Annonce

torsdag den 30. april 2015

Hvilken helligdag ?

I morgen er det bededag.
Egentlig en lidt underlig dag midt i tiden fra påske til pinse. Det er nemlig en dag, der er placeret ved lov, til at skulle ligge her: Fredag før 4. søndag efter påske. Så den har som sådan ikke noget med Jesu livs historie at gøre. Men der blev på et tidspunkt (i 1686) ryddet op i de mange skæve bods- og bededage og sluttelig samlet til en dag. Det blev til den bededag, vi kender, og med denne placering.

Bededag har naturligt fokus på bøn. Vores samtale med Gud. Vi kan selvfølgelig bede til Gud på alle andre dage også, men denne lægger op til det.

Hvad kan vi bede Gud om ? Det korte svar er alt. Og vi skal endelig gøre det. Alene af den grund, at det ofte er godt at få talt med en anden, om det, som fylder en. Og her kan vi være sikre på, at Gud altid har tid og altid har ørene foldet ud, så han hører, hvad vi siger. Eller tavst tænker i vort hjerte.
Bøn kan gøre det svære lettere at bære og gøre glæden over livet dybere.  


Bededag huskes af mange, fordi der er knyttet noget spiseligt til :-) Og det er nu slet ikke så dårligt.

De varme hveder - bagte jeg også sidste år, og har gjort det igen i dag :-)
Men denne gang er der blevet tilsat 50 gr. tranebær. Du har sikkert opdaget, at jeg synes tranebær er et ret interessant bær :-) Det smager i hvert fald godt. Så nu kom det med her også, sammen med lidt ekstra grahamsmel.


Og måske kan de nydes på terrassen, det ville da være dejligt.

God bededagsferie.

Jette

onsdag den 29. april 2015

Madbloggerudfordring#8 - farven rød

Så er der blevet eksperimenteret i køkkenet. Og resultatet smager udmærket.
Men der er en grund til, at jeg er blevet teolog og ikke opskriftudvikler :-) Men det har været en sjov opgave at skulle udtænke en opskrift ud fra en bestemt farve. Problemet er bare, at en ting er at få idéen, noget andet er at føre det ud i virkeligheden.

En anden udfordring var begrænsningens kunst. Jeg havde i madbloggerudfordringen#8 fået tildelt farven rød. Og der er faktisk rigtig mange spiselige emner, der er røde: tomat, peberfrugt, chili, jordbær, rabarber, ribs og hindbær - for at nævne nogen.

Jeg valgte rabarber - fordi de er i sæson, bortset fra at jeg ikke har et eneste lille rabarberskud i min have. Og så valgte jeg jordbær, selv om de ikke er i sæson, men bare er et skønt bær.
Resultatet blev en tærte med syltede rabarber gemt i en blondie, og pyntet med friske jordbær og mikro marengs.


tirsdag den 28. april 2015

Havearbejde og rug-trekanter

I går var en god dag at være på havearbejde i. Der var så tilpas koldt, at det var nødvendigt at have en trøje på, og dermed også lige koldt nok til bare at sidde stille på terrassen. Jeg havde ellers taget tæppet med ud, ifald der nu lige var en tilpas varm solstråle ...
Det håber jeg så kommer i dag :-)


Jeg fik bagt en omgang rug-trekanter - lækre stykker med masser af kerner. I går tilsatte jeg en håndfuld tranebær, de er altid gode i noget bagværk. Og giver den der overraskelse, når man lige tager en bid - hov, her var noget sødt :-)

mandag den 27. april 2015

Frydeligt med jubelkor ...

"Frydeligt med jubelkor
hilses vårens komme,
svalen melder trindt på jord:
Frostens tid er omme!
Land og hav og lundens træ'r
herligt prydes fjernt og nær.
Nye skabningsunder!
Kraft på ny vort legem får,
lægt er nu vort hjertesår
i de glade stunder." (Den Danske Salmebog 721,1) 

Vi sang disse linjer ved gudstjenesten i går. 500 år gamle ord, som rummer de fineste forårstoner. Alene det første ord, hvor tit bruger vi lige det - frydelig ? Men det er jo det naturen er netop nu :-)
Og salmens melodi understøtter de flotte ord, med toner der bugter sig afsted og løfter sig op. Du kan lytte til den her

At stikke hovedet udenfor i denne tid er at blive mødt med nye skabningsundere. Det er at få nye kræfter og lyst til at være til og være til stede. Det vrimler med liv og nye skud overalt. Vi glædes over et fantastisk skaberværk - og får lyst til at synge og takke for hver ny dag.


Frosten tid er ikke helt forbi her på Fyn, græsset havde rimfrost her til morgen - men det ændrer ikke ved, at det er en frydelig tid, vi har.

For mit vedkommende har jeg de sidste feriedage nu, inden weekenden byder på både bededag og konfirmationssøndag.

God mandag.

Jette


lørdag den 25. april 2015

Så er der fødselsdagslagkage :-)

Ikke fordi, at jeg skal til fødselsdag. Men idéen bag kagen er en fødselsdag. Ingen ringere end dronningens :-)

Jeg lavede en lille kopi af den kage, Konditorlauget havde kreeret til dronningens fødselsdag.
Jeg fulgte ikke helt opskriften - chokoladecremen lavede jeg lidt enklere, og kagen blev heller ikke helt overtrukket med marcipan. Men den smagte godt alligevel :-)
Lagkagen blev serveret til menighedsrådsmødet tidligere i denne uge. Og mindede lidt om forår og forårsblomster.


fredag den 24. april 2015

Solsikke brød

Dette brød har navn efter sin facon - og lidt fordi der også er lidt solsikkekerner i :-)
Det var min søn Peter, der syntes at brødet mindede om en solsikke, så derfor hedder det nu sådan. Brødet er ikke som sådan særlig specielt, men ind i mellem kan det være lidt sjovt at lege med faconen på et brød - især hvis det skal serveres som et helt brød. Så kan det samtidig se lidt dekorativt ud.


torsdag den 23. april 2015

En uventet ½ fridag ...

Dagen i går blev noget anderledes, end jeg for blot et par dage siden havde tænkt :-) Men muligheden for at holde lidt fri og tage med en hurtig tur til Nordjylland bød sig, og det benyttede jeg mig af. Trine havde sin sidste undervisning i Ålborg og alt imens hun slog ørerne ud og koncentrerede sig, kørte jeg videre op og besøgte min far.
Vi havde en hyggelig formiddag, i det skønneste solskinsvejr.


Jeg gik en tur udenfor i haven og tænkte lidt baglæns. For huset er der, hvor jeg i bogstaveligste forstand er født - og det er der, hvor min far har boet i over 66 år. Det er i sig selv imponerede at tænke på :-)


Haven og det udenom, var mest min mor, der passede. Ud fra den holdning, at haven helst skulle passe sig selv :-) Og noget af det, hun gjorde var at fylde masser af sten ind i haven. Jeg ved ikke, hvor hun havde interessen fra, men det begyndte med stendiget her. Og næsten hver eneste sten, har hun hentet på markerne rundt om. Men jeg tror, hun hyggede sig med det, selv om det må have været et tungt arbejde at fragte alle de sten hjem :-)


Inde i haven fandt jeg denne flotte blomst, med de store gule blomster. Jeg kender den ikke, men den stod utroligt livskraftig og lyste på en tidlig forårsdag. Det undrede lidt, for alting plejer at være 14 bagefter i forhold til haverne her på Fyn. Men denne blomst var i hvert fald klar til at sprede glæde :-)

Den halve fridag bød også på tildeling af en opgave. Jeg har endnu en gang tilmeldt mig Madbloggerudfordringen#8. Denne gang handler det om at arbejde med en bestemt farve. Og i går fik jeg så tildelt "min" farve: Rød.
Umiddelbart en god farve - og jeg tænker jordbær, rabarber eller tomat :-) Nu ser vi. Jeg har en måned til at aflevere mit forslag i. Jeg glæder mig til at komme i gang.
God torsdag.

Jette


tirsdag den 21. april 2015

Dadelkugler med marcipan og chokolade

Det er blevet meget moderne at bruge dadler som sødemiddel i snart slags alle former for bagværk. Jeg er bare ikke helt nået dertil :-)
Men i weekenden lavede Trine nogle - synes jeg - lækre dadelkugler. De ligner umiddelbart havregrynskugler - men smager lidt anderledes. Hvilket så også betød, at både Peter og Mette boykottede Trines dadelkugler :-)


mandag den 20. april 2015

Lagkagebunde med marcipan og nødder

Jeg så - som rigtig mange andre - fjernsyn, da dronningen fejrede fødselsdag. Og nød de mange flotte kjoler og store øjeblikke.
Jeg så langt fra det hele, men faldt dog over fødselsdagskagen som Konditorlauget havde komponeret. Og velvilligt lagt opskriften på ud på nettet.

Men det var godt nok en lang opskrift :-) Så i mit forsøg på at lave en kage, der minder om, har jeg delt opskriften lidt op, forenklet lidt  - og halveret størrelsen. Så her kommer opskriften på lagkagebunden - bagt i budgetbagerens køkken :-)


søndag den 19. april 2015

Lækkert lokalt design

Spændende, men hvad drejer det sig om? Det handler om et spækbræt! Er det nu også noget at skrive om ? :-) ja det synes jeg faktisk.

Jeg har vist lidt en svaghed for lækre nye spækbrætter. I bakspejlet kan jeg se, at jeg både ønskede mig et smukt Trip Trap i fødselsdagsgave, da jeg fyldte 50. Og fornylig købte et fint lille et i Netto fremstillet af flot bambus. Og sidste år gav jeg også et fint formet spækbræt i julegave. Og nu har jeg så købt et igen - til en gave.


fredag den 17. april 2015

Haven netop nu :-)

Jeg er ikke det store havemenneske - men jeg nyder at alting bliver lysere og grønnere dag for dag. Nu mangler der kun lidt varme, for vinden er ret kølig. Her til morgen skinner solen fra en flot blå himmel, men det er godt nok koldt at stikke næsen uden for :-)


torsdag den 16. april 2015

Tærte med Dulceria nublo

Når jeg er på ferie og skal tage souvenir med hjem, så er det ofte spiselige ting, der kommer i kufferten :-) Sidst var ingen undtagelse, så nu har jeg hjembragt olivenolie, pasta og skøn parmesan direkte fra Milano :-)

For nogle år siden hjembragte jeg fra Gran Canaria et glas med navnet Dulceria nublo. Og mit spanske er ikke eksisterende, og glassets etikette viser kun billedet af nogle mandler og tekst på spansk. Så glasset har indtil nu stået gemt i køleskabet.
Glassets oversete position har skyldtes, at jeg ikke har vidst, hvad jeg skulle bruge dette søde, men dejlige produkt til. Da jeg købte glasset på et marked, så kunne jeg slet ikke tale med damen ved boden. Hun delte kun smagsprøver ud, men desværre ikke nogen opskrift. Og det smagte sødt og godt og kan vel beskrives lidt som flydende marcipan.

Men nu har jeg forsøgt mig med disse små tærter.
Det blev samtidig også en afprøvning af min fødselsdagsgave fra min søster. Skønne metaltærteforme med løse bunde.


onsdag den 15. april 2015

Cheesecake med passionsfrugttop

Til min fødselsdag serverede jeg denne cheesecake til dessert. Inspirationen stammer fra en artikel i Fyens Stiftstidende.
Jeg har lavet mange cheesecakes - de var meget moderne og populære, da jeg var ung :-) Så var det som om, at de holdt en pause, og nu er kommet tilbage igen. I nye variationer. Denne har en bagt bund, det har jeg ikke prøvet før.


tirsdag den 14. april 2015

Milano tur - retur

Vel hjemme igen er det tid til at glæde sig over en vellykket tur. Og det har været en fornøjelse at rejse med mine tre voksne børn. Glade og samarbejdsvillige og gode til at hjælpe, når situationer skulle løses.

Lufthavnen i Amsterdam

Når det er en budgetrejse, man planlægger, så må man ofte lave en mellemlanding - vi mellemlandede i Amsterdam :-)

lørdag den 11. april 2015

54 år - glimt fra en dejlig dag

Jeg er helt med på, at det er ikke noget særligt at blive 54! Men derfor nød jeg dagen alligevel, og blev også fejret og begavet :-)

At stå op og komme ned til et bord med flag, balloner og gaver - det er da kun til at blive glad og taknemmelig over. Trine og Peter havde gjort klar - i erkendelse af, at jeg nok stod op før dem.


torsdag den 9. april 2015

Brunsviger - til min fødselsdag

Det kan måske lyde lidt selvoptaget - men jeg har altså fødseldag i dag. Og får gæster og har tænkt at servere brunsviger, og glæder mig til begge dele :-)

Jeg synes ofte, at en købt brunsviger er ved at sejle væk i fyld - det synes jeg er i overkanten. Så opgaven har været at få lavet en, hvor der er den balance mellem brød og fyld, som jeg synes skal være.
Det kommer der et bud på her :-)


onsdag den 8. april 2015

Mazarintærte med nøddetop

Efter et par dage i det Nordjyske fortsætter ferien her på Fyn. Og med udsigt til skønne solrige dage - det er da dejligt :-)

Besøget hos min far gik godt. Da vi kom ind ad døren, sad han med næsen begravet i en murstens stor bog om 2. verdens krig. Det er virkelig imponerende, at han både kan og har interessen til at give sig i kast med et værk på den størrelse (den minder om min græske eller hebraiske ordbog i størrelse, og det var nogle digre værker :-))
Så det er glæde og taknemmelighed der fylder en - for det er ikke nogen selvfølge at livsgnisten er så stor, når man har rundet de 94 år.

I påsken blev der bagt lidt - blandt andet kagen her.
Jeg synes, mazarinkage smager dejligt :-) og har da også tidligere bagt både denne og disse.
Men jeg var faldet over en opskrift, som lød interessant - for her var kagen blevet toppet med nødder, så det blev det kun bedre af.

Selve mazarinen er uden marcipan, men med mandelmel. Jeg lavede (igen) en lille kage, for selv om der var børn hjemme, så er det ikke denne kage, der er deres favorit :-)


mandag den 6. april 2015

Ferie, fladbrød og fødselsdag ...

På den sidste af påskens dage begynder jeg en uges ferie :-) Det har jeg glædet mig til. Dage uden kirke og konfirmander - men med frihed og forår - og som tidligere nævnt - også forventningen om en tur sammen med børnene til Milano.

I går forsøgte jeg mig med at bage et fladbrød. Det har jeg ikke prøvet før. Men det var faktisk lidt sjovt at prøve denne type brød. Inspirationen er fra reklamebladet Mood.
Påskefrokosten blev anledningen. Og set i bakspejlet må det også gå som usyret brød, for der var ikke hverken gær, surdej eller andet hævemiddel i. Så helt i påskens ånd, hvor den gamle surdej blev smidt ud og noget nyt begyndte.

Fladbrød er en let og lidt anderledes måned hurtigt at sætte noget nybagt brød på bordet. Og det smagte godt som en variation.


lørdag den 4. april 2015

Påskeglimt 2015

Ja, vi er jo kun halvvejs i påskehelligdagene, men de har nu også været ret så hyggelige.
Rigtig meget afslapning - ud over selvfølgelig gudstjenesterne. Men jeg har i alle mine år som præst haft den aftale med familien, at prædikenerne skulle være færdig fredag eftermiddag. Og når det for eksempel gælder påske, så er alle prædikener også færdig onsdag eftermiddag, og det giver en dejlig ro på selve helligdagene.


I torsdags holdt vi brunch efter gudstjenesten - og det gik godt. Der var heldigvis et par kvinder, som havde lovet at bage påskebrød, og jeg havde bagt et brydebrød med spinat og hvidløg - som reserve.


Det blev en meget vellykket brunch.

Og i går brugte ungerne og jeg det gavekort, jeg havde vundet - og tog en tur i biografen. Vi så filmen Skammerens datter. - Og selv om det nok mest er en børne/familie film, så var vi nu alle enige om, at det var en rigtig god film. Spændende og storslået lavet og med meget livagtige drager :-) Og så var det vist første gang, at vi alle fire havde været inde og se en film sammen :-)

I dag blev der bagt lidt - en mazarintærte med nøddetop. For afslapning i sofaen (det har indtil nu været for koldt til at være særlig meget ude) betyder også, at mange opskrifter læses og studeres. Kagen her blev fundet hos Dansukker og så formindsket ret så meget.


Og billedet blev taget ude på græsset, for i dag er himlen blå, solen skøn og vinden har lagt sig :-)

Der er også blevet en æggehvide i overskud - som nu hygger sig i ovnen til en marengs - og så ved jeg, at der i hvert fald er en person (yngstemanden) her i huset, der synes, der er fest :-)

Og nu vil jeg ud i det fantastiske vejr, fortsat dejlig påske til dig.

Jette

onsdag den 1. april 2015

"Fire påskeliljer" - af Piet Hein

I søndags spillede en organistvikar til gudstjenesten. Han er pensioneret præst, og derfor god at vende mangt og meget med - selv om han holder fast i, at nu er han organist, og jeg er præst :-)
Men da han kom hjem fra kirke, sendte han mig alligevel det fineste lille påskedigt - skrevet af Piet Hein. Jeg har aldrig læst det før. Jeg har heller ikke hørt det, men der er blevet skrevet en fin melodi dertil (af Bjarne Haahr).
Jeg vil glæde mig til at høre det påskedag. Da vil det være som en motet efter prædikenen (kirkesangeren vil synge digtet her)


Fire påskeliljer

Hvis du ikke rigtig tror
påskesolen på dens ord,
skal du stille fire påskeliljer
hos dig på dit bord.

De vil stå der som en vagt
og med hver sin gule tragt
trutte stuen fuld af påskesolens
påskegule pragt.

Lad så solen være skjult.
Fra hvert bloster dybt og hult
vil den strømme i en lys canari-
arie af  gult. (Piet Hein 1938)

Ordet bloster kræver en forklaring - så jeg var på jagt i mine ordbøger :-) Bloster er et gammelt dansk ord, og er en betegnelse for bæger og kronblade i en blomst. Så ved jeg det!

Påsken er en fantastisk højtid - fyldt med drama og helt enestående begivenheder. Også meget der kan være svært at forstå eller forklare. Men som dog giver håb og mod til at leve her i verden. Glæden over at være til, og i troen på Gud vide, at man er i de bedste hænder. Både i livet og i døden.

Og lad så fire påskeliljer stå vagt! - De hjælper med at forkynde: Frelseren stod op af døde!
Og hermed vil jeg gerne ønske dig, der læser med - en rigtig glædelig påske.


Bloggen holder lidt påskeferie - men jeg kigger nok ind og deler et glimt eller to :-)

Jette