Annonce

lørdag den 31. januar 2015

Pizza med broccoli - hvor spændende er det lige :-)

Det er faktisk ganske okay :-) Jeg gjorde forsøget i aftes. Og det er altså ikke noget med pulveriseret broccoli omdannet til pizza bund eller andet i den boldgade. Det er en helt almindelig pizza, hvor fyldet var broccoli og pepperoni.

Det var en udmærket kombination - som Trine og jeg nød til aftensmad, mens verdenssituationen blev vendt.


fredag den 30. januar 2015

Hvor bor du ?

Hele dagen i går gik jeg og tænkte over det spørgsmål, efter at jeg i forbifarten havde set en overskrift, der fortalte, at halvdelen af os danskere bosætter os mindre end 10 km. fra, hvor vi bliver født.


Men tænkte også, at det nok kun var mig, der syntes, at det var lidt interessant :-) Men da så Aftenshowet i aftes havde et langt indslag om det emne, så var det nok, fordi det var lidt spændende.

Et hurtigt blik på min egen familie, viste, at vi var i den halvdel, der var flyttet længere væk. Min eneste søster og jeg bor her på Fyn, og mine tre børn er nu flyttet til Århus, så vores afstande til fødeegnen er langt over 10 km. :-)

Når jeg tænker på udtrykket "at flytte hjemmefra", så har det også altid betydet længere væk. Fem kilometer væk talte ligesom ikke. Måske lidt farvet af, at da jeg flyttede ud, så var det til Edinburgh i Skotland :-)

Når emnet overhovedet er interessant, så er det jo fordi, det også har nogle konsekvenser. Det har betydning for, hvordan vi forstår os selv.

Den store afstand til nærmeste familie har en pris. Bedsteforældre er ikke lige ved og kan ikke lige træde til. Relationer bliver også præget af det, for man er ikke sammen så ofte. Når man mødes, er det nok lidt længere tid, man er på besøg, men det bliver aldrig, som hvis man sås flere gange om ugen.

Og tilbage til Aftenshowet, hvor tre søstre fortalte om, at de ikke kunne drømme om at flytte langt væk fra familien, så er det lidt samme holdning, mine børn giver udtryk for. At når de bliver færdige med at læse og jeg holder med at arbejde, ja så må jeg gerne flytte nær dem. Og sikkert til den tid også passe deres eventuelle børn, hvis det lige kneb :-)
De nære relationer, dette at kunne ses ofte og følge med i hinandens liv, er blevet værdifuldt igen. Lidt tankevækkende.


At være tilflytter betyder også, at man skal være opmærksom på, hvad man siger om hvem og til hvem. Jeg tror ikke, at jeg er kommet rigtig galt afsted på det punkt. Men jeg er godt nok mange gange blevet overrasket over, hvor tit personer i mine to sogne er i familie med hinanden. Eller måske har været flyttet væk for at læse, og så vender hjem igen og stifter familie.
Det giver en rodfæstethed, og en klar fornemmelse af, at være en del af en lang historie. Og det er godt og trygt.

I følge statistikken på DR's hjemmeside, så er hele 88 % af indbyggerne i mit barndoms postnummer fra samme område. Det er godt nok en stor procentdel, og betyder jo, at der ikke er mange, der er flyttet derfra :-)

Men Nordjylland er også dejligt, og det er altid som at komme hjem, når Limfjordstunnellen passeres! Og det gør jeg igen på søndag :-)

God weekend.

Jette

torsdag den 29. januar 2015

Kransekage med solbær og chokolade

Om få dage fylder min gamle far 94 år. Og i den anledning går turen endnu en gang nordpå for sammen med familien at kunne fejre ham. Det vil han gerne være med til, for som han meget fornuftigt sagde, så er der jo ikke så mange fødselsdage tilbage for ham. Heldigvis ved vi intet om hvor mange.
Men jeg glæder mig over hvert godt år han får.

Og nu skal der så bages :-) Fødselsdagsboller, othellolagkage og noget kransekage. Sidste år lavede jeg et lille tårn, men i år bliver det disse små stykker, som jeg fandt opskriften på hos Mette Blomsterberg. Jeg lavede mine kager i halv størrelse.


onsdag den 28. januar 2015

Koldthævet brød med tørret havtorn

Jeg fik endelig lånt bogen Havtorn, skrevet af Kim Gravenhorst. Den er helt ny, udkom sidste år, så jeg har været i kø på biblioteket til udlån. Men nu blev det min tur :-)

Det er en flot bog og spændende at læse om havtorn, nordens citron. Og forfatteren er varm fortaler for, at vi igen opdager dette interessante og meget sure bær - men også sunde bær. Jeg har stadig til gode at finde nogen ude i naturen. Bogen har faktisk et Danmarkskort, som viser, hvor det er godt at finde havtorn - og de steder ligger bare ikke lige i nærheden af, hvor jeg bor. Men en dag skal det nok lykkes at finde dem :-)

I mellemtiden eksperimenterer jeg med mine indkøbte og meget tørrede havtorn.. Og brødet her er inspireret af bogens flotte billeder og min lyst til at være med - men resultatet ligner ikke bogens billeder ....

Jeg bruger oftest kold væske, når jeg bager gærbrød, og giver dejen lang hævetid. Men dette, at stille dejen i køleskab natten over, det har jeg ikke meget erfaring med, og det har denne dej været.
Desuden har jeg slet ikke haft fingrene i dejen, og det synes jeg er en udfordring. For hvordan så lige mærke, om den er, som den skal være :-) ?


tirsdag den 27. januar 2015

Fastelavnsboller - med creme og grahamsmel

Jeg har opdaget, at jeg ikke før har bagt fastelavnsboller. Nej, det passer ikke, men der er ikke skrevet om dem her - så det sker nu.
Minikonfirmanderne kommer i dag, og jeg er ret sikker på, at de vil synes, det er en god ide med lette boller med creme og glasur. Der er dog listet lidt grahamsmel i også, men det gør ikke noget.


mandag den 26. januar 2015

PopSalmer - hvad er det?

Jeg deltog i går i en workshop om gamle salmer med nye melodier.
På den ene side synes jeg, det er et spændende tiltag og på den anden side, så holder jeg også bare meget af de nuværende gamle melodier.

Jeg var også lidt i tvivl om, om jeg overhovedet ville skrive om det, men så så dette billede - og så måtte det bare med på bloggen :-)


Sangglade børn i alle størrelser var mødt op i Husby kirke og blev undervist af Janne Wind. Det er også hende, der har skrevet melodierne i samarbejde med Rasmus Kjærgaard. Fine og sangbare melodier, og meget iørefaldende.

lørdag den 24. januar 2015

... træd forsigtigt i den nye sne;

Vær lidt varsom denne ene morgen,
træd forsigtigt i den nye sne;
husk, at her har ingen endnu gået,
her bli'r alle dine spor at se. (Grethe Risbjerg Thomsen)



fredag den 23. januar 2015

Peanutbrownies

Jeg har spekuleret på, om der skal chokolade i en brownie? For i givet fald vil denne kage ikke kunne bære sit navn retmæssigt :-) der er ikke skyggen af chokolade her.
Opskriften er fundet i en spændende bog: "One more slice" som er på dansk, trods den engelsk klingende titel. Bogen er skrevet af en svensk kok (og meget andet) Leila Lindholm.

Jeg synes altid, det er interessant når forskellige ingredienser sættes sammen - altså nogen man ikke umiddelbart tænker på at komme i samme kage. I denne er det en browniedej, der blandes med en peanutbuttercreme. Og drysses med salte peanuts. Det lyder og er lækkert.

Nu håber jeg deltagerne i kirkekaffen i eftermiddag synes det samme :-)


torsdag den 22. januar 2015

Havrecookies blev til sprøde havrekager

Jeg synes, det er hyggeligt at læse med hos andre bloggere - både dem, der skriver om mad og bagning, men også dem, der skriver om meget andet - gode tanker, inspirerende strik eller kreative dekorationer med blomster og grønt. Og der foregår virkelig meget rundt om i Danmark - dejligt at læse om.
Inspirationen til disse cookies er fundet hos Anna.
Noget af det, der har slået mig, er, hvor mange unge mennesker, der blogger. Og der er faktisk rigtig mange unge bloggere, der er rigtig gode til at bage og lave mad. Her kan jeg sagtens lære noget - selv om jeg jo gerne påberåber mig min store erfaring qua mine mange leveår :-) Men de unge mennesker er altså ret dygtige.


Disse kager indeholder hvid chokolade og flagesalt - en lidt utraditionel sammensætning. Men det smager godt.
Bortset fra, at jeg nok var lige rundhåndet nok med saltet, men det lærer man jo så også af.
Og så blev mine bagt rigeligt. Så de var mest af alt knasende sprøde, og det skulle de faktisk ikke have været :-) Men mine korvenner spiste dem nu alligevel.

Men på grund af resultatets beskaffenhed, så kommer der ikke en opskrift i dag. Jeg skal lige have lavet en portion mere - for at se, om jeg ikke kan få bagt cookies i stedet for sprøde kager :-)

På en flot frostklar dag.

Jette

onsdag den 21. januar 2015

Brød med betydning

At have minikonfirmander handler meget om at gøre nogen ting, få koblet ord og noget konkret sammen. Og som præst er jeg ellers god til at snakke og fortælle :-) Men det er altså bedre, når de kvikke unger selv kommer i gang og så kan spørge løs.

I går talte vi om skærtorsdag og Jesu sidste måltid sammen med disciplene. Og hvor brødet spiller en stor rolle.
Så de skulle naturligvis bage små brød. Og forme dem som et kors, et anker og et hjerte.


tirsdag den 20. januar 2015

Grønne glæder

I december stod denne lille dekoration med lys på, og lyste venligt op. Efter nytår blev lyskæden taget af, men den står stadig og spreder lidt glæde på fortrappen. Den lille hyacint glæder jeg mig daglig over, og håber den en dag også vil springe ud.


mandag den 19. januar 2015

Små florentinere

Da kirken holdt nytårskur, havde jeg blandt andet bagt nogle små florentinere. Men ikke helt vellykkede, synes jeg selv, men de blev dog spist alle sammen og fik også pæne ord med på vejen. Så jeg forsøger lige igen :-)
Jeg har faktisk for over et år siden gjort forsøget, men lovede også der, at de skulle finpudses lidt mere, inden jeg skrev om dem. Og så glemte jeg alt om dem!

Men nu skulle jeg bage kage til koret, og så kunne jeg jo lige prøve igen. Jeg tog udgangpunkt i Claus Meyers opskrift fra bogen "Meyers kager". Men har halveret portionen og brugt lidt andre nødder og frugt end dem, han har nævnt.

Det lidt specielle ved de her florentinere er, at de er bagt på en mørdejsbund. Men det synes, jeg er en rigtig god ide. Og flotte og farvestrålende er de nu.


lørdag den 17. januar 2015

Mikro portion hindbærsyltetøj og en duft af sommer

Du har sikkert bemærket, at hindbærsnitter hitter i mit køkken :-)
Det er bare en lækker kage, når den er lavet ordentligt. Jeg købte en gang nogle stykker hos en købmand - hold op, hvor var de tørre, triste og kedelige. Så siden da er det mest blevet de hjemmelavede hindbærsnitter, der bliver spist.

Og minikonfirmanderne er tiltænkt dem, jeg skal lave næste gang.


Fryseren rummede stadig en lille portion hindbær, som var plukket i sommers. De blev tøet, og er nu blevet kogt en mikro portion hindbærsyltetøj, efter opskriften her. Med en duft af sommer, og som det ses i baggrunden - "med en solskins stribe på".
Vejret er meget foranderligt, så det er med at nyde solens stråler, når de kommer ind ad vinduet.

God lørdag - midt i januar.

Jette


fredag den 16. januar 2015

5 guldbryllupper på 5 år

Jeg synes, at et guldbryllup er noget ganske særligt. 50 år er bare lang tid. Og at have været gift i 50 år med det samme menneske, det er bare godt gået. Det vidner om vilje, overbærenhed og kærlighed. For ingen ægtepar når til et gudbryllup uden hårdt arbejde. Uden at de har vidst, hvor de har hinanden. Uden at de har kunnet respektere hinanden. Og uden at de har været glade for hinanden - med de gode sider og mere besværlige sider, som vi alle har.

Jeg har skrevet om et af de 5 guldbryllupper før, nemlig sidste år, hvor naboen kunne fejre 50 års bryllupsdag.


I dag er jeg så inviteret til endnu et :-) Og ser frem til det. I invitationen var der billeder fra parrets bryllup, kobberbryllup og sølvbryllup - og hvor er det sjovt at se. Og hvilken historie fortæller de små billeder ikke - om familien, traditioner og - om mode.

Jeg har kendt parret her i godt 20 år, og dermed også været vidne til, hvordan tilværelsen sætter sig sine spor.
Thomas Kingo har skrevet en salme - for godt 300 år siden - som rammer det godt.

"Sorrig og glæde de vandre til hobe,
lykke, ulykke de gange på rad,
medgang og modgang hinanden tilråbe,
solskin og skyer der følges og ad ..." (den danske salmebog 46,1)

Kingo er en mester i at sammenstille tilværelsens modsætninger og alligevel holde fast i lysten til at leve og være til. Jeg tror, det er noget af det samme, der skal til for at bevare et godt ægteskab. At ville det og gribe det, og bruge den tid, det tager for at få det bedste ud af det.

Og så er det en glæde at kunne fejre 50 års livsvandring sammen.

God weekend.

Jette



torsdag den 15. januar 2015

Kernebrød

Endnu et brød :-) Opskriften er hver gang stort set den samme, men fyldet varierer, og det gør netop forskellen.

Jeg er stadig fascineret af græskarkerner, så de bliver brugt i dette brød. Det samme gør solsikkekerner. - Og selv om jeg netop har læst, at solsikkerkerner er fuglenes yndlingsfoder, så konkluderer jeg dog ikke - i lighed med Holbergs Erasmus Montanus: "At fugle synes godt om solsikkekerner. Jeg synes godt om solsikkekerner. Altså er jeg en fugl." :-) Så langt fra!
Ud over kernerne kommer også de tørrede tranebær i. - De er bare perfekte i bagværk, hvis du spørger mig. Hermed er fyldet i mit brød præsenteret, og resten er ret ligetil.

Brødet blev bagt til menighedsrådmødet forleden og jeg opdagedefor sent, at jeg ikke havde fået taget et billede :-) Så her er, hvad der var tilbage.

onsdag den 14. januar 2015

Chokolademuffins - med chokolade

Jeg troede faktisk, at jeg allerede havde en opskrift på chokolademuffins i mit indeks, men det havde jeg ikke.
Nettet vrimler med opskrifter på chokolademuffins - så mine er et miks af det hele, ingen nævnt ingen glemt.

Minikonfirmanderne var glade for citronkagen, og det gav mig lyst til at bage til dem igen. Men spørgsmålet er jo altid, hvad de så synes. Men indtil videre er det gået godt, og de lyder ret fornøjede, når fadet med kage kommer ind :-)


tirsdag den 13. januar 2015

Banan-gulerodskage

Det er trods alt januar - så det kan godt være, det er i orden at holde igen med flødeskumskagerne lige nu :-)

I hvert fald bliver der til menighedsrådsmødet i aften bagt brød og denne banan-gulerodskage serveres til kaffen. Nogle vil nok synes, det er en gevaldig nedjustering i forhold til for eksempel disse lagkagepakker - men det må nu være.

Denne opskrift er virkelig en ny og en helt anderledes kombination, når det handler om banankage. Opskriften er hentet fra Samvirke, januar 2015.
Jeg laver kagen uden topping, jeg er ikke så vild med masser af fedtet glasur på en skærekage. Men derudover så har jeg stort set fulgt opskriften fra bladet.

mandag den 12. januar 2015

Glimt fra en hyggelig og blæsende weekend

En weekend hvor det var bedst at sidde indendøre og vente på, det blev godt vejr igen.
Alle børn var hjemme, så der blev hygget, set ret meget fjernsyn og tændt op i brændeovnen. Samtidig har vaskemaskinen stort set kørt hele tiden - med den udfordring det er at tørre tøj uden tørretumbler i det her vejr. For at hænge det ud, var ligesom udelukket :-)

Bella nød varmen fra brændeovnen

fredag den 9. januar 2015

3 overvejelser i begyndelsen af januar

Jeg synes, som jeg nævnte i går, at januar er kommet lidt hurtigt i gang, og at den ene dag hurtigt afløser den anden.
Men nu har jeg en friweekend - det vil sige ingen gudstjeneste og kirkelige handlinger de næste dage, og med fast fridag mandag - så bliver det tre dage fri :-)
Så der er lidt tid til at tænke, blandt andet lidt omkring bloggen. Og nåede til 3 overvejelser - eller tanker om stort og småt, som jeg nok hellere vil kalde det.


Overvejelse 1
Kan man/jeg tillade mig at blogge løs om lækre kager og fine opskrifter, mens verden er vidne til, at ytringsfriheden bliver trådt under fode, med skræk til følge?
Og ja, det blev jeg enig med mig selv om, at det kan jeg godt. Min blog er ikke til politiske statements som sådan. Den er mit frirum, til at skrive om det, der optager mig. Ret snævert måske. Men jeg mener, det er i orden at skille tingene ad!

Overvejelse 2
"Hvad vil du med lyset?" Det spørgsmål stillede en konfirmand i december, og det har rumsteret i mit hoved siden. Spørgsmålet udsprang af, at hun kom ind i kirken, hvor kun et enkelt stearinlys var tændt. Og som hun meget fornuftigt ressonerede, så var der nok en mening med det.
"Hvad vil du med lyset?" I første omgang ville jeg blot vise, hvor meget en enkelt lille flamme kan lyse op og sprede mørke. Ikke at alt kan ses, men der er klart et lys at gå efter, et lys at orientere sig ud fra.
I anden omgang bliver svaret så til en tanke på, hvilket lys vælger vi, der lyser op for os. Og med julens budskab i frisk erindring vil jeg lade det lys skinne "til ny oplysning stor" (Den danske salmebog 108,4)
Og med en opfordring til, at vi hver især også spreder lys omkring os, forsøger at tænde glimt af glæde og håb, der hvor vi færdes.

Overvejelse 3
Går simpelt hen på, hvad vil jeg gerne bage her i januar :-) For det har bloggen været med til at gøre klart for mig, at det virkelig er en fornøjelse at bage. Og så er det dejligt at glæde andre ved at kunne servere et brød eller en kage, der er kommet ud af ens egen ovn.
Jeg ved allerede, at der kommer et par møder, et besøg af mødregruppen og nogle tirsdage med minikonfirmander. Og hver gang er det anledning til at gå på udkig på nettet, og gerne en tur på biblioteket - og så ellers i køkkenet.

Jeg ønsker dig en rigtig god weekend - med udsigt til storm.

Jette

torsdag den 8. januar 2015

Portions cheesecake med citron og granatæblegele

Her en uge inde i det nye år, må det være på tide at få præsenteret min nytårsdessert :-) Præsenteret er måske så meget sagt, men jeg var nu selv meget godt tilfreds med resultatet.

Til nytårsaften havde jeg besluttet at lave en dessert tallerken med forskellige kager og lidt frugt. Det har jeg gjort før, men jeg synes godt om valgmuligheder, når det kommer til dessert. Det er så ærgerligt at gå glip af noget. Så hellere små stykker og små portioner :-)


onsdag den 7. januar 2015

Et unikt brød - julens rester

Efterhånden er køleskabet ved at være tømt for indkøb, der blev foretaget i forbindelse med jul og nytår. Anderledes ser det ud i skuffer og køkkenskabe.
Katrine Klinken henviste på sin blog til en glimrende artikel, hun havde skrevet, om dette at få brugt nogle af julens rester. Det gav ideen til dette brød.

Rester har i manges ører - inklusiv mine børns ører - en kedelig klang. Jeg synes nu, rester er ganske udmærkede, og kan da få budgettet til at strække lidt længere :-) En rar tanke i januar.

tirsdag den 6. januar 2015

Citronkage

I dag begynder minikonfirmanderne. Det er elever i 3. klasse, der inviteres til at komme i kirken og høre om den, lære om kristendom og synge salmer. Derudover lave spændende ting og spise kage.

I år tegner det til at blive et lille hold, men derfor er der stadig saftevand og kage på programmet. Alle de foregående år har det nu oftest været købt kage, og været en meget varierende smagsoplevelse :-)
Så lige i dag øjnede jeg en chance for at ændre lidt på det. Og med en citron i køleskabet, der var tilbagebleven fra julens gode stunder, så blev det til en citron kage. Glad og gul.

mandag den 5. januar 2015

På gensyn julepynt - velkommen skønne romkugler

Så mistede juletræet sin pynt. Nu ligger pynten godt i de gamle kasser, og er på vej på loftet.

lørdag den 3. januar 2015

Et lille Hellig tre Kongers brød

I morgen er det Hellig tre Kongers søndag. Normalt gøres der ikke så meget ud af det - det er jo bare den første søndag i det nye år. Men alligevel, det kan da godt fejres lidt. I den ene af mine kirker holder menighedsrådet kur denne dag. Der serveres boblende vin og lækre petit four (mere om dem en anden dag) og der bliver fortalt om årets gang i menighedsrådet. Samtidig er det en god anledning til at ønske hinanden godt nytår. Så det er en lidt festlig begyndelse på det nye år.

Sidste år bagte jeg også dette brød, som markering af, at nu var det hellig tre kongers tid, og julen dermed var ved at være endeligt slut for denne gang.
Jeg har stadig til gode at finde en forklaring på, hvad der gør, at netop dette brød er et hellig tre kongers brød. Så i et forsøg på at finde en forbindelse mellem de tre konger og brødet, så formede jeg det til en kongekrone :-)

Jeg har lavet opskriften lidt mindre i år - det passer bedre til husholdningens størrelse :-)

fredag den 2. januar 2015

Gode grove flutes med chiafrø

Så blev det hverdag! Alle børn har forladt huset, så hunden og katten er nu eneste selskab :-)

Trine har efterladt et kæmpe glas med chiafrø herhjemme.
Og jeg står lidt hovedrystende og ser på dem. For de siger mig ikke ret meget. Jeg har set billeder på nettet af chia-grød, og det var ikke lige noget, der sagde mig noget :-)

Men frøene kan bruges i bagværk. Især fordi de er smagsneutrale. Og så i øvrigt meget sunde :-) De er ret proteinrige og fedtholdige (indeholder blandt andet omega-3 fedtsyrer) og er fiberrige.

Til nytårsaften bagte jeg et par flutes, som skulle ledsage forretten - forskellige små retter, som alle fint kunne bruge lidt lækkert brød. Det var nok lidt grove flute til en festlig aften, men jeg er sikker på, at maven satte pris på dem :-)

torsdag den 1. januar 2015

Godt nytårs hilsen

"Vær velkommen, herrens år,
og velkommen herhid!
Fader-Gud! os til glæde og gavn
nytåret henskride i Jesu navn!
Velkommen, nytår, og velkommen her!" (Den danske Salmebog 712,4)


Med Grundtvigs fine kalender-nytårssalme tager vi hul på 2015. Men et ønske og en bøn om, at nytåret må forløbe til både glæde og gavn for os selv og vores nærmeste - og for mennesker omkring os.

Kalenderens blade er stadig blanke og ubeskrevne - venter på, at vi får sat vores præg på dem. Lige nu, her nytårsmorgen, er der stille - meget stille - men også en forventning. For hvad bringer  2015? Godt at vi ikke ved det. Men også godt, at vi må gå ind i det nye år med Jesu navn sat som fortegn for vort liv. Det giver en tro på, at vi er i gode hænder.

Godt Nytår!
Jette