Annonce

fredag den 30. september 2016

Byggemøde på grunden

Der var blevet arrangeret byggemøde på grunden i dag til kl. 8.00 ! Lidt tidligt, men så er vi da i gang :-)


Gæve håndværksmestre og byggefirmaets direktør stod klar, og så blev der ellers talt om fundament, kloakføringer, teknikskab og ledninger og meget andet. Skruefundamentet blev præsenteret - og det var alle enige om, at det var godt nok smart. Der anes en skrue til højre i billedet.


Bordet er blevet samlet og kan nu bruges i annekset. Det er så fint. Mødet i dag foregik nu ude i det fri, vejret var til det.
Det var et godt møde - men også i den lidt mere uinteressante ende af skalaen, hvis du spørger mig. For det handlede jo mest om noget underjordisk og usynligt - men ikke desto mindre er det enormt vigtigt, at det bliver lavet rigtigt. Hvis ikke fundamentet er i orden, dur det ikke. Nu er der så aftalt, hvem der gør hvad og i hvilken rækkefølge - og jeg begynder at ane konturerne af mit hus, der efter planen skulle komme på pladsen i uge 44. Så - sagt i spøg og med alle forbehold - så mente håndværkerne, at jeg kunne holde jul i huset :-) Så skal alt også bare klappe.


Når jeg er dernede, så er jeg også altid en tur forbi vandet. I dag var der virkelig lavvandet. Men smukt er det, og dejligt at stå og mærke sol og vind.

God weekend.

Jette

torsdag den 29. september 2016

Blæsevejr

"Nu står der skum fra bølgetop,
og blæsten river ned og op,
hvad Gud en sommer skabte...." (den danske salmebog nr. 731)

Selv om jeg ikke kan se bølgerne herfra mit kontor, så er jeg sikker på, at det lufter langs kysten :-)
Og egentlig dejligt at mærke vinden igen. Luften er lun - så det er stadig rart at komme udenfor.


Bladene begynder at samle sig og vandgranen taber små kviste - som sætter sig fast i Divas hale, når hun er ude :-)

Efterår er også hygge indendøre. - Jeg fik gang i noget med broderi, stof og symaskine - det skal nok blive vist, når det bliver færdigt.
Men sådanne sysler er bare mere oplagte, når det er lidt mørkt udenfor og det blæser i trætoppene :-)

God torsdag.

Jette


onsdag den 28. september 2016

Bryllupsgave

Overskriften kunne også have vært "Nyt fra hønsegården" for begge dele er rigtige. Vi fik, som jeg har nævnt tidligere, masser af gaver til brylluppet. Gode og betænksomme og lidt sjove :-) I den ende af skalaen var et gavekort på 4 silkehøns!


De mest nuttede, fine og silkebløde høns - som lige skulle vokse sig store nok, til at de kunne flytte ind her.

Og der er god brug for dem. Hønsehus og hønsegård har stået tomt og er groet til hen over sommeren. For et par dage i træk valgte ræven at hente sin aftensmad her - mine høns. Og så holdt jeg lige en pause. Men har i mellemtiden fået sikret hus og gård som et bedre Fort Knox - så nu satser jeg på held og gode tider for mine nye høns.


Og nu er de ankommet.


Nysgerrige og opmærksomme er de. Nu håber jeg blot, at de vil falde godt til, og synes, at det her er et godt sted at bo. På sigt vil de vist komme til at lægge små æg. Det bliver lidt sjovt.

God blæsende onsdag.

Jette

tirsdag den 27. september 2016

DIY og flere indkøb

Mit sommerhus byggeri har ført andet og mere med sig, end blot det at bygge sommerhus :-)
Jeg har aldrig før lavet så mange anderledes ting end jeg plejer - syet hynder og tæppe til husets sofa. Eller gået på genbrugs jagt. Eller som nu fået ordnet en bordplade.

Jeg manglede et bord til annekset - et bord, man kunne sidde ved, måske spise ved, men mest blot skrive og notere alt det, der skal skrives ned undervejs.
Ole havde et gammelt bord, jeg måtte få. Et solidt træbord. - Og at genbruge passer jo perfekt ind i sommerhus projektet. For alt genbrug af træ er pr. definition også FSC. For det er både bæredygtigt at genbruge og miljømæssigt udmærket.
Så det var jo helt fint. Men bordpladen var ikke så køn! Så jeg fik lyst til at prøve kræfter med at slibe den og oliere den og se om det kunne blive et brugbart bord.
Og det synes jeg faktisk, det er blevet :-)


Her er borpladen, inden jeg gik i gang. Den blev slebet med rystepudser og sandpapir korn 60 og efter meget lang tid - synes jeg - blev den til sidst pudset med korn 150.


Og overfladen var dejlig blød - men den så noget spættet ud. Jeg tænker ikke mange ville godkende mit arbejde - men energien slap op :-)


Så var det langt sjovere at smøre olie på. Og hvor gjorde det underværker. Nu skal benene blot skrues på igen, og så er der et fint arbejdsbord på den kommende byggeplads :-)

Jeg har købt mange ting til huset, der endnu ikke er der. Og forleden købte jeg det sidste på min liste. Men der kommer helt sikkert mere siden hen.


Faskiner - to styks. Det ord, faskine, kendte jeg knap, før jeg begyndte på dette projekt. Men jeg synes, det er en genial idé at lede regnvand tilbage til jorden igen - i stedet for at det skal i kloakken først og så renses på rensningsanlæg.
Nu er mine indkøbt og klar til at blive gravet ned - når huset er færdigt. Så det varer lige lidt :-)

God tirsdag.

Jette

mandag den 26. september 2016

Marcipan cookies

Der er stadig lidt marcipan på lager efter brylluppet. Men det er nu ikke noget problem:-)
Og med et par møder i den kommende uge, kan det være godt med cookies i en dåse.
Her kommer mit bud på marcipancookies. Når jeg skriver sådan, så er det fordi, der er utallige opskrifter på nettet - så min er et miks af mange.


Marcipancookies (ca 15 små stk.)

100 gr. smør
50 gr. farin
75 gr. sukker
100 gr. mel
25 gr. havregryn
1 æggeblomme
½ tsk. bagepulver
50 gr. chokolade
50 - 75 gr. marcipan

Pisk æg og smør let sammen. Tilsæt æggeblomme og pisk videre. Kom det revne marcipan i og pisk let. De øvrige ingredienser røres i. Det bliver en dej, der næsten kan samles med hænderne. Form små kugler på størrelse med en valnød og sæt på en plade med bagepapir. Tryk dem lidt flade. Bages ved 180 grader ca. 12 minutter. Afkøler og spises :-)


De smager bare så godt - nybagte cookies de går aldrig af mode :-)

God mandag - med endnu en skøn blå himmel.

Jette

fredag den 23. september 2016

Sommerbryllup - andet afsnit

Her forsætter andet afsnit om vores dejlige sommerbryllup. Det kan kun anbefales at blive gift. Vi glæder os i hvert fald daglig over det, og tænker tilbage på dagen med masser af glæde og taknemmelighed.

Diva til bryllupsfest

"Et øko bryllup" kaldte Trine vores bryllup med et smil på læben :-) Og sådan sammenlignet med et helt gennemsnitligt bryllup, så skilte vi os nok lidt ud. Men fik til gengæld det bryllup og den fest, vi havde håbet på.
Med øko - tænker Trine på, at meget var hjemmegjort. Således også siruppen til velkomstdrinken, hvor frosne bær gjorde det ud for isterninger.

Kjolen er jo lidt et kapitel for sig. I hvert fald tænkes der meget over den, og der tales meget om den både før, under og efter brylluppet.
Jeg vidste, at jeg ikke ville være hvid brud med slør og slæb. Det er slet ikke mig, og passede slet ikke til tanken om det afslappede bryllup med telt og fest i haven. Jeg havde tænkt en kjole i lyse sommer farver, let mønstret og med et lidt skævt snit. Det blev ikke noget af det :-) Men en enkel klassisk cremefarvet kjole. Og hvor jeg var jeg glad for den - det var lige mig.


Kjolen blev købt på boozt.com - på udsalg. For mig var materialet vigtigt. Så mange kjoler blev fravalgt alene på grund af stoffet, de var lavet af. Min kjole var i bomuld, silke, viscose og lidt polyester - det sidste ville jeg gerne have undgået, men det var virkelig svært at finde en kjole, hvor det ikke var i. Jeg er ikke vild med kunststof, når det handler om tøj - men det er vanskeligt at finde fine kjoler, hvor det ikke er i.


Kjolen passede næsten. - Jeg syede to små indsnit på ryggen, for at give lidt mere facon, men derudover var det bare en drøm at trække kjolen over hovedet - og se fin ud :-) Jeg var ret vild med den lidt dybe åbning i ryggen.

Brudebuketten havde jeg ikke ansvar for. Ole ville gerne stå for den - så han spurgte ind til yndlingsfarve og særlige ønsker - men derudover var det ham, der bestemte. Og se hvilken smuk buket det blev:


Den passede bare så fint. Den havde i øvrigt lidt grønt, som mindede om en plante, min mor altid havde stående, da jeg var barn. Så på en måde var hun lige lidt med, selv om hun jo ikke lever mere.


En bryllupsdag er på mange måder en lang dag - og dog spurter tiden afsted. Men fordi vi havde valgt at holde reception for mange og fest for færre - så blev der en pause, hvor de mange tog afsted, og hvor der skulle gøres klar til aftenens fest. Der havde vi valgt at tage gæsterne med på tur - en lille gå-tur langs vandet og igennem skoven. Alle blev hentet i en bus og bragt tilbage igen - og det var fungerede faktisk rigtig godt - at komme ud, bevæge sig lidt og få talt lidt på kryds og tværs.

Maden er naturligvis vigtig. Her havde jeg helt overladt det til kokken at styre slagets gang. Så jeg kunne læne mig tilbage og blot nyde maden.
En let og lækker kyllingesalat til forret.
Grillede rustikke koteletter og mørt oksekød serveret med grillede grøntsager, grøn kartoffelsalt og en kernesalat. Dertil forskellige dressinger, der ikke havde set skyggen af creme fraiche :-)
Og til dessert marengs kage med friske bær og en gateau Marcel. Mit livs første. - Da kokken hørte, at jeg aldrig havde smagt den lækre chokoladekage, sagde han meget beslutsomt, at så var det til mit bryllup, jeg måtte smage den kage. Og den var virkelig lækker. Måske jeg skal prøve at bage den en dag :-)

Natmaden stod vi selv for - men anrettet af børn og svigerbørn. Lidt ost og lun leverpostej - med hjemmebagt brød.

Der var musik under festen - et glimrende anlæg lånt på Oles arbejde kunne fint klare opgaven. Og pigerne havde lavet playliste, så der også var musik til både dans og brudevals :-)


Økonomien - ja, jeg har været meget i tvivl om, hvorvidt det emne skulle med. Men på den anden side, enhver ved, at en fest koster.
Den største udgift var klart maden - drikkevarer var hentet i Tyskland. Vinen var bestilt gennem den lokale vinhandler. At leje telt med gulv, borde og stole løber også op. Men gør, at du jo kan holde din fest, præcis der, hvor du selv gerne vil.
Den hjemmebagte bryllupskage, de mange macarons og en masse små chokolader, vi havde fået foræret, var med til at holde udgiften nede til receptionen. Her var det dyreste de købte pålægsfirkanter.
Så prisen for dagen blev ca. 40.000 kr. Men var det hele værd - i selskab med 110 mennesker til reception, og 40 personer til fest om aftenen. Prisen er eksklusiv tøj, brudebuket og ringe.


Jeg nåede knap nok at opdage, om de forberedelser og tanker, vi havde gjort om dette og hint, om det nu også fungerede - men det tror jeg. Vi har i hvert fald kun fået søde tilbagemeldinger på dagen og festen.


Og så sidder jeg her og har skrevet om hele dagen, alle forberedelserne og de mange indtryk. Og har hele tiden kunnet se det tydelige bevis af dagens betydning på min finger :-)


Den fineste vielsesring. Enkel, glat og lige mig - og med min kære mands navn indgraveret i.

Nu har vi næsten været gift i to måneder - og synes stadig, at det er det helt rigtige for os :-)

Jette



torsdag den 22. september 2016

Skønne september

Det fortsætter med at være den fineste september måned. Solrigt og varmt - men nu også med begyndende kolde morgener.


De første blade begyndt at lande på græsplænen, men ellers er det stadig muligt at sidde på terrassen og drikke kaffe. Jeg nyder hver pause, der tilbringes der. Og kigger på Fairy roserne, der lige tager en omgang mere :-)

Skønne september, hybenpragt på gærde!
Sladrende stære, I er sent på færde!
Guldsol i gyldent løv end for kæmper -
Skønne september! (Olfert Ricard 1872-1929)

Kunne ikke være mere enig :-)

God torsdag.

Jette

onsdag den 21. september 2016

Kernebrød

For noget tid siden faldt jeg over en pose med hele hvedekerner, økologiske og med historie. Sådan en pose har jeg svært ved at gå forbi. Den er lidt spændende :-)


Men opskrifter på brød, hvor der er hele hvedekerner i, de er lidt vanskelige at finde. Det er blevet langt mere almindeligt at bruge de hele kerner i salat. Og det er faktisk en god ide - især, når vi tænker, at vi gerne må spare lidt på risene og i stedet spiser lokale kerner i stedet.

Nu er posen blevet åbnet og det første brød har set dagens lys :-)


Kernebrød

1 dl. hele hvedekerner
1½ dl. vand
15 gr. gær
1 dl. surmælksprodukt
1½ dl. vand
1 tsk. groft salt
1 spsk. honning
2 spsk. olie
75 gr. grahamsmel
ca. 200 gr. hvedemel

Kernerne koges ca. 15 minutter og køler af. Rør gæren ud i væsken, tilsæt de kogte kerner med overskydende vand og de øvrige ingredienser. Hold lidt af hvedemelet tilbage. Ælt dejen godt og sæt den til hævning et par timer. Æltes igennem igen og formes til et brød. Efterhæver mens ovnenvarmer op til 200 grader. Bages ca. 30 minutter og afkøler på en rist.

Det blev er robust og solidt brød, med masser af smag og tyngde. Perfekt til morgenmad på en dejlig onsdag.

Jette

tirsdag den 20. september 2016

Æble-banankage

Med meget modne bananer og ret mange æbler i haven, så går tanken let i retning af kage :-) Google giver inspiration, og her er min variation på en lille fin æble-banankage.


Æble-banankage

1 æg
50 gr. sukker
25 gr. blødt smør
3 spsk. mælk
65 gr. havregryn
65 gr. mel
1 tsk. bagepulver
et nip salt
1 tsk. kanel
1 banan
1 æble, revet

Pisk æg og sukker lyst og luftigt. Tilsæt det bløde smør og pisk let. Rør mælken i. Sigt mel og bagepulver og tilsæt det sammen med salt, kanel og havregryn. Mos banan og riv æblet og tilsæt det til dejen og vend grundigt rundt. Kom dejen i en lille tærteform (20 cm) og bag kagen ca. 25 minutter ved 175 grader.
Pyntes eventuelt med smeltet chokolade.


Det er en nem kage, og den smager ret så godt. Let svampet og med bid fra havregryn - en rigtig hverdagskage :-)

God tirsdag.

Jette




mandag den 19. september 2016

Nu med skelpæle

Det er lidt sjovt, hvordan ens fokus eller interessefelt ændres. Jeg har på intet tidspunkt tidligere interesseret mig for kloakledninger, skelmarkeringer eller afstande indtil naboer. Men det er alt sammen blevet  nye begreber i min verden :-)
Og i fredags blev der sat nogle nye fine små stolper - med stor betydning.


Der blev sat af til mit sommerhus :-)
Kigger man efter, kan der kun ses tre markeringer - den fjerde skulle have været der. Men jeg havde fået lagt en kæmpe bunke kvas netop der, hvor landmåleren skulle banke sin pløk i - så det kunne han ikke komme til. Men jeg er sikker på, at fundamentsmanden nok regne den sidste placering ud selv.


Og lidt pudsigt med navne og titler. Normalt holder jeg af at bruge en persons eget navn - jeg er ikke meget for kælenavne eller omskrivninger. Jeg tænker, at forældre har haft en god grund og kærlig tanke med netop at vælge og give deres barn et bestemt navn - og derfor skal det bruges. Og en stor del af ens identitet er også knyttet til ens navn.
Men så oplever jeg alligevel lidt sjovt, at når det handler om håndværkerne her, så bliver de let til vvs'eren, elektrikeren eller fundamenstmanden - selv om de alle har nogle helt almindelige borgerlige navne også. Men lige i denne sammenhæng er det lettere at bruge deres arbejdsområde som benævnelse. Jeg håber, de selv synes, det er ok :-)

God mandag i den fineste sensommer.

Jette

fredag den 16. september 2016

På besøg hos køkkenfirma ...

Jeg tror ikke, jeg tidligere har sat mine ben i en køkkenbutik - altså sådan en der sælger køkkener :-) Så lidt, som da jeg besøgte savværket - så var jeg også her på udebane. Men det var super interessant - og kan blive dyrt - men jeg lærte meget og fik en rigtig fin service.

Designa i Ringe var målet. Butikken ligger ikke så langt fra sommerhusgrunden, derfor dette valg. At det netop blev det firma skyldes, at de leverer køkkenlåger og bordplader, som er i FSC-certificeret træ.


Min lille tegning af køkkenet i det kommende sommerhus blev omsat til en tegning på deres computer. Og pludselig kunne der indsættes skabe og skuffer og jeg kunne få et indtryk af, hvordan det vil se ud. Og det blev fint. Proffessionelt og med nogle bedre løsninger, end jeg lige havde tænkt. Der er vist en grund til at jeg kan noget om teologi og sælgeren her kunne noget om træ, skabe og dimensioner :-)

Der er ingen overskabe - det er med vilje. Her er det tanken, at overskudstræ skal omdannes til hylder. Det tror jeg kommer til at fungere godt, det bliver ikke så tungt, som havde det været lukkede skabe.

Men at få sådan en tegning med hjem puster jo også til utålmodigheden. Nu må der snart komme lidt mere på den grund. Som Mette udtrykte det: "Når du først kigger på køkken, så er det (sommerhuset) jo snart færdigt." Der er lidt vej endnu.

Men i dag bliver der sat af til huset - det glæder jeg mig til at se.

God weekend.

Jette

torsdag den 15. september 2016

Foccacia forvandlet til bruschetta

I går bagte jeg et foccacia brød, hvor kun halvdelen blev spist. Det er et lækkert brød, når det er friskbagt, men dagen efter bliver det lidt kedeligt - især fordi saltet smelter og gør overfladen lidt træls.
Men ristet og med tomat på toppen - så kan det det noget :-)

Bruschetta hører især hjemme på varme sommerdage - men det kan også gå på varme septemberdage :-)


En simpel ret, men smager skønt - på terrassen i godt selskab og med kølig hvidvin i glasset. Eller bare som en lille bid på vej gennem køkkenet :-)

Tomater skåret i små tern, drysset med lidt salt, peber og tørret basilikum (frisk er også godt, det har jeg bare sjældent)
Brødet skæres i tynde skiver, ristes, gnides med overkåret hvidløg, tomat ovenpå og til sidst dryppes god olivenolie over.


Vær så god - en lækker bid !

På endnu en dejlig sensommerdag.

Jette

onsdag den 14. september 2016

Menighedsråds valg kage


I går var der rigtig mange steder orienterings- og opstillingsmøde til menighedsrådene ved landets kirker. I år havde man besluttet at satse på at gøre det på samme dag alle steder - fordi det ville give noget synergieffekt og mulighed for en mere synlig omtale.
Således var der også møde i konfirmandstuen i aftes. Og alle var naturligvis spændte på, om der var nogen, der ville have interesse i at høre om menighedsrådsarbejdet. Og måske også stille op til den næste 4 års periode i rådets arbejde.

Og vi blev positivt overrasket - der kom både et par tilhørere og et par mulige kandidater. Og tillige med nogen, hvis gennemsnitsalder lå langt fra landsgennemsnittets. På landsplan ligger gennemsnitsalderen for et menighedsrådsmedlem på 63 år - og vores to nye kandidater ligger på ca. 40 år. Så det tegner til, at vi får et yngre menighedsråd - med de nye tanker og idéer det kan give.

Der blev orienteret om, hvad rådet arbejder med - kirkens liv og vækst. Mere jordnært - varetager driften af kirken, præstegården og alle kirkens aktiviteter og meget andet.


Der blev også serveret kaffe - og kage. Gode kager :-) En Othellolagkage - efter opskriften her. Og desuden blev den glutenfri æblekage serveret. Og nogle grovboller, som der hverken er billede af eller opskrift på :-)

Det var en fin aften - og jeg kan kun se fortrøstningsfuldt frem mod de næste 4 år med det nye menighedsråd.

God onsdag.

Jette

tirsdag den 13. september 2016

Nøddecrüsli til glutenfri æblekage

Jeg bladrede forleden i Idenyt - et fint lille blad, som hustandsomdeles. Og her blev jeg inspireret til at lave crüslien her. Den er et fint alternativ til almindelig æblekagerasp - og er uden gluten. Somme tider er det godt at have den slags opskrifter også :-)

Æblemosen er lavet på havens æbler, kogt med en vaniljestang og sødet med sukker. Det er altid dejligt at kunne samle æbler op og bruge dem til noget :-)


Nøddecrüsli

1 dl. havregryn
20 gr. smør
25 gr. blandede nødder
25 gr. solsikkekerner
20 gr. sesamfrø
50 gr. sukker

Hak nødderne groft. Smelt smørret på panden og kom alle ingredienser deri. Rør rundt indtil det hele er gyldent og dufter dejligt. Hældes i en skål og afkøler.


Smager ret så fint - og lidt anderledes end traditionel æblekage :-) Og det er flødeskum der er på toppen - også selv om det kun er morgen :-)

God og solrig og varm tirsdag.

Jette

mandag den 12. september 2016

Sensommerglimt

Så er endnu en weekend gået - hurtigt - og beriget med nye indtryk, sidder jeg her mandag morgen :-) I kirken er det tid for høstgudstjenester. Festlige gudstjenester, hvor kirken pyntes, og der synges, de salmer som bare hører til: Nu falmer skoven, Vi pløjed og vi så'de og flere andre. Høst- og årstidsalmer som rigtig mange bare kan og nyder at synge med på.


I weekenden var der både vielse og gudstjeneste i Gamborg kirke. Og kirkepynten fra vielsen fik lov at pryde kirken også næste dag. En smuk og enkel pyntning.

Ved høstgudstjenesten sang vi også en af de nye salmer skrevet af Lisbeth Smedegaard Andersen. Hun er en mester i at bruge naturens farver og former og andre finurlige vendinger. Her et opmuntrende vers, nu hvor sommeren går på hæld:

"Frygt ikke! det er ordet
når havtorn står med bær
og hede sommerdrømme er forbrændte
Gud er hos den der ængstes
og den hvis fremtid er
en ligning med en hel del ubekendte." (Salmebogstillæget nr. 808)

Så fint formuleret.


Septembers himmel er så blå - det passede også i weekenden, hvor turen endnu en gang gik ned til sommerhusgrunden. Gode venner fældede grene, og Mette var med og havde klart evner ud i det at kløve brænde :-) Brændet blev stablet og det fyldte godt i det lille brændely. Men mest fyldte drømmen om, hvordan det vil være at bruge det tørrede træ i brændeovnen en kold dag og sidde inden for i sommerhuset og kigge ud :-)
Vi glæder os alle til den dag - og måske du glæder dig til, at det ikke kun er sommerhus der skrives om ...

På en rolig mandag.

Jette

fredag den 9. september 2016

Kompostbeholder

Vi blev begavet med så mange og fine gaver til brylluppet. Hver eneste gave var tydeligvis givet med omtanke og med blik for, hvem vi er og hvad vi godt kan li' :-)


Og en af gaverne var en kompostbeholder. Der blev smilet lidt, da den blev pakket op - og måske også i det skjulte rystet på hovedet. For hvor jeg i årevis - faktisk altid - har haft en kompost bunke i haven, så har min kære mand aldrig haft skyggen af noget, der mindede om det :-)

Mine børn er vokset op med ordet kompost - både fordi vi havde bunken i haven, men også fordi jeg kærligt blev kaldt "kompostkværnen" - med henvisning til at jeg ofte spiste resterne fra aftensmaden til frokost næste dag. Og sådan forsvandt resterne. Og derved blev det muligt at servere frisklavet mad hver dag. Til mine børns udtalte begejstring, de var ikke fan af rester.


Jeg er rigtig glad for beholderen. Nu er den blevet samlet og står fint og ugerneret bag carporten. Men som det ses, varer det noget, før den er fyldt op :-) Men det skal nok komme.

Jeg har ikke så meget forstand på effektivt at lave kompost om til god muld. Men jeg synes, det giver så meget mening at smide skræller, æbleskrog og æggeskaller i en bunke til kompost i stedet for at komme det i skraldespanden. Så der skal bruges energi på at brænde det af sammen med husholdningsaffaldet - i stedet for at lade det komme tilbage til naturens kredsløb.

Beholderen her er i øvrigt fremstillet af  90 % genanvendt materiale. Lige vand på min mølle :-)

Må du få en dejlig weekend.

Jette

torsdag den 8. september 2016

Overtræksmarcipan

Til en overtrukket bryllupskage skal der bruges ret meget overtræksmarcipan :-) og det er egentlig ikke særlig svært at lave selv. Min røremaskine kom virkelig til sin ret her, for den gjorde det lidt hårde arbejde, og jeg skulle så kun samle og ælte marcipanen igennem til sidst.


Overtræksmarcipan
600 gr. marcipan
240 gr. flormelis
60 gr. glukose

Pluk marcipanen lidt i stykker og kom det sammen med flormelis og glukose i skålen. Tænd for maskinen og kør ved lav hastighed, til det er æltet noget sammen. Til sidst ælter du massen igennem i hånden.


Der hele pakkes i en lufttæt plastikpose, og gemmes i køleskab indtil det skal bruges. Det har ret lang holdbarhed.
Portionen her passer til en kage ca. 25 cm i diameter. Eller en firkantet kage ca. 22 x 28 cm.

Men hvorfor lave overtræksmarcipan - hvorfor ikke blot bruge ren rå marcipan? Den væsentligste årsag er, at det er langt lettere at arbejde med overtræksmarcipan. Det går ikke så let i stykker, når det rulles ud, det er lettere at forme og få glat. Og så er smagen naturligt nok lidt sødere, idet der jo er tilsat sukker.  
Og set med økonomiske briller - så rækker marcipanen lidt længere. Det bliver lidt billigere, idet sukker jo er betydeligt billigere end marcipan. Men det er ikke økonomien, der skal få dig til at lave overtræksmarcipan. Det er mere glæden ved, at dit marcipanarbejde bliver pænere :-)

Et lidt kedeligt indlæg måske :-) Men det er en opskrift, der er meget god at have liggende.

God torsdag.

Jette

onsdag den 7. september 2016

Festlig kage til koret

Korkage - det har jeg bagt flere gange, blandt andet denne. Men denne gang blev det lidt mere :-) som tak for en flot bryllupsgave.
Så lidt i stil med kagen til brylluppet blev denne kage til. Men som firkantet kage. Og så fik den følgeskab af noget kølig Cava - det kunne ikke gå helt galt :-)


Firkantet bryllupskage (ca. 20. pers.)

Lagkagebunde
7 æg
1 vaniljestang, korn heraf
300 gr. sukker
190 gr. smeltet smør
75 gr. mandelmel
300 gr. hvedemel
2 tsk. bagepulver

Smelt smørret og lad det afkøle lidt. Kom vaniljekorn, sukker og æg i en skål og pisk lystigt. Hæld smørret i og pisk godt. Vend mandelmel og sigtet mel og bagepulver i massen, sørg for at det hele bliver godt blandet. Kom dejen i en form beklædt med bagepapir ( 22 x 28 cm) Bag kagen ca. 35 minutter ved 175 grader. Køler af i formen.

Chokoladecreme
250 gr. chokolade
3½ dl. piskefløde

Hak chokoladen ret fint, imens fløden varmes op til kogepunktet. Hæld den varme fløde over chokoladen af et par omgange. Rør til chokoladen og fløden er smeltet fint sammen. Sættes nogle timer, inden den piskes let, før den skal bruges.

Bærmousse
300 gr. bærpuré
1½ dl. yoghurt eller syrnet fløde
4 blade husblas
3 dl. piskefløde
evt. lidt sukker

Sæt husblas i blød i ca. 10 minutter. Smelt den i mikroovn ved det vand, der hænger ved. Afkøl husblassen med lidt af bærpuréen, før det vendes i al puréen. Pisk fløden til blødt flødeskum og vend yoghurt og flødeskum i frugten. Smag til, måske der skal lidt sukker i.
Sættes på køl indtil det skal bruges.

Overtæksmarcipan af 600 gr. marcipan

Lidt friske brombær

Fremstilling, bagning og samling af kagen kan du se her


Kagen overtrækkes - rul marcipanen ud til en firkant, så stor at kanterne efterfølgende kan dækkes på kagen. Løft marcipanen over og glat ud. Hjørnerne skæres til, og det overflødige marcipan fjernes. Samlingen skjulte jeg med et marcipanblad :-)


Kagen pyntes, som du nu synes.
Den færdige kage sættes på køl - meget gerne til næste dag.

Kagen blev vel modtaget til kor. - Og nysgerrig som jeg selv også er, så ville koret også gerne se et bryllupsbillede. Så sådan et blev også tryllet frem :-)

God onsdag.

Jette

mandag den 5. september 2016

Flere indkøb til sommerhuset :-)

Der er jo stadig ikke sat en pæl til det meget omtalte sommerhus - men der er indkøbt ret så meget til at være inden i det kommende sommerhus. Jeg er bare så klar til at flytte ind og tage huset i brug :-)

Jeg har jo gerne villet bruge genbrugsting - til en vis grænse. Og fik sidste år jo købt nogle stole og syet nogle hynder, et tæppe og er ellers blevet begavet med ting, der vil passe lige til mit hus.


Derudover har jeg så i bedste 50'er stil snart samlet et helt spisestel. Af porcelæn fra Bing og Grøndahl. Fint bliver det :-)
Historien bag er, at min far arvede nogle tallerkener fra sin barnløse bror. Kornblomst hedder stellet, og de tallerkener har stået i kælderen hos mine forældre i en del år. Men nu kan de komme i brug igen. Og de er fine med smukke kornblomster malet på - håndmalet, som det jo blev i den tid, hvor de blev fremstillet. Stellet er gået ud af produktion, så derfor kan det kun købes antikvarisk. Og jeg er jo blevet gode venner med Den blå Avis, og her fandt jeg for nylig nogle store fade og en skål, som jeg lige manglede ...


Så i weekenden gik turen til Aabenraa for at få hentet - nok det sidste - til sommerhusstellet. Men jeg er sikker på, at det vil blive en glæde hver eneste gang, der skal serveres mad på de gamle fade og spises af de lige så gamle tallerkener.


I den mere rusikke ende af indkøbene, så kom der i fredags en brændeovn :-) Den skal bygges ind og stå næsten midt i huset og give varme til alle rum. Det glæder jeg mig også rigtig meget til at prøve i virkeligheden.

Så der drømmes videre på en helt almindelig mandag - med den smukkeste blå himmel.

Jette

fredag den 2. september 2016

Gensyn med Luther

Da vi kom hjem, efter sognerejsen til Wittenberg i foråret, blev det aftalt, at vi skulle mødes igen. Både for at gense hinanden, men også for at dele gode og sjove minder med hinanden.

Det gjorde vi så i aftes - til stor fornøjelse for os alle. Det var en hyggelig måde, at få talt lidt om de fælles oplevelser på. Der var Luther citater, en Luther salme, masser af Luther billeder - og som en overraskelse: En Luthergave til hver deltager.


En lille sjov ide - Luther lavet som legetøj. Men jo med god anledning til at fortælle lidt om, hvem han var, og hvad han har betydet.


Der var blevet bagt flere Luther kager - og så havde jeg bagt æble-brombær smuldrekage. Mon ikke Luther både har spist æbler og brombær, da han gik rundt i Wittenberg tilbage i 1500- tallet? - Så jeg tænkte, at det var lidt i tråd med emnet at bage en kage med netop de ingredienser. Og fin og farvestrålende blev den.


Æble-brombær smuldrekage (8-10 pers)

1 kg. æbler
200 gr brombær
200 gr. sukker

smuldredej:
200 gr. mel
75 gr. havregryn
175 gr. smør
150 gr. rørsukker

Smuldredejen blandes til en smuldret løs dej.
Æblerne skrælles og skæres i både og kommes i et stort ildfast fad. Drysses med sukker inden brombær fordeles øverst.
Kom smuldredejen hen over frugten og bag kagen ca. 40 minutter ved 200 grader.

serveres med cremefraiche creme:
2½ dl. cremefraiche
½ vaniljestang, korn herfra
3 spsk. rørsukker

Vaniljekornene skrabes ud, blandes med sukker og røres i creme fraichen.


Kagen smagte virkelig godt - ikke for sød ikke for syrlig. Faktisk ret god :-) Billeder af smuldrekager er vanskelige at tage, men jeg håber alligevel at du får lyst til at bage en selv :-)

Og så er vi nået til efterårets første weekend.

God weekend.

Jette