Annonce

søndag den 31. august 2014

Roulade - en mormoragtig kage

Ind imellem går noget min næse forbi :-) Og det er sket i forbindelse med rouladen. Jeg var ikke helt klar over, at den tilhørte en svunden tid.
Jeg husker den fra min barndom, min mor bagte ret så mange og var ret ferm til det. De blev fine og flot rullet sammen - og smagte godt.

Jeg har aldrig selv prøvet at bage en roulade - syntes det lød lidt kompliceret. Og så hænger det nok også sammen med, at rouladen havde sin storhedstid for en del år siden.
Når jeg i dag tænker roulade - så er den lidt i same liga som citronmånen fra tanken. Altså en ikke så interessant kage.

Men nu skal det prøves - at bage en roulade. Lidt skubbet i gang af  Peter. Han kom en dag og spurgte, om ikke jeg snart skulle til at bage en almindelig kage - altså en kage uden 25 % nødder og masser af bær! For sådan en helt almindelig kage -  som bare smager godt - den ville han gerne lægge billet ind på :-) Han syntes, der var blevet bagt lige lovlig mange "niche-ting", som han kaldte det :-) Altså kager, som der var et begrænset publikum til, hvis man spurgte ham.
Ja, smag og behag er som bekendt meget forskellig.

Der findes ret så mange forskellige roulade opskrifter - dette bliver min, inspireret af de mange opskrifter, jeg har læst.

fredag den 29. august 2014

Brombær-jordbær syltetøj med lime

Dette er årets sidste brombær indlæg :-)

Jeg har det selv sådan, at nu har det godt nok handlet meget om brombær! - Men på den anden side, så er det lige nu - omend de synger på sidste vers - så er det nu, de er her.

Forleden kunne jeg i Føtex købe 250 gr. danske jordbær for 5 kr. Det kunne jeg ikke bare gå forbi. Men det er også bare lidt som om, at jordbærsæsonen er forbi, så første tanke var ikke jordbærtærte eller pavlova med friske bær.

Men så var der en mulighed at komme dem sammen med noget andet. De kunne været blevet til jordbæris - men nej, det blev til brombær-jordbær syltetøj med lime. Inspireret af dette med at gemme sommeren på glas :-), og kunne tage frem og nyde på en gråvejrsdag.

torsdag den 28. august 2014

Foccacia og salte mandler

Ja, det er nu gengangere - men derfor er de stadig gode. Foccacia og salte mandler.

De blev lavet i går, men jeg nåede ikke at smage noget af det. Men det var fordi, der var mange andre, som gerne ville smage med - og det var bestemt glædeligt.

I aftes  havde vi den sidst omgang salmemaraton og har nu sendt stafetten videre. Så først om 1½ år skal vi igen være klar med salmer, musik og mad i kirken.

onsdag den 27. august 2014

Pizza med brombær

Kender du det? At man har tænkt og planlagt, at det er det eller det madprojekt, man vil i gang med - og så - lige med et, ser man en opskrift, som ser så anderledes og spændende ud, at den må da bare prøves!

Sådan en opskrift faldt jeg over i avisen (Fyns Stiftstidende) forleden - og væk var planer med hyldebær og æbler og gamle blogkladder. Nu skulle der bages pizza med brombær.

Så først gik jagten ind på de sidste brombær i hegnet. Dernæst skulle der lige laves lidt nyt lemoncurd - men så var jeg også ved at være klar :-)

tirsdag den 26. august 2014

Hindbær petit four

Jeg synes, som jeg har skrevet om før, at kirkekaffe fortjener bedre kage eller småkage end en pose småkager fra Netto, der kan holde sig i månedsvis!

I første omgang betyder det, at jeg må bage lidt selv - men jeg har på fornemmelsen, at andre godt vil følge i samme retning. Og det ville være så godt. Og jeg skal nok huske at nævne det her, når det sker.

For noget tid siden, blev min tærte med lemoncurd serveret til kirkekaffe. - Det var virkelig et sats og noget helt nyt og anderledes.
Og for at være på den sikre side den dag, så havde jeg også bagt nogle små hindbær petit four.

Opskriften på dem havde jeg fundet i en bog med den glade titel: "Når livet er en fest". En bog fyldt med mad til gæster i forskellige anledninger - og egentlig meget "nede på jorden." Opskriften her er enkel og let at gå til.


mandag den 25. august 2014

Sådan gik det kagen ...

Forleden kom jeg med et bud på en kage i dysten: Byens bedste kage.
Jeg var ikke med, da kagerne skulle kåres. Men da jeg kom hjem i går fra gudstjeneste og kirkevandring stod denne flaske ved hoveddøren sammen med et tomt fad:-)

lørdag den 23. august 2014

Et bud på byens bedste kage :-)

Når der lige her, hvor man selv bor, laves en udfordring med kåring af byens bedste kage - så er jeg nød til at komme med et bud :-)

Alene udfordringen med at lave kagen er en stor del af glæden. Processen - dette at se kagen tage form og blive bygget op. At forsøge at få ideer og ens egne evner til at mødes. For det viser sig nemlig tit, at det er her, den store udfordring er :-) At i tankerne er det let nok, men når man så står der ved køkkenbordet, så er det ikke altid, at marcipanen vil, som jeg vil. Eller at farven bliver helt som tænkt. Eller konsistensen er lidt for blød - eller hvad det nu kan være. Der er faktisk mange ting, der ind imellem er i spil.

Men - august, sensommer - det må være bær, der er med. Brombær.

fredag den 22. august 2014

Gode mærkedage

Jeg skal til fødselsdag i dag!
Og det er der jo som sådan ikke noget helt specielt ved, for det er jo en tilbagevendende begivenhed år efter år. Men nogle fødselsdage skiller sig alligevel ud. Og i et år, hvor antallet af begravelser har oversteget antallet af fødselsdagsinvitationer, så er det en dejlig ting at skulle til fest i dag :-)

En god veninde fylder  50 år. Midtvejs i livet og så godt og vel voksen. Og det er et naturligt tidspunkt at få tænkt sit liv igennem på. Det sker naturligvis ikke på en dag. Men det er i den her periode af livet, hvor det giver god mening af overveje - hvad nu?

Og mange af de tanker har fødselaren i dag også gjort sig. For i dag fejrer hun tillige sit første år som selvstændig med eget lille firma. Og det er bare ret sejt gået.

Så jo - jeg glæder mig til at skulle bruge en del af dagen til fødselsdag.


Må din dag også blive fyldt af glæde.

God weekend.

Jette

torsdag den 21. august 2014

Tærte med brombær og tosca topping

I aftes havde jeg møde herhjemme og ville gerne servere lidt lækkert til kaffen, så det blev en tærte med brombær og nøddetop.

Da jeg havde plukket de første brombær, bagte jeg som et forsøg små tærter med friske brombær og toppet med toscafyld. Jeg havde fundet inspiration her. Og de smagte gevaldig godt.
Og så måtte en stor tærte da også gøre det :-)

Derud over havde jeg også bagt nogle snegle med chokolade og pistaciekerner, de kommer også på bloggen i nær fremtid.

onsdag den 20. august 2014

Blommemarmelade med solbær

Jeg fortsætter lidt med blommerne :-)
Og først tak for alle kommentarerne og "synes godt om" til min blommetærte. Det glæder mig rigtig meget, at I tænker, at det var brugbar inspiration.

Vinderen af den store bagedyst nr. 1 - Nana Frolov - var i en artikel i Alt for Damerne fortaler for, at vi burde sylte noget mere. For så var der altid noget frugt til at pifte en kage eller en dessert op med, når det blev koldt og mørkt og langt til sommer.
Og det tror jeg, hun har ret i - altså, at vi godt kunne gemme lidt mere af havens frugt og bær på glas eller i fryseren.
Men jeg er ikke den store bærplukker. Men fik som jeg tidligere nævnt dog plukket lidt blommer. Og har også fået lavet noget rigtig lækkert blommemarmelade. Det smager så godt, at jeg har været i gang igen med anden portion.:-) Men nu er mine portioner også små - men alligevel ...

tirsdag den 19. august 2014

"Mor-boller" - eller boller med gods i

Udtrykket "Mor-Boller" har eksisteret i vores familie en del år. Og det er boller, jeg i den grad har helt for mig selv :-)

Og udtrykket dækker over boller med alle mulige lækre ting i: nødder, chokolade, kerner og frø,  tørret frugt + forskellige melsorter. Og bollerne er også kendetegnet ved, at de aldrig er ens fra gang til gang.
Derfor kommer der heller ikke en rigtig opskrift i dag - mere en sådan cirka opskrift, mest af alt til inspiration.

mandag den 18. august 2014

Blommer - og blommetærte

Da vi kom til præstegården, var noget af det første vi plantede tre frugttræer - to æbletræer og et blommetræ. Og det tog mange, mange år før blommetræet overhovedet begyndte at tænke på at give bare en enkelt blomme. Men det skete dog et år. Og siden er der blevet flere og flere blommer, nogle år flere end andre.
Jeg er bare ikke så vild med blommer. Hvorfor ved jeg egentlig ikke - har måske fået serveret lige lovlig meget blommegrød i min barndom :-)

Men i år skulle det så være, at jeg fik brugt bare lidt af blommerne. Nogle år har jeg nemlig også først for sent opdaget, at de var modne. Jeg gik og ventede på at de skulle blive blå eller lilla - men det er åbenbart lyse blommer :-)


lørdag den 16. august 2014

At gå baglæns fremad ...

Dagens avislæsning (i Kristeligt Dagblad) gik omkring et stort interview med Niels Hausgaard. Alene det, at han er nordjyde er et gevaldigt plus på hans konto :-)

Nej - det handler langt mere om hans underspillede og lette lune, glimtet i øjet, når han på raffineret måde får sat tingene i relief - uden at fornærme nogen. Og dog udtalte han selv i artiklen, at det gjorde ikke noget, at folk blev vrede, men han ville ikke gøre nogen kede af det. Egentlig en meget fin skelnen. For i hans optik så var uenighed med til at få nye vinkler frem.

Men det var et helt andet udtryk, jeg lige faldt over - nemlig: at gå baglæns fremad. Som sure gamle mænd, der hele tiden går med ryggen forrest - fordi de hele tiden synes, at de mister noget. Og næsten krampagtigt holder fast i det, de havde.

fredag den 15. august 2014

Genbrug af ribs :-)

Dette er et forsøg - men sommetider er det lidt sjovt at få udfordret sin viden og kunnen - og det blev den her.

Kirkens graver havde haft gang i fremstilling af kryddersnaps - eller vel egentlig ribssnaps. Det var i hvert fald ribs og sukker, der i en månedstid havde stået og trukket med en flaske snaps. Og nu var tiden kommet, da ribsene skulle hældes fra - og så var spørgsmålet: Kunne de bruges til noget? Jeg fik bærene overdraget og måtte så se, om det kunne blive til noget :-)

Jeg fandt en enkelt blog, hvor der var nævnt i forbifarten, at sådanne bær kunne bruges til marmelade eller saft - men hvordan eller nogen opskrift var der ikke noget af.

torsdag den 14. august 2014

Chokoladekage med blåbær

Denne kage bagte jeg første gang, da jeg fyldte 50! Jeg havde dengang besluttet, at jeg ville fejre dagen med en reception med champagne, kaffe og kager - og så faktisk også en koncert. Menighedsrådet betalte en skøn orgelkoncert med 6 forskellige organister - det var lidt vildt, men super godt.

Det var et sidespring - det var kagen jeg kom fra. Den er igen, fristes jeg til at skrive, efter Mette Blomsterbergs opskrift - men i halv størrelse. Da jeg lavede kagen første gang, havde jeg ikke nogen blåbær, så da brugte jeg solbær i stedet for, og det fungerede også ganske godt.

Men nu har jeg fået lavet blåbærsylt, så det blev brugt denne gang.
Og kagen blev serveret til menighedsrådsmødet i aftes. Hvortil jeg også havde bagt nogle grovflutes med sesam- og hørfrø og nogle lækre boller med Egeskov Mølle-mel. Mere om dem en anden dag.

onsdag den 13. august 2014

Brombær

August måned er bare den måned, hvor ordet "høst" virkelig kommer til sin ret. Om det så er på marken eller i haven eller i de vilde krat.

I weekenden blev præstemarken mejet og halmen presset og kørt i lade. Så nu er der fri adgang til markskellet, hvor der gror ret så mange brombær. Omkranset af en del brændenælder - men de er ved at visne ned, så de er ikke helt så farlige, som de ser ud til :-)

tirsdag den 12. august 2014

Langtidsbagte (syltede) tomater

Jeg foretrækker langt ordet 'langtidsbagte' tomater i stedet for 'syltede' tomater. Hvorfor ved jeg egentlig ikke :-)
Men jeg ved, at jeg nyder mad, der har bagt og simret i meget lang tid. Det får en helt særlig intens smag og er oftest meget mørt. Og i køkkenet har der undervejs bredt sig en skøn duft af krydderier, som er med til at skrue forventningerne op.

Jeg har før langtidsbagt tomater, og synes, det er en rigtig god måde at tilberede tomater på. Denne opskrift er lige til at gå til, og tomaterne er ikke helt indtørrede.
De langtidsbagte tomater kan bruges i salater eller som fyld på pizza og lign.

mandag den 11. august 2014

Pizza med tre slags tomat

Hvis jeg nu havde et drivhus eller bare en tomat plante, så var det vist nu, jeg ville have glæde af den :-) Men det har jeg ikke. Men til gengæld så er der masser af boder, hvor der her på Fyn sælges tomater og meget andet frugt og grønt, så det er bare om at komme op på cyklen og få købt nogle tomater!

lørdag den 9. august 2014

Blåbærsylt

Så er gårsdagens avis ( Kristeligt Dagblad) blevet kigget og læst igennem. Jeg har aldrig helt forstået, hvorfor det er fredagsudgaven, der er den tykkeste og mest interessante - men det er det.

Og der er altid en eller flere artikler og små notitser, der giver anledning til at tænke lidt videre. Eller gemme i sit hoved, fordi de måske kan bruges i en anden sammenhæng en anden dag.

I denne avis var det især en artikel fra et Hospice om emnet håb, der satte sig fast. Og derfra et lille eventyr om guldsmeden.
Guldsmeden begynder livet som larve under vandet og ender som guldsmed over vandet. Denne forvandling vil den frie og glade og nyklækkede gudsmed gerne fortælle de andre laver om. - Men den kan ikke vende tilbage, kan ikke komme gennem vandspejlet. De andre larver må selv vente til de forvandles til flotte guldsmede.
Eventyret udtrykker håb og kan illustrere det kristne håb om evigt liv. Vi kan ikke her i livet trænge gennem forhænget til Guds rige - men vi kan håbe på, det sker.

En morgen i roligt selskab med kaffe, hjemmebagt brød og avisen, det er en god måde at tage hul på weekenden på.

Blåbær sylt kommer ind i billedet, fordi jeg i næste uge vil bage en kage - en blåbærdrøm - hvor netop blåbærsylten skal bruges.

Blåbær har fået en gevaldig opblomstring, eller hvad man nu skal sige. Da jeg var barn, plukkede vi sommetider små blåbær i skovkanten og spiste mens vi plukkede. Men nu står der jo blåbær i enhver køledisk. Og desværre sjældent danske. Men ofte enormt store bær. Og de smager nu fint nok.


fredag den 8. august 2014

Kokostoppe og andet godt ...

Ferie - det er absolut en dejlig ting. Giver fornemmelse af, at det er helt i orden ikke at lave så meget. Og tid til andre ting.

I går indeholdt dagen forskellige besøg. Første besøg gjaldt "bil til service" - et besøg jeg vidste ville koste en halv bondegård - så det var selvfølgelig lidt træls. Men på den anden side, så har jeg for længe siden besluttet, at det at have bil, det koster, men det er også frihed, og det sætter jeg enormt højt.

Mens bilen var i gode hænder, gik jeg lidt i butikker, med tegnebogen godt begravet i bunden af tasken. Men jeg fandt alligevel en lille skål, jeg bare måtte have med hjem. Den er nuttet og - jeg ved det godt - en mærkevare (Blomsterberg). Men jeg er rigtig glad for den :-)

torsdag den 7. august 2014

Flutes med squash

Det er tiden med squash - fine og sjove udgaver. Og de vokser hurtigt. Så det er med at bruge fantasien og få dem brugt i forskellige sammenhænge.
En af dem er bagning - i brød og kager.

I går brugte jeg dem til at komme i flutes og i salat - og begge dele forsvandt til Salmemaraton. Så det tager jeg som udtryk for, at de smagte fint :-)

I en af de ældgamle Karolines Køkken er der en opskrift på et brød med squash. - Den brugte jeg som grund opskrift, men ændrede lidt. Det var en stor portion, og jeg må nok indrømme, at jeg er bedre til små portioner :-) Så da dejen havde hævet var den millimeter fra at komme ovenud af røremaskinens skål. Men hævet, det var den :-) Dejen var også blødere end jeg normalt har den, så det at forme flutes til lange ens tynde brød - det blev der ikke meget af.

onsdag den 6. august 2014

Salmemaraton

Hvad er det? Det spørgsmål er jeg blevet stillet en del gange den sidste tid :-)  Og det er et godt spørgsmål - men som de fleste gætter på, så må det være noget med salmer og salmebog - og i lang tid.
Og rigtigt.
 

søndag den 3. august 2014

Tærte med chokolade og lemoncurd

Jeg synes kirkekaffe er en god ting. Det giver lige mulighed for at dem, der har været til gudstjeneste, kan få hilst på hinanden og ønsket god søndag. Det er selvfølgelig helt frivilligt, og der kan også være den dag, hvor man bare helst vil gå direkte hjem, og ikke er i humør til at være social og tale med andre.

Min gudstjeneste ligger helt almindeligt søndag formiddag - og det nærmer sig frokost. Så derfor kan det synes som et lidt forkert tidspunkt at drikke kaffe på. Det fordrer i hvert fald at "noget til kaffen" er let og lækkert.
Min gamle menighedsrådsformand lærte mig et nyt ord: "Frem og tilbage kage" Det er de billigste og mest uinspirerende småkager, der kan købes og serveres. Og fordi de er så kedelige, så vender de tilbage til dåsen. For så at komme frem igen næste gang, der er en andledning. Og sådan en pose småkager kan vare meget længe :-)

De småkager vil jeg gerne tage kampen op med!
Og derfor blev der i dag serveret små hindbær petit four og små stykker tærte.
Inspiration til tærten er fra Mette Blomsterberg :-)

lørdag den 2. august 2014

Lemoncurd

Jeg tror aldrig, jeg har smagt lemoncurd før.

Men med økologiske citroner i køleskabet var der basis for at prøve at lave det. Inspirationen kom af at jeg igen havde bladret i en kogebog, og der set en lækker kage, hvor der netop var lemoncurd i som noget af fyldet.

Og med mine nye intentioner (fra hvad vil du virkelig?), så havde jeg besluttet, at der skulle være kirkekaffe efter gudstjenesten i morgen - inden jeg gik på en uges ferie :-) Og til kaffen selvfølgelig lidt hjemmebagt og sødt. Små petit four med hindbær og en tærte med blandt andet lemoncurd. Det kommer der mere om - men i første omgang bliver det:

fredag den 1. august 2014

Grovbrød - undervejs i flere dage

Dette brød har jeg fundet inspiration til i Emmerys bagebog, som jeg også havde fat i forleden.
At et brød er flere dage undervejs, synes jeg er lidt fascinerende og anderledes, og hvor resultatet jo naturligt lader vente på sig. Det er næsten som at vente på at skulle pakke en gave op - for hvad skjuler der sig bag den fine farve, det flotte mønster og den solide skorpe?

Jeg har ikke brugt surdej - det er jeg ikke helt fortrolig med endnu, så jeg holder mig til gæren :-) Men bare i små mængder og så med mega lang hævetid.