Annonce

søndag den 30. november 2014

Det første lys ...

"Det første lys er Ordet, talt af Gud,
det skabte liv, hvor alt var øde,
med fuglesang, med blomster, der sprang ud,
med glæde over markens grøde." (DDS 87,1)

Så blev det første søndag i advent - en dejlig dag, fyldt med forventning. På mange niveauer og i mange sammenhænge. Forventningen om en dejlig måned, om hyggelige stunder, om tid til familie og venner, tid til at gøre noget sammen, noget andet end på nogen anden tid på året.

Det er dejligt og det er godt. Og adventskransens fire lys fortæller hver sin historie.
I Grundtvigs salme til advent fortæller lysene om de tre store højtider - jul, påske og pinse og til sidst hele kirkeåret. Og Johannes Johansens udgave udtrykker sig lidt mere i vor tids sprog - og lader første lys fortælle om begyndelsen. Da alt blev til. Og det er ikke nogen dårlig ide lige at standse op og glædes over alt, det vi er betroet.

Jeg har ikke fået en adventskrans i år - hverken lavet en, købt en eller lavet en dekoration med fire lys. Men jeg ved med sikkerhed, at kirken har en skøn krans med lilla bånd - den vil jeg nyde at se blive tændt hver eneste søndag.


I år bliver den tændt med en flamme fra "Fredslyset". Jeg modtog lyset i fredags, og det vil nu komme med i kirke og stå tændt der hele adventstiden.
Fredslysets flamme kommer oprindeligt fra den evige flamme, der brænder i fødselskirken i Betlehem.
Det er da lidt en fin tanke, at den nu kommer til også at tænde lyset i kirkens adventskrans.

Jeg ønsker dig en glædelig adventssøndag.

Jette


fredag den 28. november 2014

Brød med græskarkerner

Da jeg spiste brunch på Café Lava sidste weekend, servede de et lækkert nybagt franskbrød med græskarkerner. Det er et forsøg på at nærme mig det, der kommer her i dag.

torsdag den 27. november 2014

Stjerner - flettet af papir

Jeg synes godt nok dagene går i rask tempo lige nu. Med møder, planlægning og forberedelse. For en dels vedkommende med henblik på december - og det er jo ikke så galt.

Men ind i mellem lander jeg i sofaen, og så er det tit stjernestrimlerne jeg griber fat i :-) Jeg holder meget af de flettede papirstjerner. Måske fordi det er noget af det julepynt, der bare altid har været i mit liv, noget der ikke har ændret sig ret meget. Så det er nostalgi og lidt en tidslomme at være i, når strimlerne lægges sirligt over hinanden og hver gang ender med at blive til en ny lille stjerne :-)

onsdag den 26. november 2014

Sådan kan det også gå ...

I morgen holder menighedsrådet det sidste møde i dette kirkeår - og i dette kalenderår.
Og da rådet blev betænkt med et par flasker rødvin, som tak fordi de ville hjælpe ved afholdelsen af graverkurset i oktober, så har min opgave i denne omgang været at bage noget, der kunne passe til det. Det bliver til to brød - et spansk landbrød og et lyst brød med græskarkerner - mere om det senere på ugen.

Men der skal også være noget sødt til kaffen - synes jeg i hvert fald. Gerne med chokolade, så jeg fandt noget inspiration hos Odense marcipan. Jeg vil lave triplechokoladesnitter.

Det kræver en chokoladelagkagebund. Det er sådan de lidt kedeligere at bage, men alligevel super vigtige. Jeg har bagt chokoladebunde før, men vil gerne have en, der er lidt lettere og luftigere. Derfor kommer der et forslag mere her :-) I forhold til den oprindelige opskrift, så har jeg hakket chokoladen og ikke revet den. Det gav et lidt alternativt resultat - hvad udseendet angår.

tirsdag den 25. november 2014

Snebolde - kransekage med fyld

Jeg fik for nogle år siden en lækkerbisken - hvidt flormelis med fyld inden i. Mere kan jeg faktisk ikke huske - og så er det lidt svært at finde en opskrift, der lige rammer :-)

Men nu har jeg gjort et forsøg. Med inspiration fra Mette Blomsterberg julebog.

mandag den 24. november 2014

Sandskulpturer, shopping og snak

Det har været en dejlig weekend. Måske fordi jeg synes, den kom meget tilpas - lige inden december for alvor går i gang :-) Men også på grund af rigtig meget andet.

Jeg var en tur i Århus. Og pigerne havde planlagt, at vi skulle besøge "Det gamle Apotek" - men det havde ikke søndagsåbent. Så på den vis havde jeg valgt den forkerte weekend.

Men så fik vi set på sandskulpturer.

lørdag den 22. november 2014

Anderledes brød med nødder og tørret frugt

Noget af det, jeg nyder i den her tid er alle de små brochurer, der hænger rundt om i butikkerne, med idéer og tips til advents- og julebagning.
Og jeg har en svaghed for de opskrifter, der lyder lidt anderledes eller har lidt anderledes ingredienser end forventet.
Således brødet her, som jeg har lavet med inspiration fra Delicatas julehæfte.
Det er tillige et brød i kategorien "mor-brød" - der er alt for mange kerner og andet i, til at det vil falde i de unge menneskers smag :-)

Det er et gærbrød, men med så lidt gær i, at min vægt nægtede at veje mængden. Og dejen er kun rørt sammen og har så stået i køleskabet natten over.

fredag den 21. november 2014

Petit four - til julefrokost

I aften holder mine menighedsråd og personalet den årlige julefrokost. Det er altid en hyggelig aften. Det foregår i konfirmandstuen, som bliver ommøbleret og dækket op i røde farver og med gran på bordene. Præcis som det skal være :-)


Maden bliver købt, så der er ikke så meget forberedelse til aftenen. Vi er så to, der er blevet enige om at bage en lille ting til kaffen. For efter en traditionel julefrokost, er der ikke plads til ret meget mere.
Jeg har valgt at bage minimuffins med havtorn og så pynte med træer, stjerner og hjerter. Så bliver det vist ikke mere julet :-)


Og så kommer min engelske julekage også på bordet. Mest fordi jeg synes den egentlig er blevet meget fin, for jeg tvivler på, at der bliver spist nævneværdigt af den. Den kage egner sig bedst til en kop kaffe efter en lang gå tur.

Det er vejret så også blevet til - med solskin og helt stille vejr. En helt anderledes glad dag. Nok også hjulpet lidt på vej af, at jeg har fri i weekenden og tager på besøg hos Trine og Mette i Århus. Det kan kun blive nogle hyggelige dage.

God weekend.

Jette

torsdag den 20. november 2014

Lidt lys og gran

I morgen skal jeg til årets første julefrokost :-) Og de sidste mange dage har jeg arbejdet med at få kirkens levende julekalender på plads. Så advent og jul nærmer sig. Og der kommer mere om begge dele en anden gang.

Men i forrige weekend var Mette og jeg til fernisering hos Jan Munch i Middelfart - en meget dygtig blomsterdekoratør. At gå ind i hans butik, gennem en lille port - det var som at gå ind i Alladins hule. Der var så stemningsfuldt pyntet op - afdæmpet, enkelt og elegant.
Og super til at få inspiration af.

Så i dag har jeg givet mig i kast med to små dekorationer. Med de ting jeg nu havde :-) Munch havde lavet dem i firkantede æsker - det var så fint, men sådan nogen har jeg ikke lige - så det må blive en anden gang. Men jeg havde et par firkantede skåle, de blev brugt i stedet :-)

onsdag den 19. november 2014

Tærte med laks og spinat

Jeg har vist ikke tidligere lavet en sådan tærte. Men med et stykke fersk laks i køleskabet og spinat i fryseren - så var grund ingredienserne til stede :-) Og aftensmaden klaret.

tirsdag den 18. november 2014

Skøn krydderkage med valnødder

Efter fyraftensgudstjenesten i fredags blev der som sædvanlig serveret kaffe. Og kagen denne gang blev en krydderkage.
Det er ikke så ofte, der bruges valnødder i den forbindelse. Men nu har jeg jo fået en helt kasse, og så er det bare en glæde at kunne bruge løs af dem.

mandag den 17. november 2014

Engelsk julekage med nordisk præg

Madbloggerudfordring #5 blev sat i gang af La cucina nada for ca. en måneds tid siden. Og jeg meldte mig igen :-) Denne gang lød udfordringen på Nordisk jul. Altså lade det nordiske køkken skinne igennem - enten i noget helt nyt, eller som en del af noget allerede kendt.

Jeg har valgt at komme nordiske elementer ind i den klassiske engelske julekage.
Jeg bagte kagen sidste år efter denne opskrift, og den har da også dannet udgangspunkt for  denne nordiske udgave.

Jeg har tilføjet følgende:

Havtorn - gammel kendt frugt, helt tilbage til vikingetiden. Mine var tørrede og derfor meget mørke i farven. Et bær har c- vitamin som en appelsin.
Havre - kornsorten har været kendt i norden siden bronzealderen, så et værdigt element.
Græskarkerner - ikke specielt nordisk. Og så dog, for græskar vokser faktisk også ret godt i Danmark, og kernerne derfra kan bruges. Jeg har dog købt mine.

lørdag den 15. november 2014

Smugkig på næste uges Familie Journal

For noget tid siden fortalte jeg om, at den ene af mine kirker var blevet udvalgt til at skulle være forside kirke på Familie Journalens julehæfte. Bladet udkommer på mandag den 17. november.

Jeg har fået et eksemplar tilsendt - så nu er spændingen blevet udløst! - For indrømmet, os der deltog i interviewet, har ventet på, hvordan vores kirke ville blive præsenteret.

fredag den 14. november 2014

Brød og kunst

Jeg havde håbet, at jeg i dag kunne vise et fint flettet brød - af fem strenge og flot formet. Et kunstfærdigt brød.
Jeg havde set en video på youtube - men det var ikke helt nok. Så efter to forsøg blev dejen æltet igen og flettet som en helt almindelig fletning. Lidt træls, men jeg forsøger igen en anden dag.

torsdag den 13. november 2014

cookies - igen igen, med chokolade og tranebær

Jeg husker, at Tobias fra den store bagedyst fortalte om, hvordan han fandt nye opskrifter. Han googlede, og hvis der ikke dukkede noget op, så konkluderede han, at han havde fundet noget specielt og gik videre med det.
Jeg har det lidt modsat. Eller konkluderer i hvert fald anderledes. For hvis rigtig mange synes om en særlig kage eller småkage, så er det nok fordi den smager ret godt. Jeg tror i hvert fald det gælder om cookies :-)

Så fra en bog (Kagedage) lånt på biblioteket kommer inspiration til disse cookies. Tranebær går igen - jeg synes stadig de er interessante at bage med. Og chokolade, tja det er der ikke så meget at sige til - det er bare godt.
Det er faktisk ikke længe siden, jeg skrev om nogen cookies, der ligner disse - så det her må være version 2

onsdag den 12. november 2014

Alt andet end bagning :-)

Men farvestrålende og med muligheder. Sådan er det, jeg vil fortælle om i dag.

Farvestrålende og med tydelig duft af stjerneanis, sådan er den granatæblesirup, som jeg kogte i går. For flere dage siden købte jeg et granatæble, fordi jeg synes, det er flot og anderledes. Men granatæblet blev bare mere og mere runken - for jeg er ikke god til at få det brugt. Jeg bryder mig ikke om de bitte små kerner, der inde i hver eneste lille bær - eller hvad man nu ellers kalder dem.

Men så fandt jeg en god ide her på Valdemarsro 

Der blev lavet granatæblesirup - og kernerne bliver siet fra. Det måtte være vejen frem :-)

tirsdag den 11. november 2014

Lækre marengs med mandler og chokolade

En del af weekenden blev tilbragt i Nordjylland sammen med min gamle Far. Og hvor det er dejligt at opleve, at han klarer sig - med hjælp fra gode hjemmehjælpere. De kigger lige inden for - og minder ham blandt andet om, at han skal huske at få spist :-) Det er nok den største udfordring - at sidde og spise alene. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at han nyder, når vi sidder flere omkring bordet.

Inden vi tog derop, havde jeg et par æggehvider stående i køleskabet, som gerne måtte bruges i noget lækkert. Valget faldt på marengs med mandler og chokolade. Og de blev fine og luftige.
Og som min far sagde, da han fik en til kaffen - det er nogle store kager, men det er godt nok meget luft ! Der er ikke meget brød i sådan en marengs. Men sammen med en kop kaffe, så gør de sig godt.

lørdag den 8. november 2014

Pestosnegle til unge mennesker

Jeg har ikke før bagt pestosnegle, men set billeder af dem. Og egentlig er det meget enkelt:

En god pizza pizza dej rullet rektangulært ud og smurt med pesto.
Rulles sammen og skæres i skiver - til snegle, og bages ca.  15 minutter.
Og så er der pestosnegle :-)

fredag den 7. november 2014

Minimuffins med havtorn og hvid chokolade

Jeg tænker stadig på måder at få brugt tørret havtorn på. For i forbindelse med madbloggerudfordringen #5 fik jeg jo købt en pose med de syrlige tørrede bær. Og hvordan bruge dem bedst ?

Jeg søger fortsat rundt på nettet, og fandt blandt andet ud af, at der for nylig er udgivet en bog, som kun handler om havtorn. Jeg har ikke selv set den, og på biblioteket er der 5 måneders ventetid på bogen, så der er åbenbart flere end mig, der synes det er et spændende bær og en interessant bog :-)

Opskriften til de små muffins fandt jeg inspiration til her. De små muffins minder om petit four kager, men de er i den rustikke ende, alene fordi der er grahamsmel i :-) Men sommetider er det også fint at få en lille bitte kage, der ikke er for sød og som fint går på en fredag!

torsdag den 6. november 2014

Til kagekursus hos konditoren Kring

Bloggen har som nævnt før fejret 1 års fødselsdag. Og jeg benyttede lejligheden til at arrangere en kursusaften hos konditor Kring i Middelfart.

Det blev en sjov, lærerig og meget hyggelig aften - og alle drog hjem med den skønneste nøddetærte pakket ned i en kasse som en rigtig konditorkage - så det lignede en million :-) Og ikke mindre væsentligt - den smagte rigtig godt!

onsdag den 5. november 2014

Æblekage - med havens sidste æbler

Mine æbletræer gav ikke ret mange æbler i år - og nu er de sidste blevet brugt. I en æblekage.
Der er ikke mange krumspring i den - blot masser af æble og kanel.

tirsdag den 4. november 2014

1 år som blogger :-)

Bloggen fejrer sit første år.

 - Det er faktisk lidt spændende og tankevækkende. For det betyder jo, at jeg i et år stort set hver dag har været i gang med at tænke på blogindlæg, taget billeder og skrevet tekst. Prøvet nye opskrifter og nye variationer - alt sammen over temaet Bagning med Budget mm.

Det er også første år i en ny verden - blogverdenen - så det ligger lige for at tænke lidt baglæns og se på, hvad året har betydet.

Hvad har mit første år som blogger givet mig?

mandag den 3. november 2014

Brød med valnødder og tranebær

En ny uge er netop begyndt. I min blogverden bliver den lidt speciel - for i morgen den. 4. november er det præcis et år siden, jeg oprettede bloggen og skrev det allerførste lille bitte indlæg.

Og der er sket en del siden da - på mange områder. Jeg vil fortælle lidt mere om det i morgen - om min første år som blogger :-)

I dag handler det om brød. Jeg blev jo begavet med de fineste valnødder, og har nu fået bagt mit første brød med dem i. Og det er virkelig en fornøjelse at kunne sætte tænderne i. Det smager fint af friske valnødder. Jeg kom lidt tørrede tranebær i - de giver lidt sødme og passer fint sammen med nødderne.
Opskriften er en lille smule "på slump" - men bare prøv dig frem. Brød er faktisk et ret taknemmeligt projekt at give sig i kast med. Og om ikke andet, så er du blevet en erfaring rigere, når det kommer ud af ovnen og du skærer den første skive.

lørdag den 1. november 2014

Begavet med valnødder

Indtil en vis storm i  1999 gjorde ende på mange træers liv, da havde præstegården også sit eget store og gamle valnøddetræ. Men midt under julefrokosten december '99, valgte træet at lægge sig ned. Midt på gårdpladsen, men uden at ramme en eneste bil, og dem var der ellers nogen stykker af :-)

Men siden da har jeg ikke haft valnødder sådan tæt på, og da jeg havde, satte jeg faktisk ikke særlig meget pris på det! Det forstår jeg ikke helt i dag.

Men valnødder, eller rettere smagen af valnødder deler også vandene. I hele min familie, er der vist kun min søster og jeg, der synes de smager godt.

I denne uge er jeg blevet begavet med valnødder. Jeg fik lov at hente en hel kasse med de fineste valnødder i. For i graverens have står et valnøddetræ, som har givet mange nødder. Men hans forhold til valnødder er som mange andres - han er ikke vild med dem :-)