Annonce

onsdag den 31. december 2014

Bagning med Budget 2014 - tilbageblik

På årets sidste dag bliver det tid til at se, hvad jeg egentlig har skrevet om og bagt i 2014. Det er lidt utroligt, hvor hurtigt man glemmer noget, mens andet bliver stående som mindeværdige ting.

  

I januar blev der bagt brød til tapas, det har gennem året været en af de opskrifter, der ofte er blevet læst - og forhåbentlig bagt :-) Marts bød på en fødselsdag, og Mette havde ønsket sin helt egen kage. Den viste sig at blive et hit og har ligget på første pladsen over mest populære opskrifter på bloggen lige siden den kom på. Den smager også fint, og er lidt festlig.


   

Der er blevet bagt lagkager i variationer, og til bededag naturligvis varme hveder. Og i juni blev Peter student. Her bagte jeg den største Othellolagkage jeg nogensinde har bagt. Som smagte skønt og forsvandt på nul tid.

tirsdag den 30. december 2014

Glimt - fra dagen før dagen

Ja, det er godt nok nytårsaften i morgen - men det opleves helt anderledes her dagen før i forhold til for en uge siden. Men det er også okay. Men godt vi har begge højtider - selv om nytår næppe kan kaldes højtid :-)

Og der er stadig forberedelser til i morgen. Når jeg får gæster, så vil jeg helst have lavet så meget som muligt i forvejen. Derfor er der i dag mellem prædikenskrivning og dåbsbesøg blevet bagt tærter og kager. En dejlig beskæftigelse.
Du får lige et par glimt herfra.


mandag den 29. december 2014

madbloggerudfordring #6 - spis lokalt

Denne madbloggerudfordring er helt anderledes end de foregående. Fordi udfordringen er givet af forbrugerrådet Tænk.

Og opgaven er heller ikke at lave eller udtænke en ny ret eller kage eller noget i den retning. Men mere at tænke over, hvad betyder det for mig at spise lokalt, handle lokalt og bruge lokale råvarer.

Og indrømmet - det er ikke noget, jeg har tænkt så meget over. Men kommer alligevel med et par tanker og glimt.

For når man bor på landet, som jeg jo faktisk gør, så overser man let, hvor privilegeret det er. For at handle lokalt er en reel mulighed en del af året. Og i haven står æbletræer og blommetræ, der er solbærbuske og en gammel troldhassel. Alt sammen noget, der giver gratis frugt og bær hen over året. Og som jeg jo bare bruger af.

Om sommeren er der lokale jordbær. Dejlige og friske og er dyrket på en mark et par kilometer væk. Prisen svarer til butikspiser, så hvorfor ikke bare støtte den lokale gartner?
Og á propos de lokale jordbær - når jordbærsæsonen er slut, bruges overskydende emballage til at sælge tomater i :-)


Høns i haven - det har jeg skrevet om før. De er ren glæde. Lægger æg, er hyggeligt selskab udenfor, og spiser gerne tørt brød.

lørdag den 27. december 2014

Mikro kransekagetoppe

Hvor jeg nyder at være nået hertil :-)
Det har været en travl og dejlig december, men nu er det rart, at det stilner af. Huset er stadig fyldt med børn og julepynt og udpakkede gaver - helt som det skal være. Men der er ro på.

I dag har jeg bagt mikro kransekagetoppe. Som skal medbringes til at hygge middag i aften.

Selv om jeg har bagt meget kransekage, så synes jeg stadig, det er lidt udfordrende. Og det med at bruge en sprøjtepose driller stadig. I dag røg tyllen for eksempel ud, da jeg havde lavet halvdelen af toppene, så den sidste del er uden fine riller :-)

tirsdag den 23. december 2014

Glædelig jul

Så er det blevet tid til at holde lidt juleferie her på bloggen.

Men inden da, vil jeg gerne ønske dig en rigtig glædelig jul.

Jeg håber, der bliver tid til både fredelige og dejlige dage.
Her begynder roen at indfinde sig - prædikenerne er skrevet, gaverne pakket ind, og juletræet kommet på fod - næsten.

mandag den 22. december 2014

Brød med kerner og krydderier

I eftermiddag skal juletræet pyntes i Gamborg kirke. Det er en meget fast tradition, at det er menighedrådet, der gør det - og så sluttes der af med gløgg og hygge. Og det er hyggeligt :-)
Og sædvanligvis har jeg bagt vafler - men i år har jeg valgt at bryde den tradition og i stedet komme med et lækkert juleagtigt brød - og lidt smør og ost. Mon ikke det går ? :-)

Jeg blev inspireret til dette brød, da jeg læste med hos Låvises mad
Jeg har ændret lidt, så det passede til mit temperament, men ikke meget.

søndag den 21. december 2014

Det fjerde lys ...

"Det fjerde lys har ild fra alle tre,
en pinseglød i vores hjerte,
så vi for dem, der intet lys kan se,
kan tænde kun en lille kerte." (Den danske salmebog 87,4)

Nu er adventskransens 4 lys tændt, og minder os om, at julen står lige for. Vi er ved at være i mål med de mange forberedelser, de mange aktiviteter klinger af, nu venter hyggelige dage sammen med familien.
Og så minder dette lille vers os om, at vi alle har en opgave i at tænde lys for hinanden. I overført betydning lyse op, og være med til at sprede mørket, der, hvor alt ser mørkt og umuligt ud.


I mange år troede jeg, at konfirmanderne vidste, hvad et kerte lys var.
Indtil jeg en dag kom i tanke om at spørge dem, og det viste sig, at de vidste ikke hvad en kerte var.
Dette fine og tynde lys, der elegant løfter sig, og som, når det er tændt, stråler og lyser op og er med til at sprede mørke.

Så nu forklarer jeg hvert år, hvad et kerte lys er :-)
Så konfirmanderne - og alle os andre - må forstå, vi alle har fået en pinseglød i vores hjerte, som vi må lade skinne. Til glæde og med håb.

Glædelig 4. søndag i advent.

Jette

lørdag den 20. december 2014

Marcipanbrød - med nyt fyld

Som i de fleste andre familier lavede min søster og jeg som børn også konfekt til jul. De første år mindes jeg, at min mor blandede marcipanen med kartofler og sikkert også noget mandelessens, for at få det til at strække noget længere. Og som jeg husker det, smagte de marcipansnitter, der blev lavet, ganske udmærket.
Men eftersom tiderne blev bedre, og vi blev ældre, så blev det til ren marcipan, vi brugte, når vi lavede konfekt.
Og det er det så også nu :-)

Men det er stadig marcipansnitter og marcipanbrød, der er mine favoritter, som de også var dengang. Så i dag er der blevet lavet et helt klassisk marcipanbrød - dog er fyldet blevet opgraderet til ingredienser, vi slet ikke kendte til eller talte om i 70'erne. Mit brød her er med tørrede tranebær og pistaciekerner.


fredag den 19. december 2014

Jule-marmorkage

I sidste weekend var vi på familiebesøg, og fik der serveret en lækker kage, som i udseende mindede lidt om en marmorkage. En lækker chokoladekage, med et indre af lys kage, og så var den overtrukket med chokoladeglasur.

Jeg har eksperimenteret lidt - og fået bagt en kage, der smager ganske godt - men er et godt stykke fra den, vi fik i Vestjylland :-)

Men her er opskriften på en juleinspireret marmorkage.

torsdag den 18. december 2014

Jul i børnehøjde

Hvert år her tæt på jul, kommer Natur børnehaven på besøg i kirken. Og så har vi en gudstjeneste, der hedder: Jul i børnehøjde.


Det er altid festligt og en fryd at høre så mange små og fine stemmer synge Halleluja  og Dejlig er den himmel blå. De sidste par år har bedsteforældrene også været inviteret med, og det gør det bestemt ikke mindre dejligt.

At være i kirke og se den store adventskrans, de høje og flotte juletræer med masser af lys og synge de meget velkendte julesalmer, det giver en helt speciel fornemmelse af fælleskab og fælles historie.
At slægt følger slægters gang.
Og ikke mindst, at
"aldrig forstummer
tonen fra himlen" - det er det også godt at blive mindet om.

Børnehavens store børn spillede krybbespil - med stor entusiasme. Og forrest ses en lille fyr klædt ud som stjernen over Betlehem. Det synes jeg var så fint tænkt. Og han var meget glad for sin rolle :-)

God torsdag - en ret så grå dag.

Jette

onsdag den 17. december 2014

Vanilje på kværn

Mine søde børn, som jo for længst er voksne :-), udviser stor omtanke, når de er ude og finde adventsgaver til mig. Så i denne uge er jeg blevet betænkt med frysetørret solbær og rabarber og en fin kværn med tørrede og hakkede vaniljestænger.

tirsdag den 16. december 2014

Marcipannissemænd

I dag har den levende julekalender N, som sit bogstav, og bag det må der næsten gemme sig ordet Nisse.
Jeg har et lidt ambivalent forhold til nisser - tænker det både er hedensk og uden direkte relationer til jul i kirken, og samtidig er der da også nogle nisser, som er meget søde at se på.
Men jeg er vokset op uden nisser - det samme er mine børn. Selv om de som små havde svært ved at forstå, hvorfor vi ikke havde kravlenisser over det hele.

Men tilbage til dagens bogstav N. - I dag har vi lagt op til at deltagerne selv medbringer deres yndlingsisse, og så laver vi en lille udstilling af dem.

Men eftersom jeg ikke lige har sådan en yndlingsnisse, så tænkte jeg, at en spiselig nisse kunne være brugbar. Og Mette Blomsterberg lavede nogle fine og enkle nisser forleden i tv, og dem har jeg kopieret :-) Så ikke så meget opfindsomhed fra min side. Mine er dog noget mindre end dem Blomsterberg lavede.
Nisserne var sjove at lave, og jeg er sikker på, at de smager godt :-)

mandag den 15. december 2014

Brød med nellike og blå birkes

Det er et sjovt og anderledes brød. Det har jeg bestemt skrevet før :-)
Men når det handler om brød, så kan jeg virkelig godt li' at blive udfordret på smag og indhold. Til en vis grænse. Det bliver ikke mig, der kommer til at komme grannåle i mit brød. Men mindre kan vel også gøre det.

Dette brød er inspireret fra nettet og med rødder tilbage til Emmerys. Dem har jeg lånt inspiration fra tidligere.

Men jeg har ikke nogen specielle gamle kornsorter på lager, så det blev mit fuldkornsmel, der kom i brug igen :-)

søndag den 14. december 2014

Det trejde lys ...

"Det trejde lys har intet øje set,
det lyser gennem hjertesorgen
og melder, det umulige er sket,
det trejde lys er påskemorgen." (den danske salmebog 87,3)

Jeg synes, det er en rigitg fin måde at beskrive påske på. Og ikke mindst få understreget håbet. At det gennem sorgen er et håb, der er et lys, der er tændt både for os, og for dem, vi har mistet. Det umulige er sket - Jesus opstod til liv for os alle.

Ind imellem opleves det, sådan set i bakspejlet, at det var, som om nogle ting var lagt til rette for en. Eller at der i hvert fald er en tanke bag. Et glimt af Guds nærhed.

I denne uge kom et par af mine venner forbi og havde en julerose med til mig.


Jeg kender egentlig kun blomsten af navn, har aldrig før haft en selv. Men min mor talte ofte om den, og havde også en stående ude i haven. Hun syntes, den var så fin, og så utroligt, at den netop blomstrer på denne tid af året.

Så på en ganske enkel måde blev jeg mindet om min mor - uden at mine venner overhovedet kendte noget til ovenstående.
Men jeg blev rigtig glad for julerosen.

Dejlig 3. søndag i advent.

Jette

lørdag den 13. december 2014

Lækre små Luciabrød med fordej

I dag den 13. december, er der igen levende julekalender, men der kom desværre et afbud.
Og derfor trådte jeg til - og fik bogstavet L - for lys, Lucia og levende julekalender. Og tænkte, at noget huskes bedre, når der smages på det, så der blev bagt mini Luciabrød. Og gjort klar til gløgg, for det vil jeg servere til.

Så om lidt går jeg ned i kirken for at fortælle om lys og Lucia - og glæder mig til at dele ud af de her små brød, der dufter dejligt og smager fortrinligt.

fredag den 12. december 2014

Levende julekalender og marcipankiks

Måske du nu tænker, om der er gået små dyr i min chokoladejulekalender, eller om det er en kalender, drevet af batterier - men nej, slet ikke :-)

For tredje gang har vi i mine kirker her i december en levende julekalender. Det er et lille arrangement i kirken hver dag indtil jul - som at åbne en låge i en papkalender, så åbner vi her døren ind til kirken.

onsdag den 10. december 2014

Skøn, varm gløgg

Jeg synes, en af de dejlige ting ved december er gløgg :-) Jeg siger ja tak, hver gang jeg bydes et glas. Så sent som i aftes, efter at have sunget med koret ved en gudstjeneste med de ni læsninger. Så lunede det gevaldigt. Både fordi der havde været lidt køligt i den kirke, vi var i. Men også fordi det giver mulighed for lige at hilse på hinanden, inden man går hver til sit.

Jeg serverede også gløgg til Tupperware demonstrationen i sidste uge.

Jeg brugte både min gamle opskrift på ekstrakt, som du kan finde opskriften på her og en ny opskrift.

tirsdag den 9. december 2014

Lidt lækre grovboller med fyld

Her midt i de mange skønne julesmåkager, chokolade og gløgg - da er det også rart ind imellem at få noget, der har lidt mere struktur og lidt mere at tygge på.
Så inspireret af Jane, der fortalte om hendes nybagte boller med forskellig frugt - så gik jeg også i gang.
Og fik lavet mig en helt lille portion - der blev faktisk kun 4 gode boller - men så er der jo en god undskyldning for snart at bage igen :-)

mandag den 8. december 2014

Brunkager i helt ny dåse :-)

Jeg er så heldig, at jeg også får adventsgaver :-) Hver søndag i adventstiden dukker ungerne op med en gave. Og det er da dejligt!

I går fik jeg en skøn Georg Jensen kagedåse - med indhold. Altså udstiksforme - og så endda med logo! Det er altså lidt eksklusivt - og ren luksus.

søndag den 7. december 2014

Det andet lys ...

"Det andet lys blev tændt i Betlehem,
Guds Søn steg ned fra Himlens høje
og delte jorden med os som sit hjem
med al dens fryd og al dens møje." (Den danske Salmebog 87,2)


I fredags var biskoppen på besøg i Gamborg kirke - til vores levende julekalender (mere om den en anden dag), og hun genfortalte blandt andet noget af juleevangeliet.

Og det begyndte meget godt - med Josef og Maria, der som led i Kejser Augustus' plan skulle være med i folketællingen og gå til byen, deres slægt kom fra. Og hvor Josef desværre ikke kunne skaffe et flyvende tæppe, så Maria måtte tage til takke med et æsel og sætte sig på ryggen af det.
Og fortalte biskoppen - så drog de af sted mod Jerusalem!!

I første omgang tænkte jeg, at hun bare havde sagt forkert. Men hun fortsatte, og hver gang sagde hun, at Jerusalem var målet. Jeg blev mere og mere bekymret, for det passede jo slet ikke. - Nu har vi i århundreder sunget "Et barn er født i Betlehem", så hvordan kunne hun dog holde fast i Jerusalem.
Heldigvis - så viste det sig, at der var ikke plads til Josef og Maria i Jerusalem, og de måttte gå uden for byen, til en lille flække, Betlehem, og fandt her en stald på Betlehems mark - og her fik Jesus så sit første hjem.
Og jeg åndede lettet op :-)

Men hvorfor nu nævne det - jo, jeg tror netop, at når vi får noget fortalt fra en ny vinkel, sagt med andre ord, end dem vi forventer - så hører og husker vi det bedre bagefter.
Jeg ved i hvert fald, at det varer længe, før jeg glemmer hendes genfortælling her.

Jeg ønsker dig en dejlig 2. søndag i advent.

Jette

lørdag den 6. december 2014

December glæder

Jeg bliver hvert år glædeligt overrasket i december måned. Overrasket og taknemmelig over, at mennesker husker på en, og synes, de har lyst til at give en gave.

I denne uge har jeg fået denne fine dekoration.

fredag den 5. december 2014

Toscatærte med mandel-valnøddetop

Måske husker du, at jeg i foråret var til Tupperware party hos min søster - og egentlig har jeg et noget ambivalent forhold til netop Tupperware.

Men nu har jeg så alligevel besluttet at holde en demonstration. Det skete i aftes, hvor Maria kom og fortalte om alle de gode ting, der er at sige om både gamle og nye produkter. Og med langtids garanti på alle Tupperware produkter, er der også mulighed for at få udskiftet noget, der måske er gået i stykker.
Og det endte naturligvis med, at jeg også fik købt lidt - det får du at se en anden dag :-)

Men nu er det december, så jeg havde valgt at lade decemberlækkerier følge i slipstrømmen af de mange lovord om Tupperware :-)

Så det blev til gløgg, pebernødder, havregrynskugler, luciabrød og lækker toscatærte.

Tærten har jeg lavet tidligere, men det var en ret stor tærte, så her kommer den i lidt mindre udgave. Og med blandt andet valnødder på toppen.
Min form var dog i det mindste her, så helt køn blev kagen ikke. Men smagte ganske udmærket alligevel :-) En tærteform på 20 cm. i diameter vil være bedre. Men jeg har endnu ikke forme i alle størrelser, så ind imellem bliver det lidt presset, men det gik.

torsdag den 4. december 2014

En skøn og trofast orkidé


Dagen er lidt travl :-) Men god. Og her til morgen stod denne skønne orkidé og ventede på kontoret. De fineste og sarte lyserøde nuancer. Blomsten er en gave fra min 50 års fødselsdag - for knap fire år siden. Så jeg synes, den gør det godt.

I aften skal jeg være vært for en Tupperware demonstration. Det bliver lidt hyggeligt. Og det er blandt andet dertil, at jeg er i gang med at lave nogle forberedelser til. Men mere om det i morgen.

Jeg vil ønske dig en fin december dag.

Jette

onsdag den 3. december 2014

5 ting, der helst skal laves i december :-)

December måned er egentlig ikke her, hvor der (skal) nytænkes mest. Tradition og "sådan plejer vi" og minder fra barndommen, dem holder vi fast i. Og sådan skal det vist være :-)

Nu efter at have været blogger i over et år, så har jeg jo også passeret jul en gang tidligere :-) Og dermed bagt en del kager og brød, som passer til december.

Og de 5 ting jeg vil nævne i dag, er også helt traditionelle ting, småkaget og andet, som bare hører sig til - i mine juleforberedelser. Det kan så godt være - og det håber jeg lidt - at der undervejs dukker et eller andet spændende op, der også lige skal prøves.

Men her er min top 5:

Vaniljekranse

tirsdag den 2. december 2014

Chokoladesnirkler og chokoladebrud

Da jeg forleden bagte og lavede triple chokoladesnitter, skulle der bruges noget pynt - for bare at lade lagkageoverfladen stå uden pynt ville se lidt bart ud.

Så nu skulle jeg prøve at temperere chokolade og lave fine snirkler - i bedste stil. Det ser jo enkelt ud på tv, noget andet er så, hvordan det er i ens egne hænder.
Og en søgning på nettet efter gode råd og fif, ja dem er der nok af. Men som der også står mange steder, så kræver det lidt øvelse at temperere chokolade, og det lykkes næppe hver gang i begyndelsen. Så det er bare om at komme i gang med at øve sig :-)

Jeg har ikke før tempereret chokolade, og da jeg heller ikke har et termometer, så er det lidt en udfordring. Løsningen lå på Odense marcipans hjemmeside. Her var en trin for trin anvisning - uden brug af termometer :-)


Efter at have smeltet og tempereret chokoladen og syntes, at nu havde jeg rørt længe nok, så kom jeg chokoladen i et lille cornet og sprøjtede snirkler - efter bedste evne. Jeg havde på bagsiden af et stykke bagepapir tegnet cirkler - ca. 4 cm i diameter og begyndte så i midten og tegnede rundt og rundt. Dybest set er det vel krims krams - men på toppen af en kage, så ser det faktisk lidt festligt ud :-)
Chokoladen stivnede på papiret og var let at få af. Og sagde et lille knæk, når de blev brækket over.

Overskuddet af chokoladen blev brugt til chokoladebrud. Sådan på fri hånd, så med lidt smeltet hvid chokolade ovenpå og til sidst lidt syltet appelsinskal og nogle saltede nødder, så var der en lækker plade chokolade.

mandag den 1. december 2014

Triple chokolade snitter

Disse snitter blev serveret ved menighedsrådsmødet i sidste uge. De var ikke så vanskelige at lave og kunne laves i god tid. Det er ubetinget en fordel, når der er andre opgaver, der også skal løses, sådan lidt på tværs af det, man havde planlagt oprindeligt :-)

En kage med tre forskellige slags chokoladecremer må alt andet lige blive en god kage - og en kage der er bedst i små portioner. Derfor har jeg valgt at lave små snitter :-) Men den kan også fint laves som en lagkage og serveres som sådan.

Og lad det være sagt med det samme: Sådan en snitte smager virkelig godt!