Annonce

mandag den 31. marts 2014

Brownies - med lidt snyd ...

Brownies er bare en fantastisk kage. Den smager altid godt.

Men jeg smagte sidste år til et korstævne en konfektagtig kage, lidt som en brownies - men uden skyggen af chokolade i. Der var kun brugt kakao.
Og dermed blev kagen jo noget billigere at bage. Og det kan sommetider være godt at have sådan en kage i opskriftsamlingen :-)

I den kommende uge har jeg en aften for konfirmandforældre. - Tiden for konfirmationer nærmer sig hastigt, så det er godt at mødes med forældrene og få talt om konfirmationen. Vi får også sunget de salmer igennem, der skal synges til kofirmationen. Det er altid rart at være lidt forberdt. Jeg plejer at servere en kop kaffe og en eller anden småkage købt i Netto eller Føtex. Men har i år besluttet, at det skal være anderledes :-) Og det er her denne opskrift kommer på banen.

Jeg har fået opskriften af en god bekendt - som velvilligt gav mig den. Det var en ret stor portion - faktisk til en hel bradepande. Så den er blevet gjort en hel del mindre - og her lavet som en prøve. Og den smager godt. Så det er bare at gå i gang med en større portion en af de nærmeste dage.

fredag den 28. marts 2014

Citronmåne - en helt anden opskrift

Jeg har for nogen tid siden skrevet om citronmåner. Jeg ville servere dem for mine korvenner. Og jeg fik prøvet to meget forskellige opskrifter på citronmåner. Den ene er beskrevet her.
Og i dag kommer den anden :-) Og det pudsige ved de her kager er, at de netop er runde som fuldmåner. Og dog tror jeg at de fleste af os tænker på de meget gule halvmåner pakket i cellofan, der kan købes for ingen penge rigtig mange steder. Men de her citronmåner er med garanti af en anden kvalitet!

Denne opskrift på citronmåne har jeg fundet her.

torsdag den 27. marts 2014

Naboens guldbryllup

Hvilken festlig begivenhed. At have været gift i 50 år og så kunne fejre guldbryllup.
Det kunne min nabo fejre i går.
Og på Fyn går den slags ikke stille af. Så dagen inden selve dagen blev brugt på, at venner og naboer fik lavet to rigtig flotte æresporte - en til at stå ved guldbrudeparrets eget hus og en til at stå, hvor festen skulle holdes. Og da gran og blomster var sat i, små fine lyskæder kommet på plads og det hele stod og fortalte historien om et langt ægteskab - ja så kom alle ind og fik smørrebrød og kaffe.

onsdag den 26. marts 2014

Brød - med surdej

Er der noget, jeg ikke har brugt ret meget - så er det at bage med surdej. Jeg synes, det er kompliceret, forstår ikke helt processen og er bange for, at brødet slet ikke vil hæve.

Men sidst jeg var i Nordjylland, fandt jeg i et gammelt blad en opskrift med en surdej lavet af ren hvedemel, gær og vand - så tænkte jeg, at nu skal det prøves.
Men at bruge surdej kræver jo planlægning. Der bliver bestemt ikke bagt samme dag, som man kommer i tanke om, at nu vil det være godt med et nybagt brød.

Men her er mit forsøg og resultat.

surdej:

1 dl. lunkent vand
1 dl. hvedemel
3 gram gær (ca. en ærts størrelse)

Det hele røres sammen, dækkes med film - lav et par huller til luft - og stil det på køkkebordet. Her står det 2 dage - mens det gærer og bobler og til sidst dufter surt.

tirsdag den 25. marts 2014

Kokostoppe

Jeg har ikke tidligere været så begejstret for kokosmakroner, synes de var for marengsagtige. - Men den her opskrift giver lidt mere fornemmelse af en kage. Måske også fordi jeg er ret glad for både marcipan og chokolade, og da begge dele indgår her, så går det ikke helt galt.

Mine toppe her er frisk og frejdigt lavet efter Mette Blomsterbergs opskrift :-)
Jeg har dog formindsket opskriften og udeladt limeskallen - mest fordi, at jeg ikke lige havde noget i køleskabet.

Og toppene, ja dem havde jeg brug for nu. Der er nemlig strikke cafe i denne uge, og da er det altid godt at have et eller andet til kaffen, alt imens der kan strikkes på livet løs, og tales om stort og småt.

Trine og Peter har tidligere hentet noget konfektmarcipan i Tyskland (!) og jeg brugte lidt af det i stedet for almindelig marcipan. Denne er med mint og chokolade, og smager ret så godt :-)

mandag den 24. marts 2014

Weekend glimt

Når der bliver skrevet på bloggen næsten hver dag - ja, så bliver det jo lidt som en dagbog. Lidt om det der sker rundt omkring mig.
Og der er en opskrift på vej. Men det er et brød med surdej - og sådan et tager dage at lave, så indtil det er klar, må der skrives om noget andet :-)

Weekenden bød på fødseldsag. Dejligt at kunne fejre Mette. Og hun blev glad for kagen !

fredag den 21. marts 2014

Malteserskage - den mystiske kage

Som nævnt tidligere, så er der fødselsdag i familien i denne weekend. Og det er altid dejligt og hyggeligt at fejre fødselsdag. I haven bliver flaget altid hejst på de dage, så enhver, som kommer forbi kan vide, at her er der nogen, der holder fødselsdag.
Og jeg tror vi alle har godt af og nyder lidt,  en enkelt dag om året, at have lov til at være lidt i centrum og blive lidt forkælet :-)

Fødselsdagskagen bød i år på en udfordring. Mette ønskede sig en Malteserskage!

Sådan en havde jeg aldrig hverken set eller hørt om før Mette sendte et billede på facebook og glad og frimodigt pointerede, at sådan en ønskede hun sig til sin fødselsdag !

Så gik jagten på opskriften ind. Blogs blev besøgt og billeder analyseret - og nu kommer her mit bud på en Malteserskage

Bundene valgte jeg at lave lyse, fylde lagkagen med hindbærfromage, smøre kagen ind i chokoladeganache og pynte med mange, mange maltesers :-)
Indkøbt i poser, som i øvrigt havde det med at forsvinde i takt med at de blev indkøbt og lagt i kælderen til senere brug:-)

Lagkagebunden og hindbær/jordbærfyldet finder du opskriften på her

torsdag den 20. marts 2014

Pølsebrød

Med en fortid som næsten vegetar, så spiser jeg generelt ikke meget kød - og derfor synes jeg også at et pølsebrød gerne må have meget brød og lidt pølse :-) Her er jeg nok ikke enig med alle - i hvert fald ikke min søn.

Mine pølsebrød er sjælent særlig ens - men som sønnen også pointerede, så gjorde det ikke noget, at hverdagsbagværk ikke var super perfekt i kanten. Så det var da lidt trøst - og det vigtigste er da også, at de smager godt. Og mætter. Og det gør de her.

onsdag den 19. marts 2014

Lagkagebunde - til mystisk kage :-)

Denne uge byder på endnu en fødselsdag i min familie - mellemste barn bliver 23 år! Hvor tiden dog går. Men skønt at se, at ungerne trives og har travlt - med at lære og læse og finde sin plads her i verden. Der er mange udfordringer, meget der skal tages stilling til - jeg misunder dem ikke som sådan. Er faktisk ret godt tilfreds med at være der i livet, hvor jeg nu engang er.

Men fødselsdagsbarnet har for længe udtrykt ønske om en ganske speciel kage - som jeg indtil videre kun har fundet som et billede. Så gode råd er lidt dyre. Eller også må der jo bare improviseres. Og det bliver vist det sidste.
Jeg løfter kun sløret for, at det er en lagkage :-) og i dag bages bunden. Så læs gerne med de følgende dage, så skulle der komme mere om den mystiske kage.

Jeg fandt for flere år siden en opskrift på nogle lagkagebunde, som jeg synes er rigtig god. Den er lidt anderledes i sin fremgangsmåde - men den er let og ukompliceret og det fungerer.
Den bages i en springform og deles efter bagning i to eller tre bunde.

Opskriften har jeg lagt ind tidligere og den finder du her


 
Her er et par billeder af lagkagebunden på vej i ovnen og som bagt.
Nu venter den så på, hvad der videre skal ske :-)

Jette

tirsdag den 18. marts 2014

At håbe er at leve

Hvorfor glemmer jeg det så tit? At det er godt og berigende at læse en god avis? Jeg ved det ikke. Men jeg ved, at når jeg sætter mig med morgenkaffen og bruger tid på at pløje avisen igennem, så er der ofte kommet nye indsigter og nye vinkler på ting efterfølgende. Ord eller historier, der ligger og arbejder videre i ens hoved.

"At håbe er at leve" var overskriften på en artikel, jeg læste i går. Et fint citat - og som man er nødt til at studse over og tænke over. Og blive opmærksom på - at ja, forsvinder håbet, så går livet også i stå.

H.C.Andersen sagde det berømte citat: "At rejse er at leve" Og meget vel, det er dejligt at rejse og komme ud og opleve noget andet end ens vante omgivelser. Men jeg tror alligevel, at håbet trumfer det at rejse!

Martin Luther er citeret for at have sagt, at "...hvis Dommedag var i morgen, så ville han stadig plante et æbletræ i dag." Og det understreger ret godt, hvad håb gør  - det åbner ens sind og løfter blikket.

I artiklen, jeg læste, stod håbet også beskrevet sådan: "Håbet driver os frem trods alle dystre prognoser. Det skaber mening og sammenhæng - mellem os selv og omverdenen, mellem nutid, fortid og fremtid. Uden håbet ville alt gå i stå." (Kristeligt Dagblad 14.03.2014)

Og det tror jeg er væsentligt. Vi har så meget brug for at kunne se en mening og håbe på noget. Ikke nødvendigvis hele tiden noget stort og forkromet - men bare håbet om en god dag, en dejlig middag eller en hyggelig aften.
 
På det helt jordnære plan håber jeg denne lille busk af dorthealiljer vil overleve i den fynske muld. Jeg gravede dem op i Nordjylland - min mor må have plantet mange løg i tidernes morgen, for der var rigtig mange af dem i haven, og hun var så glad for dem. Så nu håber jeg denne lille klump vil falde til og fremover vil blomstre ved forårstide uden for mit vindue. Som et af mange minder om min mor.

God og håbefuld tirsdag.
Jette

mandag den 17. marts 2014

Små rugbrødsboller

De kan godt have været i handlen længere - men jeg mindes nu kun, at det er inden for det sidste års tid, at man er begyndt at kunne købe små lækre rugbrødsboller fyldt med mørk chokolade og evt. rosiner eller tørrede tranebær.
Jeg synes, de er geniale. De smager rigtig godt, er bløde og lækre, og ikke alt for store. Og rugbrød og chokolade er bare en god kombination. Kommer i tanke om, at de to ingredienser vist også går igen i den sønderjyske rugbrødslagkage.

Jeg har være på udkig efter en opskrift på de her små rugbrødsboller - og er faldet over en fra Samvirke Den laves dog med bagepulver, det lyder lidt underligt. Jeg troede faktisk, at de var hævet med gær. Men uanset hvilket hævemiddel, så skal opskriften afprøves :-)

Det blev den så i går. I opskriften skulle være brugt knækkede rugkerner - det havde jeg ikke lige. Til gengæld har jeg stadig lidt af Fru Møllers hele rugkerner. De blev brugt i stedet - men jeg tror nok, at knækkede - og dermed lidt mindre grove kerner - vil være bedst.

fredag den 14. marts 2014

Luksus franskbrød

Nu kom muligheden for at besøge min gamle far - og så må der bages et eller andet. Og til en småt spisende mand på 93 år er spørgsmålet selvfølgelig lige, hvad det skal være.

Det blev et dejligt franskbrød - ikke for stort, men til gengæld fyldigt og lækkert.
Det er inspireret af de franske briocher - lidt fede boller med masser af smør og æg! Og med mine høns løbende udenfor vinduerne og flittige til at lægge æg, så er det oplagt at bage noget, hvor deres fine æg også kommer til deres ret :-)

Franskbrød

300 gr. mel
100 gr. smør
2 æg, fra hurtigtløbende høns
0,75 dl. mælk
2 spsk. sukker
½ tsk. salt
1/3 pk. gær

Smuldr smørret i melet. Rør gæren ud i mælken. Pisk æggene og sukkeret godt sammen. Lav en fordybning i melblandingen og kom mælk, æg og salt i. Røres sammen og æltes til sidst evt. med lidt mere mel. Sæt det så til hævning et lunt sted ca 1½ time.
Ælt dejen igennem igen og læg den i en smurt form, og lad det efterhæve en times tid.

torsdag den 13. marts 2014

Forårsglimt

Det er vist ingen hemmelighed at jeg ikke er det store havemenneske :-) I hvert fald ikke når det kommer til at kende planter og blomster, og heller ikke når det handler om at arbejde vildt og meget i haven. En halv time og så synes jeg, at jeg har gjort det godt :-)

Men jeg kan rigtig godt li' at sidde på terrassen og læse og kigge ud på græsset, træerne og rhododendronerne - og i det hele taget nyde solen.
I de sidste dag har solen lokket en udenfor - det har været skønt at kunne cykle rundt og være udenfor uden at skulle være iført hue og handsker hele tiden.

Lidt har jeg bevæget mig rundt i haven - og fik blandt andet øje på den denne lille fyr - eller høne: 

onsdag den 12. marts 2014

Nøddebrød

"Godmorgen, lille land!
Et land med sol, et land med dis,
med kyst af sten og sand,
som havets bølger slikker,
med bakker skabt af is,
koldt eller venligt skiftevis." ( Niels Brun 1998)

Det er første vers i en dejlig ny sang om Danmarks forskelligartede natur og et land med et væld af broer. Og sangen har tillige fået en dejlig melodi. Jeg vågnede med den klingende i hovedet - så var det fint at stå op - og være mindet om, at vi bor et godt sted på kloden.

Lidt mere nede på jorden igen - så var der til gårsdagens menighedsrådsmøde brug for et lidt groft brød, som kunne gå til både noget pålæg og noget ost.

Mit valg faldt på et nøddebrød med blandede nødder og rugmel.

tirsdag den 11. marts 2014

Mazarintærte

I ugen efter at min mor døde, var det ikke bagning der lå først for. Og appetitten og lysten til kage var heller ikke så stor.

Men livet og dagene går jo på forunderligvis videre. - Så en dag forsøgte jeg mig med en mazarintærte lavet i min mors gamle køkken og med hendes noget ramponerede vægt, hvis nøjagtigste interval hed 50 gram. Og opskrift havde jeg ikke rigtig nogen af - så derfor er denne opskrift mest af alt min egen :-) Og det er vel også en form for sejr.

Og rullen til at rulle mørdejen ud med - var et kapitel for sig. En mega tung marmorrulle! Den slags var meget fremme en årgang - mon ikke det var i  80'erne? Og de har heldigvis fået nogle værdige afløsere siden da.

Nu er jeg tilbage i eget køkken og med min nye vægt ved hånden, så blev det hele mere nøjagtig vejet af.

mandag den 10. marts 2014

Pro Ecclesia

Hvorfor nu skrive latin på en mandag morgen ? Jo, for en dejlig solrig og hyggelig weekend bød også på et foredrag med titlen: Pro Ecclesia - et forsvar for gudstjenesten. Det var digteren Søren Ulrich Thomsen, der udtalte sig om dette.


Og spændende at høre hvordan et moderne menneske kan være så optaget af og glad for den helt almindelige gudstjeneste og højmesse. I en tid hvor udvikling er hovedord, er det befriende at høre en stemme som mener, at det gamle og velkendte har umådelig stor værdi.

Den nye uge byder på både strikke café og menighedsrådsmøde, så der bliver rig lejlighed til at bage. Skønt.
Planen lyder indtil videre på mazarintærte og et lækkert brød. Kagen skulle gerne være på plads her på bloggen i morgen.

Udenfor er det frisk forår - hvor er det bare rart.

God mandag.
Jette

lørdag den 8. marts 2014

Weekend forkælelse

Det er at vågne op - og se, det er lyst udenfor!
Vide at dagen som sådan er uden aftaler. Lige bortset fra at alle tre børn vil være hjemme - og det er bare så fint og hyggeligt.

En skøn morgen - at få lukket hønsene ud, mens der er rim i græsset, solen er steget op over horisonten og den friske luft føles dejlig rundt omkring en.

fredag den 7. marts 2014

Hjemmelavet pizza

Der bliver spist mange pizzaer her i huset - købe pizzaer og frosne pizzaer. Men dog primært, når jeg ikke er hjemme :-)

I dag er jeg så alene hjemme - og så står den også på pizza, men denne gang hjemmelavet. For så ved jeg, hvad der er i dejen, og hvad der er på toppen.
Men jeg ved også godt, at mine pizzaer ikke er tynde som italienernes eller sprøde som en frossen pizza.
Men jeg kan nu meget god li' min egen udgave alligevel :-)

torsdag den 6. marts 2014

Pund til pund æblekage

Sådan lød overskriften på en opskrift jeg for nogen tid siden faldt over.

Det var en æblekage, og opskriften havde straks min interesse.
For det første var portionen tilpas lille, der skulle bruges en del æbler og så var der marcipan i dejen. Så kan det ikke blive meget bedre :-)
Og æblerne fra i efteråret synger på absolut sidste vers. De fleste er blevet spist af fuglene og de øvrige er ved at være lidt bløde i det. Men bagt i en kage - så går det alligevel :-)

Og denne opskrift har faktisk et fortrin mere - smørret skal smeltes inden brug!
Jeg synes kager, hvor fedstoffet skal smeltes er geniale. Det gør fremstillingen langt lettere, og hvis man ikke har husket at få smørret ud af køleskabet, kan man alligevel ret hurtigt komme i gang.

onsdag den 5. marts 2014

Nybagt brød

Det er egentlig utrolig banalt. Men det er virkelig en af de dufte jeg holder allermest af: Nybagt brød!
I går blev det så tiden til at finde dejtruget frem og få æltet en dej og sat den til hævning, for til sidst at bage brødet. Og få hele underetagen af huset til at dufte af nybagt brød.


Der burde selvfølgelig være en opskrift med. Men at ælte et brød ligger nærmest i fingrene og går helt af sig selv. Men grundopskriften her er nu altid mit udgangspunkt.

tirsdag den 4. marts 2014

Smukke tulipaner

Jeg venter stadig lidt med bagning og opskrifter.

Og bringer i dag et skønt billede af en stor og flot buket, som jeg har fået af kirkens dejlige personale.

 
 
En tivoli-buket.
Den lyser op.
Det gør solen også - det er så fint at sidde og se ud på en plæne fyldt med vintergækker og lidt forsigtige solstråler.
Energien vender tilbage. Konfirmanderne var livlige og klar til at møde foråret og en konfirmation, der nu kun er to måneder væk.

En ung mor har været her og tale dåb, og som bare glædede sig til at kunne dele den begivenhed med sine polske forældre.

Og gæren i køleskabet venter på at komme i brug :-) Jeg tror, der skal slås et brød op senere i dag.

En dejlig tirsdag fyldt med spirende håb.

Jette

mandag den 3. marts 2014

Når tiden står stille ...

Sådan opleves det ofte, når nogen tæt på en dør. Verden går lidt i stå, og det er så underligt, at alverdens travlhed fortsætter. At tv-avisen fortæller om politik, nyheder og uro - mens man selv synes, at alt står stille.

Men jeg tror, det er nødvendigt, at det sker. For når ens kære dør, så rokkes der ved relationer, og det man synes var sikkert og stabilt bliver pludselig rystet, og man skal til at finde nye veje.