Annonce

mandag den 31. oktober 2016

Glutenfri Himmerigsmundfulde

I går blev der over hele landet holdt BUSK gudstjenester. Busk står for Børn-Unge-Sogn-Kirke. Altså et forsøg på at koble begreberne sammen - at børn og unge også er en del af både sogn og kirke.

Værdiløse bronzemedlemskort til Guds rige - trumfet af Fadervor-kortet

Vi havde en fin familiegudstjeneste, hvor temaet var medlemsskab af Guds Rige. Kan man købe et sådant? Kan man forhandle med Gud og få et bedre medlemsskab? Måske du hører ekkoet af fortidens afladsbreve :-) Og det var netop tanken. At vi kan ikke købe os til en plads i Himmeriget, men får den ganske gratis, af nåde.

Efter gudstjenesten var der kirkekaffe - og der måtte naturligvis serveres Himmerigsmundfulde :-) Små stykker lige til at snuppe i farten. Opskriften er fundet på nettet og tilpasset min form.


Himmerigsmundfulde ( ca. 50 stk.)

75 gr. smør
125 gr. havregryn
75 gr. grofthakkede blandede nødder
100 gr. sukker
25 gr. solsikkekerner
1 spsk. sirup
1 spsk. piskefløde

100 gr. chokolade

Det hele kommes i en gryde og varmes ved svag varme til smørret er smeltet og det hele er rørt sammen. Massen hældes i en lille bradepande (ca. 28 x 22 cm) med bagepapir i bunden. Overfladen glattes og kagen bages ca. 20 minutter ved 175 grader.
Når kagen kommer ud af ovnen fordeles den grofthakkede chokolade oven på, smelter og fordeles pænt. Drysses evt. med hakkede pistaciekerner.
Kagen skæres i små tern, mens den stadig er lun.


De smager ret fint. Men som en kage i himmerig .... Jeg tror godt, jeg kan finde en kage, der kommer op på siden af denne :-) Men gode er de, og der er ikke mange tilbage i dag.

God mandag - oktobers sidste dag.

Jette

fredag den 28. oktober 2016

På Building Green messe

Jeg skal på messe - Building Green 2016. Måske du husker, at jeg i foråret var på byggeri messe, et ret fremmed sted i forhold til, hvor jeg ellers færdes :-) Nu sker det igen!


Torsdag den 3. november skal jeg til København. På messe i Forum. At tage turen til København sker ikke så tit og på messe, det sker heller ikke så ofte. Så det er lidt af en begivenhed :-) Jeg er så heldig at få følgeskab af både mand og datter, det er nu lidt rart.

I forbindelse med mit sommerhusbyggeri, hvor jeg jo har valgt kun at bruge FSC certificeret træ og andre miljørigtige og klimavenlige løsninger, så er jeg blevet inviteret til at deltage i en panelsamtale på messen:

13.30-14.30
Hr. og fru Jensens bæredygtige hus - mød dem, som gør ord til handling


En casebaseret interview- og debatsession med dem, som allerede bygger og leverer viden og løsninger til dagens bæredygtige byggeri. 
Alle taler om at bygge bæredygtigt. Vi har samlet tre af dem, der allerede gør det. Gennem præsentation af cases, interviews og spørgsmål fra salen vil vi lære mere om, hvordan man gør det, hvad det kræver og hvad man vinder på det. Vi møder køkkenvirksomheden, der har gjort bæredygtighed til en del af deres brand. Vi hører fra forbrugeren, som ville bygge et bæredygtigt hus uanset udfordringerne og nu endelig er godt på vej. Og vi møder typehusfirmaet, der gør bæredygtigt byggeri til en pakkeløsning for de helt almindelige forbrugere. 

Charlotte Mannstaedt, Direktør og ejer, Hansen Kitchen 
Jette Rosendal, Sognepræst og bygherrer (TBC) 
Ditte Maria Kollerup, direktør, KFS Boligbyg
SPONSORERET AF FSC

Du kan læse mere om det her

Det bliver super interessant, men også temmelig nyt. Jeg er igen ret meget på udebane. men synes alligevel, at jeg efterhånden har fået noget viden og erfaring omkring det projekt, jeg har givet mig i kast med.

Og jeg bliver automatisk tvunget til at tænke over, hvofor bygger jeg bæredygtigt? Hvad betyder bæredygtigt for mig? Og hvad har været udfordringer og hvad har været gode oplevelser? Relevante spørgsmål - svarene kommer en anden dag :-)

Det er nu snart tid til at tage på endnu en messe - og så skrev jeg lige, at det gør jeg ikke så ofte :-) det her er undtagelsen. Trine og jeg tager på Kreative dage. Det er så hyggeligt, det var vi også sidste år.

God weekend.

Jette

onsdag den 26. oktober 2016

Nye minikonfirmander

Det er virkelig ugen, hvor det hele begynder, når vi taler om konfirmander og minikonfirmander. De store kom i går - i dag er det de små, dem der går i 3. klasse.

At blive minikonfirmand er et frivilligt tilbud om at deltage i et forløb om kirke og kristendom, om Jesus og Fadervor - om saftevand og kage. Og som afsluttes med en festlig familiegudstjeneste, hvor minikonfirmanderne opfører årets julekrybbespil.

Organisten og jeg arbejder sammen om det, og det er noget af det sjove arbejde - men også krævende. For der er ikke nogen af os, der er sådan helt vildt pædagogiske. Men heldigvis ser det ud til, at også i år vælger eleverne fra 3. klasse at deltage. Og det er dejligt. Og en fantastisk mulighed for at fortælle om noget af det, som kirken står for.


Kagen har jeg så ansvaret for - ud over det teologiske :-) I dag er det dog ikke så meget kage, men derimod små boller med smør og små kokostoppe, der bliver serveret. Jeg tror nu begge dele falder i god jord.

God onsdag - i morgen får jeg ikke skrevet her, men vender tilbage fredag :-)

Jette

tirsdag den 25. oktober 2016

Nye konfirmander

I denne uge begynder årets konfirmander at gå til præst.
Det er altid ret spændende at møde dem sådan første gang - hvordan er de? Kender jeg nogen af dem? Hvordan er hele holdet osv.
Jeg hilste på nogen af dem og deres forældre, da vi havde konfirmandintro i kirken - men det er altid anderledes at møde dem på egen hånd :-)



Jeg har to klasser og dermed bruger jeg det meste af tirsdag og torsdag formiddag med at have konfirmander.


Livsglade og livlige konfirmander - men også med en spørgelyst og et engagement, der overrasker. Og for første gang i min tid som præst lykkedes det - på deres egen opfordring - at synge en tre stemmig kanon. Det er ret usædvanligt - men det glæder mit sangglade hjerte - og tegner godt for tiden sammen med dem :-)

På en travl tirsdag - med skønt vejr

Jette

mandag den 24. oktober 2016

Yngtemandens fødselsdag

Det er altid tankevækkende, når ens børn fylder år. Uvilkårligt går tankerne baglæns, til dagen, hvor de kom til verden. Men også de mange ting, der er sket undervejs i deres liv.


I dag er det Peter, der fylder år. 23 år. Statistisk ca. 1/4 levet liv. Og så kan man alligevel slet ikke regne sådan, når det handler om menneskeliv. For heldigvis kender vi hverden tider eller år. Vi ved ikke hvilket antal af dage, der gives os. Og det er godt.

Vigtigere end at gå og tælle dage, er at leve hver dag, som en givet dag. En dag med nye muligheder - levet i taknemmelighed for, at vi er blevet den givet. Og i forventning og forvisning om, at dage kommer og evigheden forestår. Som det siges meget fint med et gammelt ord.


Tillykke til Peter - som har ønsket sig Othellolagkage til kaffen. Det får han :-)

God mandag.

Jette

fredag den 21. oktober 2016

Luther Lagkage

Til næste år - den 31. oktober 2017 - er det 500 år siden, at Luther slog sine 95 teser op på slotskirkedøren i Wittenberg. Det fejrer vi - over hele landet. Og i Fyns stift arbejdes der med at arrangere aktiviteter til alle årets måneder - alle med reference til reformationen.

Og som optakt til Lutherjubilæet, så blev der for ganske nylig afsløret netop i slotskirken i Wittenberg et altertæppe, som Dronning Margrethe havde tegnet og broderet - af lutherrosen. Det er utroligt flot.


Men der er også blevet skabt en Luther lagkage. Det er Anne Mette Voss, der står bag den. Og den er rigtig fin.
Jeg prøvebagte et eksemplar - i noget mindre udgave. Den indeholder honning, æbler og nødder - perfekt til denne årstid - og helt sikkert ingredienser, der også fandtes på Luthers tid :-)

Kagen er ikke så svær at samle, men der er mange indledende projekter - men når de er lavet, så går det ret let det sidste. Og du har en smuk og lække kage - fyldt med historie fra 1500-tallet.

Luther lagkage

Æblebund

2 æg
100 gr. sukker
½ tsk. vaniljesukker
25 gr. honning
50 gr. smør
100 gr. mel
½ tsk. bagepulver
1 revet æble uden skræl

Smelt smørret, og lad det afkøle lidt. Pisk æg, sukker, vaniljesukker og honning let og luftigt og tilsæt så den smeltede smør og pisk lidt videre. Vend det revne æble i og sigt så mel og bagepulver og vend det i dejen. Kommes i en lille smurt springform (ca. 17 cm i diameter) og bager ca. 40 minutter ved 180 grader. Køler af i formen, inden kagen deles i to dele.

Honningkaramel

50 gr. honning
75 gr. sukker
4 spsk. piskefløde

Kom honning og fløde i en gryde og bring det til kogepunktet. Tages af varmen. I en anden gryde kommes sukker og det smeltes. Rør ikke i det undervejs, vip evt. gryden lidt. Det skal være mørk gyldent men ikke branket. Det oser og lugter lidt :-) Tages af gryden og honningfløden røres i af et par omgange. Det bruser op, men røres fint ud. Hæld karamellen i en skål til afkøling.

Æblemos

1 kg. æbler
100 gr. sukker
1 tom vaniljestang
1 blad husblas

Skræl æbler og fjern kernehus. Kom æblerne i en gryde med en anelse vand i bunden af gryden (1-2 spsk.) og kom sukker og vaniljestang ved. Koges under låg til æblerne er godt møre (ca. 20 minutter) og kan moses med en ske. Smages til, måske der skal lidt mere sukker i. Fisk den tomme vaniljestang op og lad mosen køle af. Mens æblerne koges ligger husblassen i blød i koldt vand, og smeltes så til sidst i den varme æblemos.

Abrikosmarmelade

75 gr. tørrede abrikoser, i mindre stykker
25 gr. sukker
2 spsk. vand
1 spsk. rom

Det hele kommes i en gryde koger under låg ca. 5 minutter. Køres på minihakker for at findele abrikoser. Køler af.

Nødde crunch

50 gr. blandede nødder (valnødder, mandler, hasselnødder, græskarkerner)
15 gr. sukker
15 gr. honning
1/4 tsk. fint salt

Hak nødderne forholdsvis fint. I en gryde smeltes honning, sukker og salt til karamelfarve. Tages af gryden og nødderne røres i. Hældes ud på bagepapir og afkøler. Hakkes groft efter behag.

Honningkaramel og nødde crunch - lækre sager :-)

Ymerfromage

2 bl. husblas
1 æggeblomme
50 gr. sukker
1 tsk. vaniljesukker
2 dl. ymer
1 spsk. citronsaft
½ dl. piskefløde

Læg husblas i blød i koldt vand. Pisk fløden til skum. Pisk æggeblomme, sukker og vaniljesukker godt sammen, til det bliver lyst :-) Rør/pisk ymer i. Vrid husblas for vand og smelt den i mikroovn og køl ned med citronsaft og dernæst lidt af ymerblandigen. Til sidst piskes det hele sammen, og vend den piskede fløde i til allersidst.


Kagen samles:
Den nederste bund lægges på et fad og smøres med abrikosmarmeladen. Sæt kageplast omkring kagen, inden du går videre. Fordel æblemos i et pænt lag og drys med halvdelen af nødderne. Køler helt af, inden ymerfromagen hældes over og der sluttes med den øverste bund.Sæt kagen på køl - mindst 3 timer.

Pyntes med flødeskum af 3 dl. piskefløde
Til sidst hældes honningkaramellen ud øverst på kagen og der drysses med de sidste crunchy nødder.


Kagen smager virkelig godt. Men den er lidt svær at skære pæne stykker af. Jeg havde udeladt husblas i æblemosen, og det gjorde det ikke lettere at skære. Men som hel lagkage er den bare fin.
Og honningkaramellen er virkelig lækker :-)

På en blæsende, våd og kølig fredag - så kunne denne kage godt være et projekt, der er værd at give sig i kast med :-)

Under alle omstændigheder ønskes du en skøn weekend.

Jette

torsdag den 20. oktober 2016

Efterårets gaver

I morgen kommer det færdige resultat. I dag er det kun på vej :-) En Luther lagkage.

I forbindelse med Lutherjubilæet næste år, blev der udskrevet en konkurrence om at lave en Luther lagkage. Og vinderlagkagen blev lavet af et af de tidligere års medvirkende i Den store Bagedyst, Anne Mette Voss.
Og nu er jeg i færd med at afprøve hendes fine opskrift.


På vej - her er nødde crunch og honningkaramel. Det lyder lækkert :-)


Nogle af nødderne er fra min søsters have - hun har igen været ude at samle nødder, og så får jeg glæden af at bruge dem. En ret god arbejdsfordeling.

"Nu haster skyerne forbi,
og modne æbler falder i
oktobermørke haver.
Gud lukker årets gyldne ring,
og sindet samler sig omkring
de lyse nætters gaver." (Den danske salmebog 731,2)

Efterår er lidt tiden, hvor sindet lukker sig om det nære, det der blev fyldt på hen over den lyse tid. Men det er nu også meget godt. Det varmer og bringer taknemmeligheden frem.

God og tankefuld torsdag.

Jette

onsdag den 19. oktober 2016

Morgenfriske silkehøns

Silkehønsene trives - de er sjove, søde og nysgerrige. Og vælter ud af det lille hønsehus hver morgen.


Selv i regnvejr kommer de gladeligt ud :-) og bliver våde og pjuskede.

Og så er de virkelig gode restespisere. De går med største velbehag ombord i gammelt brød og kogte kartofler. Det er simpelthen noget af det bedste ved at have høns. Nu kan jeg med noget bedre samvittighed smide for gammelt eller tørt brød ud, for jeg ved, at de så gerne vil have det.
Og forhåbentlig med tiden begynder at give æg. For det gør de ikke endnu!

Selvom de er vokset på den tid, de har boet her. Her kan du se, hvordan de så ud da de ankom :-)

God torsdag.

Jette

tirsdag den 18. oktober 2016

Niecens bryllup

Jeg har kun en niece. Og hun blev gift i lørdags. Festligt og højtideligt, og helt som det skulle være. Men hold da op, hvor er de unge - hun er 23 og hendes mand er 21 :-)
Tidligere var det ikke så usædvanligt, men i dag sker det ikke ofte. Jeg tror ikke, jeg har viet så unge par i al min tid som præst.


Men her var det bare rigtigt. De er glade for hinanden, har forberedt sig, og begynder nu på deres fælles vej.

"Tretvundet snor bristet ikke så let"  Det er et vers fra Prædikerens bog i Det gamle Testamente. Jeg holder meget af det, for billedet er ret illustrativt. Tre tråde, der er tvundet sammen holder til langt mere end en enkelt tynd tråd. Og i et ægteskab kan de tre tråde være mange forskellige: Dig, mig og os. Dig, mig og Gud. Eller tro, håb og kærlighed. Og flere andre. Men treklangen, den tretvundne snor brister ikke så let. Et godt billede at gemme og huske på.

Min niece hedder Lise og hendes mand hedder Peter - og de havde sat deres forbogstaver sammen og gjort dem til festens tema. Godt tænkt og det fungerede super godt. LP -(plader). Gamle vinylplader var fundet og brugt til alt fra bordkort til blomsterskjulere.


Når vinylen blev varmet i ovnen, kunne den klippes i og formes - og det havde de gjort. Ret sjovt tænkt.

Jeg bidrog blandt andet med nogle boller til deres reception - opskriften ligger her. De er ret gode :-) Og bryllupskagen, som min søster havde bagt, var denne - i en lidt opgraderet udgave.
Deres reception var i øvrigt alkoholfri, for den blev holdt i et missionshus. Jeg have tænkt, hvordan går det. Men det gik bare så fint - og ingen savnede noget. Somme tider er det rart at opleve, at der kan  altså godt holdes et festligt samvær - uden alkohol. (Ved aftenens fest manglede der ikke noget :-)).

En dejlig begivenhed - taknemmelighed, kærlighed og glæde - og alle gode ønsker for det unge par.

God tirsdag.

Jette

fredag den 14. oktober 2016

Glutenfri scones

Jeg har ikke meget erfaring med at bage med glutenfri mel. Ved ikke noget om, hvordan det reagerer sammen med bagpulver eller gær - så det er virkelig et forsøg :-) Det er min søster, der har givet mig melet - men det kan f.eks. købes her.
Jeg har længe taget tilløb :-) og ville gerne forsøge med scones. Det gik faktisk ok.


Glutenfri scones (8 små)

175 gr. glutenfri mel
75 gr. havregryn
80 gr. smør
2 spsk. sukker
½ tsk. groft salt
1½ tsk. bagepulver
1 æg
 ½ dl. surmælksprodukt

Smørret smuldres i de tørre ingredienser. Og dejen samles med æg og surmælksprodukt. Det bliver egentlig en fin og smidig dej. Formes til en firkant på en bageplade med bagepapir og trykkes flad til ca. 2 - 3 cm. Marker med en kniv hver scones, så er de lette at brække fra hinanden, når de er bagt.
Bages ved 225 gr. i ca. 20 minutter.


De smager godt, er en anelse hårde i overfladen og let porøse. Men som et alternativ, hvis gluten ikke er godt for en - så kan de fint anbefales.

Og nu er det næsten friweekend :-) Virkelig en dejlig en af slagsen, for det er i morgen at min eneste niece skal giftes. Det bliver en festlig og glædelig dag.

God weekend til dig - og måske efterårsferie tilligemed.

Jette

torsdag den 13. oktober 2016

Spraymalet græs :-)

Bygge verdenen er virkelig en ny verden for mig :-) Men også interessant.
byggemødet blev der aftalt, hvem der gjorde hvad hvornår. Og den første der for alvor skal i gang er kloakmanden. Samtidig med at der skal indlægges vand på grunden. Vandet er på vej :-)


Kloakmanden har også været i gang - med at spraymale græsset. Så pludselig blev det ret konkret, hvor toilet og vaks skal være i det kommende sommerhus.


Og det ser faktisk lidt sjovt ud - men er da en glimrende måde at sikre sig, at det er det rette sted, der bliver gravet ud.


Hele husets omrids er også blevet markeret - med pink murersnor. Det er så perfekt :-)

Så næste gang jeg kommer ned på grunden, er jeg ret sikker på, at der vil være huller i jorden. Endelig begynder der at komme aktivitet dernede. - Det er ret fint, at det nu ikke kun er mig, der går rundt og drømmer, men at der nu er virkelige håndværkere, der begynder at sætte spor.

Fortsættelse følger :-)

God torsdag.

Jette

onsdag den 12. oktober 2016

Æbler og æblekage

Der er æbler overalt i denne tid. og hvor er det jo en gave bare at kunne plukke æbler ned og samle æbler op. Men jeg får nu langt fra brugt dem alle - men tænker dog, at dem jeg ikke får hentet, dem spiser fuglene, eller de formulder og går tilbage til jorden og gavner der.
Men det er da om at få brugt dem selv.


Så der er blevet kogt æblemos og lavet helt almindelig gammeldags æblekage. Med hjemmelavet rasp og pyntet med flødeskum.


Jeg spiste den ene - Trines døve kat smovsede i den anden ... Ikke helt efter planen.
Jeg er begyndt at bruge glas til at anrette desserter/kager i - det ser lidt festligt ud, synes jeg.


Æblemos

Nedfaldsæbler eller andre æbler
1 cm vand i bunden af en gryde
1 tom vaniljestang
sukker

Der er ikke mange eksakte mål her :-) Men skræl æblerne og skær dem i både. Kommes i gryden med lidt vand og vaniljestang og koger ca 20 minutter under låg - til de kan moses med en grydeske. Kom sukker i, til du synes det smager sødt nok, men ikke for sødt.
Afkøler og kommes i køleskab eller fryser. - Klar til, når der lige skal laves en skøn æblekage.

God onsdag.

Jette

tirsdag den 11. oktober 2016

Grovbrød med æbler og tranebær

I weekenden bagte jeg dette brød. jeg går sjældent af vejen for et bød med indhold - men det er ikke alle i familien, der er lige så begejstrede. Men måske du synes det er interessant ? :-) Det er et rustikt brød - men også et brød med smag :-) Æbler fra haven og tørrede tranebær fra forrådsskabet og knækkede rugkerner, der kun venter på at blive brugt. Så er scenen sat til brødbagning.


Grovbrød med æbler og tranebær

1 dl. skårne rugkerner
1½ dl. koldt vand
1½ dl. vand
1 dl. surmælksprodukt
1 tsk. salt
15 gr. gær
75 gr. grahamsmel
50 gr. tørrede tranebær
1 revet æble
ca. 450 gr. mel

Rugkerner og de 1½ dl. vand koges 5-10 minutter og køler af. Kommes i røreskålen sammen med det sidste vand og surmælksproduktet. Rør gæren ud heri, og tilsæt de øvrige ingredienser. Hold lidt hvedemel tilbage. Jeg brugte røremaskinen først og æltede dejen færdig i hånden. Så er det lettere at vurdere hvor meget mel, der skal bruges :-)
Stilles til hævning et par timer.
Æltes godt igennem, formes til et brød og efterhæver mens ovnen varmer op til 200 grader. Bages ca. 45 minutter og afkøler derefter på en rist.


Et lækkert og saftigt brød - hvis man godt kan li' kerner og noget at tygge på :-) Og som Ole kommenterede, så var det et brød, der vejede noget :-) Ja, men som jo så også mætter noget.

God fornøjelse med at hente æbler og bage et godt brød.

Jette

mandag den 10. oktober 2016

Den blå avis igen igen :-)

Jeg har det sidste års tid været flittig bruger af Den blå avis på nettet. Og her i weekenden fik jeg anskaffet det sidste, jeg tror, jeg har brug for, inden mit sommerhus er helt møbleret. Det sommerhus, der stadig kun findes på papir og i mine drømme :-)


Mit køb her er noget helt andet, end jeg tidligere har tænkt på at ville købe. Det er en lille fin teaktræs kommode. Jeg er faldet over nogle boligtips - og blevet klog på, at teak er det helt store netop nu :-) Så det kunne være lidt sjovt at finde et lille møbel, der kunne passe ind - og dermed afspejle tidens tendenser og være et glimt af tiden, da jeg voksede op.
Teak havde en ret kort æra i den danske møbel historie. Det var mest op gennem 60'erne, at det enkle design vandt frem - og forsvandt så snart ud igen - til fordel for masser af fyrretræsmøbler. Hvem har ikke haft eller har en stigereol stående et sted i huset :-)

Min kommode har desværre lidt overlast på et tidspunkt, så en kant på en skuffe er knækket af. Og det har jeg ingen ide om, hvordan man kan redde eller gøre noget ved, så det bliver pænt. Men Ole kender en! Hvor er det godt at være blevet gift - så udvides ens berøringsflade gevaldigt. Nu afventer jeg spændt, hvad dommen over skuffen bliver.

Mens jeg glæder mig over mit nye indkøb :-)

God mandag.

Jette

fredag den 7. oktober 2016

Fredagstanker

Her i vores kirker har vi en gang i mellem det, vi kalder en fyraftens gudstjeneste. En kort gudstjeneste kl. 17 fredag eftermiddag - hvor vi synger lidt salmer, hører søndagens tekst og en prædiken over den. Og så er der altid kaffe bagefter - eller et glas vin, hvis det er sommer og tiden er til det :-)


I dag er det kaffe og kage. Efterårskage. Som fik et par roser på toppen, for min fairy rose blomstrer endnu, den har slet ikke forstået, at det er ved at være tid til at takke af for i år :-)


For det er ved at blive efterår. Bladene falder af og samler sig. Græsset får gyldenbrune farver.

"Bag vingefjer og løvfald
og det, der gik i skår
er løftet om
en evighed
i hvert et skridt, vi går." (Lisbeth Smedegaard Andersen 1995 fra "100 salmer")

Efteråret når os, vi trækker indenfor, tankerne tager fart - hvad venter bag den mørke tid? I en af vore nye salmer siges det så fint - at vi går med løftet om en evighed - i hvert et skridt vi går. Det er faktisk troens gave og kristendommens pointe. At bag det, vi ser som forfald, eller oplever som egne svigt - da må vi trods alt med frimodighed tage næste skridt fremad. For Gud går med. Og vi har stadig mange skridt at gå endnu - på vej til evigheden. Men det er her på jorden, vi skal tage næste skridt.

God fredag - med ønsket om en dejlig weekend.

Jette

onsdag den 5. oktober 2016

En lille årstidskage

Jeg har planer om, at mine kommende konfirmander skal bage små æblemuffins og pynte dem med Lutherroser. Men opskriften er endnu ikke på plads - så kagen her er et skridt på den vej, med at finde en opskrift.
Samtidig er det blevet efterår og haven er fyldt med både nedfaldsæbler og æbler på træerne. Og høsten har jo generelt bragt alle mulige dejlige grøntsager og afgrøder op af jorden. Så der kom også lige noget gulerod i min kage her :-)

Et lille apropos omkring æbler og pærer - og hvorfor vi bare skal bruge løs af dem nu - er, at det anslås, at der rådner ca. 5 millioner kilo æbler og pærer i de danske haver - om året! Det er da helt vildt. Så hermed en klar opfordring til bare at bruge løs - også sagt til mig selv :-)


Efterårskager ( 6 stk.)

1 æg
75 gr. mørk farin
½ dl. olie
75 gr. mel
½ tsk. kanel
½ tsk. bagepulver
75 gr. revet gulerod
½ revet æble
25 gr. rosiner

Overtræksmarcipan til pynt

Pisk æg og farin grundigt, hæld olien i og pisk igen. Sigt mel og bagepulver og vend det i dejen sammen med kanel og de revne gulerødder og æble og slut med rosinerne. Rør godt rundt og fordel dejen i 6 små forme (muffins el. lign). Bag kagerne ca. 25 minutter ved 175 grader.
Afkøler og pyntes med blomster og blade i efterårsfarver.


Og så er de klar til servering og du får anerkendende ord med på vejen - for lidt festlige ser kagerne nu ud :-)

God og smuk onsdag.

Jette

tirsdag den 4. oktober 2016

Boller til bryllupsreception

Vi er virkelig velsignet med kærlighed i år :-) Om kort tid skal min eneste niece giftes, og det bliver så fint. Og selvfølgelig lidt pudsigt at der kommer to bryllupper på et år i vores familie, når der nu ikke har været nogen de sidste knap 30 år :-)

Jeg er blevet spurgt, om jeg vil bage nogen boller - og det vil jeg naturligvis gerne. Men tænker også, at de godt må være lidt særlige, lidt lækre og lidt indbydende. Så der må eksperimenteres lidt. Og her kommer første udgave :-) En lille bitte portion.


Boller med speltmel og ramsløgolie (6 stk.)

10 gr. gær
1½ dl. mælk
2 spsk. surmælksprodukt
1 spsk. ramsløgolie
½ tsk. groft salt
1 spsk. honning
50 gr. groft spelt mel
50 gr. fint spelt mel
ca. 150 gr. hvedemel

Rør gæren ud i mælken og tilsæt de øvrige ingredienser - men hold lidt hvedemel tilbage. Æltes til en fin dej og stilles til hævning et par timer eller tre.
Dejen æltes igennem igen - og jeg delte den i afvejede portioner á 75 gr. Bollerne efterhæver, mens ovnen varmer op til 200 grader. Bages ca. 12 minutter, og køler af på en rist.


Lækre boller med blød krumme og et strejf af ramsløg. Jeg synes faktisk, de vil gå fint til en frokostreception - med lutter glade mennesker.


Som et lille kuriosum - her ses deres invitation. Den er så fin - lavet i karton, så det ligner en LP med cover. Og de er jo slet ikke fra den tid, hvor man købte vinyl plader og ikke kendte til andet. Men nu hedder de jo Lise og Peter, så idéen er da ret sjov :-) At lave en LP plade til deres gæster.

God og stille tirsdag.

Jette

mandag den 3. oktober 2016

Skikke og traditioner

Når man kommer ind i en ny familie og møder både nye mennesker og nye egne af landet, så møder man også nye skikke og traditioner. Det er interessant og lidt sjovt at se, at det, man selv synes, er helt normalt, slet ikke er helt normalt i andre familier eller andre steder.


Sådan har jeg erfaret det omkring æresporte. Ved brylluppet blev der lavet og sat æresport op både her ved præstegården og hos Ole. På Fyn gør man det til en mindre fest at klare den del af forberedelserne til en fest. Som jeg før har skrevet om, så kom naboerne indenfor både aftenen før brylluppet og igen en uge senere, da porten skulle pilles ned :-) Super hyggeligt, og sådan plejer man at gøre på Fyn.


Det gør man ikke i Jylland. Så jeg syntes, at Oles naboer var blevet lidt snydt - og ikke helt krediteret for det fine arbejde, de havde lavet med æresporten der. Så i weekenden inviterede vi dem indenfor til tapas, æblekage og macarons.
Det blev en hyggelig aften - og hvor jeg fik mulighed for at lære Oles naboer endnu bedre at kende.


Weekenden bød også på konfirmand intro. På grund af skolereformen begynder konfirmanderne først at gå til præst efter efterårsferien - så det kan være fint lige at hilse på dem inden da. Det skete i går, efter gudstjenesten. Og deres forventning smitter - så nu glæder jeg mig til at skulle i gang med at undervise dem og være sammen med dem.


Og så her lige et billede af kirkens nye børnehjørne - det er blevet så fint. Det er graverne, der har været i gang. Tusind tak for det - jeg er sikker på, at de yngste kirkegængere vil glæde sig over at kunne sidde i fred under orglet og lege og tegne :-)

God og efterårsagtig mandag.

Jette