Annonce

onsdag den 30. april 2014

Othello-lagkage

Mine to menighedsråd har hvert år et fællesmøde - blandt andet for at fremme samarbejde, forståelse og og i øvrigt bare ha' nogle gode timer sammen. Jeg tænkte her var muligheden for at få gang i min nye røremaskine. Så jeg lavede Othello-lagkager :-)

I Fyns Stifsttidende læste jeg forleden i et tillæg om kage-kultur, at netop Othello-lagkagen er ret gammel. Den er fra ca. 1900 og er opkaldt efter Shakespeares Othello-figur. Desværre stod der ikke noget om hvorfor, eller hvilke fællestræk der måske havde været. Det kunne ellers have været sjovt at vide.

Othello-lagkagen er på sin vis en enkel kage, og smager ret godt. Jeg surfede lidt rundt for at få nye tips og gode ideer til opbygningen. Og fandt ud af, at mange opskrifter har en mandel/makron bund nederst. Det har jeg nu ikke tidligere haft. Men det skal absolut prøves en dag. I denne omgang blev det så til, at købte makroner blev lagt inden i cremen. Men mere om det senere.

tirsdag den 29. april 2014

Othello-lagkage på vej

Jeg skriver mere om den færdige lagkage - Othello-lagkagen - i morgen. For selv om det er en enkel kage at lave, så kræver den lidt forberedelse. Så den ene dag bager jeg normalt bundene og næste dag lægger jeg så kagen sammen.  Og lige nu har jeg kun bagt bundene :-)

mandag den 28. april 2014

søndag den 27. april 2014

Skøn søndag morgen

"Nu vågne alle Guds fugle små..." - og alle os andre.
Det er dejligt at vågne til lyse morgener - og i dag vide, at det er fri søndag. Jeg har ingen gudstjeneste i dag - men så er der andre planer :-)

 
Det er dog hverken i haven eller i eget køkken. Jeg har for længe siden lovet nogle gode bekendte at hjælpe i køkkenet ved deres søns konfirmation. Og det er i dag. Men skal nok blive en rigtig hyggelig dag.

I haven er de første rhododendron sprunget ud. Det er virkelig skønne og flotte blomster.
Løbeskoene står parat og solen skinner fra en smuk blå himmel.

Jeg vil skynde mig ud - og ønsker dig en skøn søndag.

Jette

fredag den 25. april 2014

Gulerodskage - helt enkelt

På en dag, hvor det var lidt småkoldt og vådt, der var æg i køleskabet og gulerødder, der kun ventede på at blive afløst af forårets nye - ja, så var der ikke noget at betænke sig på. Gulerodskage!

Jeg tror, den kage kom frem i 70'erne - eller i hvert fald med Karolines kogebøger. Og i begyndelsen  modtaget med nogen skepsis. For både at bruge gulerødder i en kage, og så komme ost på toppen - det var ligesom lidt for moderne :-) Men siden hen er netop den kombination blevet ret godt modtaget.

Denne opskrift er helt enkel, helt simpel - ingen rosiner, ingen nødder og ingen ost på toppen! Men en lækker kage at fornøje sig med, når vejret kun opfordrer til at sidde indenfor - og arbejde.

Inspirationen til denne opskrift fandt jeg her. Og formindskede opskriften lidt og sparede lidt på sukkeret.
Og skulle i øvrigt se, hvordan det gik, når jeg brugte min nye røremaskine. Det her er nok den mindste portion maskinen kan piske ordentligt. Men så må håndmikseren bare i gang igen :-)

torsdag den 24. april 2014

Rugstykker med chokolade

Ja, så kommer der igen noget med chokolade :-) Jeg ved ikke rigtigt. Jeg spiser ikke så meget ren chokolade, men så snart det er gemt i noget lækkert brød - så forsvinder det. Og denne gang er det i små rugstykker, hvor der også er solsikkekerner og hørfrø i.

Anledningen til at bage disse, var at jeg ville prøve min nye Kitchen aid af. Og også lære den lidt at kende. Jeg har indtil dato altid rørt og æltet gærdej ved håndkraft, så er det jo noget af en omvæltning at skulle overlade alt røre og ælte arbejdet til en maskine :-)
Det gik nu meget godt - der stod heldigvis ikke en støvsky af mel ud over det hele. Men jeg havde ikke meget fornemmelse af, om der var nok mel i - eller om der måske var kommet alt for meget i. Det kræver noget tilvænning at blive helt dus med min fine maskine. Men vi skal nok blive venner med tiden!

Inspirationen til rugstykkerne fandt jeg her - men lavede igen en mindre portion, og ændrede lidt i forhold til melet.

onsdag den 23. april 2014

Kitchen aid - eller røremaskine, som den hed i min barndom ...

Tiden flyver af sted. Sådan føles det ind i mellem. Og nu er det allerede 14 dage siden jeg havde fødselsdag.
Jeg fik en noget uventet, men rigtig fin gave af mine børn. De kender jo alt til bloggen, og er testsmagere af brød og kager ind imellem. Så de syntes, at med al den bagning og rumsteren i køkkenet så skulle jeg have en Kitchen Aid - eller en røremaskine som den førhen blev kaldt. Sådan en har jeg aldrig før ejet :-)

tirsdag den 22. april 2014

Scones med marcipan og chokolade

Der er ikke blevet bagt meget de seneste dage. Påsken er gået med at holde og forberede de mange gudstjenester - og faktisk også hvile lidt ud oven på turen til Tyrkiet. Og så har vejret også bare været så solrigt og varmt, at det indbød til at være udendøre :-)

Men jeg fandt alligevel en opskrift på nogle lækre scones, som måtte prøves. Igen fordi opskriften lød lidt anderledes end den, jeg plejer at bruge. Den opskrift er endnu ikke kommet på bloggen, men finder vej hertil en dag.

Denne opskrift stammer fra Odense marcipan. Og med både marcipan og hvid chokolade i dejen - ja så er interessen vakt. Bemærkelsesværdigt er det, at der ikke skal smør i!
Jeg reducerede igen lidt i størrelsen.

lørdag den 19. april 2014

Ferie i Tyrkiet

Aller først - så er det dejligt at være tilbage i Danmark. Og dernæst er det rigtig fint at være tilbage i blog-verdenen igen :-)

Jeg har netop været en uge på ferie i Tyrkiet sammen med mine tre dejlige børn.

Renaissance

fredag den 18. april 2014

Hjemme igen :-)

Det er dejligt at rejse på ferie - men det er også skønt at komme hjem igen :-)
Vi landede i går eftermiddags efter en uge i Tyrkiet - det kommer der mere om i morgen.

Men hvor er der blevet grønt og fint ude omkring i løbet af den uge.


Træerne har fået fine små blade, tulipantræet er godt på vej og tulipanerne står med fyldige hoveder og venter lige på lidt solskin for at folde sig ud. Og purløgene mænger sig grundigt frem :-) Det hele står lidt tæt og oveni hinanden - og byder foråret velkomment.

onsdag den 16. april 2014

Glædelig påske


"Påskeblomst! hvad vil du her?
Bondeblomst fra landsbyhave
uden duft og pragt og skær!
hvem er du velkommen gave?
hvem mon, tænker du, har lyst
dig at trykke ømt til bryst?
mener du, en fugl tør vove
sang om dig i Danmarks skove?" (Den danske Salmebog 236,1)

Sådan indleder Grundtvig sin flotte påskesalme. Jeg kan slet ikke forestille mig en påske, hvor den ikke bliver sunget i kirken :-) 

Billedet af påskeliljen er den røde tråd igennem hele salmen.
På Grundtvigs tid var påskeliljen en lille forpjusket og overset blomst, som ikke var særlig velkommen nogen steder. Og netop den vinkel bruger Grundtvig til at pege på Jesu liv. Jesus var heller ikke lige velkommen alle steder. Men det, som i det ydre måske ser lidt ydmygt ud, kan rumme den største skat.
Påskeliljens form - det bægerformede hoved - får Grundtvig til at tænke på nadveren. Det lille bæger, der fyldes med få dråber vin - og som giver næring til vores tro.
Og påskeliljens kraftfulde gule farve bringer i sig selv et løfte om livet, der bryder mørkets magt. Som livet, der påskemorgen væltede stenen fra gravhulens indgang. Til tro og til håb.

Jeg ønsker dig en glædelig og velsignet påske.

Jette

torsdag den 10. april 2014

Fødselsdags islagkage

Jeg synes altid at fødselsdage er lidt særlige - uanset hvor gammel man bliver. I år har jeg blandt andet fejret min fødselsdag sammen med kirkens personale - og det var ret så hyggeligt.
Og vi spiste blandt andet denne islagkage.

Den bestod af nøddemarengs, pistacieis, solbærsorbet og lidt flødeskum. Det gik faktisk ret godt sammen.

onsdag den 9. april 2014

Flag og fødselsdag

Flag og fødselsdag hører sammen, i hvert fald hos os. Flaget i haven er endnu ikke blevet hejst - det blæser ret meget, men mon ikke det lykkes at få det op :-)
Inden for har jeg dette lille flag stående.

 
Det er lavet af min venindes far for over 25 år siden, og det har fulgt familien i alle årene, og har igen og igen været med til at pege på og fejre den, der nu har fødselsdag.
I dag er det så mig selv :-)

Blev allerede fejret noget i aftes, og senere i dag kommer pigerne også hjem - så det er bare om at nyde dagen.
Hvilket jeg så gør - med bevidstheden om, at nu er jeg så blevet et år ældre.

Rigtig god dag.

Jette


tirsdag den 8. april 2014

Kanelknuder med marcipan og chokolade

Fødselsdag - det er en åbenlys anledning til at bage :-) Men lige hvad? Jo, jeg er i færd med at fremstille en islagkage - som jeg tror bliver god. Mere om den en anden dag.
Men jeg vil også gerne lave noget lækkert gærbrød. Det afslører sig, at jeg er mægtig glad for brød i alle variationer.
Så efter søgen på nettet faldt jeg over nogle lækre kanelknuder, der udover remonce også indeholder marcipan og chokolade. Så kan man da kun blive glad!

Her kommer min lidt tilrettede udgave :

mandag den 7. april 2014

Rundt i haven

Jeg har nævnt det indtil flere gange :-) Jeg har ikke meget forstand på have og havearbejde. Men derfor kan jeg da godt se, at der sker noget derude i denne tid. Så her komme nogle glimt fra en tur rundt i haven.

søndag den 6. april 2014

Krydrede mandler

Da vi tog hul på 2014, skrev jeg lidt om nogle lækre saltede mandler, jeg havde lavet til nytårsaften. Og tænkte, at dem ville jeg vende tilbage til - det bliver så først nu :-)

Men i den kommende uge oprinder både fødselsdag og ferie - og det skal fejres lidt.
Og det kunne passende indledes med at nyde nogle dejlige mandler. Så selv om den her opskrift falder lidt uden for bagning i traditionel forstand, så har mandlerne dog været en tur i ovnen.

Jeg synes helt almindelige mandler er en anelse kedelige - men så snart de er i selskab med krydderier eller chokolade, så er det en helt anden sag :-)

fredag den 4. april 2014

Næste generation bager

Det er altså en fornøjelse!
At se og opleve at ens børn også synes, det er sjovt og hyggeligt at bage. At det er en god måde at være sammen på og skabe noget sammen.

I går morges stod jeg op til en ny boks på køkkenbordet med en gul post it på.


Bon appetit!

torsdag den 3. april 2014

Brownies igen igen - til mange :-)

Det kan næsten lyde, som om jeg ikke har lavet andet i denne uge end at bage brownies - det har jeg nu :-)
Men netop fordi første udgave af denne kage var så lille, så syntes jeg, det var lidt sjovt at vise den i meget stor størrelse også. 5 x større. Derfor gentagelsen.


Og hvorfor nu vise det her billede? Jo, fordi det er ganske sjældent at jeg bager så store kager. Og bemærk det ene hjørne uden nødder - det kunne jo være der var en konfirmandforælder, der heller ikke syntes så godt om nødder. Ellers ville Peter i hvert fald værdsætte det senere :-)


Tja, aftenen gik godt - og der var kun nogle få stykker kage tilbage - alle sammen med nødder.

Konklusion: Det er godt nok en nem kage at have med at gøre - og dejligt smager den - især med nødder på!

God torsdag.
Jette

onsdag den 2. april 2014

Sjove og nyttige indkøb

Ind imellem falder man bare over nogle sjove ting. - Og min nysgerrighed er især vakt, når prisen tilligemed er lille.

For nylig falt jeg over de her fine muffinsforme - og selv om jeg ikke bager så mange muffins, så måtte de med hjem alligevel. Men prisen var også sat ned fra 35 kr til 5 kr. :-)

tirsdag den 1. april 2014

Porretærte

Madtærter - det er vist et emne, mange har et forskelligt forhold til :-)
Nogen synes, det er en glimrende måde at få mad serveret på, mens andre har et noget mere anstrengt forhold til tærter med grøntsagsfyld og meget andet godt.

En af mine venner har fortalt, at han engang var inviteret til en fest, hvor maden bestod af et stort antal tærter i mange varianter. - Der var lige fra helt rene grøntsagstærter til laksetærter, for til sidst at ende med jordbærtærter. Han syntes, det havde været en elendig fest  - alene på grund af maden. Og jeg ville have syntes, at det var en skøn fest - alene på grund af maden. Sådan er vi så forskellige.

Jeg har bagt mange tærter - og de er mest blevet lavet efter, hvad rummer køleskabet. Er der noget som kan eller skal bruges - og derfor har jeg sjældent haft særlig meget fokus på mål og vægt. Det har jeg forsøgt at råde bod på her.
Så her kommer min porretærte. - Men den er meget åben for fortolkning og med mulighed for at bruge, det man selv bedst kan li', og hvad man lige har af grøntsager.