Annonce

onsdag den 22. marts 2017

Kage til konfirmandforældre

Det er blevet tid til at holde møde med forældrene til årets konfirmander. Det er meget fint at mødes med dem og få talt om, hvordan tiden til præst er gået, og tillige få snakket om alle de praktiske spørgsmål der er i forbindelse med selve konfirmationen.
Jeg samler alle forældrene den samme aften og mødes i kirken. Der er plads nok, og så kan vi slutte aftenen med, at kirkens organist spiller til de salmer, der skal synges til konfirmationen.
Det er min erfaring, at det er ganske fint at få salmerne genopfrisket eller måske ligefrem lært :-)

Der er altid en pause med kaffe og kage. I år bagte jeg denne "snyde-brownie" - og tilsatte lidt chokolade. Den er super nem, smager dejligt, og ser faktisk ret lækker ud. Det er en god kage, hvis man skal bage til mange. Og bliver den skåret lidt sirligt ud, så ser det ganske godt ud :-)


Brownie med kakao - og lidt chokolade (ca. 40 små stk.)

150 gr. smør
3 æg
375 gr. sukker
1 spsk. vaniljesukker
et nip salt
3/4 dl. kakao
150 gr. mel
75 gr. grofthakket chokolade
25 gr. grofthakkede nødder (mandler, valnødder, græskarkerner osv)

Smelt smørret og lad det køle lidt af. Pisk æg, sukker, salt og vaniljesukker godt sammen og tilsæt det afkølede smør og pisk igen. Sigt kakao og mel og vend det i dejen sammen med det hakkede chokolade.
Fordel dejen i 2 forme (18 x 18 cm) med bagepapir i bunden. Du kan selvfølgelig også bruge en større form.
Drys med de hakkede nødder og bag kagerne i ca. 20 minutter ved 175 grader. De skal endelig ikke bage for længe, de må godt være en anelse fugtige i midten.
Køler af og skæres i små stykker - lige til at tage i farten.


Med udsigt til en solrig og kølig forårsdag, hvor er det dejligt. Og den nytilkomne hane galer af hjertens lyst :-)

God onsdag.

Jette

mandag den 20. marts 2017

Når tilværelsen rykker sig

De sidste fjorten dage har været anderledes - på grund af flere ting. Men primært fordi min gamle far på 96 i ly af mørket fik en blodprop. Og den sætter sig spor. Med et kunne min far stort set intet se. Og det er virkelig besværligt og et stort handicap.

Så nu er min far kommet på aflastning på et plejehjem. Og det er helt som det skal være, men jeg synes, det er en kæmpe omvæltning. Min far tager det som det kommer, og er egentlig bare glad for, at han bliver taget godt hånd om.

Men ens tilværelse rykkes altså ud af sin vante gænge. Der kommer mange tanker om både fortid og fremtid.
At nå den alder, som min far har, betyder, at man må være taknemmelig for hver dag, der går godt. Det må vi sådan set være hele livet, men det bliver lidt tydeligere, når man er 96.

Min far er ved godt mod, og har ikke antydning af smerter - hvilket i sig selv er en velsignelse.
Weekenden er brugt både i Nordjylland, men også i sommerhuset. For her rykker tingene sig også :-) Det var virkelig godt at kunne gå rundt dernede og bare pusle omkring i min egen lille verden. Det tror jeg, vi alle har godt af at gøre en gang i mellem.


I går ventede også en konkret opgave - at få fejet op efter de travle håndværkere. De havde ganske enkelt ikke nået det, men det var nu helt i orden. De havde nået mega meget andet :-)


At feje - det var et stykke arbejde, hvor jeg slet ikke var i tvivl om, hvor langt jeg var kommet :-)

God mandag.

Jette

fredag den 17. marts 2017

Nye beboere

I går flyttede endelig de to nye beboere ind i deres nye hjem. Et lille Fort Knox DeLuxe! Der ankom et silkehøns-par: En hane og en høne.


Stolte og flotte er de! Nu håber jeg bare at de vil falde rigtig godt til her.

Men hvor er de andre silkehøns? ja, der er her ikke mere. selv om vi syntes at hønsegård og hønsehus var blevet sikret i klasse A - så lykkedes det ræven sidst på året at hente de tre fine silkehøns. Det var så ærgerligt og så træls. Så vi har lige holdt en pause. Men nu tør vi godt igen. Og jeg glæder mig til at kunne hente friske æg.


For den lille høne, som er flyttet ind, er allerede begyndt at lægge æg - da jeg hentede hende fulgte frisklagte æg med :-)
For sammenligningens skyld har jeg lagt et almindeligt hønseæg ved siden af. Men jeg skal nu nok komme til at få glæde af de lidt mindre æg :-)

Du ønskes en dejlig forårsweekend - selv om det lune vejr vist holder en pause.

Jettetorsdag den 16. marts 2017

Travle håndværkere indendørs

Nu er sommerhuset jo blevet helt færdigt udvendigt - og så mangler det indvendige. Det sjove og interessante.
I denne uge er der virkelig sket noget.


Gode tømrere, en lærling og lokale håndværkere er kommet og gået i et væk - spændende at følge på sidelinjen. Og fascinerende at opleve, at de blot lige ringer og aftaler, "kommer du lige forbi", og så kommer en anden håndværker - og pludselig er der kommet vægge i badeværelset :-)


Og cisternen til det væghængte toilet er blevet monteret.


Der er blevet sat utallige kvadratmeter træfiberisolering op. Det tager tid, og isoleringen er lidt sejere at save i, end hvis det havde været traditionel isolering. Til gengæld behøvede lærlingen ikke hverken handsker eller maske, og der var ingen irriterende fibre, der generede.


Der skal bygges et møbel til brændeovn og komfur og ovn. Så der måles og vurderes og må ændres planer :-) Skorstenen er blevet sat lidt forkert i forhold til mine ønsker for komfur - men så kan der heldigvis laves et knæk på skorstenen.


Brændeovnsmøblet bygges af Scamotec225 plader (moler, forarbejdet, og vejer ikke særligt meget) - der er ikke-brændbart. Og rimelig nemt at arbejde med - sagde tømreren :-)


Møblet bliver lavet i bordhøjde på den ene side, og laves lidt højere, der hvor brændeovnen skal sættes ind. Komfur og ovn monteres, der hvor ledningerne ses (til venstre).


Så kom der en brændeovn på plads - hvor er det blevet fint. Der skal øverst i pladen skæres hul til skorsten. Så nu er det smeden, der ventes på.


Også bordpladen er blevet leveret. En plade i hårdt mørkt træ, nyatoh hedder det. FSC certificeret - det ses af det lille grantræ på sedlen.
Jeg har valgt, at der gerne må komme mange forskellige slags træ ind i byggeriet. - Det er godt for miljøet, hvis det ikke kun er et produkt, der efterspørges. Jeg er spændt på, hvor mange forskellige slags træ, jeg ender med at have brugt i huset :-)

Nu begynder vi at kunne se rum og størrelses forhold. Det bliver så spændende at se, hvordan indretningen kommer til at fungere.
Vi glæder os alle til at kunne tage huset i brug :-)

God torsdag.

Jette

onsdag den 15. marts 2017

Kagekonkurrence

Odense Marcipan har udskrevet en kagekonkurrence - som jeg har givet et bidrag til :-)
Jeg fik for noget tid siden tilsendt en dejlig kasse, med lækre Odense Marcipan produkter i, og det er så nogle af dem, der er blevet anvendt her.
Konkurrencen går ud på at pynte Danmarks flotteste kage. Det gør jeg mig ingen tanker om at kunne. Men jeg er stadig inspireret af lutherrosen, og at kunne lave den i marcipan - så det har jeg har holdt fast i - og har derfor endnu en gang lavet muffins med Lutherroser på toppen.


Her er, hvad jeg skrev til forklaring på mit valg, da jeg indsendte mit bidrag til konkurrencen:

Jeg har valgt at lave vanilje muffins med æble og marcipan og pyntet dem med en marcipandekoration med et historisk tvist J

Toppen er en lutherrose – i anledning af, at det i 2017 er 500 år siden, at Martin Luther slog 95 teser op på slotskirkedøren i Wittenberg – en handling der blev start skuddet til reformationen (og opdelingen i den katolske kirke og den luthersk-evangeliske kirke)

Jeg har brugt følgende produkter, fra den fine kasse med produkter jeg har modtaget:

Vaniljekage
Odense marzipan (23 % mandler)
Guldstøv

Og derudover brugt almindelig Odense marcipan


Og kagerne er faldet i mine testsmageres smag J

Det har været en sjov opgave, og jeg er egentlig selv godt tilfreds resultatet.

God onsdag.

Jette

mandag den 13. marts 2017

En smut forbi sommerhuset

Jeg er tit forbi sommerhuset, men nu er der gået et stykke tid - så er det altid spændende at se om, der er sket noget i mellemtiden :-)


Og det var der! Gulvmanden havde afsluttet sit arbejde, og lagt det fineste gulv ( FSC douglas) og derefter vasket det med hvidsæbe.
Vi kan faktisk ikke helt se, hvordan det ser ud, for der er blevet lagt pap ud på gulvet, for at skåne det, mens huset laves færdigt. Men et glimt af det ses her.


I ugens løb havde både elektriker og kloakmand været forbi. Elektrikeren har trukket ret mange ledninger rundt i huset, og gjort klar til strømudtag i loftet. Det er egentlig ret smart lavet, for alle ledningerne bliver nu gemt i væggen bag beklædningen.


I denne uge kommer tømreren og begynder på det indvendige. Ole har taget nogle fridage og giver en hånd med. Jeg glæder mig til at se, hvad de får lavet. Der skal laves badeværelse, blandt andet med de plader, jeg fik bestilt i sidste uge :-) Og så skal der sættes træfiberisoleringsbats op i hele huset.  De stod nederst på grunden. Forleden fik vi  flyttet dem op på terrassen, så de er lige til at gå til.


Bag huset, op mod marken er et beskyttet dige. Det passer mig fint, så skal det jo bare passe sig selv :-) Men sidste år havde jeg alligevel taget nogle lidt indtrørrede påskeliljeløg med herned og sat lige i kanten - og se: Nu blomstrer de. Det er altså lidt fint :-)


Som nævnt, så er der håndværkere i huset i dag, så i aftes blev der bagt en "håndværkerkage" - det samme som en drømmekage :-)
Jeg håber de vil nyde et stykke til deres kaffe i løbet af dagen. (Den er prøvesmagt, og smagte dejligt :-))
Opskriften er helt klassisk - jeg halverede bare portionen og den passer fint til en form 20 x 20 cm.

God mandag.

Jette


fredag den 10. marts 2017

En dejlig koncert

Forleden var der forårskoncert i Gamborg kirke. Der har i mange år været tradition for at holde en forårskoncert og afslutte med kaffe i forsamlingshuset. Et fint koncept, og det fungerer.
I år var det Michala Petri og Lars Hannibal, der gæstede kirken.


Og det blev en helt forrygende og så gennem musikalsk aften. Det er virkelig en fornøjelse at have besøg af to så dygtige musikere i vores lille kirke. Der er så kort afstand mellem solister og tilhørere, og alle kunne hilse på eller snakke lidt, hvis man havde lyst til det.

Og som Lars Hanninbal pointerede, der er noget ganske særligt ved dette at være i samme rum og løfte blikket op og se og lytte til levende mennesker - lige foran en - i stedet for at have næsen i telefonen eller Ipad'en.
Jeg tror nu heller aldrig det går af mode at møde dygtige mennesker. Og fascinerende var det - der var ikke en eneste mikrofon eller forstærker i rummet. Som Michala Petri havde sagt til graveren, de behøvede ikke stikkontakter og forlængerledning, de havde kun brug for den strøm, de selv havde :-)
Og der var masser af god energi - alle gik hjem berigede og glade.

Nu er det weekend - og med en del sol i dag, hvor er det godt :-)
God weekend.

Jette

onsdag den 8. marts 2017

FSC nørderi :-)

Efterhånden er de fleste af de materialer, som byggefirmaet skulle stå for, blevet leveret. Der mangler kun det allersidste.
Men det betyder også, at nu er det mig, der skal til at bestille og købe de stumper og stykker, der nu mangler. Det er en spændende opgave. Men ikke altid ligetil :-)


Jeg brugte det meste af en formiddag på at finde gulvspånplader, som var lavet af FSC træ.
Et byggemarked kunne i teorien godt skaffe det - men skulle tage et helt parti hjem og det var lidt i overkanten, når jeg kun skulle bruge 5 plader. Så ville de jo brænde inde med resten. Så desværre.
Et andet byggemarked, fundet på nettet, havde også de rette spånplader, men leverede ikke vest for Storebælt!
Men til sidst blev det den lokale XL-Byg i Middelfart, der kom igennem med at finde og kunne levere de omtalte plader. Så godt.


Men en faktura er ikke kun en faktura, når den skal vedlægges som dokumentarion i forbindelse med certificeringen. Det skal det klart fremgå til hvilket formål materialer er indkøbt (Kernehuset), hvem der har leveret det (XL-Byg), hvilken FSC kategori det er og og hvor meget der er.

Og når det hele så er indkøbt og modtaget, så skal det skrives ind i indtil flere skemaer :-) Så der er helt styr på hvor, hvad og hvor meget!

Men det er nu sjovt nok. Og indtil videre gået fint. XL-Byg er meget hjælpsomme og interesserede i, at få det hele opgjort og noteret rigtigt.

Så jeg ender nok med at få mit hus FSC certificeret. Det vil være så sejt :-)

God onsdag.

Jette

tirsdag den 7. marts 2017

Turen gik til Thy ...

Thy - det er ret langt væk, når man bor på vest Fyn. Men det var alligevel målet for en overnatning. Til vores bryllup fik vi nogle oplevelser og overnatninger i gave - og det er så dejligt, at kunne benytte dem, når det nu lige passer os.

Udsigten fra hotelværelset

Hotel Limfjorden blev udgangspunktet. Et fint hotel med den smukkeste udsigt. Især hvis solen havde skinnet :-) Det regnede og det blæste, det var gråt og vådt - men det kan man dårligt klandre hotellet for :-)

At besøge det nordvestlige Danmark er lig med muligheden for at besøge Nationalpark Thy. Og den er virkelg et besøg værd. Det er et helt unikt og særegent stykke natur.


Vi nåede lidt rundt i det meget store område (244 km2). Men det var koldt - lige så koldt som billedet antyder :-)

Vesterhavet ved Klitmøller

Vi rundede Klitmøller og Cold Hawaii, der i den grad levede op til sit navn. Men et fascinerende sted, og da nok især hvis man er vindsurfer.

Sauna - ligner næsten en vintønde :-)

Jeg faldt over denne skønne sauna :-) En lille trætønde, der kunne lejes og fyres op med brænde. Og som vi stod der med skumsprøjt i håret og en vind, der gik gennem marv og ben - da så den meget tiltrækkende ud :-)


I den sydlige del af Nationalpark Thy ligger Danmarks mindste middelalder landsby kirke. Den måtte vi se :-)
Den er sandsynligvis fra ca. 1500 taller og har kun skib og kor - og et lille klokketårn bygget i træ på kirkens vestgavl. I sognet bor knap 50 indbyggere, så kirkens størrelse er i den sammenhæng meget passende :-)


Knap 5 kilometer fra denne lille fine kirke ligger ikke blot Danmarks men også Nordens største landsby kirke. Den måtte vi også besøge :-)
En smuk kirke bygget omkring 11-1200 tallet og med masser af historie. Og med knap 1500 indbyggere i sognet, så må der siges at være meget god plads i denne kirke. En pudsig detalje er, at gulvet er skævt - står man i koret og lader en glaskugle trille, så vil den rulle lige ud af kirkedøren :-)


En del af kirkebænkende er dobbelte - en fordel, når prædikestolen er placeret midt i kirken - så kan man vende sig og se, også når præsten prædiker.


Et imponerende parkeringsanlæg afsluttede billedet af en meget usædvanlig landsbykirke :-)
En meget positiv ting, som gjaldt for begge kirker, er, at de er åbne hver dag! Så rart at kunne komme ind og se udsmykningen og mærke stemningen - også på en mandag.

Mættede med indtryk gik turen igen mod sydvest. Til mindre barske egne. Det er virkelig forunderligt, hvor store forskelle der er på natur og klima i vort lille land. Men dejligt at opleve forskelligheden.

Nu er det hverdag - med møder, koncert og sogneindsamling på søndag. Og så lige lidt sommerhus :-)

God tirsdag.

Jette


torsdag den 2. marts 2017

Salattoppings

Jeg har været så heldig at blive tilbudt at smage med på nogle nye salattoppings fra Earth Control. Der var kommet tre nye varianter, som vi nu kan glæde os til at smage.


Der er mange nødder og kerner i deres produkter. Lige efter mit hovede - og som Peter mente, så var det derfor, jeg havde fået tilbuddet. Det var i hvert fald ikke på grund af ham :-)

Og dermed også sagt, at salaten, jeg lavede i aftes, kun blev smagt af Ole og mig. Og den smagte fint.

I den tilsendte pakke, var der en pose med saltede og ristede kikærter. De smager ret godt. Men sidder man og venter, at de smager som en peanut eller anden nød, så bliver man skuffet. Kikærter har helt deres egen smag.

Posen, jeg åbnede for i aftes, bestod af ristede græskarkerner og solsikkekerner og tørrede tranebær. Ingredienser man også sagtens selv kunne blande, men det var da nemt at få det samlet og så blot drysse det over salaten. Og det var farvestrålede og smagte dejligt.


Opskriften til salaten er helt på slump - og kan varieres i det uendelige. Det nye i denne udgave var, at der var blandet stegt hvidløg og spinat i. Det gav en fin smag. Derudover bestod salaten af perlespelt, tomat, løg og iceberg - alt sammen vendt i en olie-eddike dressing.

Det er en robust salat, der kan serveres til meget forskelligt, eller spises som den er - evt. med lidt ostetern i.

Opskriften og brugen af spelt, har jeg prøvet før og skrevet lidt om, men fyldet var i den salat helt anderledes :-)

God torsdag.

Jette

onsdag den 1. marts 2017

Et uinteressant indlæg ...

Hvorfor så dog overhovedet skrive det, hvis det er så uinteressant ?? :-) Godt spørgsmål.
Men når man nu bygger et hus helt fra bunden, og har fulgt det hele vejen og set det blive større, højere og tættere - ja, så er der også nogle lidt uinteressante detaljer, som hører med.


Vvs manden har afsluttet sit foreløbige arbejde, og har gjort det så fint. Alle slangerne her bliver siden hen gemt i en kasse under vaskemaskinen, og så regner jeg faktisk ikke med, at jeg skal se dem igen :-) Men det er godt at vide, at de er der!

De seneste par uger har huset mest stået til tørre. Der har været en varmeblæser på, som har holdt huset lunt og dejligt at være i - og tørret det lidt ud. Nu var det så klar til at få lagt gulv.


Det fineste gulv fra PA Savværk. Det blev leveret for noget tid siden og kom siden hen ind i det lune hus. Tom kom og lavede det fineste arbejde. Ingen tvivl om, at det har han prøvet før :-)
Douglastræet changerer i farven - men træet bliver til sidst slebet og dernæst behandlet med hvidsæbe og voks. Så det kommer til at fremstå ret lyst og lækkert.


Og har dette været uinteressant - så er det interessant at kigge ud af vinduet og se præstegårdens store græsplæne fyldt med dejlige vintergækker - i forskellige varianter. Dejlige at kigge på :-)

Med tanke på, at i dag er første forårsdag - dejligt!

Jette