Annonce

fredag den 27. februar 2015

Fine grahamsscones

Jeg kan huske, at da jeg var barn, så bagte min mor ind imellem scones til eftermiddagskaffen. De var virkelig lækre, smuldrende og bløde - og med rigeligt bagepulver i :-) Så meget, at det kunne mærkes på tænderne, hvis man havde spist for mange.

Jeg tror egentlig ikke, at scones var særlig udbredte i 70'erne. Men igen fordi min mor i sine unge år havde opholdt sig nogle år blandt andet i England, så tænker jeg, at det var en af de opskrifter, hun havde taget med hjem.

Så når jeg en sjælden gang bager scones, er der lidt nostalgi over det - og gode minder om hyggelig eftermiddagskaffe med lune og nybagte scones - med koldt smør.

Forleden til menighedsrådsmødet havde jeg bagt scones. Jeg har faktisk ikke bagt særlig mange scones i mit liv, gjorde dog et forsøg sidste år.
Jeg synes vist bare bedst om brød bagt med gær :-)
Men i en snæver vending, så gør scones sig ganske godt.


torsdag den 26. februar 2015

Lækker lagkage med nougatcreme

Som nævnt i går, så har der igen været menighedsrådsmøde - og derfor igen anledning til at bage. Og denne gang valgte jeg at servere kage, sidste gang var det mest brød.
En ret klassisk lagkage med brune bunde og lækker nougatcreme og lidt råsyltede brombær. Ret enkel og let at opbygge, og egentlig fin at se på :-)


onsdag den 25. februar 2015

Cookies med 4 slags chokolade

Jeg har længe glædet mig til at skulle prøve den her ide af - en cookie med 4 slags chokolade i. Altså både mørk, lys, hvid og blond (dulcey) Det kan kun blive en god kage!
Og til menighedsrådsmødet i aftes gjorde de sig også godt - oven på megen snak om særegne regler, hjemmesideløsning og orientering fra udvalg. Så gik tiden, og det var godt med både kaffe og kage. Mere om den anden kage i morgen.


tirsdag den 24. februar 2015

Nye tider - med sikkerhedsvagter til foredrag ...

Overskriften lyder nok lidt voldsommere end virkeligheden var. Men det er sandt nok, at der var to sikkerhedsvagter til stede under hele foredraget, og at det første, jeg mødte på parkeringenspladsen foran forsamlingshuset, var to uniformerede politibetjente. Og det er ikke hverdagskost i Gamborg :-) Og godt for det.


Forklaringen var, at menighedsråd og foredragsforening i samarbejde havde arrangeret et foredrag med Naser Khader. Og jeg tror ingen af os egentlig havde tænkt os, at det var anderledes end et hvilket som helst andet foredrag, der bliver holdt i forsamlingshuset. Men virkeligheden for en kulturkristen muslim er anderledes.

Naser Khader lod sig ikke mærke med det overhovedet, det var mest os her helt ude på landet, der syntes, at det var noget specielt.

Det var et spændende foredrag - og et møde med et menneske, som virkelig har foretaget en lang rejse i forhold til oprindelse, opdragelse, tro og integration. Klar i sine udtalelser, kontante forslag til ændringer og en dejlig selvironi, så det hele blev lidt mere dansk :-)

mandag den 23. februar 2015

Godt 50000 visninger :-)

Jeg ved godt, at i sammenligning med rigtig mange andre bloggere, så er det ikke noget særligt. Men for mig er det! I lørdags rundede min blog de første 50000 sidevisninger. Det er godt nok mange mennesker, der har været forbi og læst lidt med.


Jeg er meget taknemmelig for det. Og egentlig lidt overvældet - for jeg skriver jo kun om det, jeg godt kan li - glæden ved at bage, og lidt glimt fra livet i præstegård og omegn.
På knap 1½ år er jeg gået fra at være helt ny i blogverdenen til at være bare en lille smule kendt :-)

Og jeg har selv lært meget undervejs. Og synes stadig det er et sjovt og et givende sted at opholde sig.
Der er kommet nye bekendtskaber til, jeg har fået gode råd og set utallige fine billeder og læst rigtig mange indlæg - og altså også oplevet glæden ved, at nogen læser med hos mig. Tak for det.

I dag er på en anden måde også lidt speciel, idet det er årsdagen for, at min gamle mor døde. Nogle datoer prenter sig bare i hukommelsen, fordi der skete noget, der for altid gør ens liv anderledes. Sådan er i dag.
Udenfor er det vådt, koldt og blæsende - men vintergækkerne står ufortrødent og ser smukke ud.


Denne lille buket ville min mor have glædet sig over.

Endnu en gang tak fordi du læser med - jeg ønsker dig en dejlig dag.

Jette

lørdag den 21. februar 2015

Chiaknækbrød

Længe, længe efter at alle andre madbloggere har skrevet om disse knækbrød, kommer jeg humpende bagefter :-)
Og den eneste grund til at jeg faldt over disse knækbrød var, at Trine for noget tid siden efterlod en ret stor dåse chiafrø. Og jeg har ikke meget fantasi til lige at bruge de frø. Så her var en mulighed - og tilpasset mit køkken.


torsdag den 19. februar 2015

Fint flettet brød

I aften skal jeg spise i godt selskab.
Det er jo altid godt, men i dagens anledning har jeg villet øve mig  i at lave et flot brød. Jeg har forsøgt mig før, og synes det er lidt sjovt at pynte et brød på den måde.

I dag er der ikke så meget fokus på dejen eller opskriften, men mere teknikken med at få flettet brødet. Og jeg har kigget youtube - og set den samme film flere gange, og stadig kan jeg ikke helt huske hvilken streng i fletningen, der skal løftes hvornår :-)
Jeg brugte denne opskrift som forlæg - dog uden krydderier og tilsatte lidt italiensk fuldkornsmel, for at give lidt bid og lidt mere elasticitet i dejen.


onsdag den 18. februar 2015

Bøgehækkens blade

"Du, som gir os liv og gør os glade,
du, som holder af os, som vi er,
du, som åbner bøgehækkens blade,
du, som skaber blomst og bi og bær,
uden dig var alle marker golde,
uden dig var alle hjerter kolde." ( den danske salmebog 369)


Selv om det stadig er februar og vintermåned, så er dagene ved at blive fyldt med mere lys. Og ikke mindst så er bøgehækken og krattet bag fyldt med fugle, der flittigt synger og taler med hinanden. Det er virkelig en fornøjelse at lytte til.
Men luften er kølig, som min organist fortalte i går - "når man skal have to sæt vanter på, når man cykler - så er det stadig koldt :-)" Og det har hun da ret i.


Men jeg har fået plantet et par nye blomster i urtepotten ved døren. Gran og kogler er blevet fjernet - nu er det tid til forårsbebudere. Påskeliljeløg og en ny blomst, jeg er blevet foræret - vibeæg, tror jeg den hedder. Den glæder jeg mig til at se blomstre.


Og så mødte jeg lige hende her :-) Kun til at blive glad af.

God onsdag.

Jette

tirsdag den 17. februar 2015

Små mazarintærter med hvid chokoladetop

Personalemøde! lyder det lidt kedeligt i dine ører? Det gør det heldigvis ikke i mine. Takket være et dejligt personale, så er det altid hyggeligt og rart at mødes - og få talt om de ting, der foregår i vores kirker, men bestemt også talt om meget, meget andet.
Vi mødes normalt tidligt på dag, men lige i dag er mødet rykket til eftermiddag - og så må det jo være eftermiddagskaffetid - og dermed også tid til en lille bitte kage :-)

Inspirationen er fundet her. Jeg har dog skiftet kirsebær ud med blåbær.


mandag den 16. februar 2015

Kage galleri - en ny side

En hyggelig weekend er forbi og det er mandag. Uge 8 og dermed tilbage til en hverdag med møder, konfirmander, kor og alt det andet. Dejligt :-)

Weekenden blev blandet andet brugt på at lave en ny side på bloggen. Jeg synes det kunne være lidt sjovt at samle billederne af de kager, der med tiden er blevet lavet og helt sikkert vil blive lavet. Så i toppen af siden er der nu en ny rubrik: Kage galleri.
Når jeg kigger ned over kagerne er der en ting der går igen - alle kager er pyntet eller overtrukket med marcipan. Der er ikke skyggen af fondant nogen steder. Jeg bryder mig ikke om det. Jeg synes det er for sødt - bjerge af flormelis og smeltede skumfiduser - det er ikke lige mig.

Billederne viser også, at jeg synes godt om marcipanroser :-) Lidt nytænkning kan vist være på sin plads der.

Et par andre glimt.


Peter kom med to små poser Toms. Og som han sagde: De passede lige i størrelsen, små og så med lakridskonfekt og chokofanter - det var lige i min smag. Og han havde ganske ret :-)

Peters kæreste har lavet disse specielle kager:


Jeg ved ikke, hvad de hedder eller hvordan de laves. Men de bliver lavet i forbindelse med det kinesiske nytår, som fejres på dette tidspunkt af året. Traditionen har hun med sig fra sit hjemland Mauritius. Og dejligt smagte de - med sesamfrø, og kogte ligesom når vi koger klejner.

God mandag.

Jette





lørdag den 14. februar 2015

Valentines kage

Jeg ved godt, at det virkelig er et amerikansk fænomen og får hårde ord med på vejen. Men - mon ikke en kage lørdag eftermiddag eller aften vil være velkommen alligevel. - Uanset om man nu er nyforelsket eller har kendt hinanden i mange år. Eller i det hele taget bare har lyst til at glæde familien - for det er jo også her, meget af kærlighedens væsen viser sig og får liv og mening.

En sådan kage må være noget med marcipan, chokolade og jordbær. De sidste jordbær fra fryseren kom op i denne anledning.
Opskriften her er mikro - nok nærmest kun til  2 - 4 personer. Jeg kunne ønske, at jeg havde en lille bitte hjerteform, det har jeg ikke, så det bliver den mindste springform, der tages i brug i stedet.


fredag den 13. februar 2015

De sidste bær i fryseren ...

Vi har passeret den 2. februar, som i følge gammel talemåde var lig med, at vi så var halvvejs i vinteren. Halvvejs i perioden fra 1. november til  1. maj. Umiddelbart kan vi godt synes, at det næsten er forår, det mærkes tydeligt, at dagene er blevet længere - faktisk er de snart tiltaget med 2½ time. Men der er et stykke tid til lyse nætter og bøgeblade og alt mulig andet dejligt i den boldgade :-)

Men halvvejs i vinteren, så er det okay, at begynde at tømme nogen af bærposerne i fryseren. Selv om det er med lidt bævende hænder, for hvad nu hvis man pludselig fik brug for dem? Ja, så må vi finde på noget andet :-)

Så i går blev der lavet lidt syltetøj af de sidste jordbær, supplereret med lidt brombær. Der er ikke så meget sukker i, så holdbarheden er ikke så lang. Men portionen er lille, så jeg tror nu nok, at det når at blive spist, før det bliver dårligt. Faktisk skal jeg bruge det til noget i morgen - jeg glæder mig til at vise det.


torsdag den 12. februar 2015

Adgangskodernes hemmeligheder

Har du nogensinde tænkt på det? At de mange adgangskoder, vi har til det ene og det andet, ofte fortæller en historie?
Det havde jeg ikke tænkt på, før jeg forleden læste en artikel i Kristeligt Dagblad, som netop behandlede det emne. Og jeg synes det er en sjov tanke. At de koder, vi til tider er trætte af at skulle kunne og huske, at de på den anden side kan fortælle noget om os, eller minde os om noget.

Venter på at blive logget på

Jeg begyndte at tænke over mine egne koder, og kan godt se, at der ligger mange historier gemt i dem. Også hemmeligheder, som kun jeg kender til :-) Og kommer til at kende til.

Jeg havde for mange år siden en kollega, som brugte flyvemaskine mærker som adgangskode til sin computer. Det kan jeg huske, at jeg syntes var mærkeligt - nok også fordi jeg højst kan to mærker, så der ville jeg snart løbe tør.

Men i bakspejlet kan jeg godt se et mønster. Når først børns og kæledyrs navne er brugt, så blev det til årstider og højtider, hvorefter det blev til steder, datoer og begivenheder, der dukkede op. Og da bilerne blev skiftet, så kom de også med som adgangskode :-)

Problemet eller udfordringen med koderne er, at de skal skiftes, og vi skal huske, hvilken kode gjaldt hvilken hjemmeside. Så stik imod alle anbefalinger, så er mine skrevet ned - hemmeligt og hvor kun jeg finder dem :-)
Men jeg tror, at jeg fremover vil se med lidt mildere øjne på de mange koder, og i stedet glæde mig over de små historier og minder, de faktisk også kan rumme.

Hvilken pudsig detajle fra vores rige liv, som dette indlæg kom til at handle om.

Jette

En lille gul erantis og lækker æblekage

onsdag den 11. februar 2015

Løgtærte med bacon

Hvor fint at læse andre blogs - for pludselig ser man en god ide. Det skete (igen) foleden, da jeg læste om vores fantastiske løg - som kunne spille førsteviolin i en løgtærte.
Jeg skulle spise alene i går, og derfor var der god mulighed for at lave noget mad, som jeg ville sætte pris på, men som mine børn helt sikkert ikke ville være fan af.

Løg har ofte været et stridsemne. Da børnene var små - og faktisk også lidt endnu - skulle der løg i en ret, måtte de først rives eller være meget fint hakket :-)
Jeg er vokset op med en mor, som syntes, at løg var en grøntsag på lige fod med gulerod og porre, så der blev spist utroligt meget løg i mit barndomshjem. Og i min mors køkkenhave var løg bare lette at have med at gøre.

Nu blev der igen lavet tærte, jeg ved godt, at jeg stadig befinder mig i kvindemads-genren, men det får nu være.


tirsdag den 10. februar 2015

Dulcey - på tilbud

Jeg har ikke vinterferie - men med mandag som fast fridag, så blev det alligevel lige til følelsen af at have lidt ferie :-) En tur til Århus, med masser af god tid sammen med Mette.

Og hvor vi spiste morgenmad på café - det er altså lidt underligt, at begynde dagen med at gå ud og spise. Det var slet ikke en mulighed for 30 år siden, da jeg boede i byen. Men bestemt hyggeligt og ikke særlig dyrt, og vi var tydeligvis heller ikke de eneste, der havde fået den ide :-)


søndag den 8. februar 2015

Marengs, melodi grandprix og Middelfart

Det hænger sammen det hele :-)
Lørdag aften blev tilbragt foran fjernsynet i selskab med Trine og Peter, og Trines ny bagte fastelavnsboller og mine marengs bikuber.


Og selv om jeg ikke kender vinderen Philip Thornhill, så ved jeg dog, at han er fra Middelfart. Og så er det jo næsten, som om vinderen er fra ens egen baghave. I hvert fald er Middelfart pludselig kommet på Danmarkskortet. Og det kan kun være positivt for byen. Og så var det en god sang i øvrigt :-)

lørdag den 7. februar 2015

Hjertebrød - med dadler og valnødder

En hyggelig og rolig lørdag er det. Med udsigt til melodi grandprix i aften i fjernsynet.
Kagerne dertil er på vej, men det bliver nu et hjertebrød, det handler om her.

Jeg har arvet, efter min mor, en gammel hjerteform, men har aldrig brugt den. Det skete så nu - med et lækkert brød. Skårne rugkerner, dadler og valnødder - så bliver det ikke meget bedre, i mine øjne. Selv om Trine slukøret konstaterede: Endnu et mor-brød.


Hjertebrød

1 dl. skårne rugkerner
1½ dl. vand
15 gr. gær
½ dl. surmælksprodukt
1½ dl. vand
2 spsk. olie
1 tsk. groft salt
75 gr. hakkede, tørrede dadler
25 gr. valnødder, grofthakkede
ca. 300 gr. hvedemel

Kog rugkerner og 1½ dl. vand et par minutter og lad det køle af. Rør gæren ud i den øvrige væske, tilsæt de kogte, kølede kerner og de andre ingredienser. Tilsæt hvedemel lidt af gangen. Æltes godt og sættes tildækket til hævning et par timer.
Æltes igennem igen og kommes i en form - gerne en hjerteform :-)
Efterhæver mens ovnen varmer op til 200 grader. Brødet bages ca. 35 minutter og køler af på en rist.

Og du har det skønneste brød :-)

God lørdag - og grandprix aften, hvis du som jeg, synes det er hyggeligt at se.

Jette

fredag den 6. februar 2015

Pizza snegle og skønne minikonfirmander

Mine minikonfirmander har fyldt en del - både i mit hoved og arbejde, men da også her på bloggen. For kage var en fast del af deres program :-)

I aftes var der så afslutningsfest for minikonfirmanderne og deres familier. En kort gudstjeneste og efterfølgende blev der budt på små pizzaer. Der var købte bløde pizzaer - men jeg havde lidt en fornemmelse af, at der måske ikke var blevet bestilt nok. Så for en sikkerheds skyld blev der bagt en portion pizzasnegle, som kom med i kirken.


torsdag den 5. februar 2015

Betænksomhed

Jeg har mødt det nogle gange i ugens løb. Og bliver hver gang glad og lidt beæret over, at nogen tænker på en. Og taknemmelig.
Betænksomhed handler oftest om noget, man ikke havde regnet med. Og derfor overraskes man også lidt.


onsdag den 4. februar 2015

Kvindemad

Det er måske ikke helt rigtigt, men jeg tror det holder et stykke hen af vejen :-) Det handler om tærter. Og de har lidt et ry for at være "dame-mad" - i hvert fald hvis du læser Jans madblog :-)
Men det lever jeg nu gerne med og serverede i går denne gode tærte med spinat, kylling og krydret ost.

Og den blev sat på bordet i selskab med kvinder. Peters mødregruppe fortsætter, selv om alle fire børn, der i begyndelsen deltog, nu er flyttet hjemmefra :-)
For 21 år siden mødtes vi lørdag formiddage med hver sit barn på armen og drak te og spiste brød. Siden er meget vand løbet i åen, og nu mødes vi om aftenen - uden børn - til et glas vin og lidt let mad. Og masser af snak, og stadig er det lige hyggeligt og inspirerende.

tirsdag den 3. februar 2015

Glimt fra 94 - års fødselsdag

I går fyldte min far år.
94 år og åndsfrisk, mobil og med sit gode humør, ja så var det bestemt værd at fejre. Og det blev en hyggelig dag - med sne på marken, lys i stuen og dejlige gæster.