Annonce

tirsdag den 30. juni 2015

Chokolade rugstykker

En tur rundt i landet fylder en med indtryk - også smagsmæssige og synsmæssige. Ferien har indtil videre meget være familiebesøg, og det er altid berigende. Samtidig er der blevet smagt lækre ting undervejs.
I Lagkagehuset købte jeg nogle lækre rugstykker, mørke og fyldt med chokolade og rullet i hakkede nødder.
Det har jeg så prøvet at efterligne i mit eget køkken. Og det skulle være nu - for vejrudsigten siger 25 + de næste mange dage, og så er det bare ikke så interessant at stå i køkkenet :-) Og slet ikke, når det stadig hedder ferie - jeg nyder min sidste uge.

Jeg har før bagt nogle rugstykker, dem har jeg taget udgangspunkt i denne gang.


lørdag den 27. juni 2015

Ferie glimt

Det er så dejligt at holde ferie :-) Og med den næste uges verjudsigt in mente bliver det da bare endnu bedre. Sidder netop nu og nyder stilheden i Århus efter en dejlig aften med fest for Trine og Mette. De første feriedage har budt på gode ting, hyggelige oplevelser og søde mennesker.

Peter var hjemme en tur og havde disse marengs med:


Han havde været i gang på egen hånd og bagt marengs. Og lært af det :-) For selv om han syntes han havde fulgt opskriften, så var han vist kommet til at regne galt, da han øgede portionens størrelse. Men pyt, kagerne smager fint, men søde, det er de.

Krydderier i kurve og på række

Og turen til København bød på et besøg i Torvehallerne, et sted jeg længe gerne har villet se. Og det er et skønt sted med alt muligt. Ikke mindst mange muligheder for at sidde og nyde en kop kaffe, nypresset juice eller et glas vin. Det sidste gjorde jeg sammen med en veninde - midt på en onsdag eftermiddag. Rigtig hyggeligt og ferieagtigt :-)


Og i haven fandt jeg mine første pæoner. Jeg synes, det er en fantastisk blomst, og har længe gerne villet plante nogen. Det var åbenbart lykkedes sidste år at finde en knold eller løg, eller hvad den del i jorden nu hedder - og her står de så. Godt klemt af jordbærplanter, vilde brombær og de gule, som jeg ikke kan huske, hvad hedder :-) Men fine er de!


Et fad hindbærsnitter kommer med nordpå - hvor langt de kommer, ser vi. De er små og ikke helt fine i kanten, men smager dejligt.

God weekend.

Jette

onsdag den 24. juni 2015

"Vi vil fred her til lands ..."

Hvad enten vi synger Midsommervisen på P. E. Lange-Müllers melodi fra 1885 eller i Shu-bi-du-a versionen, så har mange af os sunget ordene herovenfor i aftes. Sunget med i et blandet kor, hvor enhver sang med netop sin stemme. Og hvor godt, at det stadig er muligt. At der stadig er en fælles sangskat at trække på.
 
Sankt Hans aften blev - i hvert fald her i området - en skøn, kølig sommeraften, hvor der mange, mange steder var lavet små og store bål, og hvor mennesker mødtes.

Som jeg skrev i går, var jeg indbudt til at holde båltale ved Middelfart kommunes Sankt Hans arrangement. Hvorfor det blev mig, ved jeg ikke, men jeg var da rigtig glad for opfordringen. Og fik talt lidt om højtid. Anna Sophie Seidelin, en gammel præst, definerede engang højtid sådan her: At når jordtiden og himmeltiden falder sammen, og vi mennesker tænker og gør det samme, da skabes højtid.
Og jeg fik også lige berørt Folkekirkens Nødhjælps nyeste slogan -"det er dansk at dele, også med verdens fattigste".

En Sankt Hans aften er en lidt sjov størrelse, folkelig og festlig og lidt uhåndterlig. Men sange, bål og tale er med til at skabe en ramme og give en fornemmelse af fællesskab. Og når det opnås er meget nået. Og det synes jeg bestemt skete i Middelfart i aftes. Børn, unge og ældre, og medborgere af forskellige nationalitet og herkomst hyggede og nød aftenen.
Bålet var placeret på vandet og talerstolen var en badebro :-) Men det fungerede super fint.


Nu hvor det er vel overstået, synes jeg bestemt, det var dejligt at medvirke.
Og glæder mig nu til, at jeg de næste mange dage skal ud af døren, uden at have en tale eller en prædiken i tasken :-)
Så nu er næste stop København. Og det bliver godt.

God onsdag.

Jette

tirsdag den 23. juni 2015

Sankt Hans brød

Sommetider får brød eller kager navne efter hvilken tid på året, det er. Eller hvilken lejlighed det nu skal bruges til.
Sådan også dette brød :-)

For der er intet nyt under solen her, det er et brød, hævet med gær, tilsat forskelligt mel og nogle kerner! Men det er dekoreret efter, at det er årets længste dag - nå nej, det har det været, men så i hvert fald efter at det er Midsommer, og vi fejrer Sankt Hans, alias Johannes Døberen.

Solen har været grundtanken, solsikkekerner, solgult majsmel og gurkemeje til at give endnu mere farve.


søndag den 21. juni 2015

Macarons med hyldeblomstcreme

Jeg er netop begyndt på 2 ugers sommerferie. Det er bare en dejlig fornemmelse - at hænge præstekjolen på bøjlen og vide, at den må blive der det næste stykke tid, for embedet er nu overladt i gode kollegaers varetægt :-)

Ferien tilbringes herhjemme. Det vil sige med afstikkere mod øst og nord og så forhåbentlig solfyldte dage i haven. Det skal nok blive godt.

Jeg har endnu en gang bagt macarons. Mest fordi jeg synes, de er sjove at lave. Men også rart at se, at det går fremad. De begynder efterhånden at ligne macarons :-)
Jeg har denne gang fyldt med med hyldeblomstcreme, lavet med hjemmelavet hyldeblomst saft. I efteråret lavede jeg cremen med hyldebærcreme, det farvede grundigt, men smagte ikke så meget igennem. Der er det helt anderledes denne gang.


fredag den 19. juni 2015

Hvis så bare solen havde skinnet ... :-)

Det blev en lang dag i går - ja faktisk var denne dag jo godt begyndt, før jeg og måske også du kom i seng. Det blev en spændende og interessant valgdag, aften og nat.

Jeg så ikke det hele :-) Men er da spændt på, hvordan fremtiden bliver for Danmark. Jeg håber fornuften får lov at råde, og at der bliver plads til os alle. Og er så i øvrigt glad for at jeg ikke er politiker.


På det helt jordnære plan, så handler i dag om gudstjeneste og grill. Og derfor overskriften. For hvor er det træls (!), at det bare blæser, er skyet og koldt. I eftermiddag har vi en kort fyraftensgudstjeneste, hvor der bagefter er gjort klar med grill på kirkegården, og det er da bare hyggeligere, når solen skinner og varmer.

Jeg ved, hvor der findes en have så skøn,
hvor søen er blå, og hvor skoven er grøn,
hvor fuglene bygger i løv hækkens ly
og flyver hver morgen med sang over sky. (Mads Hansen, 1870)
Sådan skal vi blandt andet synge - og det er da en sang, man bliver lidt glad af at nynne med på.

God weekend.

Jette


torsdag den 18. juni 2015

Valgtærte - med antydet retning :-)

Jeg har normalt ikke gjort særlig meget ud af valgdagen, og har heller ikke haft tradition for at spise gule ærter og valgflæsk, som jeg ved nogen gør.

Men en kage til kaffen kan man jo altid godt prøve med. En tærte med rød og blå top. Jordbær og brombær.
Og så ellers gå ud og stemme og dernæst læne sig tilbage i sofaen og spændt følge resultatet i aften. Godt jeg ikke er politiker, det er virkelig en skæbnedag for dem. Mon de nu har et arbejde i morgen? Nogen har, og god arbejdslyst til dem.
I dag er det alle os andre, der sætter kryds, hylder demokratiet og får sikkert også hilst på en masse mennesker. Et valgsted har sin egen stemning. Det er en ret særlig dag.


onsdag den 17. juni 2015

Mørk og lækker hyldeblomstsaft

Jeg har ikke siden, jeg var teenager lavet hyldeblomstsaft. Årsagen hænger sammen med mit første forsøg, for det gærede og blev helt ubrugeligt :-) Jeg havde ikke helt styr på, hvordan man skulle gøre. Det håber jeg så, jeg har nu.

I min temmelig uregerlige have står der indtil flere hyldetræer, så der er nok at klippe af.


Hyldeblomstsaft

10-12 skærme hyldeblomster
½-1 citron, økologisk
½ spsk. citronsyre
250 gr. rørsukker
3 dl. vand

Klip hyldeblomst skærme og tjek dem for små dyr. Klip de groveste stilke fra og kom blomsterne i en stor skål. Citronen skæres i skiver og kommes ved sammen med sukker og citronsyre (den er med til at trække smagen ud af blomsterne). Kog vandet og hæld det over og rør godt rundt. Køler af, læg låg eller film over og sæt i køleskab 2-3 dage. Rør undervejs.
Saften sigtes og hældes på skoldede flasker, der evt også er skyllet med spiritus, og opbevares i køleskab.
Fortyndes inden brug med vand.


Den mørke farve skyldes mit rørsukker, som var lidt mørkere end det, jeg plejer at bruge. Smagen er fin og kraftig.

Saften kan også kommes i hvidvin og serveres køligt, mens solen skinner og du nyder tiden på terrassen :-) Det sidste er desværre mest ønsketænkning i de her dage, men intentionen er god nok.


God onsdag.

Jette



tirsdag den 16. juni 2015

At bo i tjenestebolig - fordel og ulempe

Jeg har før skrevet om, hvor det er vi bor - altså dig og mig :-)

Min fridag i går blev virkelig nydt og tilbragt i haven. Dog ikke under et træ med en bog i hånden, det var alt for koldt. Så det var med grensaks og ørnenæb og så ellers stille og rolig rundt. Der var nok at klippe i :-) Men mødte også denne fine rose på den ældgamle rosenbusk.


Og på vejen rundt i haven er der tid til at drømme lidt, eller måske bare tænke lidt over tilværelsen i almindelighed. Jeg tænkte lidt videre over det med at bo her, på fordele og ulemper ved at bo, som jeg gør.
Den helt klare fordel er, at det er sikkert og trygt og godt. Der er meget plads, en gammel præstegård med sjæl og varme og stuk i loftet, og en have som et mindre anlæg.
Ulempen er at det ikke er mit - forstået på den måde, at det er til låns, og at rammerne jo ikke bare kan ændres fuldstændig.

Men fordi jeg har bopælspligt, så er det også ganske gratis at drømme store drømme om, hvordan jeg gerne ville bo, hvis jeg ikke skulle bo her. Drømme nogen helt sikkert vil kalde urealistiske og lidt verdensfjerne. Men jeg kunne tænke mig et helt nyt nul-energihus, eller energineutralt hus, som det vist hedder. Et bæredygtigt hus og et hus, der kunne sørge for sit eget energiforbrug - og varmeforbrug. Det kunne være sjovt.
Jeg ville med et sådant hus komme til at give køb på charmen og historien ved det gamle. Men ville glæde mig over at kunne være med til at give mit bidrag til at gøre fremtiden bedre for næste generation.


Til inspiration for drømmene har jeg lånt bogen "Byg bæredygtigt" og som fortæller om processen ved at bygge nyt og bæredygtigt. Virkelig interessant læsning. Og med gode spørgsmål om, hvad er det, vi har brug for, når vi bygger nyt. Bogen handler om et sommerhus, og hylder lidt tanken Ny Nordisk Nøjsomhed.

Nå, det er drømme. Men hvis vi slet ikke drømte eller tænkte store tanker en gang i mellem, så skete der slet ikke noget.

I virkelighedens verden fik jeg også købt - på menighedsrådets regning (det gode ved at bo i tjenestebolig) - et solcelle husnummer.
Et mikrobidrag til mindre elforbrug.
Det er godt nok smart, og imponerende at den lille plade kan lave strøm, så lampen kommer til at lyse. Og prisen var kun 100 kr. Det synes jeg faktisk var billigt.

Lidt højtflyvende tanker på en helt almindelig tirsdag - der tillige er ret så kold. Men det er godt ind i mellem at få luft under vingerne :-)

Jette

mandag den 15. juni 2015

Rosmarin flutes

Jeg tager i dag hul på den sidste uge inden det hedder to ugers sommerferie :-) Og det er lidt sjovt, for alting tager sig lidt anderledes ud, når ferien nærmer sig med så hastige skridt.

Vi nærmer os også midsommer, lyse aftner og måske en gang solfyldte dage - og dermed mulighed for at tage på tur og spise i det fri - eller måske bare på terrassen :-)

Og flutes er oplagt at tage med på tur. Og på min terrasse står der stadig fin rosmarin, så den kan gøre fin nytte her. Frisk hakket rosmarin gav en rigtig god smag til disse flutes. Der er også lidt majsmel i, jeg ved ikke helt, om det gør den store forskel. Men melet har jeg "arvet" fra Trine, og tænkte at nu må det hellere blive brugt :-)


søndag den 14. juni 2015

Turen gik til Aarø

Mine to menighedsråd og kirkernes personale var i går på den årlige ekskursion. En tur ud i landet, for at se nyt, opleve noget og tale sammen og hygge sig med hinanden.
Det er på en måde også kirkeministeriets måde at sige tak for indsatsen til alle de frivillige menighedsråd, der hvert år gør en stor indsats for at få tingene til at fungere omkring netop deres kirke. At sige det er kirkeministeriet, der står bag, er måske nok lidt en overdrivelse, men lovgivningen herfra giver mulighed for at menighedsråd arrangerer en ekskursion hvert år.
Det er netop frivilligt arbejde, og så er denne ekskursion ligesom et anerkendende skulderklap.

Menighedsråd og personale

Og det er hvert år interessant og givende at komme på ekskursion. Jeg har været på over 20 ture, og de har været meget forskellige. Sidste år gik turen til København og i år gik turen til Aarø. Fra noget ganske stort til noget ganske småt. En ø med 160 indbyggere lige uden for Haderslev fjord.

At leve og bo på en ø er noget særligt. Det opleves ikke helt tydeligt, når øen hedder Fyn - men på en lille ø, hvor alle næsten kender alle, og hvor der skal sejles for at komme frem, så sker der noget. Farten sænkes. Fred og ro, tid til at se, tid til at nyde naturen, udsigten, fuglelivet og meget andet.

Øbussen - traktor og vogn

fredag den 12. juni 2015

Citron pasta - til det søde køkken

Vel hjemme igen efter et par dage i Svendborg på konvent, så venter arbejde. Det er ikke så mærkeligt, men det betyder lige i dag, at der ikke bliver lavet så meget i køkkenet.

I weekenden var jeg på besøg hos min far, og havde bagt en lille citronmåne. Det er nu blevet til den 3. opskrift på en kage med samme navn - og de er alle gode, men også forskellige. Denne udgave krævede citron pasta.

Når jeg læser om noget nyt - og hvor jeg har ingredienserne i huset, så er der ikke altid så langt fra tanke til handling. Det er altid sjovt at se, hvad det bliver til, og om det smager godt, og dermed kan bruges :-)

Idéen til citron pasta stammer her fra


onsdag den 10. juni 2015

Konvent - hvad er det?

Jeg skal de næste to dage på konvent.
Da jeg for mange år siden begyndte som præst, anede jeg ikke hvad et konvent var. Mine kollegaer talte om at mødes til konvent, men hvad det var, eller hvor det foregik, fremgik ikke helt tydeligt.
Men det viste sig at være et møde, et kollegialt forum, hvor præste-relaterede emner blev vendt, og hvor man kunne tale sammen lidt mere uformelt. Det er faktisk en ganske udmærket ting.

Konvent betyder at komme sammen, at mødes, at forsamles. Og i Danmark bruges udtrykket mest i det kirkelige landskab.


Temaet for Fyns Stiftskonvent er i år Almagt og Afmagt. "Der er kun et bogstav til forskel på de to ord. Og så en verden!" - som det er formuleret i indbydelsen.

I kristendommen møder vi både almagten og afmagten. Gud, som den almægtige, og Jesus som den afmægtige på korset. Hvordan hænger det sammen, hvad betyder det for os, hvad siger det om forholdet mellem Gud og menneske? Det er to vigtige begreber i kristendommen, men nok alligevel ikke dem, vi tænker mest over.

Så nu bliver det spændende at lytte til foredrag, der vil kaste lys over det. Der vil også være nyt fra Fyns stift og vi skal besøge Nordens bedst bevarede Fattiggård. Så dagene byder på lidt af hvert - og ikke mindst hyggeligt samvær med kollegaer.

Og med udsigt til fint vejr bliver pauserne sikkert tilbragt udendørs.

God onsdag.

Jette

tirsdag den 9. juni 2015

Citronmåne i halv størrelse

Turen gik nordpå i weekenden og dermed et besøg hos min far. Og selv om hjemmehjælperne sørger godt for ham og købt godt ind, så synes jeg, det er lidt hyggeligt at have et eller andet hjemmebagt med.
Denne gang blev det en citronmåne i halv størrelse. For selv om kagen smager godt, så er det ikke så interessant at skulle spise den samme kage i 14 dage. Så den lille springform blev fundet frem og en lækker kage så dagens lys :-) Med masser af citron, vanilje  - og lidt marcipan. Du har sikkert opdaget, at jeg synes marcipan er en meget god ting :-)

Det er bestemt ikke første gang, at jeg bager citronmåne (du kan se en her og her). Det er faktisk lidt pudsigt, at citronmånen på den måde har fået en renæssance, når man husker hvordan udgaven var i 70'erne. I mange år nægtede jeg at spise citronmåne. Men det har ændret sig, forudsat dog at det er en hjemmebagt :-).

I denne opskrift bruges citronpasta - det skriver jeg om snarest.


søndag den 7. juni 2015

Bagning med budget mm nu på Instagram

Min søn Peter er hjemme i denne weekend, og så åbner der sig nye muligheder inden for IT og computerverdenen.

Jeg har et stykke tid tænkt på, at jeg ville finde ud af, hvad Instagram var for noget. Har hørt om det, og nogle har henvist til det, men hvad det var og kunne, vidste jeg intet om. Det gør jeg heller ikke helt endnu :-)

Men jeg har fået en Instagram adresse, så hvis du har en Instagram app på din telefon, kan du følge mig nu - udover her på bloggen - så også på Instagram. Når jeg altså bliver helt dus med det.
Og som alt andet, hvor det drejer sig om taster og billeder og teknik, så tager det tid. Det er også sjovt og spændende, men er en tidsrøver :-)


Mit navn på Instagram er: bagningmedbudget

Kort fortalt er Instagram en slags Facebook, næsten kun med billeder. Du kan vælge at følge nogen og selv have følgere, og så er der mulighed for at like og kommentere. Og det er så vist også sådan det. Så hvad jeg helt selv vil med det er endnu lidt uklart.
Men jeg tænker, at det kan være billeder, hvor jeg ikke lige har et helt blogindlæg klar, så kan der komme et hurtigt glimt på Instagram i stedet.

Nu ser vi - og lige nu tegner vejret til at blive skønt og alt for godt til at side inden for i, så jeg vil blot ønske dig en dejlig søndag.

Jette

fredag den 5. juni 2015

Lækre lune morgenboller

Jeg har altid syntes, at brød skal æltes, hæve og æltes igen. Altså, at der arbejdes med en fast og håndterlig dej. Men ind imellem læser jeg opskrifter, hvor dejen er helt blød og hvor man slet ikke skal have fingrene ned i dejen. Og nu skulle de altså have et forsøg :-)


torsdag den 4. juni 2015

Hønsesnak

Jeg har ikke bagt siden sidst :-) men er vågnet op til en skøn solskins morgen, hvor det føles som om sommeren måske, ganske langsomt og lidt forsigtigt er på vej. Og den er velkommen.

Morgenen har budt på korrekturlæsning af Trines opgave, den er nu sendt ud i cyberspace, hvorfra den så gerne skulle lande på en censors bord. Hun er nu kun en enkelt eksamen fra at kunne kalde sig bachelor. Det glæder hun sig til, og det samme gør jeg. Og glæder mig over, at tingene lykkes omkring hende, og hendes søskende.


Også hønsene trives. Og er meget glade for deres store hønsegård, hvor de stort set kun opholder sig, når de skal sove om natten. Resten af tiden har vi fornøjelsen af dem. Denne mødte mig på terrassen og ville gerne tale med.
Det ses ikke så tydeligt her, men dens hvide farve har ændret sig siden den flyttede ind her. For den kom fra okay forhold, men havde aldrig været ude, hvor der er jord og græs, og hvor det ind imellem regner. Så dens hvide fjerpragt er blevet lidt grumset, men det ser absolut ikke ud til at genere den. Med højt løftede halefjer går den frimodigt rundt og taler med alle.


Og græsset mellem fliserne, det gror godt, og bliver slået med plæneklipperen en gang i mellem. Og det lever jeg fint med :-)

Ikke mere hønsesnak i dag. Må din dag blive dejlig og solrig.

Jette

onsdag den 3. juni 2015

Frangipane kage med rabarber

Jeg tror de fleste bloggere tænker over ord og vendinger. Hvad betyder det, hvor stammer det fra osv. Jeg var på udkig efter en kage med rabarber og stødte så på en opskrift og ordet frangipane - men havde aldrig hørt om det før. Ingredienslisten var ret almindelige, så hvad kom navnet så af?
En helt almindelig og gammeldags fremmedordbog fortalte, at frangipane er en tyk mandelcreme. Javel så - her er den så blevet bagt :-)

I eftermiddag har jeg endnu et møde (den her uge har bare mange af dem) og et møde sidst på eftermiddagen, det kan godt bruge lidt kage :-) Og med de sidste rabarber i køleskabet, så blev det til denne lille lækre kage.


tirsdag den 2. juni 2015

Forsigtige veganer muffins

Forsigtige er nok ikke lige den rigtige formulering. Men jeg har ikke tidligere bagt veganske muffins, så det er en lille forsigtig portion, jeg her har bagt :-)

Trine har valgt at følge en vegansk stil, og det betyder at hendes kost ikke indeholder: Æg, kød, smør, fløde og meget andet. Kort sagt intet, der stammer fra dyreriget. Og hun har lidt efterspurgt noget kage. Det har været lidt en udfordring, for i langt de fleste af mine kager, er der smør, æg, fløde og chokolade :-) Men nettet er jo til stor hjælp. Så i går forsøgte jeg mig med disse muffins.

Opskriften er inspireret fra en veganer blog.


mandag den 1. juni 2015

Tiltrængt fri weekend

Hvad har du lavet? - Ingenting. Jo, jeg har læst en bog, en god bog, og været opslugt af den. Som Trine tørt konstaterede: "Mor, her sker jo ingenting" :-)

Bog, nybagt brød og lidt rødvin :-)

Men det har været rart ikke at tjekke mails, ikke at gøre andet end det, jeg havde lyst til. Og vejret har ikke rigtig været til at være ude i, så det er blevet til en del tid i sofaen - og lidt andet.

Middelfart har i maj måned fået ikke mindre end to nye turistattraktioner - Bridge walking på den gamle Lillebælts bro, og genåbning af det eksisterende keramikmuseum - nu med udvidelse.
Det med at gå en tur på toppen af broen, det overvejer jeg endnu, om jeg synes, jeg skal. Men keramikmuseet kunne være interessant.

Keramikmuseets tilbygning, som mest ligger under jorden.

Trine og jeg besøgte det i går, men nøjedes med at gå på cafe :-) Selve udstillingen må vente til en anden gang, selv om den helt sikkert er et besøg værd. Museet har i forbindelse med udvidelsen skiftet navn, til det flot klingende navn CLAY - sagt med et glimt i øjet. Men Trine, som ikke kendte til stedet, syntes faktisk at det passede godt til museet. Før hed det Keramikmuseet Grimmerhus og det passede bare fint. Men tider skifter.

Salto kunst

Caféen ligger i den gamle herskabelige villa, og kan besøges uden at man skal købe billet til selve museet. Det er smart, og det var et skønt sted at drikke en kop varm kakao, med Salto kunst i rummet, stuk i loftet og udsigt til vandet. Det var helt sikkert okay :-)

En tiltrængt og virkelig afslappet weekend, før det om tre uger hedder sommerferie. Hvor tiden iler ...

Jette