Annonce

onsdag den 27. januar 2016

BLOGGEN HOLDER PAUSE

Jeg har de sidste par dage ligget sløj i min seng, med dynen over hovedet uden interesse for omverdenen - og med ret meget tid. Tiden gik mest med ingenting, det var der er stort behov for - men der kom også tanker forbi, og overskriften her kom også op.
Lidt overraskende - men set i bakspejlet, så har der den sidste tid ikke været bagt så meget, indlæggene er blevet kortere og knap så fyldige - så nu går bloggen på pause. Eller, der kommer i hvert fald til at gå længere mellem nye indlæg. Der har simpelthen været lige lovlig meget at forholde sig til - tror jeg.

Jeg vil stadig glæde mig over at bage, og også dele det til tider. - Men ikke mindst så vil der komme nyt om sommerhuset. Det projekt er netop nu begyndt at røre på sig.


En kontrakt til underskrift er landet i min indbakke. Og det projekt, at bygge et FSC-certificeret sommerhus, det vil jeg meget gerne skrive om og dele, så der kommer mere - drypvis.

Noget kommer også på Instagram, det er en lidt hurtigere måde lige at delagtiggøre på, hvad der sker her og nu.

Så velkommen til fortsat at kigge forbi her inde på bloggen, eller på Instagram: bagningmedbudget Og på forhånd tak for din forståelse.

På gensyn, jeg vil stadig glæde mig over at følge alle I andre flittige og dygtige bloggere.

Kærlig hilsen
Jette

mandag den 25. januar 2016

Snemand Frost og Frøken Tø

Det har været en forundelig weekend på flere måder - også vejrmæssigt.


Lørdag morgen vågnede jeg til dette syn: Flere centimeter nyfalden sne - det lyser og dæmper.

Mette og Peter hyggede sig i haven - selv om man er godt oppe i 20'erne er sne stadig fascinerende.


Denne flotte snemand blev bygget. Bemærk Mettes retro flyverdragt - det er min gamle skidragt, helt umoderne, slet ikke som de skal være i dag, men den fungerer her langt ude på landet, når man lige skal uden for :-)


Og så i dag - mildt og lunt - og sneen er nærmest væk. Kun den flottte snemand forsøger at holde skansen. Omend det er svært!
Derfor et par vers af den fine Halfdan Rasmussen sang om Snemand Frost og Frøken Tø.

Snemand Frost og Frøken Tø
gik en tur ved Søndersø
fandt en bænk og slog sig ned,
talte lidt om kærlighed.

På en bænk ved Søndersø
sidder stakkels Frøken Tø.
Snemand Frost er smeltet op.
Hun må ha ham i en kop!

Ja, Frost og Tø er en farlig kombination :-)

God mandag.

Jette

fredag den 22. januar 2016

Farverig lagkage

Menighedsrådet holdt møde i aftes. Og ordningen med, at jeg bager til mødet, er fortsat her i 2016. Det har jeg det fint med, og det lader til at medlemmerne også er tilfredse med ordningen :-)

I går blev det de sunde chiaboller - dog bagt som brød - der blev serveret. Og så en ret lækker og farverig lagkage.
Jeg havde satset på, der var så meget tilbage, at jeg kunne få et billede af indersiden af kagen - men da først menighedsrådet havde fået, og dernæst Mette og Peter havde været der. Ja så var fadet tomt. Jeg vælger at tolke det som tegn på en velsmagende kage :-)


Farverig lagkage (6-7 pers)

Bund

2 æg, fra skønne høns
1 tsk. vaniljesukker
100 gr. sukker
lidt revet citronskal
50 gr. smeltet smør
20 gr. mandelmel
80 gr. mel
½ tsk. bagepulver

Pisk æg og de to slags sukker lyst og luftigt. Tilsæt det smeltede, let afkølede smør og pisk igen. Vend de øvrige ingredienser i - mel og bagepulver må gerne sigtes i. Mandelmel kan erstattes af hvedemel. Dejen kommes i en smurt springform (diameter 18 cm.) og bager ca. 25 ved 175 grader. Afkøler i formen.

½ portion jordbær/hindbærmousse

Vaniljecreme

1 æg, fra en solid høne
30 gr. sukker
½ vaniljestang
1½ dl. mælk
1 spsk. maizena
½ dl. piskefløde
1 blad husblas

Sæt et blad husblas i blød i koldt vand, ca. et kvarter. Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med lidt af sukkeret. Kom vaniljesukker og den tomme stang i en gryde og tilsæt de øvrige ingredienser - undtaget husblas og piskefløde. Bring cremen i kog og lad den koge ganske kort, vrid husblas fri for vand og kom det i den varme creme, hvor det smelter. Kom cremen i en skål, læg film på toppen for at undgå kondens og sæt cremen på køl. Lige inden den skal bruges piskes fløden til let skum, som vendes i cremen. Husk at fiske den tomme vaniljestang op :-)

Overtræksmarcipan af 150 gr. marcipan

Chokoladeganache

50 gr. mørk chokolade
½ dl piskefløde

Hak chokoladen ret fint. Varm piskefløden til kogepunktet - gøres let i mikroovnen. Hæld fløden over chokoladen og rør til en smuk og blank blanding. Sættes på køl til den skal bruges.

Samling af kagen:
Del bunden i 3 dele. Når jeg samler kagen, vender jeg den på hovedet, så det øverste lag kommer i bunden. Placer bunden på serveringsfadet og sæt kageplast omkring. Fordel vaniljecremen på bunden. Læg næste bund på, fordel moussen og slut med den sidste bund - med bunden op ad. Sættes på køl en times tid, og gerne længere.


Fjern kageplast. Lun ganachen ganske lidt i mikroovnen og fordel den på den afkølede kage. Øvelsen går ud på at få et så fint og jævnt lag, som muligt.
Overtræksmarcipanen rulles ud i et langt bånd i kagens højde. (Længden er: diameter x 3,21) Placer båndet rundt om kagen. og slut med at pynte med marcipanblomster, hindbærstøv, eller hvad du nu synes :-)



På en vinterdag lyste kagen lidt op :-)

Rigtig god weekend.

Jette

torsdag den 21. januar 2016

Jordbær/hindbær mousse

Her kommer et kedeligt indlæg :-)
Men sommetider er det bare praktisk at skille tingene lidt ad, så man kan kombinere dem senere efter eget behag.
Så i dag gælder det fyld til lagkager - eller andre kager. Jeg holder meget af frugt i fyldet til en lagkage, det giver en friskhed og noget farve, og smager dejligt.

Jeg lavede brombærmousse til denne kage for lang tid siden, og det er den ide, der er udgangspunkt for denne opskrift.


Jordbær/hindbær mousse

onsdag den 20. januar 2016

Reste cookies

Jeg tænker nogen næsten går udenom alene ved ordet "rest" :-)
Men når der nu stadig er lidt overskud fra nytårets indkøb, og det er alt for godt til at gå til spilde, så må der prøves nye veje. Og jeg har læst mig til, at mange andre har prøvet at gå denne vej, så her er mit forsøg.


Cookies med kransekagefyld.

Jeg brugte opskriften her her og erstattede chokoladen med grofthakket kransekage. Det blev faktisk ret vellykket, hvis jeg selv skal udtale mig :-) De er ret så søde i det, der kunne godt være sparet en anelse på sukkeret, men ellers går de rent hjem.

I morgen afholder menighedsrådet årets første møde - og så kan jeg igen bage kage :-) Jeg glæder mig til en af de nærmeste dage at vise kagen, for i mit hoved har den taget form.


Udsigten fra mit vindue - på en smuk og kold januardag.

Jette

tirsdag den 19. januar 2016

Sunde chiaboller

Jeg har stadig Trines fine chiafrø stående. Det går - for at sige det mildt - lidt langsomt med at få dem brugt :-)
Chiafrø er ellers supersunde - de er rige på blandt andet Omega 3, protein og kostfibre. Og smager stort set ikke af noget, og kan derfor fint blandes i brød.
Så her kommer et bud på nogle udmærkede boller - de er ret lette og lækre. Og helt sikkert sunde :-)


Chiaboller med gulerod (8 små boller)

1 mellemstor gulerod, revet
10 gr. gær
2 spsk. chiafrø
1 dl. vand
½ dl. surmælksprodukt
1 æg, fra en modig høne
1 tsk. salt
50 gr. grahamsmel
ca. 200 gr. hvedemel

Rør vand og chiafrø sammen og lad dem trække ca. 10 minutter. Rør gæren ud i surmælksprodukt og tilsæt de øverige ingredienser og chiafrø og vand. Kom hvedemelet i lidt efter lidt. Æltes let igennem og sættes til hævning et par timer.
Dejen æltes igennem igen og deles i 8 stykker, trilles og sættes på en plade med bagepapir. Efterhæver mens ovnen varmer op til 200 grader. Bollerne bager ca. 20 minutter og afkøler på en rist.


Det er ret lette og lækre boller. Passer fint til morgenmad og med ost på.

På en smuk vinterdag.

Jette

mandag den 18. januar 2016

Musik og historie - weekend glimt

Det har været en dejlig weekend - vinterlig og hyggelig. Og fyldt med sang og musik krydret med et spændende foredrag og en lang vandretur ude i den frostklare janaurluft.

Musikalsk spændte tiden sig ud fra barokken til nutiden, fra Händel til Wind, over et spand af 300 år. Fredag aften bød på en dejlig Nytårskoncert, med dygtige musikere, der tryllebandt på blokfløjte og cembalo og fyldte rummet med skønne toner fra en svunden tid.

Lørdag gik ad nye veje - en tur til Fredrikshåb plantage. Et virkelig særegent stykke Danmarks natur - hede, sandbanker og søer, der opstår og forsvinder, alt efter grundvandets stilling. Samtidig rummede området masser af historie fra 2. verdenskrig - mandskabsbunker, søjler til benzinledning og flyverskjul. Alt sammen noget, der er langt fra vores tid - og dog en vigtig del af vores historie.

Søndagen blev brugt til sang! Igen i år deltog jeg i Popsalmer. Og i år var der mulighed for at ikke kun børn kunne synge med, men også voksne - så derfor stillede jeg op. Og nød det. En inspirerende dag - og nu med en nodebog mere på hylden. Janne Wind, som stod for work shoppen, har komponeret og udgivet sin musik. Så nu kan konfirmanderne komme til at synge gamle tekster med nye melodier.
  Husby kirke lagde rum til Popsalmer
Janne Wind fortæller
Line, Caroline og Camilla - tre glade deltagere

En dejlig weekend er forbi, og som nu betyder, at hovedet i dag er fyldt med dejlig musik og mindet om gode stunder. 
Formiddagen har budt på avislæsning - det ved du godt, jeg synes, er en dejlig ting :-) Og her mødte jeg denne skelnen, som jeg synes er super interessant:
At huske, er en evne (huske kongerækker eller Europas floder)
At erindre, er at have summen af levet liv med sig. At bære livet med sig.

Definitionen er fra en kronik af tidligere biskop Keld Holm. 
Den kan man godt bruge lidt tid på at fundere over :-)

God mandag.

Jette 

fredag den 15. januar 2016

Ovnbagt müsli

Når jeg læser en opskrift, hvori der indgår en lidt "skæv"ingrediens, så bliver jeg altid nysgerrig.
Jeg er ikke god til selv at sammensætte nye smage og ingredienser, men afprøver gerne andres ideer. Denne gang en müsli med salte pistaciekerner. Dette miks af salt og sødt er vist meget fremme lige pt, og også ganske interessant. Müslien her blev i hver fald ganske fin.


Ovnbagt müsli (godt 200 gr.)

100 g. havregryn
15 gr. kokosmel
15 gr. græskarkerner
15 gr. solsikkekerner
50 gr. saltede pistaciekerner (afskalles inden brug :-))
25 gr. rosiner eller tranebær
1/4 tsk. salt
15 gr. farin
10 gr. sirup
1½ spsk. olivenolie

Farin, sirup og olie kommes i en lille gryde og bringes netop op og koge. De øvrige ingredienser - undtagen rosiner - blandes i en skål og røres sammen med sukkerblandingen.


Det hele fordeles på en plade med bagepapir og bager ca. 35 minutter ved 150 grader. Rør en enkelt gang undervejs. Når det kommer ud af ovnen blandes rosinerne i - afkøles og kommes i en lufttæt beholder.
Det er super let at lave denne portion og lækker at drysse oven på yoghurt eller andet til morgenmad.

Nu er det snart weekend - med arbejde og hygge - og udsigt til sne :-)

God weekend.

Jette




torsdag den 14. januar 2016

Naboens fødselsdag

Jeg er meget glad for mine høns - det er ingen vist i tvivl om :-)


Og de trives og spurter rundt for at finde noget lækkert under blade og små grene. Og så lægger de æg. Flittigt og stabilt.
Så i dag, hvor naboen fejrer fødselsdag, da kunne de bidrage til en lille gave.


En hyggelig formiddag, i selskab med gæve kvinder, der har kendt hinanden i mange år - det er så fint at få lov at være en del af. Selv efter 20 år samme sted så er jeg stadig den nye i selskabet :-) Men efterhånden kan jeg dog tale lidt med om, det der var en gang. Livets gang på landet, mennesker og dyr - familiers historier. Alt det, der er med til at knytte os sammen.

God torsdag.

Jette


onsdag den 13. januar 2016

Hurtigt madbrød

Til aftensmaden i dag har jeg brug for et madbrød. Og kom i tanke om, at for mange år siden - da Karolines kogesbøger var det eneste, jeg kiggede i - der var en opskrift på et meget hurtigt madbrød. Jeg kan huske, at jeg syntes, det var specielt, for brødet var med gær, men skulle ikke hæve og det skulle i en kold ovn - så det var ligesom helt anderledes end andre brød.

Her kommer det i anno 2016 udgave :-)


Fladt madbrød

50 gr. smør/margarine
20 gr. gær
2 dl. mælk
½ dl. surmælksprodukt
1 tsk. sukker
1 tsk. groft salt
1 tsk. tørret rosmarin
75 gr. grahamsmel
ca. 300 gr. hvedemel

Smelt smør/margarine og hæld mælken i, inden det kommet i det fad, dejen æltes i. Tilsæt de øvrige ingredienser, men kom hvedemelet i lidt af gangen. Ælt dejen igennem og form til en kugle, som så trykkes flad på en plade beklædt med bagepapir. Med en kniv markeres brødet i 8 felter.
Brødet sættes i en kold ovn, som nu tændes på 225 grader. Bager ca. 30 minutter, og køler af på en rist.


Det var virkelig et hurtigt brød. Og huset dufter lifligt af nybagt brød - og venter kun på at blive serveret til en solid omgang chili con carne i aften.

God onsdag.

Jette

tirsdag den 12. januar 2016

Gulerodskage

    Den kage går aldrig af mode - hvis du spørger mig. Jeg har bagt adskillige - både som kage og som muffins.
Her kommer så endnu en variation - denne gang med "gløgg-mix" rosiner. Overskud fra julen, men de gør sig fint i denne kage. Og så er der kommet flødeostglasur på denne gang - igen lidt overskud fra julens indkøb :-) Kan i øvrigt læse rundt om i blogverdenen, at det er lidt projektet i disse dage: at få brugt rester fra julens indkøb. Fint at få tips til det projekt.


Gulerodskage med fyld

mandag den 11. januar 2016

Visitats

Et ikke så almindeligt ord :-) Men det var, hvad jeg deltog i i går. Ifølge Danske Lov fra 1683 skulle biskoppen besøge så mange kirker i sit stift som muligt - om året. Det handler om kirkeligt tilsyn, at forkyndelsen og forholdene nu er er orden. Men det er en praksis, der er droslet meget ned i vores tid. Men Fyns biskop Tine Lindhardt har taget tanken op - og tager på visitats.
Det betyder sådan helt praktisk, at biskoppen kommer på besøg i sognet, deltager i gudstjenesten og spiser frokost med menighedsråd og personale og derefter har en uformel snak om, hvordan det står til her hos os.

Og det var helt bestemt en god dag og en udbytterig samtale. Men fornemmelsen af lidt at være til eksamen, den havde siddet i mig :-)


Borddækningen antydede, at det ikke var så længe siden, at det var jul :-)

Samtalen tog udgangspunkt i muligheder og udfordringer i sognet. Hver især fik vi mulighed for at byde ind med det, vi kunne se som var godt og fungerede her, og ligeså komme med bud på, hvad der var problemer eller gjorde tingene besværlige.


Tavlen blev ret fyldt med de mange tanker. Og det var kun fint. Biskoppen samlede op på emnerne og knyttede nogle kommentarer til. Tanker om, hvordan det så ud, når hun så vores ord.

Noget af det gode og glædelige var et godt personalesamarbejde.
Og en af udfordringerne var og er et stort nyt boligområde - hvordan få det knyttet mere naturligt sammen med en kirke, der ligger et stykke væk ude på landet.

Jeg tror, vi alle fik noget at tænke over, og noget at arbejde videre sammen om. For det at være kirke, bliver man aldrig færdig med. Livet, troen og kirken vil altid have noget at sige hinanden.

God mandag.

Jette

fredag den 8. januar 2016

Bagte rosenkål

Nu ved jeg jo ikke, hvad du tænker ved den overskrift - men lidt specielt synes jeg i hvert fald det lyder. Og rosenkål i sig selv deler næsten nationen. Nogen kan spise dem og nyder dem, andre synes virkelig de er en forfærdelig grøntsag. Til den kategori hører mine tre børn :-)

Jeg læste forleden en opskrift i Kristeligt dagblad af præst Poul Joachim Stender, hvor han serverede bagte rosenkål til en kyllingeret.
Og som variation til altid at koge rosenkål, så måtte det prøves. Og det er et fornuftigt alternativ - de er lidt sursøde og en anelse seje i det. Men smager ganske fint.


Bagte rosenkål

15-20 rosenkål
2 spsk. sirup
2 tsk. hvidvinseddike
½ tsk. salt
frisk kværnet peber

Pil de yderste blade af kålen og halver dem. Læg med med snitfladen nedad på en plade med bagepapir. Bag dem ca. 10 minutter ved 200 grader til de bruner let. Tages ud og dryppes med lagen, der er pisket sammen. Tilbage i ovnen i 5 minutter, og så er de klar til servering.


Og så blev det snevejr :-) Dog ikke så voldsomt - men nok til, at der er tyst og lyst, når man slår øjnene op. Der er en helt særlig stilhed forbundet med det. Og når jeg så ikke lige skal ud og køre her til morgen, ja så er det jo helt perfekt.


God weekend.

Jette

torsdag den 7. januar 2016

Foccaciaboller

Ret ofte, når jeg er ude at handle, så frister bake-off med foccaciaboller. Det minder mest af alt om en minipizza, blot med lidt mindre fyld.
I går forsøgte jeg mig med min egen udgave. I de her kolde dage, er det rart med lidt lunt til frokost, og disse kan fint lunes i mikroovnen.


Foccaicaboller (3 stk.)

1 dl. vand
½ tsk. salt
1 spsk. olie
5 gr. gær
ca. 150 - 200 gr mel (grahamsmel, pizzamel, hvedemel - lidt af hvert)

Dejen æltes sammen og hæver nogle timer.

Æltes igennem igen og formes til 3 flade boller og sættes på en plade med bagepapir. Tryk fordybninger i dejen og kom fyld på efter behag. Jeg brugte pesto, lidt olie, og smuldret feta. Tørret tomat og mozzarella og rosmarin, olie og feta.
Bag bollerne ca. 15 minutter ved 225 grader.
Nydes lune - og smager altså ret godt :-)


Og de udsprungne hyacinter dufter så fint. Giver lidt liv til bordet - og hele stuen.

God torsdag.

Jette

onsdag den 6. januar 2016

Det er hvidt derude ...

Det er måske nok lidt en overdrivelse her på Vestfyn. Men frost og et fint drys af noget, der ligner sne, det er der nu :-)
Koldt og vinterligt. Et vejr, der for mig, indbyder til at blive inden døre og gøre hyggelige ting. Eller i hvert fald fordybe sig lidt i noget læsestof.


Jeg vågnede i dag med en tydelig fornemmelse af, at jeg manglede at få noget viden puttet indenbords. Efter en lang og dejlig december, med utallige taler og gudstjenester, så er der ved at være udsolgt af gode idéer og store tanker :-)
Så er det godt, at der kommer dage, som dem, vi har lige nu. Dage, der inviterer til at sidde lidt stille, tænke og læse.

Og jeg faldt lige over et citat, som jeg gerne vil dele med dig. Og som handler om, hvordan vi lærer nyt eller tilegner os ny viden. Det er igen Grundtvig, der har tænkt - tilbage i 1834:

"Og han har aldrig levet, som klog på det er blevet, han først ej havde kær." (N. F. S. Grundtvig)

Med andre ord, når vi skal lære noget nyt, så er det virklig vigtigt, at vi også synes, det er interessant eller meningsfyldt. Og så er det vist kun en fordel, at der er rigtig meget, man/jeg godt kan li' og gerne vil vide mere om.

God dag - med en bog/blad i hånden :-)

Jette

tirsdag den 5. januar 2016

Nytårskur for konfirmander

Mine konfirmander vendte tilbage i dag efter en lang juleferie.
Og det jeg havde tænkt, vi skulle lave i dag, blev udsat, da de bestilte bøger ikke var kommet. Så i sidste øjeblik fandt jeg på, at vi skulle holde nytårskur. (Blandt andet fordi, der var utrolig meget kransekage tilbage fra i søndags)


Jeg skrev en lille nytårstale og havde stillet glas og kransekage parat. Og hvor en af deres forundrede kommentarer var: "Er det virkelig rigtige glas?" :-) Jeg ved godt, at plastic glas er gode og praktiske, men ind imellem så er det altså en fornøjelse at drikke af rigtige glas - også selv om det kun var hyldeblomst saft, der var i glassene :-)

Konfirmanderne blev bedt om at tænke på to ting, de huskede fra 2015 og tre ting, de glædede sig til i 2016 - og som de så fortalte om for de andre. Og helt gennemgående så var ferier, fødselsdage og deres kommende konfirmation i fokus. Alt sammen noget der holdes og fejres sammen med andre. Det synes jeg var så fint at høre - at det vigtige og værdifulde i livet - det foregår sammen med andre mennesker.

Jeg talte lidt om årets ord 2015: "Flygtningestrøm" og kom med mine 3 bud på tanker for 2016. Dem får du også lige :-)

1) Jeg vil arbejde for: At hjælpe andre – både dem jeg kender, og dem jeg ikke kender.

2) Jeg ønsker, at det må ske: At mine konfirmander alle får en dejlig konfirmationsdag, og at min datter finder et arbejde. 

3) Jeg glæder mig til: At skulle konfirmere konfirmanderne, og på det personlige plan – at skulle fejre min fars 95 års fødselsdag, min datters 25 års fødselsdag og min 55 års fødselsdag J Og helt sikkert meget mere godt, der kommer til en – helt uden at man ved det.


2016 – et nyt år er begyndt.

På endnu en kold dag.
Jette

søndag den 3. januar 2016

Brød til hellig tre konger

Det er blevet 2016, og hverdagen venter lige om hjørnet. Men endnu har søndagene reference til julen. I dag er hellig tre kongers søndag. Og det kræver et brød. Eller det synes jeg :-)


Jeg bagte et for to år siden, men det kan godt tåle at komme frem igen. Jeg synes altid, det er lidt fint når brød har en anledning - hvad enten det er til tapas eller til Lucia.
Brødet har fået en stjerne på toppen - som stjernen, der ledte de vise mænd til barnet i Betlehem. brødet er helt neutralt i smagen - bare et godt brød :-)


Efter gudstjenesten i dag var der Nytårskur - vi skålede og ønskede hinanden godt nytår. Det er faktisk en ret fin tradition. Andre havde sørget for kransekagen, jeg bidrog med disse små romkugler - det smager bare så godt :-)

På en bidende kold januardag - god søndag.

Jette