Annonce

fredag den 30. maj 2014

Kommen og vanilje

I disse dage er der kræmmermarked under den nye Lillebæltsbro.
Og med solskin og dejligt vejr syntes jeg, at jeg ville tage en tur forbi. Og jeg var bestemt ikke den eneste, der havde fået den ide :-)

Utallige boder og stande, Tivoli og Markedskro og Hønsehus, så var der nok at se på - og købe.
Men mit blik er bare ikke til at se det fantastiske i alt det, der er sat til salg. Der er enormt mange ting, af varierende kvalitet og interesse: - spisestel fra da min mor var ung, stentøjs kopper, messingstager og Madam blå. Gamle Anders And blade, fætter BR figurer og glas i alle afskygninger.


Men jeg fik dog noget med hjem :-) Kommen og vanilje!

torsdag den 29. maj 2014

Cup-cake med kransekage, Petit four

Kristi Himmelfarts dag - virkelig en særlig dag i kirkeåret. Jesu ankomst til verden  - fødslen i stalden i Betlehem - det er til at forstå. Selv om omstændighederne dog var usædvanlige.
Men Jesu afsked med verden - himmelfarten - den er alligevel grænseoverskridende. I bogstaveligste forstand. Fra jord til himmel. Vores tro kan bygge bro mellem himmel og jord.
Og det må den gøre her, hvor Jesus så at sige flytter adresse. Nu er han tilbage, hvor han kom fra. For at kunne være til stede over alt. Vi er efterladt i verden - og må forsøge at leve livet så godt vi kan, ud fra det, Jesus lærte verden.

I kirken havde vi en kombineret gudstjeneste og koncert, med masser af skøn musik. Efterfølgende serverede menighedsrådet et glas hvidvin - og jeg bød ind med nogle små cup-cake med kransekage.

onsdag den 28. maj 2014

Zenobia - og en dejlig koncert

Årstiden indbyder til mange fine forårskoncerter - og i aftes var det her i vores lille og fine kirke, der var koncert. Zenobia hed trioen, der optrådte.

At invitere nogle kunstnere ind, for at spille og synge og underholde er altid lidt et sats. For hvordan går det? Hvordan er de? Hvordan vil de passe ind? Har de noget på hjerte?

tirsdag den 27. maj 2014

Hindbærsnitter

Jeg har faktisk skrevet om hindbærsnitter før. Eller rettere, de er kommet med i en bisætning. Fordi der lige var lidt mørdej i overskud. Og det samme gør sig gældende i dag. Men i dag kommer der dog et billede med :-)


Og så må de vist kaldes hindbærkager - snitter har en anden facon :-)

mandag den 26. maj 2014

Ekskursion til København

Det blev en fin og spændende tur til København.
Ekskursionen havde to punkter på sit program: Et besøg i Marmorkirken og et på besøg på Statens Museum for kunst
Jeg havde ikke været nogen af stederne, så det alene gjorde, at det var med forventning, at kursen blev sat mod øst.

Marmorkirkens kuppel - 71 meter til toppen
 

søndag den 25. maj 2014

"Mine tilbud"

Facebook er godt til mange ting - blandt andet så jeg et opslag om, at man kan vælge kun at få visse reklamer i sin postkasse. Og det synes jeg er super smart.
For indtil nu, så var det første jeg gjorde, når buddet kom med ugens store stak af reklamer, at sortere og lægge halvdelen til side. I en stak, som røg direkte i stakken, der skulle i den grå papir-container.

Så da jeg så muligheden for at udvælge de reklamer, som jeg gerne vil se og læse, så gik det ret hurtigt med at få udfyldt formularen på nettet. Og i forgårs kom så den første portion udvalgte reklamer :-)
Det er da smart!
Hvis du også synes det kunne være fint kun at få de tilbud, der er relevante og interessante, så kan du læse mere her.

Nu vil jeg gå ud og stemme, læse reklamer og nyde søndagen.

God søndag
Jette

fredag den 23. maj 2014

Kager til menighedsrådets ekskursion

Jeg har lovet at bage kage til kaffen, når menighedsråd og personale skal på deres årlige ekskursion. Selve ekskursionen kommer der lidt mere om en anden dag - nu bages der :-)

Og jeg har valgt at lave tre slags, så er der lidt at vælge imellem:

citronmåne 
mazarintærte
banankage - i lille bradepande

torsdag den 22. maj 2014

Så skal der bages kager

Det er altid en dejlig opgave at bage en kage. Men lige i dag er det lidt et puslespil at få det koordineret med prædiken, gudstjeneste og samtaler. Men det skal nok falde på plads.

Jeg har påtaget mig at bage til korafslutningsfesten og menighedsrådenes ekskursion. Og det ligger lidt tæt - nemlig fredag aften og hele lørdag. Så jeg planlægger :-)

I dag bliver det brownien til desserten, der bages. For den har godt af at stå til i morgen. Selv om jeg gerne ville smage - men mon ikke der bliver et lille stykke kant eller noget, så den lige kan prøvesmages ....

onsdag den 21. maj 2014

Konen med æggene ...

Ind i mellem føler jeg mig lidt som konen med æggene - fra eventyret af H. C. Andersen. Ikke så meget på grund af æggene - for nok får jeg mine to daglige æg, men dem kan jeg godt få brugt selv eller forærer væk.
Nej, det er mere når jeg tænker og drømmer om mine mange pyntegræskar. I betragtning af hvor flot de mange spirer kom i gang, så var der grundlag for at drømme store drømme.

Men virkeligheden er lidt anderledes. Jeg drømmer og håber stadig - men er også blevet noget med realistisk. Her skal vist mere end almindelig meget held til, hvis jeg blot skal få pyntegræskar til eget forbrug :-)

Der er givetvis flere faktorer på spil. Blandt andet mine manglende grønne fingre. Men også nogle irriterende dræbersnegle er på spil. I ly af natten og i fugtigt vejr, gør de langsomt, men ret sikkert kål på mine fine spirer.

tirsdag den 20. maj 2014

Trine bager ...

I dag er en af de dage, hvor der ikke bliver tid til at bage :-)

Og så er det lidt fint, at Trine lige er hjemme og i går gav sig i kast med disse sunde bananmuffins. Så de kommer på i dag.
Og det er sunde sager - og derfor lidt alternative i smagen. De er meget fedtfattige og stort set uden sukker. Og selvfølgelig kan det smages!

Opskriften er fundet her og blev halveret og justeret lidt - sådan efter Trines fornemmelse for kage :-)

mandag den 19. maj 2014

Brød med kommen

Ovenpå en weekend med mange ristede hveder og kardemomme smag, så vil det være godt med en helt anden smag. Og jeg har længe villet prøve at bage et brød med kommen - så sådan et bliver det. Selv om jeg nok må regne med at få det for mig selv :-)

Peter er nu heller ikke hjemme. - Det er blevet tid til sidste skoledag på handelsskolen - så nu ventes med spænding på, hvilke fag, der udtrækkes til eksamen.
Så  kommer der 1½ måned, hvor jeg igen kan begynde at bekymre mig om, om de unge menenesker nu klarer det. Men det gør de jo som regel :-) Men derfor er det alligevel en spændende tid, vi går i møde på det felt.

søndag den 18. maj 2014

Konfirmation - en dejlig ting

Udenfor mit vindue er flaget hejst.
Og i formiddags strålede og varmede solen, og dannede en perfekt ramme om de mange konfirmnader, som skulle konfirmeres i min kirke.

 
Spændte og forventningsfulde - her er første hold fanget inden det hele gik i gang.


Og her det andet hold :-)

fredag den 16. maj 2014

Det skete også i denne uge :-)

Det er lidt utroligt, at man ikke kan følge med her på sin egen blog med det, man gerne vil vise og skrive om :-)

Så i dag bliver lidt opfølgning på løse ender og billeder fra den sidste uges tid - billeder og begivenheder jeg ikke rigtigt nåede omkring.

Skøn kageopsats - perfekt størrelse til kager bagt i min lille springform

torsdag den 15. maj 2014

Hveder til bededag

Der må bages hvedeknopper. En gang om året hæver jeg dej over boblende varmt vand - så det er lidt særligt.

Og i år har Kohberg lige tilbagetrukket en stor mængde af deres hvedeknopper - fordi de havde glemt at komme konserveringsmiddel i! Godt man ikke har det problem - altså med konserveringsmidlet. Det bruger jeg ikke i bagværk, så hellere bage lidt oftere. Jeg tror nu heller ikke, at der er andre hjemmebagere der bruger konservering i deres bagværk. Det er slet ikke nødvendigt, for nybagt brød smager bare så godt :-)

Skikken med at spise varme hveder, skyldes at bagerne før i tiden holdt lukket på store bededag. Det var dengang, butikkerne lukkede på helligdage, og samfundet turde gå i stå - som præsten Poul Joachim Stender udtrykker det. Og den pointe har han meget ret i. Vi har vist alle sammen godt af ind imellem at gå ned i tempo og tage det med ro.

onsdag den 14. maj 2014

Der skal to til at fejre bryllupsdag ...

Jeg læste i sidste uge et fint og vedkommende indlæg om det at fejre bryllupsdag alene. Det i sig selv er jo en selvmodsigelse. Men giver alligevel mening.

Sy en lap skrev om det vemodige i at tænke på at netop en bestemt dag ville hun kunne have fejret guldbryllup, hvis hendes mand ikke var død nogle måneder tidligere.

tirsdag den 13. maj 2014

Pistaciesnitter - petit four

I dag har mit ældste barn Trine fødselsdag. Hun bliver 25! - Utroligt, at det er så længe siden, hun kom til verden på fødselsanstalten i Århus lidt over middag den 13. maj 1989.
Og dog, i tilbageblikket, så er der sket meget siden da. Nu kan jeg kun ønske hende alt det bedste.

Men dagens indlæg handler om noget helt andet - nemlig lækre pistaciesnitter. Trine har nemlig ikke ønsket sig nogen kage, det er hun selv mester for at klare. Men så er det godt, der er andre, som også gerne vil have lidt sødt.
I dag var sidste gang mine konfirmander var til præst - og i år havde jeg besluttet, at der ikke skulle spises rundstykker sidste gang, men derimod serveres små petit four. Og så håbe at det ville falde i god jord :-)

Planen var oprindelig, at der skal laves tre forskellige - men det blev kun til to og så nogle købte Oreo. Tiden rakte ikke til mere.

Ideen til snitterne er hentet her. Det er hyggeligt at surfe rundt og finde andre bageglade danskeres små videoer og gode opskrifter - og så ellers prøve kræfter med nogle af dem :-)

mandag den 12. maj 2014

Bloggens første opskrift - igen

I går var det Mors dag - og igen i år blev jeg overrasket med en gave fra mine søde børn. DVD'en Sound of Music - så nu behøver jeg ikke vente til DR viser den engang hver syvende år, eller hvor når det nu er.

Men søndagen var også lunefuld, hvad vejret angik - og det var mest til hygge inden døre. Så en film eller to blev det til og så en omgang cookies.

fredag den 9. maj 2014

Reste-brød

Når man har bagt brød i mange år, så bliver det med tiden lidt på "slump" :-)
Og det er fint nok - men selvfølgelig ikke så godt, hvis det nu er et helt specielt eller særligt brød, man gerne vil bage.

Det er det så ikke i dag. Det er et reste-brød. Her er virkelig kigget i køleskabet, hvad står der her, som kan bruges i et brød - og få en rigtig fin anvendelse der.
Grundprincippet i et brød er altid det samme - så kig evt. her for en opskrift - med mål.

torsdag den 8. maj 2014

Til eftergilde ...

Jeg var i aftes inviteret til eftergilde. Jeg troede simpelthen ikke, at det ord eksisterede længere.
Jeg mindes det i min barndom, hvor der blev inviteret til eftergilde i forbindelse med konfirmationer og fødselsdage. Personer, der havde vist opmærksomhed og givet gave i den særlige anledning - men ikke havde været med til selve festen - de blev så inviteret en aften til et bedre kaffebord eller lign.

Men jeg har aldrig selv holdt et eftergilde, så jeg troede som nævnt, at det stort set var et glemt fænomen.

Men jeg tog fejl :-)

Og var til et hyggeligt eftergilde.  Og som værtparret sagde, nu var det hele jo stillet op og fundet frem, så var det jo let at invitere gæster igen. Og sandt nok. Men det kræver nu også noget arbejde.  Måske det er derfor det med tiden er gledet ud.

Men man kan sige meget godt om et eftergilde. Det er med til at give den egentlige fest lidt mere rum og plads.

Hverdage er der heldigvis flest af. Men højtider og mærkedage lyser op som festlige begivenheder hen over året. Og de kaster faktisk stråler både forud og bagud. Man glæder sig på forhånd, og bagefter nyder man at tænke tilbage på alt det, dagen bød på. Og her er et eftergilde faktisk med til at bære festlighederne lidt videre.

I dag er det regnvejr og gråvejr - så billedet bliver et Peter tog i går, da solen skinnede og varmede og i hvert fald Diva nød det :-)


God torsdag.
Jette  

onsdag den 7. maj 2014

Is med mandelkrokant

At skrive om is på en bageblog er lidt en tilsnigelse :-) Men is går trods alt fint sammen med meget bagværk - så det holder vist alligevel.

Men forleden var der piskefløde til 3 kr. for 2½ dl. i Netto - fordi det var sidste salgsdag - et sådant tilbud er bare umuligt at gå forbi. Og med de glade høns, der flittigt leverer to æg om dagen, så er der fin basis for at lave en omgang is.

Denne opskrift er med mandelkrokant - og rækker vel til 4 - 5 personer.

tirsdag den 6. maj 2014

Forårsfrisk pizza

Forår byder på rigtig mange skønne ting - og en af dem er nye grøntsager, nye skud. Blandt andet friske asparges.
Nu er jeg den eneste i husstanden, der synes asparges er rigtig godt - så en aften jeg var alene, skulle en ny opskrift prøves. Med netop asparges. For i Netto havde de flotte, store og friske grønne asparges - fra Samsø.
Og dagen inden havde jeg læst en opskrift i net-bladet Hebe skrevet af Karen . Hun har bloggen Dalsgaard i Skivholme og skriver et væld af spændende indlæg. Og denne pizza-opskrift var helt usædvanlig og rigtig lækker.

En forårsfrisk pizza med masser af grønne asparges, hvidløg og mozzarella.

mandag den 5. maj 2014

Græskarspirer godt på vej

Græskarfrøene er godt på vej. Efter en lidt sen start :-)

Første hold blev sået efter forskriften på pakken og der skete uendelig lidt. Der kom en enkelt tynd og ranglet spire - som nu er blevet plantet ud i højbedet. Og nu er der lidt flere på vej op af jorden....


Men en enkelt plante ville ikke være nok - den kunne jo blive angrebet af både dræbersnegl og høns -så der måtte sås flere frø.
Denne gang lagde jeg frøene i vand i godt et døgn, og så kom de i jorden. Og det gør altså en forskel, om de er blevet blødt op inden de kommer ned i den lune og mørke jord.

 
Hvis alle planter klarer at blive plantet ud i haven, så får jeg godt nok mange pyntegræskar til efteråret :-)

Hvis der kommer lidt regn i dag - så tror jeg nogen af de små planter kommer ud i naturen.

God mandag.
Jette

søndag den 4. maj 2014

Konfirmation og 4.maj

På denne kolde dag i maj blev de første af mine konfirmander konfirmeret.


Festligt og højtideligt er det. Og hvor dejligt at opleve konfirmandernes familier, der bare er så stolte af netop deres konfirmand.
Og konfirmanderne de glæder sig bare til det hele. Ind i mellem får konfirmander skudt i skoene, at de kun bliver konfirmeret for pengenes skyld. Det tror jeg simpelt hen ikke på! Det er langt mere en blanding af det hele. Selv at kunne stå i kirken og sige et ja til sin dåb, at være i centrum for en dag, og opleve, at alle har gjort sig umage for deres skyld. At de er værd at feste for.

At det så tillige i år er 4. maj - og dermed en historisk vigtig dag, hvor glæde og lys og frihed er i fokus - det er noget de unge mennesker også kan tage til sig og med sig. At frihed, glæde og ansvar er vigtige pejlemærker i ens liv.

Så alt i alt en mindeværdig søndag.

Jette

fredag den 2. maj 2014

Stenalderbrød - spændende og anderledes

Nu skal det være! Oven på nogle dage med ret meget lækker kage og andet godt - så skal stenalderbrødet afprøves.
Jeg har hørt flere tale om det, og set færdigblandinger i Netto og Brugsen - hvor alle nødder og kerner er samlet, og der så kun skal tilsættes æg, olie og salt. Og at prisen på en færdigblanding af nødder og kerner til stenalderbrød er ca. 1/3 af, hvad det koster at købe ind og blande det selv.

Men jeg havde de fleste af ingredienserne i forvejen og ville gerne nøjes med en meget lille portion. Så derfor blandede jeg det hele selv, og er var spændt på resultatet. For det lyder altså lidt mystisk, at man kan blande rigtig mange nødder og kerner, røre det sammen med æg og olie og så bage det - og så har man et brød!

De opskrifter jeg har kunnet finde på stenalderbrød peger alle tilbage i retning af Thomas Rode, og hele hans tanke om at spise som man gjorde i stenalderen. Jeg må indrømme, at den filosofi tror jeg ikke helt på, men derfor kan jeg jo godt afprøve en opskrift :-)

torsdag den 1. maj 2014

Marcipanroser - til senere brug ...

Jeg havde en lille rest overtræksmarcipan tilbage. Fra Othello-lagkagen :-)

Og så kom jeg på ideen med at øve mig lidt mere på at lave marcipanroser og blade. For selv om jeg synes, jeg allerede har lavet en del roser, så kan det sagtens blive bedre. Og det handler vist mest om at øve sig - rigtig meget.
Og et kig på internet og youtube kan bestemt gøre ens viden meget større, og give nogle gode fif.
Både roser og blade er lavet i fri hånd - altså uden brug af særlige redskaber.


Så nu står der i køleskabet en lufttætboks med marcipanroser og blade - klar til at komme på en kage - eller måske som pynt på en islagkage.
Jeg prøver at komme dem i fryseren, det burde de kunne holde til.

Denne torsdag byder på et 20 års jubilæum for kirkens graver - det er da værd at fejre. For så mange år samme sted vidner om både trofasthed og arbejdsglæde. Og en masse erfaring, som kommer alle kirkens og kirkegårdens brugere til gode :-)

Jette