formen og fjern bagepapiret.
 

Og så er den klar til at blive  spist eller brugt - til det, du ønsker.
Og selv min søn, Peter, som ikke er super glad for nødder, syntes, at det gik an i denne kage. Se, så er meget nået :-)
 
Jeg ønsker dig en dejlig onsdag.
Jette  

tirsdag den 14. januar 2014

Islagkage

Jeg kan rigtig godt li' is. Og helst flødeis. Sorbet og lignende sundere alternativer er endnu ikke faldet i min smag :-)

Og nu hvor det igen er blevet forsvarligt at bruge egne friske æg til isen, så er det jo oplagt at lave den selv. Jeg har ingen ismaksine, men fryseren fungerer nu også fint nok.

Denne gang var det en islagkage, jeg ville lave - i anledning af min nevøs fødselsdag. Det var en dessert, der faldt i god jord.

Lagkagen består af en marengsnøddebund med vanilje- og bær flødeis ovenpå og pyntet med jordbærcoulis.

Jeg lavede isen i den springform, min nøddebund forinden var blevet bagt i. Opskrift på nøddebunden følger.

 
Læg den afkølede marengsbund i en ren springform.
 
Vaniljeis:
 
3 æggeblommer fra glade høns
75 gr. sukker
1/2 stang vanilje
3 dl. piskefløde
evt. lidt syltede bær
 
Pisk først fløden til blød flødeskum.
Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med lidt af sukkeret. Æggeblommer, sukker og vaniljesukker blandes og piskes grundigt - 3-4 min. - så æggesnapsen bliver let og luftig. Hvis du bruger lidt bær piskes de med til sidst.
Vend nu forsigtigt flødeskummet i. Fordel cremen ovenpå nøddemarengsbunden, glat den let - og sæt den så i fryseren. 
Den frosne islagkage pyntes med jordbærcoulis (jordbærsauce)
 
200 gr. frosne jordbær
50 gr. sukker
Evt. en halv tom vaniljestang
 
Blandes i en skål og tør langsomt op i køleskabet. Bærene vil safte og blive tilpas søde. Fjern vaniljestangen og blend bær og saft. Da jeg stadig ikke har en sprøjtepose, kom saucen i en plastpose, hvor jeg så klippede et hjørne af, for så at sprøjte saucen ovenpå islagkagen i et fint mønster.
Men, men, men ..... det gik ikke helt efter planen. For små jordbærstykker satte sig på tværs i hullet, og når de endelig blev presset ud, kom der ret meget af den blendede saft med ud. Resultat ses tydeligt. Men smagen fejlede til gengæld ikke noget :-)
 
 
Min dag byder så på endnu en fødselsdag - naboen fylder  75 år, og det fejres. Skønt med gode naboer.
 
Jette   
 
 


mandag den 13. januar 2014

Nevøens fødselsdag

Jeg havde, som nævnt forleden dag, fået lov at lave maden til nevøens fødselsdag. Han havde lige glemt at skrive tilbage, hvad han gerne ville have, så jeg bestemte menuen :-)

Bordet blev dækket - ret enkelt. Roserne var fra Netto - 12 kr. for et bundt, det er enormt billigt. Kvaliteten var derefter, men det lykkedes at få roserne til at holde hovedet højt, så længe middagen stod på. Og det var jo det vigtigste.


Mellemretten var ostetapas - derfor var der blevet bagt flutes.
Rugmelsflutes - og de smagte udmærket - men snorlige, det var de altså ikke. Bagværk har det ind imellem med at leve sit helt eget liv. Men jo netop også det, der gør det så spændnende at bage.


Desserten var hjemmelavet islagkage - opskrift og billede følger snarest.

Her afslutningsvis bør der vist være et billede af dagens fødselar - han har givet sin tilladelse til at blive omtalt her :-)
 
                                                   Erik 19 år - og et stort tillykke til ham.

Det har været en dejlig weekend - med masser af tid sammen med familien.

God mandag.
Jette




lørdag den 11. januar 2014

Muffins med bær

Jeg havde sat næsen op efter at skulle bage nogle chokolademuffins. Men da jeg sad og kiggede opskrifter faldt jeg over en, som bare hoppede ud af skærmen og mente, at den skulle prøves :-) Sådan kan man blive overrasket en gang i mellem og skifte mening undervejs.

Og der er ikke skyggen af mørk chokolade i de her muffins, der er til gengæld hvid chokolade, marcipan og bær - det lød bare så godt. Og at kunne bruge egne bær fra fryseren, det er da bare en ekstra gevinst. Og så i mine nye forme med flæsekant :-)

Her er resultatet. Opskriften er fra Odense Marcipan - og halveret.

Muffins med bær og hvid chokolade (10 stk)

2 æg fra hurtigtløbende høns
1 ½ dl. sukker
1 ½ tsk. vaniljesukker - gerne hjemmelavet
125 gr. revet marcipan
2 dl. hvedemel
½ tsk. bagepulver
75 gr. smeltet smør
50 gr. grofthakket hvid chokolade
75 gr. brombær (friske eller frosne) - andre bær kan anvendes ( hindbær eller blåbær)

Pisk æg, sukker og vaniljesukker grundigt, fint og luftigt. Tilsæt revet marcipan og pisk igen. Sigt mel og bagepulver og vend det forsigtigt i dejen. Tilsæt så smeltet, afkølet smør og til sidst den hakkede chokolade.
Fordel dejen i muffinsforme - jeg fik 10 små og fine muffins. Drys med bær til sidst.


Bages ved 175 grader i ca. 25 minutter. 

 
 
Lækre søde muffins - med syrlige brombær. Dejlig smag af både hvid chokolade og marcipan.
 
Så sammen med en god film i fjernsynet og en kop kaffe, så er der gjort klar til en hyggelig aften :-)
 
 
Jette 

fredag den 10. januar 2014

Fredag, flutes og fødselsdage

Fredag - bare ordet har en egen klang. Det er næsten weekend. Og selv som præst, så er fredag en særlig dag - især fordi jeg har en aftale med mig selv om, at søndagens prædiken skal være skrevet og udskrevet senest fredag kl. 15. Og det er den så i 95 % af tilfældene.

Flutes - sådan et par stykker skal der bages i weekenden. Egentlig et meget lille projekt, men ind i mellem har lidt også ret.

Fødselsdage - jeg kan godt li' fødselsdage. Jeg synes, det er hyggeligt, en dag om året at kunne fejre og sætte en person i centrum. Hos os bliver flaget altid hejst, når der er fødselsdag - så enhver der kommer forbi på den dag allerede udefra kan se, at her er der en, der fylder år.

I weekenden har vi to fødselsdage - min mor, der fylder  92 år (!) og min nevø, der fylder 19 år. Jeg har fået lov at servere aftensmad på nevøens fødselsdag. Så det kommer der lidt mere om de kommende dage.

Så der er nok at glæde sig til og glæde sig over - og være taknemmelig for.


Også hønsene glæder sig - og nyder stadig at kunne skrabe løs i jorden.

God fredag.
Jette

torsdag den 9. januar 2014

Irenes knækbrød

Det er blevet hverdag - og dermed også blevet lidt længere mellem kager og småkager. Og det er nu helt fint.
Før jul bagte jeg nogle marcipankiks, som jeg bare synes var rigtig gode. Både på grund af marcipanens sødme, men også på grund af alle frøene og kernerne.
Hos min søster havde jeg lige inden smagt nogle knækbrød, som mindede om - de var også fyldt med frø og kerner, men bare ikke spor søde.

De var lidt mere hverdagsagtige :-)

Opskriften havde gemt sig dybt inde i en af outlooks mange mapper - men nu er den fundet. Og afprøvet. Har du andre frø, kerner eller nødder i skabet, kan de sikkert også fint bruges.

Knækbrød (til en plade)

½ dl. solsikkekerner
½ dl. sesamfrø
½ dl. hørfrø
½ dl. havregryn
½ dl. olie
1 dl. vand
½ tsk. groft salt
½ tsk. bagepulver
90 gr. mel

Det hele røres sammen og smøres ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Dejen er lidt underlig, men læg et stykke bagepapir ovenpå, så kan dejen rulles ud i et tyndt lag. Udskæres i firkanter.
Bages ved 180 grader ca. 20 min.
Køler af og knækkes i stykker.

 
 
Specielt kønne er de ikke - men de smager ret godt.


Et godt bidrag på en temmelig våd og grå dag.

Jette

onsdag den 8. januar 2014

Tilbudsjagt ?

Tiden her lige efter jul er ofte ensbetydende med super gode tilbud på de varer, vi normalt forbinder med december og jul. Og selv om der er næsten et år til næste jul, så køber jeg glad og gerne, hvad jeg falder over af gode tilbud. Og jeg skal nok få det brugt før næste jul :-)

Marcipan bruger jeg året rundt. Til fødselsdagskager, kransekager til enhver lejlighed - eller blot for at gøre kage lidt mere festlig. Så da Føtex havde Budget-marcipan til 25 kr. for 400 gr. ja så måtte sådan en pakke da med hjem (og har det fortsat).


Det samme fænomen gør sig ofte gældende omkring champagne, også her kan det til tider lykkes at finde fine boblende dråber til en fornuftig pris.

Så det kan godt være at januar på nogen punkter er lidt kedelig. Men der kan gå lidt tilbudsjagt i det, og det er faktisk ganske sjovt. Så husk at nærlæse tilbudsavisen eller se dig godt for i butikken. - Og gå ganske langsomt forbi de mange hylder med specielle eller særlige tilbud. Og glæd dig over gevinsten, hvis du finder noget, der lige har din interesse :-)

Jeg fandt i øvrigt disse muffinsforme i Netto (i denne uge, uge 2):

 
 
30 stk. til 15 kr. De måtte bare ned i kurven :-) For enhver muffins, der bliver bagt i sådan en form med flæse - bliver bare løftet til noget ud over det sædvanlige. 

God tilbudsjagt - efter gode ting, der kan forøge glæden ved at bage.

Jette

tirsdag den 7. januar 2014

Skøn æblekage

Æbekage her midt om vinteren? Lige bortset fra, at det ikke er særlig vinterligt uden for mit vindue - nærmest bare gråt og vådt og ikke særligt oplivende.

Men så er det godt at kunne mødes med nogle strikkeglade piger i Strikke caféen og samtidig spise noget skøn æblekage. Det løfter dagen gevaldigt.

Det gjorde mine konfirmander nu også. Interesserede og aktive. De fik så også lige nyheden om, at der venter en tur til kunstmuseet Aros og Domkirken i Århus i næste måned. Det faldt helt bestemt i god jord :-) Der skal nok komme lidt mere om den tur senere.

Men nu gælder det den skønne æblekage. Og der er stadig æbler fra haven tilbage - så det er jo en fornøjelse at kunne bruge dem. Opskriften er med inspiration herfra - jeg halverede portionen.

Skøn æblekage

125 gr. smør
125 gr. sukker
2 æg fra trofaste høns
125 gr. mel
1/2 tsk. bagepulver
2 tsk. vaniljesukker - gerne hjemmelavet
4 æbler - ude fra haven

1 1/2 tsk. kanel
2 1/2 spsk. sukker

Beklæd en lille springform (jeg brugte en på 18 cm i diameter) med bagepapir.

Skræl æblerne, del dem i kvarte, fjern kernehus og skær dem i tynde både.
Pisk smør og sukker og vaniljesukker grundigt. Tilsæt æggene - et ad gangen - og pisk ihærdigt efter hvert æg. Sigt mel og bagepulver ned i dejen og vendt roligt rundt.
Læg halvdelen af æblerne i bunden af springformen - og drys med halvdelen af kanelsukker blandingen. Kom dejen ovenpå æblerne og læg de sidste æbler ovenpå og drys igen med det sidste kanelsukker.


Bag ca. en time ved 180 grader.

Spises både lun eller kold - som den er. Eller med lidt creme fraiche rørt med lidt vanilje og flormelis.

 
Og hele huset duftede skønt af kanel.
 
Jette 

mandag den 6. januar 2014

Hverdag

Jeg ved godt, at nogen allerede begyndte på arbejde og i skole i sidste uge - men det er nu lidt som om, at nu i dag er virkelig hverdag.

Sønnen skulle afsted her til morgen, der skulle tænkes på madpakke osv. Hvor jeg glæder mig til, at han ikke længere skal have madpakke med. Så skal jeg ikke smøre flere madpakker i mit liv.
Nja - sådan kommer det nok ikke til at gå, men madpakker er ikke min favorit. Slet ikke den traditionelle, med rugbrød og fladt pålæg. Skal det være - så hellere noget salat og masser af hjemmebagt brød!

Godt at jeg har hjemmearbejdsplads, så er jeg fri for madpakker :-)

Hellig tre kongers brødet  fra i går er på mystisk vis næsten forsvundet.


 
Men jo egenlig meget fint - det markerede jo også afslutnignen på julen.

Nu gælder det om at få fundet på noget godt og lækkert til Strikke Caféen i morgen.

God hverdag og god mandag.
Jette

søndag den 5. januar 2014

Hellig tre kongers brød

I dag er det Hellig tre kongers søndag. Det er ikke ofte vi har den søndag i kirkeåret, så det er da oplagt at markere og gøre lidt ud af.

Jeg var forleden inde i utallige butikker og genbrugsbutikker, fordi jeg ville købe et hellig tre kongers lys. Et lys med tre arme der går sammen nede i bunden. Det var mig ganske umuligt - så belært af den erfaring, skal jeg være ude i god tid til næste år :-)

Hellig tre kongers søndag fortæller om de tre vise mænd, som havde set en ny stjerne og fulgte den - indtil den standsede over stalden i Betlehem. Der, hvor de sidst havde ventet det, fandt de himlens kongesøn.

Men nu hvor jeg ikke fandt et hellig tre kongers lys, fandt jeg i stedet en opskrift på et Hellig tre kongers brød - så det må det blive til i år! Opskriften er fra Arla - og jeg halverede portionen.

Det kræver lidt planlægning - men begynder du nu - kan du have et brød klar til i morgen, som er Hellig tre kongers dag (6. januar)

Hellig tre kongers brød (1 stk)

Dag 1:

12 gr. gær
1 dl. vand
3/4 dl. grahamsmel

Alt røres sammen og står tildækket på køkkenbordet til næste dag.

 
 
Dag 2:


1 1/2 dl. vand
1 spsk. blødt smør
1 tsk. groft salt
1 spsk. honning eller sirup
1 1/4 dl. surmælksprodukt (jeg brugte noget creme fraiche, der skulle bruges nu)
100 gr. grahamsmel
ca. 300 gr. hvedemel

Til pensling:
1 spsk. smeltet smør

Alle ingredienser blandes - hold lidt hvedemel tilbage - med fordejen fra i går. Æltes grundigt og stilles til hævning ca. 1 time.
Derefter æltes den igennem og formes til et rundt eller ovalt brød - sættes på en plade med bagepapir og hæver tildækket en halv time.
Pensles med smeltet smør og drysses med lidt mel og groft salt.

Sæt brødet ind (nederst) i en 250 grader varm ovn, og skru straks ned til 200 grader og bag brødet i ca. 35 min.

Afkøles på risten.


Nu har du et dejligt brød - som kan være med til at markere afslutningen på julen. Og minde os om stjernen, der lyste og viste vej for de Hellig tre konger. Også vi har en stjerne der viser vej:

Denne stjerne lys og mild
som kan aldrig lede vild
er hans Guddoms-ord det klare
som han os lod åbenbare
til at lyse for vor fod. ( DDS 136,7)

God Hellig tre kongers søndag.
Jette


lørdag den 4. januar 2014

Min søsters hasselnødder

Jeg har en lillesøster, som jeg er rigtig glad for og har stor glæde af. Og hun er langt mere udemenneske end jeg er. Så at sidde indenfor og lave ingenting - er ikke lige hende. Hellere ud og lave noget. Og derfor har hun blandt andet samlet masser af hasselnødder i deres eget hasselhegn.
Hun hygger sig med at indsamle dem - og jeg hygger mig med at knække dem :-)


At knække hasselnødder er et lidt sent arbejde, men også afslappende. Der kan blive tænkt mange tanker, mens man står der og knækker den ene nød efter den anden. Og glæde sig over, at de er ganske gratis. Og hvilke brød og kager kan de ikke gøre god gavn i.

Jeg tror nødderne her er et par år gamle. Men så længe nødderne ikke er knækkede, kan de godt holde sig - deres indpakning er fra naturens side ret god, og beskytter dem fint.

Lige i dag får jeg nok ikke knækket så mange nødder - alle børn er hjemme. Det er en dejlig lørdag.

Jette

fredag den 3. januar 2014

Nytårsdessert

Her kommer det sidste indlæg der direkte referer til nytår og nytårsaften. Men for de flestes vedkommende gælder jo, at der blev gjort lidt ekstra ud af maden og desserten den aften - så derfor  kommer min nytårsdessert også her. Og jeg er ret sikker på, at den fint kan bruges i anden anledning også.

Nytårsaften havde jeg valgt at lave 7 mindre retter. Det var både udfordrende og sjovt. Og så var der da lidt for enhver smag. Og da jeg var alene om at passe køkkenet, var kodeordet planlægning og "lavet i forvejen". Som et bedre tv-køkken, hvor de hele tiden hiver et færdigt produkt frem, som har stået klar under bordet :-)

Og især desserter er taknemmelige med hensyn til at kunne forberedes i god tid. Så i de stille juledage blev der bagt brownies og lavet vaniljeis.

Opskrift Brownie (til en form 20 cm. x 20 cm.)

100 gr. smør
75 gr. grofthakket mørk chokolade ( omkring de 50 % kakao)
2 æg fra kåde høns
150 gr. mørk farin
2 spsk. kakao
75 gr. mel


Smelt smørret sammen med chokoladen i en gryde og lad det køle af. Pisk æg og farin til en luftig æggesnaps. Pisk den afkølede chokoladeblanding i. Bland mel og kakao og sigt det i blandingen og vend forsigtigt rundt.
Hæld dejen i en lille bradepande med bagepapir (20 x 20 cm) og bag kagen midt i ovnen ved 175 grader i ca. 25 minutter.
Lad kagen køle af og stik 6 bunde ud (ca. 6 - 7 cm i diameter) og flæk dem forsigtigt.
Jeg samlede mine kager i en silikonemuffins form - så jeg måtte skære lidt af bunden af de udstukne kager (fordi siderne i formen jo er lidt skæve).
Læg den mindste skive i bunden - lav en god vaniljecreme (som til vaniljeis) og kom den oven på den lille bund. Fyld formen næsten op - læg til sidst "låget" på og pres let. Stilles i fryseren.
Ved serveringen: Stil en kage på en fin tallerken og server med råmarinerede bær (jordbær, hindbær, brombær). Alle bær er fra frost - for jeg vil helst bruge friske bær i sæson - og ellers tage dem op af fryseren, når det er uden for deres naturlige sæson. Brombærene har jeg selv plukket, da det var dejligt efterår, fra vilde buske i markskellet.

 
 
Og nu er det næsten weekend - det har været et kort uge :-)
 
Jette
 

torsdag den 2. januar 2014

Nytårsstatus

Nytår er uomtvisteligt også status tid.
På den ene eller anden måde. Der laves nytårsfortsætter, indgås væddemål og "nu skal det også være slut med..."

Jeg har ikke gjort nogen af delene. Jeg tror ikke så meget på dens slags. Jeg tænker langt mere i livsstilsændringer, hvis noget skal laves om i ens liv.
Uden at det skal lyde alt for frelst - så har jeg ikke planer om nogle større ændringer i 2014.
Status er:
Højde: 168 cm (og det har den været i mange år :-))
Vægt: 56 kg
Alder: 52 år
Motion: løber (lunter) 5 km tre gange om ugen.

Og de tal vil jeg gerne arbejde på forbliver som de er - bortset fra alderen, den har det med at skifte i takt med årstallene.

Og status med hensyn til bloggen - så læste jeg i juleferien, at det var godt ind imellem at tjekke ens profil billede og tekst. Det vil jeg så se at få gjort. En dag.

For det tager tid at blive klog på "teknikken" bag ved. Jeg synes, jeg kigger mange steder og prøver meget forskelligt - uden det helt store held. Så kommer sønnen forbi og klikker et par gange med musen, trykker lynhurtigt på nogle forskellige taster og har så ret hurtigt nogle forslag til, hvordan det kan gøres. Noget om genveje, links og layout.
Så det arbejder jeg lidt mere med - og bager en anden dag.

Nu hvor juletræet er blevet afpyntet og al julepynten er kommet i kasser og sat på loftet - med et kærligt tak for denne gang.

God dag - den første hverdag i 2014.

Jette

onsdag den 1. januar 2014

Godt nytår 2014

Alle ønskes et rigtig godt nytår.

Hele kalenderen for 2014 er fortsat ret ubeskrevet - og det er både godt og spændende. Der kan komme så meget forskelligt forbi ens vej i løbet af det næste år. Og hvor er det godt, at vi ikke ved noget om, hvad der sker med os. Selvfølgelig er mærkedage nok plottet ind i kalenderen - men det andet - det uforudsete, det overraskende, det glædelige, det triste - alt det ved vi ikke noget om endnu. Og det er godt. Så nu er det bare om at være åben for et nyt år - og synge med på "Vær velkommen Herrens år".

Og så begynder jeg alligevel bloggen med at kaste et kort blik tilbage - på julegaverne.
For de afspejlede i en vis udstrækning at interessen for Bagning med Budget var kommet ind i mit liv.
Min niece havde luret min fascination af vaniljestænger. Så jeg pakkede en duftende æske op med de lækreste vaniljestænger.  Mere om dem en anden gang. Ligeledes fik jeg en hævekurv (den glæder jeg mig til at prøve, og skal nok skrive mere om det).  Og fik et gavekort til Magasin inklusiv en invitation til Brunch med mine piger i Århus. Det skal helt klart bruges her i januar.


Og så glæder jeg mig til at arbejde med bloggen igen. Det har været lidt mærkeligt ikke at bruge tid på den - at tage billeder og tænke i opskrifter.
Og det er så ikke helt sandt. For ferien er blevet brugt til at læse rigtig mange andre blogs, finde tips og ideer til, hvordan min blog kan blive bedre. Forhåbendtlig synes du også, det kommer til at skinne igennem :-)

Og til sidst lige en enkelt bemærkning om noget, der kan laves i dag eller alle andre dage: Saltmandler. - Som jo godt nok ikke har noget med bagning at gøre, og dog - de har da været i ovnen :-)


Opskriften fandt jeg hos noget i ovnen.   Jeg skal nok komme med mine kommentarer en anden gang. Men mandlerne smager fint - og det salte er godt oven på alt det søde i julen.

Endnu en gang: Godt nytår. Må det blive fyldt af gode opgaver og oplevelser - og megen bageglæde.

Jette