Annonce

mandag den 25. juli 2016

Mirabelle/abrikos marmelade

Jeg husker fra min barndom - mange år tilbage - at vi om sommeren fik mirabellegrød. Og jeg husker også, at det ikke var min favorit. Jeg mindes den som syrlig og med sten i. Men det gav god mening at lave grøden og servere den, for de var mange mirabelletræer i haven. Men min kvote af mirabeller var vist brugt :-)
Indtil jeg sidste år opdagede, at der hele tiden af stået et mirabelletræ i hjørnet af præstegårdshaven.


Og bærene smager okay, når der ikke lige er andet ved hånden. Nu er nogle af dem blevet lavet til marmelade, og det er blevet ret godt. Det smager kraftigt, en anelse syrligt, men med en fin konsistens - det bliver på brødet :-)
Opskriften fandt jeg inspiration til her.


Mirabelle/abrikos marmelade (2 små glas)

300 gr. mirabeller
60 gr. tørrede abrikoser i mindre stykker
1 spsk. citronsaft
½ tom vaniljestang
½ dl. vand
150 gr. rørsukker

Lad evt. abrikoser og citronsaft trække en times tid. Kom de øvrige ingredienser ved og lad det hele koge ved svag varme under låg ca. 20 minutter. Så kommer tålmodigheden på prøve, for nu skal alle stenene fiskes op sammen med vaniljestangen :-) Når det er gjort, køres marmeladen på minihakker eller blender. Kommes på rene glas, der evt. er skyllet i lidt rom eller anden spiritus.


Smager ret godt på et stykke brød :-) Og har da en skøn, varm og glad farve.

På søndag skal der serveres morgenmad for de tilbageblevne bryllupsgæster, og så kan marmeladen her fint komme på bordet.

Nu holder bloggen lidt pause - der er en del forberedelser, der skal gøres inden lørdag - som er dagen for vores sommerbryllup :-)
Men der kommer et par billeder på Instagram undervejs.

Jette


fredag den 22. juli 2016

Et kedeligt indlæg - men en lækker bund

Kedeligt - det afhænger nok af øjnene der ser det :-) Men det er opskriften på en lagkagebund der kommer her - og i sig selv, er det jo ikke så interessant. Men når den kommer i selskab med lækker chokoladecreme og syrlig bærmousse og dækkes af flødeskum eller marcipan - ja, så får  piben en anden lyd :-)

Opskriften her har jeg bragt før, blot i mindre størrelse. Men i forbindelse med forberedelse af bryllupskage, så er det rart at have prøvebagt alle størrelser, for at være sikker på at bagetid og portions størrelse er den rette.
Opskriften her er til en springform 25 cm i diameter.


Lagkagebund

6 æg
250 gr. sukker
½-1 vaniljestang, kornene derfra
150 gr. smør
75 gr. mandelmel
225 gr. mel
1½ tsk. bagepulver

Smelt smør og lad det køle lidt af. Pisk æg og sukker og vaniljekorn til lækker æggesnaps. Tilsæt den smeltede smør og pisk grundigt. Sigt mel og bagepulver og vend det i æggesnapsen sammen med mandelmelet. Fordeles godt rundt til en ensartet og fin dej. Kommes i en springform med bagepapir i bunden (25 cm i diameter). Bages ca. 30 minutter ved 175 grader.


Køler af i formen, før den tages ud og deles i tre lag. De er bløde, men hænger godt sammen og er tilpas fugtige.
Nu ligger bundene i fryseren, og næste gang du møder disse, eller nogen tilsvarende er de kommet i godt selskab med mange lækre ting.


Der bliver også lavet marcipanroser og blomster for tiden - og øvet lidt i at få dem sat sammen så det ser fint ud :-)

Det er altså mærkeligt - det ser så let ud, når jeg kigger billeder på Instagram - men når det er mig, der selv står med marcipan, farve og forme - så er det ikke helt så let. Men jeg synes dog efterhånden, at det går den rigtige vej :-)

God og sommerlig weekend til dig.

Jette

onsdag den 20. juli 2016

Kartoffelpizza

Min køkkenhave begrænser sig til tre små højbede med kartofler :-) Men dem har jeg til gengæld også meget glæde af. De nye kartofler er blevet medbragt både når turen er gået mod vest og mod nord.
Kartoffelpizza er lige så enkel som den lyder - og på en skøn varm sommerdag som i dag, så var det bare perfekt frokostmad.


Kartoffelpizza

Pizza dej - se evt. her

Fyld
1 -2 kartofler i meget tynde skiver
1 mozzarella kugle
lidt rosmarin nåle
salt og peber

Dejen laves og hæver nogen timer. Når det er blevet tid til frokost tændes ovnen på 225 grader. Mens den varmer op rulles dejen tyndt ud, skiver af mozzarella fordeles på bunden, herover kartofler i tynde skiver. Drysses med salt, peber og friske rosmarinnåle. Jeg brugte mit røgede salt fra Bornholm - det var virkelig godt her.


Pizzaen bager ca. 15 minutter. Det blev virkelig en lækker pizza, og spist i solen på terrassen - så bliver det ikke meget bedre.


Det blev et aftenindlæg i dag - for når nu sommeren kom i dag, så var det med at være ude så meget som muligt. Det er ikke lige i dag, der læses blogs og skrives mere end nødvendigt :-)

God aften.

Jette

tirsdag den 19. juli 2016

Macarons bagt på silikone plade

Jeg har før - faktisk ret mange gange lavet macarons - men hele tiden med mulighed for at blive lidt bedre :-)
Nu har jeg investeret i en silikone macarons plade. God ide, men det var ikke helt let at finde ud af, hvordan bagetiden skulle være.
Men nu er det ved at lykkes :-)
Diameteren på de fortrykte forme i pladen er 3 cm. på den ene side og 5 cm. på den anden side. Jeg brugte den lille størrelse - og det blev små macarons :-) men så kan man jo altid spise to - måske i forskellig farve :-)
.

Macarons (25 små sammenlagte macarons)

1 æggehvide
25 gr. sukker
Et nip salt
40 gr. mandelmel
75 gr. flormelis
Evt. lidt farve

Pisk hviden med et nip salt til den er stiv. Tilsæt sukker og pisk til lækker sej marengs (tager nogle minutter). Bland mandelmel og flormelis i marengsen. Fortsæt med at fold i dejen til den er lidt blød og toppe glider ind i dejen igen. Kommes i en sprøjtepose og sprøjtes på pladen.
Tørrer i ca. 30 minutter inden de bages ved 150 grader varmluft ca. 13 minutter. Pladen sættes direkte på risten i ovnen.
Køler af på pladen. Og opbevares i en lufttæt dåse.

Bagetiden var udfordringen - de første tre plader blev siddende på pladen.


Og det var jo ikke lige meningen. Men nu lykkedes det at få dem til at slippe - se hvor fine de blev:


De er sprøde på toppen, lidt seje i midten og har en fast bund :-)
Så nu gælder det bare om at få bagt nogen flere. Nu er vi så tæt på brylluppet, at der snart kan bages og gemmes - det bliver så fint. Og spændende :-)

God tirsdag.

Jette

søndag den 17. juli 2016

Sommerdrømme

Drømme bliver der ikke gjort meget for tiden - der popper hele tiden lige et eller andet op, der skal laves eller tænkes igennem :-)
Men i går bød dog på lidt tid til bare at sidde stille og kigge ud i luften - og drømme. Jeg var en tur forbi sommerhusgrunden - og missede et møde. Men så var der jo lidt uventet tid uden nogen plan - det var rigtig dejligt.


I ugens løb havde en gartner været forbi dernede - og han havde virkelig gjort underværker i forhold til det lange græs. Lige pludselig ser grunden ud som noget, en landmåler kan sætte et hus af på. Og stående på grunden kunne jeg bare drømme om, hvordan det ville være om et ½ eller helt år. At sidde og kigge ud - med et glas hvidvin på bordet og godt selskab. Det bliver så godt. Men jeg må drømme lidt endnu :-)


Det lille grantræ, der blev plantet, har igen fået lys og luft. Og er rigtig glad for det - for nu er der kommet nye fine lysegrønne skud.
Med tiden håber jeg det lille træ får følgeskab af et par frugttræer. Drømmer om en have med græs og plads til at løbe og lege - og træer, der giver frugt - lige til at spise.


Men det mest konkrete lige nu er tegningerne :-) Dem kigger jeg gerne på og drømmer om, hvordan det bliver, når de bliver til virkelighed.

Men nu kalder virkeligheden igen - endnu en arbejdsuge med nok at gå i kast med.

Men først skal søndagen nydes - med alle børn i nærheden, og siden hen i selskab med kæresten. Det er en dejlig søndag - håber også din bliver god.

Jette

torsdag den 14. juli 2016

Nethandel

Jeg er blevet stor tilhænger af nethandel. Jeg kan bruge timer på at surfe på nettet og finde spændende og interessante ting, jeg gerne vil købe. Eller i hvert fald ønsker mig.
Og jeg har kun haft gode oplevelser med det. Hurtig levering og gode returmuligheder, hvis størrelsen ikke har passet, eller kvaliteten ikke svarede til det forventede. Jeg handler mest i butikker med gratis levering og fri retur. Det findes mange steder - og især hvis beløbet, du handler for er tilpas stort, så koster leveringen ikke noget.


Det seneste køb - her var jeg virkelig imponeret over hastigheden for betjening af ordre. En time efter at jeg havde tastet ordren ind og trykket bestil - så meldte butikken tilbage, at nu var ordren pakket og klar til levering! Super service - og dejligt at opleve. Jeg har for lang tid siden skrevet om noget tilsvarende.

Det er altid spændende at åbne en pakke med det, der er bestilt på nettet. For ulempen er jo, at det ikke er muligt at se og mærke, før man får det leveret - så det er lidt som juleaften at åbne en pakke og se, om indholdet står mål med forventningerne.
Og det gjorde det her!
Jeg har investeret i en macarons bageplade i silikone. Jeg er ret spændt på, hvordan den er at bruge. Når jeg tidligere har bagt macarons, har jeg haft cirkler tegnet på et A4 papir og lagt det under bagepapiret, hvor efter jeg sprøjtede macarons ud efter skabelonen. Det fungerede fint, men var alligevel ikke helt optimalt. Og nu skal jeg jo lave en del flere til bryllups reception, så derfor den nye investering :-)

God torsdag.

Jette

onsdag den 13. juli 2016

Trines kat

Åh, hvor er det dejligt at vågne til solskin, varme og lun luft - at kunne åbne døren ud til terrassen og allerede kl. 8.30 sidde derude og mærke solens varme stråler. Det har været en god morgen :-)


Trines døve kat Leah nød tydeligvis også solen, varmen, duften og den lune vind :-)
Nå, opgaverne står lidt i kø - så jeg trækker ind til computeren og telefonen.


Må du få en dejlig og solrig onsdag - sommer i Danmark, når det er bedst.

Jette

tirsdag den 12. juli 2016

Farverig tomattærte

Denne opskrift er blevet afprøvet alene på grund af, at billedet, jeg så, var så fint. Jeg holder meget af at læse avisen om morgenen, når der er lejlighed til det - og forleden bød Fyens Stiftstidende på denne fine opskrift.
Det blev så en del af aftensmaden i aftes - suppleret med noget salat og ristede pølser. Jeg synes selv, at min udgave stod mål med avisens - måske lige bortset fra, at tærtens kant langt fra var snorlige :-) men pyt. Jeg havde også valgt at bruge lidt fuldkornsmel i dejen, det blev lige til den grove side, mindre kan også gøre det.


Tomattærte (4 pers)

125 gr. mel (evt. 40 gr. groft mel)
60 gr. smør/margarine
½ tsk. groft salt
evt. ½ spsk. koldt vand

Smørret smuldres i melet tilsat salt. Det hele æltes hurtigt sammen til en fin dej. Den lægges på køl en times tid.

1 bundt forårsløg
1 hvidløg
1 spsk. olie
4 æg
1 spsk. fløde
2 spsk. revet parmesan
½ tsk. groft salt
½ tsk. timian
friskkværnet peber
ca. 15 cherry tomater

Skær forårsløg og hvidløg i skiver og svits dem kort i olien. Pisk æg, ost og fløde og krydderier let sammen.
Dejen rulles ud og kommes i en tærteform (20 cm) og forbages ca. 10 minutter ved 200 grader. Imens laves fyldet. Fordel løg i bunden af den forbagte tærtebund og placer hele cherry tomater rundt oven på. Hæld æggeblandingen over og bag tærten færdig ca. 30 minutter. Står en 5-10 minutter, før den skæres ud.


Er den ikke bare fin og sommerlig :-) Den smagte også vældig godt.

Jeg ønsker dig en god tirsdag - hvor solen stadig kun kommer på korte besøg.

Jette

mandag den 11. juli 2016

Kanel - på en våd søndag

Det er så langt fra sommer. Jo i kalenderen er juli og sommer, men verjmæssigt indbyder det til lune boller og masser af varme krydderier. Det gør godt med lækkert lunt bagværk - så der blev bagt kanelsnurrer i går.
Det er jo egentlig bare kanelsnegle, der er blevet snurret lidt rundt, men festlige ser de da ud :-)


Kanelsnurrer (ca. 10 små stk.)

1½ dl. mælk
50 gr. smør
10 gr. gær
1 spsk. sukker
½ tsk. kardemomme
½ tsk. groft salt
ca. 200 gr. mel

Kom melet i en skål, sammen med sukker, kardemomme, salt og smør. Smuldr smørret i melet. I en anden skål udrøres gæren i mælken, den tilsættes melblandingen og ældtes godt sammen. Måske der skal en anelse mere mel i. Stilles til hævning 1½-2 timer.

Remonce
50 gr. smør
50 gr. rørsukker
1½ tsk. kanel

Det hele røres sammen.

Ælt dejen igennem og udrul den til en tynd rektangel, og smør remonce på den ene halvdel (den lange led) fold dejen sammen. Med en pizzaskærer skæres 2 cm brede strimler. Hver strimmel skæres næsten igennem igen, og de to ben snoes sammen, og til sidst snoes hele strimlen sammen og lægges i en muffinsform. (Se gerne her, hvor jeg fandt vejleningen til snoningen)
Efterhæver mens ovnen varmer op til 225 gader, snurrerne bages ca. 10 minutter og køler af i formen.


Vær så god - lækkert bagværk :-) Muffinsformerne gør, at fyldet bliver omkring snurren. Næste gang vil jeg lave dem større, så man ikke skal spise så mange små :-)

God mandag.

Jette

fredag den 8. juli 2016

Forberedelse, øvelse

Jeg har endnu en gang været i gang med blomsterdekorationen til brylluppet. Mest fordi, at roser igen var på tilbud - et bundt til 10 kr. Virkelig billigt, og så tror jeg øvelse gør, at det går lidt lettere, når de endelige dekorationer skal laves :-)


Farven er ikke den, der skal bruges til bryllup. Men jeg håber til den tid også at kunne finde noget i haven, der kan bruges. Denne gang passede de gule løvefod meget godt ind - lidt heldigt :-)


Der skal også pyntes kage til bryllup - med marcipan blomster. - Dem har jeg lavet før, men de kan godt forbedres lidt.


Der blev farvet overtræksmarcipan - og jeg opdagede, at det hele tager altså lidt tid. Måske meget godt at opdage det nu, så der senere kan tages højde for det :-) Jeg synes, det er vanskeligt at få farverne, som jeg gerne vil have dem. Så jeg må vist på indkøb efter flere farver.


Roser og fantasiblomster.


Flere blomster - der er blevet sat til tørre i Trines gamle isterningebakke - den fungerer faktisk udmærket :-)
Efterfølgende kommer de i en lufttætbeholder - og kan holde sig ret længe. Når de skal bruges "limes" de fast med lidt smeltet chokolade.

God weekend - håber på lidt sol og sommer :-)

Jette

torsdag den 7. juli 2016

Sladder

For første gang i min tid som præst er jeg blevet sådan rigtig involveret i sladder og løse rygter. Og det er underligt, at blive ringet op, og spurgt om det, de nu har hørt, nu også er rigtigt.


Det er ikke nogen hemmelighed - heller ikke her i sognene - at jeg skal giftes :-) Og jeg har kun mødt positive og glade tilkendegivelser i den anledning. Og af naturlig interesse er det næste, jeg ofte bliver spurgt om, om vi så skal bo sammen. Et ganske naturligt spørgsmål. Men eftersom den udvalgte ikke bor lige i nærheden og har sine rødder der, hvor han kommer fra, og jeg har mine her (og bor i tjenestebolig) - så bliver vi boende hver for sig. Det er sådan det er praktisk muligt nu.

Derfor er det virkelig mærkeligt at blive konfronteret med udsagnet om, at nu forlader jeg stedet her! For det gør jeg ikke. Det er en mulighed på langt sigt, når jeg stopper som præst - men slet ikke nu. Og det er det svar, jeg giver når nogen spørger. Men det er åbenbart ikke helt blevet hørt sådan :-)

Sladder er noget mærkeligt noget - og man har ikke nogen mulighed for rigtig at kontrollere det. Jeg er ellers glad for at bo på landet og i små samfund - men bagsiden kan være, at snakken går lige lystigt nok.
Det er fint at interessere sig for hinanden, spørge til, hvordan det går, og lige stikke næsen inden for og høre, om man kan hjælpe med et eller andet. Det er den gode interesse.
Men nyfigenhed og en livlig fantasi - og med historien om de fem fjer og de fem høns i baghovedet - så kan der godt nok let opstå et noget forkert billede af virkeligheden.

Nu må jeg se, om jeg kan få rettet op på misforståelsen. Men det lidt træls.

Jette


onsdag den 6. juli 2016

Blæsevejr og Brownies

Det er vist bare dansk sommervejr. Solen skinner, hvide skyer og ret meget vind. Men stadig lyst og charmerende, så det er bestemt okay at opholde sig her :-)


Vasketøjet bliver grundigt tørt og luftet - bliver blødt og lækkert at røre ved.
(Og ja, hønsegården er groet til - mine høns er blevet spist af ræven, for noget tid siden, så lige nu holder jeg pause med høns. Men jeg savner dem, så der kommer nye til efteråret :-))

En fordel ved det lidt kølige vejr er, at det er fint at spise chokolade, det smelter ikke helt mellem fingrene på en. Så der er blevet bagt brownies.. En helt klassisk udgave, fyldt med chokolade og pyntet med chokolade og drysset med med hakkede peanuts.


Det var den lette løsning, hvis du ikke lige har tid til at riste nødderne selv.


Børnene kommer og går i denne tid - så dejligt. Så mon ikke der forsvinder lidt kage undervejs. Og derudover tages et stykke med til Jylland - jeg er sikker på at det falder i god jord :-)

God onsdag.

Jette

tirsdag den 5. juli 2016

Livets brød

I går skulle der skrives en svær begravelsestale. Så kører tankerne rundt og formuleringer forsøger at blive dannet. - Da er det godt ind i mellem at have noget konkret og livsnært at gøre. Derfor blev der bagt brød.


Der kan siges meget godt om at bage brød :-) den kreative proces, fornemmelsen af dej, der bliver medgørlig og kan formes efter ens humør og ønsker. Og så duften af nybagt brød - en helt særlig skøn duft.

Men Livets brød spiller også på Jesu ord om sig selv. Med reference til mannaen, der dryssede ned fra himlen, da israelitterne vandrede i ørkenen. Det blev også til det brød, de kunne overleve ved. På samme måde giver Jesus sig selv til disciplene og til os. De små oblater ved nadveren er billede på livets brød. Et billede på Jesus. Og må spises som en slags åndelig føde - hele fortællingen følger med. Til trøst, til inspiration, til glæde og liv.


Livets brød. Fyldt med tanker, tro og håb - og nydt på en solbeskinnet græsplæne. Det er velgørende.

På en lidt eftertænksom tirsdag.

Jette

mandag den 4. juli 2016

Bær puré - fyld til en lækker mousse

Jeg ved godt, at overskriften ikke er så interessant :-) Men når der skal laves bryllupskage med lækkert fyld - så skal der jo noget i fyldet :-) Og hvad der kan laves på forhånd, sparer lidt tid, når selve projekt bryllupskage tager fart.

Så på den her tid, hvor der er modne bær i haven og flere til salg i boder, så er der blevet kogt puré i weekenden. Jeg har besluttet, at min kage skal fyldes med bærmousse - og altså ikke kun en slags bær. Men hvor fællesnævneren netop er "bær": jordbær, solbær og hindbær.
Det har været lidt hyggeligt at gå og plukke bær, som jeg havde et helt bestemt mål med :-)


Bærpuré

500 gr. bær
ca. 100 gr. sukker
evt. en vaniljestang

Flæk vaniljestang og skrab kornene ud - og bland det hele med sukker og bær i en gryde. Her må det gerne stå og trække et par timer. Det dufter så godt :-)


Bringes i kog, og koger ca. 5 minutter ved svag varme og under låg.
Afkøler lidt før det blendes - eller kommes i en foodprosessor. Når puréen er jævn, hældes den i en bøtte og stilles i køleskab, eller kommes i fryseren. Det kom min, og venter nu kun på at dagene går :-)


Men inden den røg i fryseren nåede jeg lige at få lidt til morgenmad :-) Farven er der ikke noget at udsætte på, og frisk i smagen var det også.

Må din dag blive farverig og dejlig.

Jette

fredag den 1. juli 2016

Kirsebærtærte

En travl weekend venter - og en endnu travlere uge ligger forude - så det er vist i dag, der må bages en tærte :-)
På køkkenbordet stod nogle kirkebær - uden adresse, så de kom i tærten her. Og det blev en ret så lækker tærte - utrolig enkel, men med masser af god smag. Perfekt på en dag der er våd og ret grå - og så tillige med 1. juli - ikke det mest sommerlige vejr :-)


Kirsebærtærte (ca. 5 pers.)

125 gr. mel
75 gr. smør
2 spsk. sukker

Saml mørdejen, måske skal der en dråbe koldt vand i - læg dejen på køl en times tid.

200 gr. udstenede kirsebær
3 spsk. sukker
1½ spsk. solsikkekerner

Rul mørdejen ud og beklæd en lille tærteform - eller nogle portions forme - med dejen. Gem resterne af dejen til at lægge oven på til sidst.
Fordel kirsebær, drys med sukker og solsikkekerner og afslut med det sidste dej.


Bag tærten ca. 20 minutter ved 200 grader. Serveres og nydes med lidt creme fraiche. De smagte af den sommer, der har gemt sig lidt :-)


God weekend.

Jette