Annonce

onsdag den 30. november 2016

Julestemning i kirken 2016

Vi har i mine kirker tidligere lavet noget vi kaldte levende julekalender.

Som et alternativ til de mange tv julekalendere, papkalendere og digitale julekalendere - så åbnede vi kirkedøren for et kort arrangement hver dag i december indtil jul.


I år har vi valgt at gøre det lidt anderledes. Vi har skåret lidt ned på antallet af arrangementer, men intentionen er stadig den samme. At skabe rum for lidt eftertanke, lidt sang og musik, lidt fred og ro.

Jeg får lov at åbne døren i morgen - den første december - med julesalmer, julepynt og julestemning på programmet. Ikke mindst adventstidens og julens salmer bærer rigtig meget af budskabet og stemningen i sig. De formidler på fineste vis hele beretningen om Jesu fødsel, hyrder og stjerner.

Som jeg læste forleden:
"Sange kan noget, som kan være svært at definere. De forskellige klange og harmonier kan sammen med et poetisk sprog åbne op for ny dybder og erkendelser.
Der åbnes en dør til det uforklarlige." (Simon Hauge Lindbjerg)

Salmer giver os ord og billeder vi kan huske og gemme. De ligger i hjertet og vi nynner med på dem. Er fyldt med minder - men også med håb. For det er julen også.
En begivenhed fyldt med håb - som ved ethvert barns fødsel, så begynder noget nyt. Det gjorde det også julenat - til tro og til håb for alle tider.

December er en skøn måned. Fyldt med travlhed - men også fyldt med stunder til bare at nyde gode ord, toner og dejligt selskab.

På novembers sidste dag ønskes du en dejlig og forventningsfuld december.

Jette

tirsdag den 29. november 2016

Årets første julesmåkage

Og så er det "bare" en genganger - med et tvist af citron :-) men lidt har også ret.
Det er marcipankiks, der er blevet bagt, og de er virkelig lækre. Jeg har ad åre fundet ud af, at jeg ikke er den store småkagespiser, men de her, de er gode. De er ikke de smukkeste, men jeg har ikke noget bud på, hvordan det kan gøres så meget anderledes.


Disse er nu ikke til mig selv, men til brug i kirken på torsdag. Da begynder vores "julestemning i kirken", og det fortæller jeg lidt mere om i morgen.
For mig hænger både advent og jul meget sammen med noget at spise - lidt lækkert - og derfor slutter jeg mit arrangement af med at servere kiksene her og dertil et lille glas portvin. Det kan kun blive et hit - (hvis du spørger mig :-))

Opskriften på marcipankiks finder du her - og det eneste nye er, at der er tilsat revet skal af en citron. Og det giver faktisk et fint strejf af noget friskt.


Her et glimt af en ubagt marcipankiks - jeg er sikker på, at min søn Peter stadig vil mene, at det ligner en fuglekugle med alle de frø og kerner :-) Og derfor heller ikke en kage for ham!

God tirsdag, på kanten af december.

Jette

mandag den 28. november 2016

Et nyt kirkeår

"Det første lys er Ordet, talt af Gud ..."


Vi tændte det første lys i adventskransen i går. Med tre utændte lys, er det tydeligt, at der stadig er et stykke vej endnu, før det hele kulminerer. Men noget er begyndt. Noget er taget i brug. Et nyt kirkeår!
Lidt forskudt i forhold til kalenderåret - for kirkeårets tid er en anden end vores fortravlede dage, med timer og uger, der flyver afsted.

Jeg nyder en stille morgen med kaffe i koppen og Kristeligt Dagblad foran mig. Hunden er luftet, katten er ude, manden er taget på arbejde, og børnene kørt mod Århus.
En stille morgen.

Og så faldt jeg over en fin artikel om en kirke, der var blevet restaureret og genåbnet. Den havde fået nyt alterbillede, alterbord og nadverskranke. Utroligt fint og gennemtænkt - Nørre Nissum kirke ved Limfjorden - den må vist stå på listen over de kirker, jeg gerne vil besøge :-)

Men det, der slog mig var Peter Brandes ord (han var kunstneren bag) til de medvirkende håndværkere:

"Det er et historisk øjeblik, det her. For vi har arbejdet med et rum, der er noget ganske særligt .... Kirkerne er endestående, fordi de er de eneste bygninger fra middelalderen, der stadig er i brug. Og i brug på en måde, hvor det ikke handler om at tjene et praktisk formål, men om noget, der ikke kan måles og vejes. Om spiritualitet. ...." (Kristeligt Dagblad den. 26. november 2016)

Og hvor har han ret! Det er netop det, kirken kan og gør. Den bruges - søndag efter søndag kirkeåret igennem, alt imens vores liv bliver forgyldt af Guds stærke og klare lys. Vi får lov at skinne "som himmellys, skønt af de små" (Den danske salmebog 752,5) Er værdifulde, uden at skulle præstere noget først.

Advent er forberedelse, eftertanke og forventning. - Hvor er det godt med morgener som denne, hvor der bare er lidt tid til at sidde og tænke efter.

Du ønskes en dejlig adventstid - og godt nyt (kirke)år.

Jette

fredag den 25. november 2016

Adventsforberedelser

Advent lige om lidt.
I år skal jeg ikke lave adventskrans som sådan - jeg har været så heldig at blive begavet med en Georg Jensen lysestage, som bare passer så fint i år - i hvert fald.


Men i stedet har jeg for første gang købt et lille juletræ til at stå uden for - sidste år blev de købt til Trine og Mette. Men i år forsøger jeg selv at holde liv i det lille træ - der allerede nu er 7 år gammelt. Og så skal det til foråret plantes ved siden af det første grantræ på grunden :-)
Der er også kommet lys på - og ser nu hyggeligt ud - midt på terrassen.

Inspireret af disse små juletræer, fik jeg idéen til at genbruge oasiskeglerne fra brylluppets blomsterdekoration. Nu som form for et lille juletræ, og så med en lille lyskæde på.


Jeg mangler at finde en lille stjerne til toppen - men måske det også går uden :-) Det lille træ er let at lave, kræver lidt tålmodighed og en masse små kviste gran - men så er der også dømt hygge :-)
Jeg regner med at tage et med til Nordjylland - så får min far også et lille træ til at stå i vindueskarmen.


Du ønskes også en dejlig 1. søndag i advent og en glædelig adventstid.

Jette

torsdag den 24. november 2016

Boller med stenalderblanding

Jeg faldt for nylig over en stenalderblanding i Netto - på tilbud. Jeg er ikke meget for stenalderbrød - det smager i min mund mest som en tør omelet fyldt med kerner - det er nok ikke helt sandt, andre vil mene noget andet. Men smag er som bekendt forskellig.
Et stenalderbrød består af rigtig mange æg, en del olie og så fyld af forskellige frø og kerner. Posen jeg fandt indeholdt en blanding af hørfrø, solsikkerkerner, græskarkerner, sesamfrø, tomat og spinat. Lyder det ikke spændende ? :-) Det synes jeg. Og nu er halvdelen af posen brugt som fyld i almindelige grovboller, det blev ret vellykket.

Til det konstituerende menighedsrådsmøde forleden blev bollerne serveret, sammen med nogle Luther muffins Og begge dele faldt i god jord :-)


Boller med stenalderblanding (20 stk)

25 gr. gær
3 dl. mælk
2 dl. tykmælk (eller andet surmælksprodukt)
½ dl. olie
1½ tsk. groft salt
1 spsk. honning
100 gr. stenalderblanding
100 gr. grahamsmel
ca. 450 gr. hvedemel

Gæren røres ud i mælk og tykmælk og de øvrige ingredienser tilsættes. Hold lidt af hvedemelet tilbage - det er altid lidt svært at vide hvor meget mel, der helt behøves. Hæver et par timer, inden dejen æltes igennem igen og formes til 20 boller. Efterhæver, mens ovnen varmer op til 200 grader. Bollerne bages ca. 20 minutter og afkøler på en rist.


Her ses min stenalderblanding - det var faktisk et godt køb :-) Og den gav en meget fin smag til bollerne - og jo lidt farvespil i dejen.


Somme tider kan gode fund bruges anderledes end tiltænkt :-)

På en smuk november torsdag.

Jette

onsdag den 23. november 2016

Endelig en endelig dato :-)

Jeg er selvfølgelig omkring sommerhuset igen :-) Hvis du synes, det er "the never ending story" - så er det ikke så mærkeligt. Jeg har før skrevet om tidsrammen - som ikke kommer til at holde.

Men i går kom den mail, jeg har ventet længe på - nemlig mailen med den endelige leveringsdato af huset på grunden. Indtil nu har tidshorisonten været uger, som så er blevet skubbet nogle gange. Men nu skulle det være sikkert og vist :-)


2016, uge 49, den 5. december - det bliver en mærkedag. Og fra da af går byggeriet lidt hurtigere. Selve huset produceres på Green House værksted i Nordjylland og leveres så på grunden som samlesæt. Eller noget i den retning.
Så hvis vejret arter sig, og forholdene er til det - så skulle der være et lukket råhus inden jul. Så må de øvrige håndværkere gå i gang først i det nye år. - Så mon ikke det lykkes at holde min fødselsdag i sommerhuset - i april :-)

Jeg glæder mig til at det hele går i gang - midt i alle advents- og begyndende juleforberedelser - men det er heller ikke så ofte, at man bygger hus :-)

God onsdag.

Jette

tirsdag den 22. november 2016

Foccacia med ny top

I weekenden var vi også til fødselsdag - en dejlig 75 års frokostfest, med lækker mad, gode taler og hyggeligt samvær.

Det var igen i det lokale forsamlingshus - som er så heldig at have en kok som vært. Det løfter lige maden et niveau op, så det er en fornøjelse at spise med. Og blive inspireret.
Der blev serveret et superlækkert foccaicabrød til forretten - og det har jeg nu efter bedste evne forsøgt at efterligne :-)


Foccacia med friterede løg 

Foccacia - opskrift se her

1 løg
olie til stegning
groft salt

Ælt foccaciadejen og når den har hævet kommes den i en lille bradepande, og presses så tyndt ud som muligt. Fordel de let kølede friterede løgringe - tryk dem let ned, drys med ½ tsk. groft salt og 1-2 spsk. olivenolie til sidst.
Sættes i en 225 grader varm ovn og bager ca. 15 minutter. Køler af og spises som det er - eller serveres til lidt salat, lidt ost, lidt .... hvad du nu synes :-)


De friterede løg laves sådan: Løget skæres i meget tynde skiver og "prikkes" ud til ringe. Varm neutral olie op i en gryde og steg løgringene af flere omgange i den ret varme olie. Det sprutter noget :-) og går ret hurtigt. Hellere for lidt end for meget - de smager branket, når de er meget mørke, og det er ikke så godt. Drypper af på lidt køkkenrulle.


Brødet smager bare godt - muligvis kan du nøjes med at stege løgene i lidt mindre olie, i stedet for helt at fritere dem. Det prøves en anden gang.

De smagte ikke helt som kokkens udgave :-) Men jeg er nu alligevel ok tilfreds.

God tirsdag.

Jette

mandag den 21. november 2016

Midlertidig hønsegård

Jeg håber du har nydt din weekend :-)
Min er blandt andet blevet brugt på at få bragt forholdene i orden for mine små silkehøns. Så de er nu midlertidig flyttet ind i carportern og har fået permanent tag over hovedet.


De tog det nu meget pænt - at blive flyttet fra det store areal med langt græs og vissent ukrudt til at bo i ly af brændestablen og med perlesten som grund. De fandt hurtigt ud af, at der under blade og gammelt bark var lækre bænkebiddere og andet af den slags :-)


Silkehøns ved ikke, at de kan flyve - derfor er hegnet ikke så højt.
De er ikke begyndt at lægge æg endnu - selv om de vist er ved at have alderen til det. Men mon ikke det kommer på et tidspunkt - med mindre det er haner, vi er blevet begavet med :-)

God og mild mandag.

Jette

fredag den 18. november 2016

Fint brød

Forleden fik mine minikonfirmander til opgave at bage et fint brød - så det vil jeg også forsøge.
Men hvad er et fint brød ?
Det er der vist ikke nogen færdig formel for, men et brød bagt med umage, æltet og formet med omtanke - det tror jeg passer ind i den kategori :-)

Et brød til weekenden kan bestemt godt være dette - enkelt og ligetil, og fint flettet.


Et fint brød

1 dl. ymer
2 dl. vand
15 gr. gær
1 tsk. groft salt
2 tsk. honning
2 spsk. olivenolie
75 gr. groft speltmel
ca. 300 gr. hvedemel

Opløs gæren i den kolde væske, tilsæt øvrige ingredienser og ælt godt igennem. Gem måske lidt hvedemel til senere.
Dejen hæver et par timer, før den æltes igennem igen - og flettes :-) Jeg forsøgte med 5 "snore" Det gik okay, men dej er ikke som almindelig snor, så det kan let gå i stykker undervejs :-) Dejen kan også formes til et helt almindeligt brød.
Efterhæver, mens ovnen varmer op til 200 grader og bages ca. 25 minutter. Afkøler på en rist.


Og så er der - som jeg har skrevet før - lækkert nybagt brød. Det er virkelig bare godt :-) Og lige til at hygge med inden døre på en grå og våd november dag.

God weekend.

Jette

torsdag den 17. november 2016

Engelsk julekage - så er det snart december :-)

Som præst er der to kalendere i mit hoved - kalenderårets med dage, uger og måneder og så kirkeårets med søndage og helligdage - nogle gange følges de lidt ad og andre gange går de hver sin vej.

Som konfirmanderne tydeligt kunne se i denne uge - alterbogen er næsten læst igennem, der er ikke mange sider tilbage - så det passer helt med, at på søndag er det sidste søndag i kirkeåret. Og så vender vi bogen. Så begynder vi forfra - 1. søndag i advent.
Det gode ved kirkeåret er, at der får man ikke stress af at tænke på, at nu er klokken allerede halv tolv, og jeg mangler så meget endnu. Eller nu er der kun en dag til deadline. Nej kirkeåret med helligdage - er skabt til at tage det med ro!

Men når kirkeåret går på hæld, så begynder de første juleforberedler også så småt og i det skjulte. Faktisk lidt hyggeligt :-)


Det er slet ikke for tidligt at få lavet den engelske julekage, så i dag har jeg fået samlet rosiner, mandler, nødder og alt det andet lækre fyld og overhældt det med cognac - og nu står det og dufter skønt, inden kagen bages i morgen.

Og der er blevet smugkigget på nettet - de første adventsgaver er fundet :-)

God torsdag.

Jette

onsdag den 16. november 2016

Minikonfirmanderne bager

I dag er det ikke mig, der er kreativ, men i stedet mine små minikonfirmander. De hørte om nadveren, om skærtorsdag og den sidste dag i Jesu liv. Og så kirkens altersæt med den lille tallerken, de underlige oblater og den gamle kalk eller bæger, som det også kaldes.

Hvad der præcist sker i nadveren, når vi knæler ved alterskranken og får brød og vin, det er vanskeligt at forklare. Og opleves givetvis også forskelligt fra menneske til menneske. Men at det er til minde om Jesus, og er at gøre, som han har anvist, det er tydeligt nok. Og så må Helligånden og troen tage over, og lade det virke til bedste for os.


Men brød må der til. Og derfor æltede jeg noget dej i formiddags, og så kunne minikonfirmanderne ellers forme og skabe det fineste brød. Og det gjorde de - med den tålmodighed en 9 - årig er i besiddelse af. Men de var efterfølgende ret godt tilfreds med deres resultat :-)

At bage sammen er virkelig en god aktivitet - det styrker motorik og fantasi, og en giver anledning til meget snak undervejs. Nu håber jeg så blot, at minikonfirmanderne kan huske, at der var en sammenhæng mellem deres brød og Jesu brød skærtorsdag aften.

God aften.

Jette

tirsdag den 15. november 2016

Lagkagebund med æble og honning

Det er en gammel kending, der kommer her. Eller gammel og gammel - det er lagkagebunden fra Luther lagkagen, der kommer her - i al sin enkelthed. For sammen med al fyldet og pynten, så ser man den jo slet ikke. Og jeg tænker at bunden faktisk fint kan bruges til en anden lagkage end lige Luther kagen.

Denne udgave passer til en springform på 20 cm. i diameter.
Og den er selvfølgelig ikke bare bagt uden grund :-) Vi skal have konstituerende menighedsrådsmøde i aften, og formanden havde spurgt, om jeg ville bage en Luther Lagkage - og ja, sådan en forespørgsel er jo svær at sidde overhørig :-)


Lagkagebund med æble og honning

3 æg
150 gr. sukker
1 tsk. vaniljesukker
35 gr. honning
75 gr. smør
150 gr. mel
1 tsk. bagepulver
1 stort revet æble uden skræl

Smelt smørret. Kom æg og de forskelige sukkerarter i en skål og pisk til det er let og luftigt. Tilsæt det afkølede smør og pisk let. Sigt mel og bagepulver og vend det i dejen sammen med det revne æble. Kom dejen i en springform med bagepapir i bunden og bag kagen ca. 45 minutter ved 180 grader.
Afkøler i formen, inden kagen deles i to bunde.


Min kage var ikke helt kold - derfor den lidt smuldrede overflade. Det er en lidt tung lagkagebund, men smagen er ret så fin :-)

Nu skal den blot lægges sammen og pyntes færdig :-) og en Luther lagkage vil bestemt lyse op på en sådan grå novemberdag.

Jette

mandag den 14. november 2016

Kulde, Ribe og grund

Det har vejrligt været en kølig weekend. "Flyverdrageten" er blevet fundet frem, handsker og tørklæder ligeså - og stadig var det koldt.


Hvor er det hyggeligt med en brændeovn på sådanne dage :-)

Turen gik i lørdags til Ribe - fordi jeg i Den blå Avis igen havde fundet noget, jeg lige måtte eje :-) 12 dybe tallerkener til mit stel til sommerhuset. Nu har jeg rigeligt med dybe tallerkener - så der er på lager til mange år.


Ribe er en hyggelig by - vi kiggede inden for i Domkirken.


Jeg forundres ved hvert besøg over den meget særprægede udsmykning af korets loft. Malerierne og mosaikkerne er lavet af Carl Henning Pedersen (1913 - 2007) - og ligner fabeldyr - er det vist også. Han mente dog selv, at det er bibelske fortællinger med personlig fortolkning.


Så er det mere beroligende at hilse på H. A. Brorson - han ligner sig selv. Og på turen gennem byen fandt jeg også denne lille engel :-)


Den måtte med hjem - og ser frem til at skulle sprede glæde og stemning i december.
Weekenden sluttede med en tur rundt om grunden. Det går fremad - men ikke hurtigere end som så.


De sidste skruer mangler endnu - men skulle være klar til næste mandag, hvor jeg regner med at huset ankommer. Efter planen i hvert fald :-)

God mandag.

Jette

fredag den 11. november 2016

Weekend og koldthævede boller

Det er fredag :-)
Prædikenskrivningsdag :-)
Gensynsdag - i hvert fald ofte - for som nygift med to forskellige bopæle, så der det dejligt at kunne ses, når det bliver weekend :-)


Der er også blevet bagt nogle boller - koldthævede og faktisk rigtig gode, luftige og lette. Med udgangspunkt i opskriften her, jeg tilføjede blot lidt syrnet fløde, og æltede knap så længe. Rørte det faktisk kun sammen :-) og satte her til morgen dejen i mindre portioner på en bageplade og så ellers i en varm ovn (225 grader).
Det er ret smart. Og jeg er sikker på, at mine børn vil være tiltalt af, at man overhovedet ikke behøver at have fingrene i dejen :-)


Lune boller på en kold morgen - det er altid godt.

Må du få en dejlig weekend - på en smuk novembermorgen.

Jette

torsdag den 10. november 2016

Æble-valnødde muffins

Luther er stadig på spil.
Jeg har netop været på et konfirmandkursus, hvor Luther igen blev præsenteret og ikke mindst blev der givet forslag til, hvordan reformationen og dens betydning kan gøres bare lidt vedkommende for konfirmander anno 2016.

Og midt under sådan et kursus dukker en ny ide op til, hvordan en Luther kage kan tage sig ud :-) Jeg tænker stadig, at æbler og nødder må være oplagte ingredienser og toppen må være en Lutherrose i marcipan.
Trine købte til brylluppet noget blå fondant, som ikke er blevet brugt - og selv om jeg ikke er meget for den søde smag - så kommer det alligevel i brug her. For det ville passe fint som et element i pynten. Det er vist noget med et standpunkt, til man tager et nyt :-)


Luther muffins (6 - 7 stk.)

1 æg
75 gr. rørsukker
½ dl. olie
75 gr. mel (udskift evt. de 25 gr. med grahamsmel)
½ tsk. kanel
½ tsk. bagepulver
1 revet æble
20-25 gr. hakkede valnødder (eller hasselnødder)

Pisk æg og sukker grundigt, tilsæt olie og pisk igen. Sigt mel og bagepulver og vend det i dejen sammen med kanel, revet æble og valnødder. Fordel dejen i 6 - 7 muffinsforme og bag kagerne ca. 25 minutter ved 175 grader. Køler af, inden de pyntes med en Lutherrose.


Min dekoration er som nævnt lavet af blå fondant og marcipan - og det fungerer udmærket. Der er stadig noget med proportionerne i dekorationen, men ellers er jeg ved at være tilfreds. Lutherrosen er sat fast på kagerne med lidt smeltet chokolade.

Jeg har en ide om, at mine konfirmander skal bage sådanne kager en gang til foråret :-) Lidt historie og god smag må være en god kombination.

God torsdag.

Jette

onsdag den 9. november 2016

Klassisk drømmekage fra Brovst

Jeg har ret ofte bagt kagen her, men det er først nu den kommer på bloggen. Opskriften er helt klassisk, denne er fra en gammel kogebog, som står i mit køkkenskab, udgivet af FDB engang i 90'erne :-) Og den holder endnu.

Sidste uge spurgte vi minikonfirmanderne om, hvilken kage de gerne ville have i denne uge - og her lød svaret ret promte: Drømmekage!


Drømmekage fra Brovst (ca. 25 stk)

4 æg
330 gr. sukker
75 gr. smør
2½ dl. mælk
330 gr. mel
2½ tsk. bagepulver
1½ tsk. vaniljesukker

Top
150 gr. smør
3/4 dl. mælk
250 gr. brun farin
130 gr. kokos

Pisk æg, vaniljesukker og sukker let og luftigt. Smelt smør og køl det lidt med mælken - det hele tilsættes æggesnapsen. Sigt mel og bagepulver og vend det i dejen. Beklæd 2 forme (20 x 20 cm) eller en lille bradepande med bagepapir og fordel dejen heri.
Bages ca. 20 minutter ved 200 grader.
Imens blandes toppens ingredienser i en gryde og gives et kort opkog. Kommes på den forbagte kage, som bager færdig ca. 10 minutter. Køler af - og så er der ellers lækker og altid gangbar kage :-)


Der kunne måske være mere top - det er lidt en smags sag. Jeg synes faktisk mængden er ok.

Så venter vi kun på minikonfirmandernes dom :-)

God vinterdag i november

Jette

tirsdag den 8. november 2016

Yes - første spadestik = den første skrue :-)

Ved alle normale byggerier taler man om, at der skal tages det første spadestik, når det hele går i gang. Det fotograferes og foreviges, nu går det rigtig i gang.


Den begivenhed oprandt så i går i forbindelse med sommerhusbyggeriet. - Det var så ikke lige det første spadestik, men derimod den første skrue, der blev sat i jorden. Fint og fascinerende.


Lasse (fra Nemtfundament) kom med alt sit værktøj og begyndte at skrue sine skruer i - de mindste er 160 cm og de længste er 210 cm. Og han var helt tilfreds med undergrunden. For den er afgørende for, hvor lange skruer, der skal bruges. Men alt gik efter planen :-) Så i løbet af et par dage vil alle skruer være sat i.
Og så bliver det for alvor spændende. Så kommer træhuset! Som skal stilles oven på de mange skruer.


Og vejret - ja det var koldt og vinterligt og vandstanden viste højvande.
Men altid en fornøjelse at se Helnæs bugt - jeg glæder mig i den grad til at kunne soppe og bade her til sommer. Selv om det godt nok synes lidt langt væk lige nu :-)

God tirsdag.

Jette

mandag den 7. november 2016

Bloggens fødselsdag

Er fuldstændig blevet glemt :-) den 4. november var det præcis tre år siden, at jeg skrev det første indlæg.
Da bloggen fyldte et år blev der inviteret til bage kursus hos Kring. Her havde vi en virkelig hyggelig aften, og alle fik en lækker nøddetærte med hjem.


Den skal vist snart bages igen :-)

Da bloggen fyldte to år - var sommerhusdrømmen opstået - og jeg havde lige mødt min nu dejlige mand :-) Så det år blev der ikke fejret så meget blog fødselsdag.


Men dog bagt disse lækre snegle - de kunne nu også godt fortjene at blive bagt igen :-)

Da bloggen så fyldte tre år - i år - for et par dage siden. Tja, jeg havde fuldstændig glemt det :-) Så der er ikke nogen kage til at fejre den begivenhed med. Sommerhuset fylder stadig meget, og sidste uge var noget præget af Building Green messen.

Så i år er der ikke nogen kage opskrift lige til den 4. november. Men jeg glæder mig til at fortsætte med at skrive på bloggen og fortælle om kager, konfirmander, sommerhus og meget andet :-)

Til sidst et dejligt billede fra en Allehelgens aftengudstjeneste i går.

(foto: Jørn Rasmussen)

Jeg læser ved gudstjenesten navnene op på de personer, der er døde i sognene siden sidste Alle Helgen. Og derefter havde alle, der var i kirke, mulighed for at gå op og tænde et lys, mens der blev spillet noget stille musik.
Det var en stemningsfuld og eftertænksom gudstjeneste.

Nu venter en ny uge - med næsten vinterligt koldt vejr.

God mandag.

Jette

lørdag den 5. november 2016

Turen går til Building Green 2016

Ja, det er ikke en rejse i traditionel forstand - sådan med fly, pakket kuffert og ferietøj i bagagen.


Men derimod en tur med tog til hovedstaden for at deltage i en sponsored talk på Building Green messen 2016.

Jeg skulle fortælle om det at bygge et bæredygtigt sommerhus - sådan helt i jordhøjde. Hvad jeg havde tænkt og gjort.
Og eftersom, at jeg havde skrevet min præsentation ned - så vælger jeg at bringe den her - det du allerede har læst før, springer du bare over :-) Til slut har jeg et par bemærkninger mere.

Jeg har i flere år talt lidt om at få et sommerhus, uden at gøre mig så meget mere klart, hvad det skulle være for et hus. De tanker er kommet til undervejs.


Jeg købte så sidste sommer en ubebygget grund nær Fåborg. Der var intet på grunden ud over 14 stubbe og en masse højt ukrudt og græs. Men kigger man den anden vej, så kan man få et glimt af Helnæs bugt og Lillebælt – det gjorde udslaget.

Og nu med eget jord under fødderne, var der plads til at drømme. Og drømmen blev mere konkret og nedfældet i en målsætning:

Et lille hus i FSC certificeret træ, bygget på et skruefundament – på skruer med mulighed for at blive genanvendt, når og hvis huset skal tages ned igen. Og på taget er en meget miljøvenlig tagpapløsning. Isolering af certificeret træfiber og inden i huset en svanemærket brændeovn og hårde hvidevarer med et lavt energiforbrug.

Kunsten/opgaven var så at finde et typesommerhusfirma, der havde lyst til at bygge et sådant. For det var mit mål. At det kunne være muligt at gå på nettet og søge mellem de mange typehusfirmaer og så finde et, hvor det var materialevalg, miljø og energi, der havde første prioritet – og måske ikke så meget hvordan indretningen af huset var.


Det lykkedes! Green House i Arden bygger mit lille sommerhus – indtil videre er en hjørnepæl placeret, men om godt en uge kommer de første elementer og bliver leveret og sat sammen. Det har været længe undervejs, men nu sker det.


Og det er virkelig rart, at det kunne lykkes at få et hus bygget ud fra standard mål og tegninger – og så med materialer, der tager mest muligt hensyn til miljø, klima og energi.    

Mine samtalepartnere var Charlotte, som laver FSC køkkener, og Ditte Marie, som bygger huse - med megen tanke på, hvordan helt almindelige forbrugere kan tænke større eller mindre dele af byggeriet grønt, klima- og miljøvenligt. Det var virkelig et par dygtige kvinder, med mange gode pointer.

Tilhørerne kunne spørge undervejs, og der var mange gode spørgsmål - til økonomi, til endnu mere grønne tiltag og til venners reaktion på bæredygtigt byggeri.
Jeg havde frygtet lidt, at der ville være mange kritiske spørgmål, men det var der ikke. Jeg tror, de mennesker, der besøgte Building Green messen på forhånd var interesseret i dette, at gå lidt nye veje inden for byggeri, og derfor ikke havde til hensigt at skyde det ned.


Som tak for vores medvirken fik vi hver et trædyr - som skulle samles og som består af mindre kendte træarter. Jeg fik et næsehorn, og er virkelige glad for det :-) Og som alle børn enstemmigt sagde - det skal da ned i sommerhuset :-)

Nu venter en alle helgens dag i morgen, så tankerne bliver vendt i en anden retning.

God weekend.

Jette


fredag den 4. november 2016

Jeg fortæller ...

Det var en rigtig spændende dag i går - fyldt med masser af indtryk, ny viden og nye bekendtskaber. Jeg skriver lidt mere om Building Green messen i morgen - her blot et enkelt glimt :-)


Jeg og to andre kvinder holdt oplæg og fortalte om bæredygtigt byggeri - på en messe hvor 80 % af deltagerne var mænd :-)
Men det var ikke nogen hindring - der blev præsenteret mange gode idéer og tanker her.

Jeg vender tilbage med mere i morgen.

God weekend.

Jette

onsdag den 2. november 2016

Klassisk brownie - med valnødder

Klassisk brownie :-) Nu, hvor det er blevet koldere udenfor, og der oftere er ild i brændeovnen, så er det også tid til brownies!
Jeg fik for noget tid siden en kasse med valnødder af min søster - så der er nok til både valnøddebrød og en brownie. Problemet er bare, at der ikke er så mange i familien, der er vilde med valnødder.
Derfor kommer her en mini brownie - den passer lige til mig og måske en enkelt mere :-)
Inspirationen kommer fra Claus Meyer.


Brownie

2 æg
100 gr. mørk chokolade
50 gr. smør
150 g. sukker
30 gr. hvedemel
et nip groft salt
et nip bagepulver
2 tsk. kakao
40 gr. valnødder

Hak valnødderne groft. Kom chokolade og smør i en gryde og smelt det ved svag varme. Pisk æg og sukker godt sammen, og tilsæt den smeltede chokoladeblanding. Sigt mel, bagepulver og kakao og vend det i sammen med salt og hakkede valnødder. Dejen kommes i en lille tærteform med bagepapir i bunden (diameter ca. 19 cm) og bager ved 170 grader ca. 25 minutter.
Køler af i formen, før den skæres i snitter.


Der er møde i eftermiddag - så mon ikke der forsvinder et lille stykke der :-)

På en onsdag, hvor der også forberedes svar til panelsamtalen i morgen.

Jette

tirsdag den 1. november 2016

Tidsramme

Uh - det er lidt vanskeligt at lave en tidsramme - har jeg fundet ud af. Det handler selvfølgelig om sommerhuset :-) Der er mange faktorer at tage hensyn til, mange mennesker, der er i gang og meget materiale, der skal på plads.


Men lidt er sket siden sidste indlæg. Der er blevet gravet ud til kloak og lavet klar til vand. Og det er jo de her underjordiske ting, der bare skal være på plads første.

Men det oven over jorden - det begynder også så småt at komme op.
I denne uge - uge 44 - laves en prøveboring. Det er nødvendigt, fordi fundamentet et et punktfundament lavet af store skruer. Så hvis jordbunden er nogenlunde fin og fast, kan der bruges nogle mindre skruer. Hvis jorden er blød og bævende må der nogle større skruer til. Jeg regner med, at det er det første, der er tilfældet.
I næste uge - uge 45 - kommer så selve punktfundamentet - 20 store skruer.
Uge 46 - jubii og endelig! Da skulle de første sommerhuselementer komme med en stor lastbil og blive sat af på grunden. Og ikke mindst, der skulle være et par tømrere, som begynder at få det hele sat op og skruet sammen. Det bliver helt vildt. Og jeg er så utålmodig. Nu har jeg ventet længe nok - hvis du spørger mig.
I uge 50 leveres gulvet
I uge 51 leveres køkkenet

Hvis alt går, som det skal :-)

Huset kommer ikke til at stå færdigt i år. Jeg har lidt svært ved at gennemskue, hvad der har gjort, at processen er blevet så langvarig. Men det lader jeg ligge, og ser i stedet virkelig frem til, at det første FSC-certificerede stykke træ ankommer på grunden :-)

God tirsdag.

Jette