Annonce

fredag den 29. april 2016

Solen skinner ....

Hvor banal en overskrift er det ikke lige :-) Men det er bare så godt at vågne op til solskin og en lys morgen efter utallige dage, hvor himlen har været mørk og grå.
At det så tilligemed er fredag og en hyggelig weekend lige på trapperne, det gør det da kun endnu bedre :-)

Dagens opgave ligger klar på mit skrivebord - opslået og lige til at gå til.


Du husker måske salmemaraton ? For knap to år siden begyndte vi at synge fra salmebogen - begyndte med nummer ét og har fortsat igennem hele bogen. Nu er vi næsten igennem :-)
I maj måned skal vi synge her, og derfor er jeg i gang med at få styr på ord og forklaringer - og lidt om noget mad.
For salmesangen byder også på en indlagt pause, hvor der nydes lidt let mad - og det har været en god idé. Og vi har spist meget forskelligt og meget varieret. Jeg serverede blandt andet disse flutes til en frisk speltsalat.

I den kommende tid, vi du høre lidt mere om vores salmemaraton, for det bliver afsluttet med manér :-)

Nu vil jeg blot ønske dig en herlig weekend.

Jette  

torsdag den 28. april 2016

Lutherkager

På turen i Luthers fodspor var et af mine mål også at finde noget, der kunne bruges i bagesammenhæng :-)
Og jeg fandt en udstikker af Luther i silhuet, med indlagt opskrift. Den er nu blevet afprøvet, og serveres til menighedsrådsmødet i aften.
På billedet ses Luther i flere udgaver :-)


Lutherkager (12 stk.)

100 gr. smør
200 gr. mel
60 gr. rørsukker
1/2 vaniljestang, kornene herfra
1 æg, fra en fin høne

Smuldr alle de tørre ingredienser sammen og saml dejen med ægget. Læg dejen på køl.
Når der skal udstikkes kager, rulles dejen ud ca. 4-5 mm tyk. Kagerne kommes på en plade med bagepapir og bager ca. 10 minutter ved 200 grader. Afkøler på pladen.
Pyntes efter behag - mine fik chokolade på "hatten" :-)


En lille fin historisk småkage.

Tilføjet: her kan du finde udstiksformen

På en dag hvor teknikken driller :-)

Jette

onsdag den 27. april 2016

Kom, maj, du søde, milde

"Kom, maj, du søde, milde!
Gør skoven atter grøn..."

Disse linjer dukkede op på nettet i går - og hvor jeg umiddelbart sang med - for nu må der gerne komme både maj og mildere vejr. At vågne op her til morgen og høre regnen vælte ned og vinden ruske udenfor - der var ikke meget der indikerede: " Yes, det er forår!" Så nu må maj gerne ankomme sød og mild :-)


I går var der sol ind i mellem og jeg fandt denne lille fine tulipan i haven. Den er da kun til at blive glad af at se på. Fine farver og rank som en tinsoldat :-)

Og tulipantræet er på vej. Det står på spring for at åbne sine mange blomster.


Det bliver så fint, når det står i fuldt flor. Og hvis solen så ville skinne og vinden ikke blæse, så kunne det jo nydes udenfor :-)

Mens vi venter på forår - god onsdag.

Jette

tirsdag den 26. april 2016

Nybagt brød

Når jeg har været hjemmefra i flere dage, så er noget af det første jeg ofte gør, når jeg kommer tilbage - at ælte dej til et brød! Næsten inden vaskemaskine bliver fyldt, så er gæren udrørt i vandet og salt og sukker tilsat :-)


Hvorfor dog gøre det? Var det ikke bedre at få tjekket mail og tømt postkasse - næh, sådan har jeg det i hvert fald ikke. En veninde har sagt til mig, at hun synes, det er helt meditativt at ælte brød., Så store tanker har jeg dog ikke om det. Men det giver bare god mening at få lagt en dej, og vide, at der kort tid efter, vil være det lækreste og mest velduftende brød i huset.


Brødet her er nærmest et sigtebrød - består af rugmel og hvedemel og så efterhævet i hævekurv. Det giver altid en fin form og mønster.
Så der er ikke nogen eksakt opskrift, men denne kan bruges som udgangspunkt. I brødet fra i går var der dog ingen iblødsatte kerner :-) så det var en lidt hurtigere udgave.

Hverdag igen, med hverdags opgaver - det er nu også ganske fint. Selv om jeg sidder og drømmer mig lidt væk til Barcelona, som venter sidst på måneden :-)

God tirsdag.

Jette

mandag den 25. april 2016

Turen går i Luthers fodspor

Vel hjemme igen efter en tur i Luthers fodspor kommer her et par skæve glimt fra en rigtig god tur.

Alle mine tidligere rejser har været som familieture, men denne gang var det en sognerejse for Kauslunde og Gamborg sogne - og med mig som rejseleder. Det gør naturligt, at tiden på turen bruges anderledes.

Martin Luther blev født i 1483 og døde i 1546, og var kort fortalt først munk, siden præst og professor - og reformator. Og blev gift med Katharina von Bora i 1525 - og skriver siden hen, at han var overrasket over, hvor megen glæde og støtte det var at have en familie :-)

Wittenberg var første stop, og en skøn og hyggelig by. Og byen, hvor Luther og hans familie boede det meste af tiden.

De 95 teser på slotskirkens dør

Slotskirken var desværre lukket på grund af restaurering, men er åben til næste år. Så teserne var svære at læse på lang afstand, men så kan de jo købes på papir:

Teserne og lidt til at skylle dem ned med :-)

Luthers kone var en handlekraftig kvinde og styrede husholdningen med sikker hånd. Det var nu også nødvendigt - økonomi var ikke Luthers stærke side.

Katharinaportalen

I fødselsdagsgave, da Luther fyldte 57 år - fik han lige en port af sin hustru :-) En smuk portal, som stadig kan ses i Lutherhuset i Wittenberg.

Vi fandt også danske spor i byen. På det gamle Rådhus var en udstilling med moderne religiøs kunst, og her fandt vi dette fine billede:

Dronning Margrethes værk 

Men også Fyn var nævnt i byen. Fyns stift har nemlig adopteret et af de 500 træer, der er plantet i og omkring Lutherhaven i anledning af 500 års jubilæet for opslaget af de 95 teser.

Det fynske æbletræ i Lutherhaven - og Trine :-)

I Eisleben, hvor Luther både blev født og døde, besøgte vi hans dåbskirke. Den var nyrestaureret og virkelig flot og dejlig at opholde sig i. Den havde blandt andet fået nye kirkebænke - fire rækker og hver række lavet i hver sin træsort - kirsebær, pære, æble og valnød.

Smukt dåbsbassin, som bliver brugt

Byen her havde også de fineste Lutherroser som pejlemærker i fortovet. Fulgte man dem, kom man rundt om Lutherrelaterede steder. Sjov idé :-)

Lutherrose i metal og lagt i brosten

Eisennach var næste mål. Her ligger den finest renoverede gamle borg - Wartburg. Det var hertil Luther blev bortført, for at bringe ham i sikkerhed, efter at han var blevet lyst fredløs. Han ville ikke tilbagekalder sine skrifter og de konklusioner, han var nået til - og røg dermed uklar med paven, kirken og fyrsterne.

Wartburg - 400 meter oppe og omgivet af skov   

Luther opholdt sig i skjul et lille års tid, og oversatte her blandt andet Det nye Testamente fra latin til tysk. En af hans store bedrifter var jo, at få gennemført at en gudstjeneste skal foregå på det nationale sprog, så alle kan forstå, hvad der bliver sagt, læst og sunget.

Augustinerkloster i Erfurt

Den sidste dag, før bussen satte kurs mod grænsen, var der et besøg på det Augustinerkloster, som Luther søgte optagelse i tilbage i 1505. Et spændende sted, og med en levende og dygtig guide, var det helt klart et interessant sted at besøge.

Hvad køber man så af souvenier? Jeg er ikke meget til ting, der skal stå og se fine ud, når først man kommer hjem. Så hellere finde noget, der kan spises, drikkes eller bruges :-)

Udstiksforme - den ene købt på  nettet, den anden i Eisleben.

Med to nye udstiksforme er udstyret i orden, så der kan bages fine kager til brug, når et Luther arrangement skal løbe af stabelen. Men først skal der lige eksperimenteres lidt :-)

Tak for turen

Vel hjemme igen, skal alle indtrykkene lige lagre sig. Tulipanerne fik jeg forleden, som tak for en god tur. Det er jo dejligt at høre, at andre også syntes at det var gået godt.

Reformationsjubilæet i 2017 - nu er jeg og mine sogne ved at være godt klædt på til den begivenhed. Og turen har helt sikkert spundet nogle tråde og givet os små brikker til en fælles historie. Ikke synlige, men værdifulde.

God mandag.

Jette

lørdag den 23. april 2016

Rejselederskilt :-)

Sådan et skilt har jeg aldrig i mit liv før haft :-) Og efter at have gået med det de sidste fire dage er det ret fint at kunne lægge det på skrivebordet.


Vi har haft en dejlig tur, fyldt med solskin og masser af oplevelser - og ingen uheld. De mange indtryk skal lige falde på plads, for det er gået hurtigt. Men det er vist kendetegnende for rejser, at der opleves meget, og så er det først, når det bliver hverdag og tid til at tænke tilbage, at det hele bundfælder sig lidt. Det tror jeg sker her. Nu har skuldrene sænket sig lidt og ansvaret er løftet af, så der slappes af :-)


Der kommer et indlæg med lidt flere indtryk - kun lige her et lille chokolade skilt, som jeg synes er lidt fint. Det pyntede desserten den første aften, og var en god begyndelse.

God weekend.

Jette

tirsdag den 19. april 2016

Glimt fra hovedstad og hønsegård

En tur til københavn er nu altid hyggelig. Der er en særlig stemning, som er meget anderledes end her på Vestfyn.


Udsigten fra min venindes vindue er rigtig fin. Teglholmen, med masser af nyt byggeri - og meget vand, men ikke så meget grønt :-)

Koncerten i DRs koncertsal var flot. Interessant, men bestemt noget andet musik end det jeg normalt lytter til. Men spændende at se en ung og super engageret dirigent lede DR symfoniorkesteret, det var virkelig en fornøjelse.
Jeg tror, det er godt for en, at se og opleve noget kunst og kultur - det efterlader masser af indtryk, og fornemmelsen af at have været med til noget ganske særligt.
Min veninde og jeg konstaterede så også, at vi passede præcis ind i statistikken for dem, der benytter de kulturelle tilbud: kvinder 50 + :-)


Og velhjemme igen - så fandt jeg det første æg fra en af mine to nye høns. Yes, det er godt. Og hønsene er også vokset godt, siden de kom hertil, og har fundet sig ret godt til rette.

Nu går turen til Wittenberg, i Luthers fodspor - så de næste dage vil det blive Instagram der kommer et billede eller to på.

God tirsdag.

Jette

fredag den 15. april 2016

Til koncert

I fødselsdags gave fik jeg blandt andet dette glade kort :-)


Og inden i var blandt andet en billet til en koncert i DR koncerthuset. Og den gave skal indløses i aften. Så jeg stiger på toget og kører til København. Det sker så sjældent, så når det sker, så er det en begivenhed.
Sidst jeg var der, var juni sidste år - det husker jeg præcis, fordi jeg i toget sad og skrev ønsker og tanker ned for mit sommerhus. Som jo så stadig kun er på tegnebrættet :-) Noget tager altså tid at få realiseret.


Men ikke denne gave. Det sker i aften. Musik med DR symfoniorkesteret - jeg glæder mig. På DR's hjemmeside fandt jeg denne beskrivelse. Og jeg kender intet til noget af det, så det bliver vist en musikalsk overraskelse. Men med garanti for dygtige musikere og sanger, så skal det nok blive en oplevelse.

Med ønsket om en god weekend.

Jette

torsdag den 14. april 2016

Jordbær i køleskabet

Jordbær indkøbt i går til nedsat pris :-) Men jeg havde i farten glemt dem igen. Så nu skal de bruges. Og jordbær er bare en dejlig frugt. Flot og farverig.
Men april jordbær er ikke helt som juni jordbær. De er lidt mere hårde, men smager ganske ok. Sidst jeg faldt for fristelsen til at købe jordbær blev de brugt på denne måde.
I dag endte med at blive til bagte jordbær. Inspirationen fandt jeg her


Bagte jordbær

400 gr. jordbær
½ stang vanilje
50 gr. rørsukker

Rengør jordbær og skær dem i halve og kom dem i et ildfast fad. Skrab vaniljekorn ud og bland det med rørsukker. Fordel vaniljesukker og den tomme stang over jordbærene og bag dem ved 175 grader ca. 20 minutter.


Køler af - og smager lækkert. Let syrlig og med lidt struktur. Passer meget fint oven på yoghurt eller andet surmælksprodukt.
Og med en duft af sommer.


Udenfor er det blevet solskin og forårsagtigt. Det tegner godt :-)

God torsdag.

Jette

onsdag den 13. april 2016

Kortskrivning :-)

Mine søde konfirmander skal snart konfirmeres - dejligt for dem, og en glæde for mig. Men det kræver også lidt forarbejde. Ikonerne har du set, de skal nu fordeles og kommes i poser, så den rette konfirmand får sit eget ikon med hjem. Og så skal der skrives kort til hver enkelt. Ikke at der står så meget i kortet ud over en hilsen og deres konfirmandord, men jeg synes, at det bør være en håndskrevet hilsen. Og det tager lidt tid. Men samtidig giver det mulighed for lige at tænke lidt over hvert af de unge mennesker - og i tanken ønske dem alt det bedste.


Idag skrives kort.
Og lidt senere har vi generalprøve, så det er tydeligt, at den store dag nærmer sig.
Kortene er i øvrigt bestilt via nettet og lavet med mine egne billeder - det er nemt, ikke særlig dyrt og gør det bare lidt mere personligt.

God onsdag.

Jette

tirsdag den 12. april 2016

Nøddetærte

Efter at have holdt hel lav profil i går oven på fødselsdag med gæster, så melder hverdagen sig igen :-) Med et møde i aften, som skal være her i præstegården. Så der bages :-)

En nøddetærte. Den har jeg bagt før, men jeg har i mellemtiden fået små metal forme af min søster, og de er bare supergode til tærter. Jeg brugte dem også, da jeg bagte disse madtærter.


Så i stedet for at bage en stor tærte blev det til små tærter. Og i forhold til den oprindelige udgave, så har jeg øget mængden af karamelmasse, men det er op til en selv, hvor meget der skal til :-)


Metal forme giver bare en fin kant :-)

På en lidt grå april dag.

Jette

mandag den 11. april 2016

55 år

Jeg havde fødselsdag i lørdags - og det er måske ikke det, kvinder taler mest om normalt. Men jeg synes nu, det er hyggeligt og dejligt at blive fejret lidt, at have gæster og hygge sig med mennesker, der betyder meget for mig.


Mette spurgte dagen inden, om jeg var klar til at blive 55 - og svarede ja, det var jeg. Jeg havde ikke helt styr på mad og broddækning, men jeg var klar til at blive 55. Og sådan har jeg haft det i mange år: At jeg synes, det er fint at være lige præcis der, hvor jeg er nu. Jeg har intet ønske om at være yngre eller være et andet sted i mit liv. Er faktisk ret godt tilfreds med at være, hvor jeg er: Med voksne børn og en sød kæreste. Med en søster her på Fyn, og gammel far i Nordjylland. Et velsignet liv, som jeg kun kan være glad og taknemmelig for.


At have fødselsdag på den dato, hvor Danmark blev besat i 1940 er selvfølgelig lidt specielt. Og mærkeligt, at selv her 76 år siden at det skete, så huskes det stadig som en vigtig dato i mange menneskers bevidsthed. Som jeg netop læste i Kristelig Dagblad, så skal der en ny verdenskrig til, for at ændre det. Den 9. april er noget fælles i danskeres nationale bevidsthed. Interessant pointe.


Det lille oliventræ er en gave fra børnene - med en kommentar om, at det jo nu kunne være med til at tælle positivt på mit CO2-regnskab. Det er lidt sjovt, for det er ikke noget vi sådan før har tænkt på og talt om, men al snakken, planlægningen og drømmen om sommerhuset har givet os alle et nyt fokus på klima og bæredygtighed :-)


Der blev bagt en del til fødselsdagen, småkager, lakridskage og disse muffins. De var bagt med kokosmasse, noget jeg ikke tidligere havde prøvet at bage med. Det gik godt, og de smagte godt. Men blev bare aldrig serveret - for der var en kat, der også syntes, de så interessante ud og valgte at se nærmere på dem. Så i hast blev der bagt nogle andre - med citron.

En dejlig fødselsdag var det! Og med det skønneste forårsvejr, som har gjort, at alt pludselig er blevet let lysegrønt udenfor. Og der dufter lysegrønt af græs. En virkelig dejlig duft :-)

God mandag.

Jette

fredag den 8. april 2016

Blæst og modige høns

Det var ret efterårsagtigt i går.  Koldt og slet ikke et vejr at være ude i :-) Mine konfirmander holdt generalprøve i kirken, inden de på søndag skal konfirmeres, og de ønskede også kun, at det skulle blive noget bedre og varmere vejr.


Det blæste også mere end jeg troede. Det fik jeg syn for, da jeg var ude ved hønsene. Blommetræet havde endnu en gang måttet give efter - en stor gren var væltet og knækket af.


Hønsene er blevet mere modige. Nu har de boet her knap 1½ måned og kommer gerne ud, når jeg kommer. Men de er ikke begyndt at lægge æg endnu - det må nu snart ske :-)


Og lige et glimt mere fra haven - for jeg var vist lidt tidlig ude, da jeg klippede min store og meget gamle rose gevaldigt ned.
Men det ser altså ud til, at den klarer det :-) Nu venter den - og jeg - på at det bliver lidt lunere og lidt mere solskin. Vand har vi fået nok af :-)

Må du få en dejlig weekend - jeg fejrer fødselsdag og konfirmation, så det bliver en festlig weekend.

Jette

torsdag den 7. april 2016

En gammel klassiker

Jeg troede faktisk, at jeg havde skrevet om dem før her på bloggen - men det har jeg ikke. Jeg tænker på her på Arla's opskrift. Disse små snitter, bagt kun med kakao, drysset med sukker og skåret på skrå. Husker du dem? :-) Vi har spist ret mange af dem her i huset - de er ret hurtige at lave, og smager bare super godt.
Og nu hvor alle kagedåser er tømt for småkager, og en fødselsdag hastigt nærmer sig, så er der god grund til at bage nogen. Det blev gjort i dag.
Som sædvanlig har jeg minimeret opskriften og ændret en anelse, men de er stadig genkendelige :-)


Små skrå chokoladebrød (ca. 20 stk.)

100 gr. mel
65 gr. sukker
½ tsk. vaniljesukker
1 spsk. kakao
60 gr. smør
1/3 tsk. bagepulver
1 spsk. creme fraiche

Bland alle de tørre ingredienser og smuldr smørret heri. Saml dejen med lidt creme fraiche. Dejen sættes i køleskab en times tid, inden den deles og trilles i to stænger. Kommes på en bageplade og trykkes lidt flade. Pensl dem med lidt vand og drys med lidt sukker.
Bages 10-12 minutter ved 175 grader.


Når de kommer ud af ovnen, skæres de straks i små skrå snitter. Når de er kolde kommes de i en kagedåse - og så er der lækre småkager til kaffen :-)


Da jeg kiggede i kalenderen til i dag, viste det sig, at der er møde i eftermiddag - måske der ryger et par småkager der :-)

God torsdag, en blæsende og ret kølig aprilsdag.

Jette

onsdag den 6. april 2016

Kylling-bacon-porre tærte

En tærte til aftensmad - det er altid godt, hvis nogen spørger mig. Andre kan have et mere anstrengt forhold til det :-)
Men heldigvis deles begejstringen af de fleste her i husstanden. I aftes blev der serveret en ny variant. For oftest er det porretærte, jeg laver, men i går blev ingredienslisten udvidet med både kylling og bacon. Og det var godt :-)
Og suppleret med en tomatsalat, ja, så var det dejlig aftensmag.


Kylling-bacon-porre tærte ( 4 pers.)

tirsdag den 5. april 2016

Frøkiks med tørret tang

For noget tid siden, var menighedsråd  og personale på  studietur, og da fik jeg indkøbt et lille glas tørret tang. Det har så stået helt stille lige siden :-) Snapsen, som blev købt ved samme lejlighed, den er forsvundet.
Men tørret tang, det har jeg ikke meget begreb om endsige nogensinde smagt. Men på Læsø tang fandt jeg nogle opskrifter. Og en af dem er blevet til disse frøkiks. Dog med noget mindre tang end oprindelig angivet. Jeg er ikke så modig :-)


Frøkiks med tørret tang

2 spsk. havregryn
2 spsk. sesamfrø
2 spsk. hørfrø
2 spsk. solsikkekerner
1 tsk. tørret tang
1 dl. mel
1/3 tsk. bagepulver
½ tsk. groft salt
3 spsk. vand
2½ spsk. olie

Bland alle de tørre ingredienser og tilsæt vand og olie og rør sammen til en blød dej. Kommes på en plade med bagepapir, læg et nyt stykke bagepapir over og rul dejen tyndt ud. Fjern det øverste bagepapir og skær dejen i firkanter, f.eks. med et pizzahjul.
Bages 15 - 18 minutter ved 200 grader. Køler af på pladen.
Opbevares i en kagedåse.


Kiksene smager fortrinligt - jeg kan dog ikke som sådan smage tangen, men jeg er sikker på, at det er med til at gøre kiksene til sundere kiks :-)

God tirsdag.

Jette

mandag den 4. april 2016

Chokolade petit four

Der er nu ingen anledning :-) Men små petit four er bare lækre, og smager dejligt. Så hvorfor ikke bage nogen? Det blev gjort i weekenden og delt med søde mennesker. Ikke nogen dårlig idé.

En lækker brownie bund, chokoladeganche på toppen og et drys tørrede bær som pynt øverst - det er vist okay :-)


Brownie petit four ( ca. 20 stk.)

40 gr. smør
75 gr. chokolade
1 æg, fra en dejlig høne
75 gr. sukker
50 gr. mel
1 spsk. kakao
25 gr. hakkede nødder

Smelt smør og chokolade ved svag varme, lad det køle lidt. Pisk æg og sukker luftigt, tilsæt chokoladeblandingen og pisk igen. Sigt mel og kakao og tilsæt det sammen med de hakkede nødder. Fordel dejen i små smurte petit four forme.
Bages ved 175 grader ca. 10-12 minutter. Afkøler og tages ud af formen

Pyntes med chokoladeganache

50 gr. mørk chokolade
25 gr. piskefløde.

Opvarmes forsigtigt i mikroovn og røres grundigt sammen til en glat creme. Sættes på køl. Når den skal bruges, lunes den en anelse inden den kommes i en sprøjtepose og kommes på kagerne.
Drys med lidt frysetørrede hindbær eller jordbær.


Lækre små kager. Sat sammen på et fad, ser det bare indbydende ud :-)

God mandag.

Jette


fredag den 1. april 2016

Citron-basilikum sirup

Der er længe til den rigtige jordbær sæson. Og det er godt at have noget at se frem til - men alligevel så blev jeg fristet til at købe nogle jordbær forleden. De var sat ned i pris, for sidste salgsdag var lige oppe over.  Men ret skal være ret, de smagte okay.

De blev brugt til at toppe en pavlova i portionsstørrelse med. Og derunder blød flødeskum. Det kunne kun blive godt - og var godt :-)
Inspirationen til den særlige sirup, fandt jeg her. Min portion er meget mindre og passer udmærket til ca. 500 gr. bær.


Citron-basilikum sirup

1 øko citron
40 gr. sukker
1/2 tsk tørret basilikum

Citronen rives, skal og dernæst den pressede saft (3 spsk.), basilikum og sukker kommes i en gryde. Det hele koges op, der røres og koger et par minutter til det tykner let. Gryden tages af varmen og stilles til let afkøling.
Og er nu klar til at blive hældt over for eksempel en bakke jordbær skåret i skiver.


Bærene trækker et par timer, så er de gode og klar til brug.

Nu må det snart gerne blive jordbærsæson :-)
Dagen i dag er dog også ganske skøn, med klar blå himmel og dejligt solskin. Jeg tror, det bliver muligt at sidde lidt på terrassen med et tæppe i nærheden :-)

Dejlig weekend.

Jette