Annonce

fredag den 31. juli 2015

Mazarinkage - uden mel

Så vender jeg tilbage til bagningen. Og denne gang med en ret lækker kage.
Jeg valgte i går til mine gæster at bage denne mazarinkage. Den blev ret god :-) Mandler, marcipan, chokolade og jordbær - så går det heller ikke helt galt. Men den er uden mel, og jeg er altid lidt skeptisk, for i mit hoved er mel oftest en vigtig del af opskriften :-)
Men det kan altså sagtens lade sig gøre at lave en lækker kage uden mel.


torsdag den 30. juli 2015

På ny grund

Jeg er blevet den lykkelige ejer af en grund - en fritidsgrund, nær Fåborg. Jeg er glad, meget glad.
Men også lidt skræmt :-)

Det gik især op for mig, da Trine og jeg en aften stod på grunden, og der ikke var andet end noget, der lignede skovbund, med grene og nåle og stubbe - og græs, brændenælder og andet ukendt ukrudt. Hvordan skulle jeg nogensinde få det til at ligne noget? Jeg, der ikke er hverken handykvinde eller havekvinde :-)

Jeg kan spille en salme, sy en kjole, bage en kage og skrive en prædiken - men bygge et hus og anlægge en have? Nej, det kan jeg ikke.
Men jeg er god til at bruge nettet, og finde mennesker, der kan noget af det, jeg ikke kan - så jeg håber, der med tiden kommer både hus og lidt have på grunden.


Jeg ser vist roligere ud end jeg følte mig :-) Det er på en gang enormt spændende, lidt grænseoverskridende og skræmmende. Men mest af alt så er det sjovt. Og jeg glæder mig til at komme videre i processen.

Trine beroligede - en ting af gangen, det skal nok gå. Og sødt sagt - og klogt sagt.


Det er ikke helt tydeligt her - men du kan se vandet ovenover bilen - ude i horisonten :-) Det skal nok blive godt med tiden.
Så der drømmes, læses bøger og hjemmesider og tænkes tanker om fundament, træ og hyggelige stunder. Bloggen kommer til at følge med, men lidt mere om det en anden dag.
Men nu har du set min nye grund :-)

God torsdag.

Jette




onsdag den 29. juli 2015

Solbærtærte

Jeg er både blevet begavet med honning og udfordret i brugen af den :-) Så nu skulle det prøves. En tærtedej lavet med honning i stedet for almindeligt sukker. Det blev en super lækker og blød dej.
Solbærsyltetøjet er egen avl, det er altså lidt sjovt at bruge sine egne bær.


tirsdag den 28. juli 2015

Uden net

At tage på besøg hos min far i Nordjylland er, som at drage i eksil fra den digitale verden :-)
Jeg har intet mobilt bredbånd, kun en telefon der kan ringe og sende sms, og min far har kun DR 1 i fjernsynet, så for en stund bliver verden ret enkel :-)

Og helt sikkert sundt nok.
Selv om jeg straks, jeg kommer, hjem tænder computeren og liiige skal se et eller andet :-) Der kunne jo være sket noget spændende. Men som regel har jorden drejet sin runde, uden at jeg har misset det helt store.
Til gengæld fik jeg et par dage med tid til snak og en lang middagssøvn. Der blev plukket både hindbær og solbær og samlet blomster til den fineste buket.


Min far læser årsopgørelsen fra Skat :-) Det kan godt være, at han ikke kan huske, hvad han spiste til middag eller hvem der besøgte ham forleden, men han kan stadig læse både aviser, bøger og skatte opgørelse - og sidde og glæde sig over at få penge tilbage i skat :-)
Det synes jeg faktisk er ret okay, når man er 94 år.

Tilbage efter afslappende dage - og nu igen med fuld net :-)

God tirsdag.

Jette

søndag den 26. juli 2015

Portions pavlova

Det var godt nok efterårsagtigt i går - med blæst og masser af regn.

Men forunderligt så holdt al regnen inde, da jeg havde en bisættelse og et bryllup i går omkring middagstid. Hvor godt. Regn gør begravelser endnu mere triste, og et bryllup med fine kjoler og smukke blomster, der drukner i regn - nej det er ikke spændende. Men alt det blev vi skånet for - regnen kom i stride strømme på andre tidspunkter.

Vejret indbød til hygge indenfor - og  derfor kunne der fint spises en skøn marengskage med bær og flødeskum :-)


fredag den 24. juli 2015

Løgkompot

Hvor interessant lyder overskriften lige ? Jeg ved det godt, og tænker, at læser du med nu, så er det virkelig godt gået :-) Men jeg er glad for du kigger forbi. Og løgkompot er altså bedre end ordet lige antyder.
Jeg nævnte det i går, da jeg havde brugt det på en pizza. Min datter Trine fik den serveret og spiste det hele, og det er næsten den bedste anbefaling, for hun er normalt ikke nogen fan af løg. Men i den her kombination gik det godt.

Løgkompot

200 gr. løg (renset vægt)
1 spsk. olie
1 spsk. almindelig eddike
1 spsk. rørsukker
½ tsk. salt
peber

Skær løgene i skiver og steg dem  5-10 minutter ved mellem varme i olien. De skal falde sammen og blive dejligt bløde. Tilsæt de øvrige ingredienser og lad det småkoge ca 5 minutter. Hele tiden uden låg. Smag til, måske skal der lidt mere eddike eller sukker i - det må du smage dig til :-)


Køler lidt af, inden det for eksempel fordeles på en pizzabund. (Her gemt under kartoflerne)


Og så er det næsten blevet weekend igen.
Min betyder arbejde, hele paletten rundt - dvs. bisættelse, vielse, gudstjeneste og dåb. Men meningsfyldt det hele.

Må du få en velsignet weekend.

Jette

torsdag den 23. juli 2015

Vegansk kartoffelpizza

Pizza er altid godt!
Jeg har en forkærlighed for hjemmebagte, lad det nu ligge. Men pizza er lidt en udfordring, når den skal være vegansk. Altså uden kød og mælkeprodukter. Der kan kun anvendes ingredienser fra planteriget. Men forsøget blev gjort her - og godkendt :-) Trine var smagsdommer, og en kompetent en af slagsen.
Den ene halvdel af pizzaen indeholder udover kartoflerne også en lækker løgkompot. Den skriver jeg mere om i morgen. Men god, det var den.


onsdag den 22. juli 2015

Frisk kage med syltet citron

Selv om det er højsæson for danske bær, så er der lige nu pause i min have - så det blev til en frisk kage med syltet citron, der blev bagt i går.
For noget tid siden lavede jeg citron pasta, og det har holdt sig fint i køleskabet. Det har en let bitter smag, men en mere sød version af syltede citroner kan også fint bruges.


tirsdag den 21. juli 2015

500 indlæg

Jeg kom lige til at se på statistikken i går, og den fortalte at gårsdagens indlæg var nr. 500. Vel ikke så overraskende, når bloggen er godt 1½ år gammel, men alligevel. Det er da nogen kager og nogen tanker og nogen billeder, der er blevet bagt, skrevet om og redigeret i :-)

Det bliver nu ikke fejret - men jeg glæder mig over og er taknemmelig for jer, der læser med. Jeg sætter stor pris på kommentarer og de tanker, I byder ind med. De giver lyst til at fortsætte med at skrive, og giver anledning til lidt eftertanke.
Og som andre madbloggere også har konstateret, så er opskrifter og dejlige kager altid et hit, men det er personlige indlæg bestemt også. Der, hvor man møder lidt af personen bag skærmen.

Bloggen har også ændret sig lidt gennem tiden. Hvor bagning havde og har første prioritet, så er der også kommet mange indlæg om "mm" - med mere. Stort og småt, som har optaget mig, oplevelser, der har været værd at dele. Og dermed bliver bloggen også lidt en dagbog, som når jeg kigger baglæns, minder mig om rigtig meget, der er sket i min hverdag. Begivenheder på arbejde, sammen med familien eller små glimt fra hverdage og festdage.


Forleden blev der hygget med disse lækre hjemmelavede krydrede mandler. De smager godt, og kræver minimal indsats :-)

God tirsdag. Og jeg håber du har lyst at læse med videre frem, for jeg fortsætter med at skrive :-)

Jette

mandag den 20. juli 2015

"Nye" bæredygtige kurvestole :-)

"Mor, det har du da aldrig gjort før!" var Trines kommentar, da jeg fortalte, at jeg netop havde købt 4 kurvestole gennem den blå avis.
Og det har jeg heller ikke. Er en novice, skal lære det fra bunden, og gøre erfaringer undervejs. At købe privat via DBA kræver en vis portion tillid. At stole på, at det billedet viser, nu også holder stand.


Men uanset hvad, så er jeg nu meget glad for mine stole. Også selv om det viste sig at noget af flettesnoren var mørnet og sprunget på et par af stolene.

fredag den 17. juli 2015

Blomkålsgratin - minde fra barndommens land :-)

Min mor har lavet utrolig mange gratins. Virkelig mange. For på en gård med høns og egne æg, en køkkenhave med egne grøntsager så var grundelementerne inden for rækkevidde, når der skulle laves en gratin. Let mad til mange mennesker.
Og jeg har altid syntes, at det smagte skønt. Min mor serverede som oftest persillesmør til - det fik jeg så ikke lige lavet i aftes.
Men jeg fik lavet blomkålsgratin. En skøn spise :-)


Opskriften var fra Claus Meyers bog Almanak og helt traditionel - måske lige bortset fra, at der blev drysset parmesan på toppen. Det gjorde der dog ikke tilbage i 70'erne, hvor det var min mor, der lavede mad :-)
Min gratin fik følgeskab af lidt salat, det mindes jeg heller ikke lige var dengang, men det gør sig nu ret godt til den her slags mad.

Og lidt pudsigt med denne ret - sidste gang jeg fik den, var fornylig, da Peter og hans kæreste lavede retten. Så det er åbenbart også noget, der falder i de unge mennesker smag - og det forstår man godt :-)

Så har du lidt grøntsager og nogle æg, så er der ikke nogen grund til ikke at forsøge sig med en gratin. Det eneste er, at den skal spises med det samme, når den kommer ud af ovnen. Den falder lidt sammen når den køler af, men kan dog sagtens spises kold også.

Rigtig god weekend.

Jette

torsdag den 16. juli 2015

Solbær

For nogle år siden var en anlægsgartner på rundtur i præstegårdshaven i forbindelse med, at der skulle ryddes op, tyndes ud og omlægges noget. Og at omlægge betyder i mit univers oftest, at der bliver sået græs i stedet for at plante blomster :-)
På turen rundt kom vi også til en række solbærbuske, og jeg synes de bare skulle væk. Men heldigvis foreslog gartneren, at de godt kunne blive, hvor de var, for de stod ingen i vejen og krævede ingen pasning.
Så nu står mine gamle buske og giver meget få bær hvert år. Men står ingen i vejen og hønsene nyder at skrabe rundt under dem.
Og det er fint, at der kun er få bær, for jeg bliver lynhurtigt træt af at plukke bær :-)


onsdag den 15. juli 2015

Uventede gaver og overraskelser

Overskriften beskriver meget godt følelsen jeg sidder med på sådan en helt almindelig onsdag. At der hen over de seneste dage er dumpet dejlige ting og oplevelser ned i min turban - eller vel nærmest i mine hænder :-)

I går var pigerne hjemme og bød pludselig på lækker eftermiddagsmad :-)


Thailandsk inspireret - ris, mikro forårsruller og coleslaw (det er vist ikke så asiatisk), men alt sammen smagte dejligt.

Sommerferietiden er i gudstjenestesammenhæng ofte ensbetydende med ikke så mange kirkegængere. Ferietid, godt vejr og en anden rytme end hverdagens, alt sammen godt og væsentligt. Det er netop nu, at der er mulighed for at gøre ting anderledes. Så med det in mente, så var det en dejlig oplevelse at holde gudstjeneste i en kirke med et pænt antal kirkegængere. Og bagefter blive begavet med en fin bog, skrevet af en tidligere præst og overgivet af forfatteren selv :-)
Jeg holder af at læse biografier og læse om menneskers livsoplevelser og måden de tackles på.


"Drømme der gik i opfyldelse" - en opløftende titel på en erindringsbog. Det må være godt at kunne tænke tilbage på sit virke og konkludere som Niels Ebbe Huus her har gjort. Nu vil jeg glæde mig til at få bogen læst.

Begavet blev jeg også, da en kær ven var forbi - og fik et fint glas dansk honning. Det skal helt sikkert nok blive anvendt til noget lækkert.

Så mens rigtig mange holder ferie - så er jeg glad for at passe mit embede :-) Der er nemlig stadig fin tid til at glædes over små og store ting, uventede gaver og gode oplevelser.

Må din dag blive god.

Jette

tirsdag den 14. juli 2015

Ciabattabrød - eller noget derhen ad :-)

Jeg havde inviteret på let aftensmad i går, og tænkte at dertil hører et brød :-) men hvilket ?
Jeg har aldrig bagt Ciabattabrød før, så det her er min udgave - et miks af utallige opskrifter på nettet.
Resultatet blev okay, det smager fint - men helt sprødt i skorpen og helt let i krummen, det er det ikke. Så der skal vist øves lidt mere i denne disciplin.
I øjeblikket kan man købe noget italiensk mel (Tipo "00") til kun 4 kr. for et kilo, så det er oplagt at prøve det i brødet her.


mandag den 13. juli 2015

Brombærtærte

Mandag morgen og med gæster i vente, så må der gerne bages kage :-)

For nogen tid siden lavede jeg en lækker mandelcreme og bagte den - men den kan også bruges som en del af en kage, og det prøves her.
At det blev brombær - ja, det var dem, der var nogen af i fryseren. Anden frugt eller andre bær kan fint bruges.


fredag den 10. juli 2015

God weekend

Det er fredag og stadig første uge efter ferien, det går lidt langsomt med at komme helt op i omdrejninger :-)
Og egentlig ikke så meget at berette om - jo, jeg har da købt en bog. Ikke verdens største nyhed, men efter først at have lånt bogen på biblioteket, var jeg så interesseret i emnet, at bogen måtte købes.
"Byg bæredygtigt" af Signe Wenneberg. Jeg er sikker på, at det sidste ord ikke er skrevet om hverken bogen eller emnet :-)


Mit jordbærsirup fik også ny anvendelse - det blev brugt i cremen til endnu en omgang macarons. Og det fungerede fint. Det er fine kager og super søde, men nu skal jeg have fundet noget nyt at bage. Det må være weekendens udfordring.

Og så håbe på lidt mere solskin. Ret skal være ret, solen skinner nu, men det blæser lige lovlig meget til, at jeg kan sidde på terrassen. Ellers var jeg den der var smuttet herfra :-)

God weekend.

Jette

torsdag den 9. juli 2015

Små jordbær - jordbærsirup

Jordbær sæsonen er ret ret kort - og især da mit lille bed bag konfirmandstuen. Men jeg har nydt hvert et bær, så længe der var nogen.
Mine gamle jordbærplanter giver mest små bær. Meget små bær. Men jeg tænkte, at de måtte kunne bruges til sirup, altså koges med sukker og så bærene siet fra og så: flot rød saft tilbage.
Som tænkt så gjort, og resultatet blev bestemt godkendt.


onsdag den 8. juli 2015

DOKK1 - et ret unikt bibliotek

På turen til Århus var det meningen, at jeg ville have besøgt udstillingen Sculpture by the sea. Men den sluttede i sidste uge, så det var bare rigtig ærgerligt. Nu vil jeg satse på næste gang - i 2017, hvor Århus tillige er europæisk kultur hovedstad, så da skal det nok blive en spændende udstilling.

I stedet blev det så til en tur på café med Mette og Peter, inden vi gik ned til DOKK1 - Det sprit nye bibliotek i Århus.


Brunch er altid godt. Vi besøgte Jacobs BQ, hvor der er cafe ud til gaden, og vi blev mødt af en fin buffet: Hjemmebagt økologisk brød og et udmærket udbud af grønt, pålæg og yoghurt. Men kun en ost - det var lidt skrabet. Men ellers var det bare helt fint. Det var prisen også (285 kr. inkl. drikkevarer for os 3)


tirsdag den 7. juli 2015

Tilbage fra ferie

Ja, så er de 14 dage brugt. Gode dage, og hvor blev de egentlig af :-)

Dette er så første dag på arbejde, sådan teknisk set, men med en mobil telefon ved hånden og et arbejde, jeg langt hen af vejen selv kan tilrettelægge, så blev den første morgen her brugt til langsomt at komme i gang igen.
Den begyndte nemlig i Århus - sammen med de to mindste af ungerne. Hvor hyggeligt. Og lidt mere om det i morgen.


I dag blot et billede af et brød, der blev bagt i går. Jeg øver mig i at flette flotte brød - men det ser altid lettere ud på billeder, og jeg kunne ikke finde beskrivelsen igen, så det blev ikke som det skulle være. Men ser egentlig okay ud alligevel :-)

God sommer tirsdag.

Jette

mandag den 6. juli 2015

Kære Linedanser

En kølig og helt anderledes mandag morgen at vågne op til. Det har regnet, det blæser, skyerne driver over himlen - en helt anderledes sommerdag ligger foran os.
Og fint for mig. Det har været en varm weekend fyldt med indtryk, samtaler og dejlige mennesker.

I går var vi til studenterfest - rigtig hyggelig dag med glade unge mennesker og stolte forældre. Unge mennesker med mod på livet, initiativ og helt klar til at følge i generationers fodspor og tage ansvar på sig.
Og vi sang Linedanser sangen Måske du kender den? Den er skrevet af Per Krøis Kjærsgård i 1998, og er en glad sang, med masser af opfordring til unge (og os andre) om at turde tage det næste skridt, kigge op og se, at himlen er stadig blå.
Teksten er finurlig og velskrevet, og mange linjer kunne nævnes, jeg vil nøjes med denne:

"De stærkeste rødder har træ'r i blæst."

Bagvendt og poetisk får forfatteren her sagt, at livets modvind og blæsevejr er med til at give os styrke til at stå bedre fast. At vi skal ikke være så bange for, hvis noget ikke lige går vores vej i første omgang. Det er ikke altid lige let at huske i situationen, men i bakspejlet vil vi kunne se, at noget af det vi har mødt, har givet os mere råstyrke til at stå fast, og være den vi er.


Præstemarkens majs begynder så småt at få fart på - de har stået lidt i stampe, men de sidste dages varme har gjort dem godt :-) "Og kigger du opad er himlen blå"

God mandag.

Jette

fredag den 3. juli 2015

Sommer smil

Ikke et ord om vejret - ud over at det er skønt, og dejligt at holde ferie i Danmark i disse dage.

Og solen gjorde underværker for mine gamle jordbærplanter. Pludselig var der røde bær :-) Nu er de plukket, og det ser nok ikke ud af så meget. men i en lille husholdning, da gør de sig godt. De fineste ryger i fryseren, de andre bliver til syltetøj og nogle bliver spist.


Og så har min tomatplante sandelig fået små grønne tomater - det opdagede jeg forleden. Endnu noget at smile over. En tomatplante købt for 7 kr. det er kun til at glæde sig over :-)


Og så ved jeg ikke, om det var den meget sol, men i løbet af natten er de første af mine Fairy roser sprunget ud. Denne lille fine blomst, som bliver ved med at komme med nye blomster til langt hen på efteråret. Det er bestemt en rose efter mit hoved :-)


Og græsset gror, så mon ikke det skal slås på et tidspunkt ? Ellers byder de næste par dage på fester - og det er nu altid en dejlig ting at være inviteret til. Den sidste og yngste nevø er blevet student og det fejres - jeg glæder mig.

God sommer weekend.

Jette

torsdag den 2. juli 2015

Skøn chokolade ting :-)

Jeg får ikke læst så mange blogs, når det er så varmt, for mit net når ikke ud på terrassen. Og det er vel egentlig også godt nok, at der er et frirum i haven, så det bliver nogle andre ting, der fylder sjæl og sind.
Men jeg er dog faldet over en lækker ting, som jeg ikke helt ved, hvad jeg skal kalde. Men det er en cookie lignende kage med dulceyganache på toppen. Den kombination lød så lækker, at det måtte bare afprøves. Jeg halverede størrelsen og lavede lidt mindre ganache end den oprindelige opskrift gjorde - inspirationen er herfra.

Dulcey - denne lækre chokolade med karamelsmag. Det var fint at få mulighed for lige at bruge det igen :-)