Annonce

mandag den 29. oktober 2018

På Aros

Det var en del af planen, da Peter holdt fødselsdag i sidste uge, at vi også skulle besøge Aros. Vi nåede det, men tiden var knap.
Heldigvis er der mulighed for at købe årskort med rabat, når man har været inde på Aros. Så det skal der helt sikkert købes :-)


For det er bare et skønt hus at gå rundt i. Fascinerende arkitektur, skønne rum og spændende - og provokerende - udstillinger.
Sidst jeg var på Aros var med mine konfirmander - en virkelig god tur, som jeg ved de stadig kan huske.


Vi så den store dreng - han er altid et besøg værd. Imponerende godt lavet, med utrolige detaljer.


Målet var denne gang at se "Helte og heltinder". Det levede også op til forventningerne - så meget, at indtrykket fik sit eget afsnit i min prædiken i går:

Vi så masser af malerier, der var malet af en kvindelig kunstner Agnes Slott-Møller, som levede i slutningen af 1800 tallet. Vi gik gennem smukke sale med billeder af Dronning Dagmar, Niels Ebbesen, Margrethe den første og mange andre store og prominente personligheder. Mennesker, som alle har haft stor betydning i historien.

Men efter at have set dem, så sluttede udstillingen med, at vi, der var på besøg, selv kunne tegne vores helt eller heltinde. På et hvidt papir i mandshøjde, kunne man tegne omridset af sig selv, og så tegne eller skrive om sin helt. Jeg fik nu ikke lavet noget billede – men det var da tankevækkende, sådan selv at kunne beskrive eller male sin helt eller heltinde. For jeg var faktisk i tvivl om, hvem det er! Når jeg ikke lige havde en i tankerne, tror jeg, at det er fordi jeg begynder at tænke alt for meget over, hvem det nu kan være. Tænke på for og imod, hvad skal vedkommende stå for, hvilke værdier skal repræsenteres, hvilken holdning skal træde tydeligst frem osv.


I det lys, kan det godt være lidt tankevækkende, at Jesus griber et barn og sætter det midt i disciplenes kreds – se, det er det største i Guds rige. Det har vi godt af alt blive mindet om. At det umiddelbare, det tillidsfulde, det kærlige, det uegennyttige – det er helteværdier i Guds rige.

Vi så også en anden udstilling. Jeg blev enormt overrasket, da jeg så denne skulpturelle opstilling:


Mest fordi jeg kender den fra et hæfte, som handler om vielse og bryllup :-) Og jeg har altid syntes, det var lidt voldsomt og svært helt at forstå.


Det hjalp forklaringen her på. Kærligheden bærer langt - giver styrken til at fortsætte og tage næste skridt.


Vi nåede også op i regnbuen. Den er fascinerende - men faktisk mest fascinerende at se udefra. Den lyser virkelig op og kan ses fra utrolig mange steder i Århus.

Du fornemmer sikkert, at jeg synes godt om stedet :-) Det er rart ind i mellem at se og opleve noget helt andet end blæst og store marker :-) Selv om det jo altid er dejligt at komme hjem igen.

God mandag.
Jette


2 kommentarer:

  1. AroS er vildt hyggelig - jeg har også årskort, selvom jeg bor i Aalborg - der er altid noget, der er værd at kører efter, gennem hele året (:

    - A

    SvarSlet
  2. Hej - og tak for din hilsen, og din erfaring med Aros. Jeg vil glæde mig til at komme lidt oftere indenfor - bare lige for at snuse og mærke duften og stemningen :-) Venlig hilsen Jette

    SvarSlet